Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Zelenskyj: Jsem rád, že zde panuje jednota a jste všichni v Evropě jednotní. Nevěděl jsem, že cenu za tuto jednotu bude platit můj národ. Ta cena je příliš vysoká. Dvě revoluce, pět dní ruské invaze a tisíce padlých a obětí.
Druhé kolo rozhovorů mezi ruskou a ukrajinskou stranou by mělo proběhnout ve středu 2. března, píše Nexta.
Zelenskemu teď tleskají ve stoje v EP.
Britský princ Charles popsal ruský postup na Ukrajině jako "brutální agresi". Královská rodina se k politickému dění vyjadřuje jen výjimečně.
Evropský parlament přijal žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Bylo zahájeno speciální přijímací řízení.
Na cestě na Ukrajinu je více než 150 bývalých britských parašutistů s bojovými zkušenostmi z Afghánistánu. Spolu s dalšími bývalými vojáky chtějí bojovat proti Rusům, uvedl deník The Times.
@sarkasv80 a kdyz vstoupi do EU tak co pak nastane? Zacnou se bombardovat vsichni?🤷🏼♀️🤷🏼♀️
@natysnovec EU není NATO. Není to obranný pakt. Jde jen o projevení podpory, to, že vstup země, kde zuří válka, není možné, je myslím, všem jasné. A i kdyby, tak to není jako v NATO, že útok na jednoho je útok na všechny.
Koho by zajímal rozbor dění na Ukrajině bezpečnostním analytikem a politologem Tomášem Šmídem, tady je pozvánka, bude se to streamovat na facebooku. https://www.facebook.com/events/705036890864115
Na mimořádném Valném shromáždění OSN, které začalo v pondělí, hodlá Izrael rezoluci odsuzující Rusko podpořit - „Izrael byl a bude na správné straně historie. To jsou naše hodnoty. Naším nejdůležitějším spojencem byly a jsou Spojené státy,” uvedl izraelský ministr zahraničí Jair Lapid. Zdá se, že Izrael je tlačený do kouta, nechce přijít o dobré vztahy s Ruskem kvůli Syrii a jednání o jaderném programu Íránu, zároveň už ale nemůže zůstat stát stranou. Dlouhá válka tak určitě není v jeho zájmu.
Senát by měl podle výboru pro obranu a bezpečnost ve středu vyzvat vládu, aby zvýšila výdaje na obranyschopnost státu i na kybernetickou bezpečnost.
Několik iráckých Kurdů se připojilo do zahraniční legie a pomáhají bojovat Ukrajině.
Ruské tituly pokračují ve volném pádu i dnes. Sledujeme cestu k bankrotu (nebo absolutně zásadním existenčním problémům) největších ruských společností...
#gazprom, #lukoil, #rosneft, Norilsk Nickel, Sberbank a řada dalších.
@sarkasv80 já bych tohle definovala tak, všichni, kdo ve světě mají své důvody nenávidět Rusy a toužili si to vyříkat, teď půjdou na Ukrajinu. Lidi z pobaltských zemí, Finska, připojují se i různí dobrodruhové, pro které je válčení prostě stylem života. Jen mě opravdu děsí ta podoba s 2. světovou válkou a interbrigadisty ve Španělsku. Těch paralel je už nějak moc.
Podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého bude v bojích na Ukrajině klíčový tento den a následující noc. Bělorusko podle něj není příliš ochotné se do útoku na Ukrajinu aktivně zapojit.
Německá podpora Ukrajiny vojenským a humanitárním vybavením bude pokračovat, řekl kancléř Scholz. Opět vyzval Putina k jednání a k stažení vojáků.
Běloruští dobrovolníci vzkazují běloruským vojákům:
“V srpnu 2020 byla uzurpována moc. Tehdy bylo těžké se rozhodnout. Máte šanci se rozhodnout teď.
Tohle není vaše válka. Ukrajina bojuje o svoji svobodu. Pokud vás sem pošlou, vzdejte se. Dostanete tu ochranu.”
@natysnovec ta přihláška do EU je hlavně vzkaz rusku, že Ukrajina jde na západ a nevzdá se. No a taky si tím prezident kreje záda-kdyby to nepřežil, a ta šance je dost vysoká že ho dostanou, tak ten proces přijetí už prostě začal... Nečeká že teď najednou na jeho obranu tanky z NATO... spíš prostě ukazuje, kam míří. No a samozřejmě je to tak trochu tlak na EU 😅 Ono totiž se na to jinak kouká teď, než až to utichne a budem si lízat rány... Ale já ho chápu, neudělala bych to jinak...
Holky obdivuji reportérka Darju Stomatovou a jejího kameramana, že zůstali v Charkove. Ta situace je naprosto otřesná, je tam mnoho mrtvých.
A ne moc veselé čtení
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-p...
@elencze Ta 60 km dlouhá kolona vojenské techniky, zásobování, to je peklo.
Ruské ministerstvo obrany varovalo, že podnikají útoky na kyjevské centrum informačních a psychologických operací a objekty tajné služby SBU.
@levandule_k já pořád doufám, že v ní udělají pořádnou paseku drony. Ale zatím nic.
Ministr financí Zbyněk Stanjura chce přesunout v letošním rozpočtu 1,8 miliardy korun na zvládání krize a humanitární pomoc Ukrajině. Peníze půjdou z vládní rozpočtové rezervy.

@evaviki hlásím nepravdivé informace, politika