Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Než ruská invaze na Ukrajinu začala, předvídala americká rozvědka, že půjde o vražedný útok, při němž Moskva mobilizuje své jednotky a vzdušné síly tak, aby ovládla nebe nad Ukrajinou. Prvních šest dní invaze ale těmto předpokladům neodpovídalo a americké vojenské úřady nejsou schopné objasnit, co vede Rusko k tak opatrnému zacházení se svými vzdušnými silami, píše agentura Reuters.
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...
@elencze ruský překlad 50 cent 🙂 https://mobile.twitter.com/janolexa91/status/14...
@sudylichozrout Toz jakesi obrazy vyplodil 😆 furt to mel hezci, nez kdybych to malovala ja 😆
Dávám opět k přečtení text svého kamaráda, historika Lubomíra Hlavienky. Zajímavé je, že pokud najdete jeho víkendový text, který jsem dávala buď tady v diskuzi nebo ještě ve dvou příspěvcích u mě na zdi, stává se mnohem méně pesimičtějším
Tak je za námi celý týden války, proto se pokusím o zhodnocení celého posledního týdne, resp. o to, abych zkusil přiblížit příčiny toho, že Rusové uvázli ve válce, která měla být vítězná a zřejmě i rychlá.
Nemohu začít jinak, než konstatováním, že Rusové z vojenského hlediska pokazili co mohli. Chyby se projevily jak na úrovni strategické, tak na úrovni taktické. Výsledkem je absolutní blamáž
Strategická rovina:
- Musím začít vlastním odůvodněním války. Je zde naprostá absence uvěřitelného zdůvodnění války, která by byla pochopitelná pro národ i armádu. Vojáci bojující na Ukrajině prostě nevěří výmyslu, že osvobozují zemi, jelikož tato lež byla x-krát vyvrácena realitou. A lekce historického revizionismu V. V. Putina tento handicap prostě nenahradí. Také zcela chyběla bezprostřední záminka, krize byla uměle eskalovaná a chyběl jakýkoliv motivační faktor a lá Glowice, jež by alespoň formálně pokryl tuto invazi
- Další blamáží se stala naprosto mizerná práce rozvědky. SVR ani FSB nebyly schopny předpovědět, že ukrajinský odpor bude velmi tvrdý, naopak utvrzovala vedení, že ukrajinské obyvatelstvo bude rádo za zbavení se stávajícího režimu. Stejně tak nedokázala rozvědka vůbec narušit integritu ukrajinské společnosti. Tak jako v r. 2014 velmi dobře využili rozpolcenosti ukrajinského národa a bez boje obsadili Krym a poměrně lehce i Donbas, tak nyní naprosto selhaly.
Taktická rovina:
Z výše zmíněných nedostatků pramení problémy při vlastním plánování vojenské okupace Ukrajiny.
- Absolutní podcenění obranných kapacit Ukrajiny. Jelikož panovalo přesvědčení, že se obrana rychle zhroutí, nebylo moc počítáno s tím, že se ukrajinské ozbrojení síly vzmůžou na odpor. I proto nebyly nasazeny dostatečné síly k provedení invaze. Běžně se hovoří, že útočník by měl při ofenzivní operaci převahu cca 3:1 až 4:1, ale Rusové vlastně jen na jižním směru z Krymu dokázali Ukrajince přečíslit. Všude jinde útočili proti silnějšímu nepříteli, který navíc se stáhl do měst, kde se Ruská převaha v těžké technice rozplynula
- Nevytyčení jasného schwerpunktu tažení. Není mi dosud jasné, byl-li cílem Kyjev, bylo-li cílem Azovské a Černomořské pobřeží, nebo něco jiného. Ze všeho nejvíce na mne postup ruských sil působí tak, že pod vlivem neschopnosti rozvědky věřili, že nebudou narážet na větší než symbolický odpor, takže se rozhodli postupovat na několika osách, jež byly samostatnými liniemi postupu a tak chybělo těžiště tažení
- S tím souvisí i blamáž při snaze získat vzdušnou převahu. První úder zasazený ukrajinské protivzdušné obraně a letectvu byl určitě silný, ale neměl kapacitu vyřadit je zcela z boje. Spíše to působí dojmem demonstrace síly, jež měla demoralizovat obránce, než-li skutečné snahy o vybojování vzdušné nadvlády. Zjevně ani neexistoval propracovaný cíl bombardování a postup, jak rychle vybojovat vzdušnou převahu
- Samo zahájení tažení na přelomu zimy a jara je nesmyslné. Rozměklá půda redukovala početní a technologickou převahu Rusů, jelikož v rozbláceném terénu se řada techniky prostě zasekla, zapadla a musela být opuštěna. Jako osy postupu tak zbyly zpevněné komunikace, které ale mohly být lépe bráněny ukrajinskými silami a kolony ruských vojsk se stávaly cílem leteckých a dělostřeleckých úderů
- Jelikož se čekal rychlý pád země a minimální odpor, nebyla řešena otázka zásobování jednotek. Kolony nákladních automobilů postupující bez ochrany ukrajinskými cestami, se ale staly terčem úderů, což značně znesnadnilo další rozvíjení ofenzivy. Neočekávanému odporu také nahrává fakt, že bojující vojska neměla dostatek munice, pohonných hmot a potravin
- Vzhledem k očekávanému charakteru tažení, byly nasazeni muži základní služby. Těm bylo řečeno, že jedou na cvičení, resp. že se Ukrajina vzdala a budou vítáni. Realita krutých bojů vedla (stejně jako v Čečensku) k těžkým ztrátám a rychle demoralizaci jednotek
Rovina operační:
- Neschopnost koordinace vojsk. Během války se ukázala váznoucí koordinace letectva a pozemních sil. Nejednou tak došlo k postupu ruských vojsk bez leteckého krytí, což způsobovalo neustále rostoucí ztráty
- Nezdařené výsadky a výpady. Nejednou se stalo, že menší jednotky byly vtaženy do městského boje, kde neměly naději na vítězství a byly de facto zlikvidovány. Nerozumím operačnímu nasazení lehkých průzkumných vozidel a omezeného množství pěchoty při bojích o Charkov, či výsadku výsadkářů tamtéž. Tyto problémy lze opět buď přičíst mizerné koordinaci sil, resp. pokračující důvěře v rychle zhroucení obrany nepřítele
- Nasazování útvarů do boje jenom po menších částech. Útočná kapacita ruské armády se zdá být promrhána tím, že i když se dopustili řady chyb, tak v prvních dnech bojů, kdy byla ukrajinská obrana nejslabší, nasadili jen omezené množství sil, odpovídající cca 30 až 40 % původní kapacity
Tento výčet pochopitelně není kompletní, ale jen ukazuje, jak moc ruské síly podcenily celou kampaň. Výsledkem je absolutní demoralizace vojsk, rostoucí množství dezercí a odmítání poslušnosti. Ruská strana se snažila problémy řešit nasazením větší palebné kapacity a bezohledným bombardováním měst. To sice slavilo místy úspěchy, ale průlom ve válce to nepřineslo. Nicméně i přes tyto nedostatky je děsivé, že do dnešního dne, ztratila ukrajinská armáda asi 10 % své bojové kapacity, zatímco ruská vojska nasazená na Ukrajině jen 3 až 5 %. To sice znamená, že ruská strana měla vysoké ztráty, ale i to, že i přes vší projevenou neschopnost, ukrajinská obrana byla pomalu, ale jistě, rozmělňována a porážka země by byla otázkou času. Je ale také otázkou, je-li Rusko ochotno tento čas a prostředky obětovat, je-li Putinův režim ochotný riskovat revoltu armády, nebo přijme nějakou formu mírové dohody. To vše ukáže až následující týden.
@syrecek01 Tak jsem si zas rozšířila obzor..... Hitler malíř vs. Putin malíř
https://www.expres.cz/zpravy/hitlerovy-obrazy-n...
https://magazin.aktualne.cz/putin-malirem-tady-...
@hojda Adolf měl aspoň něco v ruce.
@hojda Tak ony ani ty Hitlerovy obrázky nejsou nic moc. Průměr, který zvládne po roce cvičení asi kdokoliv. Právě proto ho nevzali ani na akádu, ani na architekturu. Což ho strašně zdrtilo.
Polská vláda zaznamenala nárůst „fake news“ informujících o nárůstu kriminality v oblasti Przemyszlu,kam přijíždějí vlaky s uprchlíky z Ukrajiny. Pokud budou pachatelé těchto zpráv odhaleni, budou přísně potrestáni, uvedla zpravodajka TVP z Przemyslu. Dezinfor scéna se zase začíná snažit nejen u nás.
Gruzie hodlá ve čtvrtek podat žádost o vstup do Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes oznámila gruzínská vládní strana.
Siemens: „Všechny nové obchody a mezinárodní dodávky do Ruska byly ukončeny.“ Siemens Energy rovněž zastavuje nové obchody s Ruskem. Nokia rovněž pozastavil dodávky svých produktů do Ruska.
Malta ukončila vydávání zlatých pasů pro Rusy a Bělorusy. Už vydaná víza se musí každý rok obnovovat a to je zastaveno taky.
Ukrajinská rozvědka uvádí, že Putin se chystá 4. března zavést v Rusku stanné právo
@sudylichozrout jj stačil by jim víkendový kurz kreslení pravou hemisférou, ale obávám se, že tento orgán ani jeden nevlastní/nevlastnil.
Pravá hemisféra - Celé nervové vnímání spadá pod pravou hemisféru. Stejně tak i smysly jako je chuť a čich. Odpovídá za prožívání emocí, radosti nebo úzkosti.
@sudylichozrout twe.... škoda že nebyo školství (a "přijímačky") na takový úrovni co dneska.... co to mohlo zachránit životů...
dámy, zítra je čtvrtek a to jsem ve škole, tudíž budu sdílení flákat, ale asi nevydržím, nekoukat vůbec, takže určitě něco přispívat budu. Kéž by se stal během noci zázrak a už jsem nic přispívat nemusela, protože by bylo po válce. Přeji dobrou a co nejklidnější noc.
@elencze pokud se týče doby zahájení - mluvila jsem s jedním Rusem a ten říkal, že pokud začnou, bude to v tom týdnu do 19.2, jinak bude pozdě . Jinak by to pro ně byl nesmysl přesně kvůli rozmrzajici půdě.... můj kamarád ( a vypadalo to že je to celkem obecna znalost, pac jsem o tom shodou okolností četla i v rozhovoru s nějakým ruským historikem na idnes) to věděl, ale ruska rozvedka ne?? Atd atd . Těch chyb je tolik, že si říkám, co maj vlastně za lubem, nebo jestli jsou opravdu tak blbý??
@odula ano, je to celé divné, četla jsem spekulace, že je Putin vážně nemocný, začátek uspěchal, aby to ještě stihl. Pak se také objevuje, že měla být invaze dříve, ale aby nenaštvali Čínu, počkali po olympiádě. Ruská armáda je sice obří, ale zároveň prolezlá korupcí a šikanou, ale jestli až tak... Netuším, co zatím je, nejsem vojenský analytik, dějiny jsem dělala středověk a ne 2. světovou jako Lubomír, takže ani odtud znalosti nemám. Můžu jen souhlasit, že těch chyb je neskutečně moc. A pokud je pravda, co se objevilo dnes, že ztráty doplňuje Putin odvodem kluků z vojenských učilišť... Tak už vůbec nic nechápu
Světová banka (SB) dnes oznámila, že zastavila všechny programy pro Rusko a Bělorusko. Důvodem je invaze na Ukrajinu, kterou ruská armáda zahájila minulý týden z ruského a běloruského území. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusové využili už 82% sil, které měli připravené k invazi na Ukrajinu.
@sudylichozrout Nestastne zakopl 😆😆😆
Dobré ráno,našla jsem stránky ruské, které jsou údajně v Rusku otevřené,takže si myslím,že už ví co se děje,aspoň tak jsem to pochopila,odkaz jsem našla na Twitteru,tak můžete kouknout
https://echo.msk.ru/onlines/2988333-echo/

Majetky pápá 512stopá jachta ruského miliardáře Alishera Usmanova byla zabavena německými úřady ve městě Hamburk na severu země.