Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@bigbig tebe? tezko. kdyz uz tak mozna autora clanku. ale nemanipuluju. cetla jsem to. historicka sonda zajimava, to jo. a autor sice predjima, ze kolektivni vina ne, ale pak predstavi desitky milionu rusu jako vymyty Putinovou ideologii. a pak jeste oznacuje Mitrofanuv vyrok o barbarsky civilizaci, ktera nas chce znicit za hlubokou pravdu... a potom pise, ze kolektivni vina sice neni kriminalni, ale moralni ano. Takze - zadna manipulace, tenhle clanek JE o kolektivni vine rusu na tom co se deje. Opravdu tohle potrebujeme?
https://www.theguardian.com/world/2022/mar/06/4...
@odula Mno, s Mitrofanovem nesouhlasím. Ale myslím že my hlavně potřebujem přestat na Rusko koukat naší západní optikou. Doteď to nebyla KLDR, nebyli úplně izolovaní. Kdo opravdu chtěl, přístup k informacím měl, ale i tak se spousta lidí rozhodla věřit nějakýmu velkoruskýmu mýtu. Je mi strašně líto běžných Rusů, opravdu obdivuju jejich statečnost na demonstracích. Nejsem si jistá, jestli já bych toho byla schopná. Mám několik hodně blízkých přátel Rusů. Z mý expatský zkušenosti jsem zvyklá negeneralizovat. Ale prostě souhlasím s tím, že Rusko samo sebe, svojí minulost i přítomnost vnímá jinak, než by bylo přirozený třeba pro nás. Není to o házení viny na někoho. Ale možná jsem ten článek jen špatně pochopila.
A fakt to tu už nechci plevelit. Ale ještě bych ráda řekla, že tak, jako my máme občanskou zodpovědnost za to, kdo nám vládne a vládl, tak jí mají i Rusové. Neexistuje kolektivní vina, ale ani kolektivní nevina. Fakt je ten, a to je prostě neoddiskutovatelnej fakt, že Rusové sami sebe berou jako nadřazanej národ a bagatelizují hříchy minulosti. Opravdu nemůžou za zvěrstva na Ukrajině, ale mají určitou míru zodpovědnosti za to, že Putin je tam, kde je. To je vše.
@odula taky mi vadi hazet vsechny do jednoho pytle a taky jsem na to sama, jako expat, citliva. Ale mam kamaradku z Novosibirsku (jeste jsem nenasla odvahu ji napsat, jestli je cast jeji rodiny co zustala v Rusku ok) a bohuzel dost potvrzuje to co rika @bigbig, totiz ze fakt je tam hodne lidi, kteri Putina podporuji a jeho slovo je pro ne svate a nicemu jinemu neveri, a pak hodne lidi, kteri radsi drzi hubu a krok protoze se trochu boji a hlavne je to nezajima, zijou ze dne na den. Trochu jako u nas, ale dost umocneno tim, ze zvlast na tom vychode oni moc nemaji kontakt se zapadnim svetem. Maji sice internet, ale co pisou zapadni media sleduji asi tolik jako vetsinova ceska populace sleduje zpravy z Japonska. Takze oni proste nemaji s cim srovnat, takze proste bud jsou zfanatizovani a veri svemu vudci nebo je jim to fuk a az dojde na lamani chleba a zacne je to zajimat, nechaji se vladou zastrasit. Je to fakt docela beznadejny.
Uff dobré ráno,slzy jsem neudržela,kdo nemá instagram,tak maminka děkuje za pomoc pro syna a že mu zachránili život a dostali do bezpečí do Bratislavy, vysvětluje,že jejich dům se nachází vedle jaderné elektrárny a že nemohla se synem odejít,protože se musí starat o maminku, která je nepohyblivá.
Na konci videa prosí ať zachráníme jejich nevinné děti a rozpláče se.
Anonymous přerušil televizní vysílání v Rusku
Hackerské skupině Anonymous se podařilo přerušit televizní vysílání na několika zpravodajských stanicích v Rusku. Místo něho hackeři nasadili záběry z války na Ukrajině a poslali protiválečný vzkaz. Vysílání bylo přerušeno na stanicích Russia 24, První kanál a Moskva 24. Podobně i na streamovacích platformách Wink a Ivy.ru.
Leonardo DiCaprio daroval Ukrajině 10 milionů USD,jeho babička pocházela z Oděsy.
👏❤️
Aby byli Češi připraveni. Poslanci navrhují brannou výchovu i "nevojenský" výcvik
V reakci na dění na Ukrajině by mělo Česko znovu zavést základní vojenskou službu, myslí si část poslanců sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost. Někteří jsou pro rozšíření dobrovolných cvičení, jiní pro plnohodnotný návrat povinné služby. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ovšem jakoukoli variantu odmítá. Kdo chce na výcvik, může do záloh, říká.
Dnes od 10h vyhlašuje agresor příměří,kvůli evakuaci civilistů 🤷 nevěřím 😞
Holky nevíte,kde je teď Darja Stomatová s kameramanem? Na Primu se nedívám a poslední videa na Twitteru má ze 4.3.
Na velké ztráty ruské armády při invazi na Ukrajinu upozornila ruská senátorka Ljudmila Narusovová (71), vdova po zesnulém petrohradském starostovi Anatoliji Sobčakovi, považovaném za rodinného přítele a mentora prezidenta Vladimira Putina.
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...
@matkakatka93 ano? No neviděla jsem tam, že by na nich tři chlapi naráz zaklekli jednu ženskou, že by do ní kopali, apod. Fakt neviděla. A šel za to pak někdo na roky do krimu? Vážně?
@tahejhula ta agrese byla velká a to nebylo žádné RU, ale východ. Mé sdělení neříká, že RU chování je v pořádku...
Dobré ráno, začíná 12. den války na Ukrajině, den, kdy podle ukořistěných plánů mělo být po všem a podrobená celá země.
@matkakatka93 tvoje sdělení mi připomíná jednu známou, která naříká, proč se tolik pomáhá Ukrajinkám, když i u nás jsou matky samoživitelky, které mají co dělat. Lehce opomněla fakt, že Ukrajinkám padají na hlavu bomby. Zhruba takový rozdíl, jako dopady těch demonstrací tam či jinde.
Moskva začala v posledních dnech najímat syrské bojovníky, aby je využila k převzetí kontroly nad městskými oblastmi na Ukrajině. Píše o tom The Wall Street Journal.
Británie, Spojené státy, Kanada, Austrálie a Nový Zéland žádají pozastavení členství Ruska v mezinárodní policejní organizaci Interpol.

@odula Ne. To není o kolektivní vině. Je to text o původu velkoruských imperiálních mindráků. O tom, proč je Putin tam kde je a o tom že my to nikdy u nás nemůžeme pořádně pochopit. Je to jeden pohled. Nesnaž se mě vmanipulovat někam kde nejsem.