icon

Bezpečnost dětí. Je cyklovozík na silnici bezpečný?

26. dub 2025

Jen takový výkřik do tmy, třeba mi to někdo objasníte. Dneska lidi hrozně řešej bezpečnost dítěte, nejlepší autosedačky, helmu už na odrážedlo, radši ji nechaj i na hřišti, ale pak jedou na výlet po silnici, kde se běžně jezdí 100km/h a dítě maj v cyklovozíku.... Nevim, nějak v tom nevidim logiku, asi jsem ze starý školy, ale prostě to mám jinak ....

Strana
z2
1pomnenka
26. dub 2025

Právě proto, že to v cyklovozíku na silnici není bezpečné, je to v některých státech zakázané, helma tam dítěti nepomůže. U nás ne, tak se jezdí.

monny3
26. dub 2025

A co na tom řešíš 😅 ? Je možné, že nějaká rodina to udělá a jiná rodina (trvající na bezpečné autosedačce, helmě na odrážedlo atd) by to neudělala 🤷🏻‍♀️

kakba
26. dub 2025

Sama se snazim silnicim vyhejbat. Vozik bych nikdy na silnic nevzala. Co a jak to delajo druzi je mi fuk.

konidana
26. dub 2025

Kdo to resi, tak tam nepojede, jiny to neresi... proste vseho s mirou. Nejajy sedacky jo, helmy jo, a s vozikem jedu tam kde to jde. Kdyz to jinde nejde, tak holt i po silnici (manzel s vozikem s detmi najezdil na kole 2000km, mozma i vic. Ale uz to je 15 let zpatky)

autor
26. dub 2025

No mě právě přijde, že malé dítě na odrážedle bez helmy vůbec nepotkávám, ale ty lidi s cyklovozikem na silnici furt, tak možná choděj jinam než ty s helmou nevím, spíš mi z toho ale vychází, že musí existovat ti co helmu jo a vozík na silnici taky

autor
26. dub 2025
@konidana

Kdo to resi, tak tam nepojede, jiny to neresi... proste vseho s mirou. Nejajy sedacky jo, helmy jo, a s vozikem jedu tam kde to jde. Kdyz to jinde nejde, tak holt i po silnici (manzel s vozikem s detmi najezdil na kole 2000km, mozma i vic. Ale uz to je 15 let zpatky)

@konidana a dávalas helmu už na odrážedlo? Přijdeš mi taková napohodu, ranařka

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
klokanka31
26. dub 2025

Lidi dělají kraviny, nechápu že kašlou na bezpečnost svých dětí. Já bych třeba zakázala ty odrážedla celkově. Je to tak dva týdny, šla po ulici sousedka od mých rodičů, na odrážedle pár metrů od ní jel její 3 letý syn. A zničehonic si to fiknul přes hlavní silnici, před projíždějící auto. Sousedka na něj křičela, utíkala za ním, ale neměla sebemenší šanci ho doběhnout. Naštěstí auto nejelo moc rychle, jak je tady jinak běžné, a stačilo zabrzdit, ale fakt kousek od kluka. A další den přišel manžel z práce s tím, že jeho kolega má souseda s 2.5 letým synem. Kluka hlídala babička, měl odrážedlo, vlítnul s ním pod auto, a na místě mrtvý. A pak pár dní nato někde psali že zas 4 leté dítě srazilo auto, taky na odrážedle.

verunnaj
26. dub 2025

Tak jako přijde ti, zle z odrážedla to dítě nemůže spadnout blbě na hlavu na kamen nebo obrubník? Za ke helmu rozhodne od prvního ,,kola”, aspoň se naučí a nebude v pěti řvát, že helmu nechce. Bezpečnost je základ.
Vozíky nechápu jinde než na cyklajdě, lesní cestě.

chumlee71
26. dub 2025

Tak u nás koloběžka, odrážedlo bez helmy,ale kolo už s helmou. Ale jsou jenom před barákem,kde vím že auta nejezdí,jen sousedi a ty vědí že si tu hrají děti. Děti 5 a 7 let.

konidana
26. dub 2025

Jj i na odrazedlo. Nase deti byly tak trochu kamikadze😅. Hlavne ta starsi. Ta mi jednou na odrazedle (bez helmy) sjela v roce a ctvrt schody v panelaku do mezipatra😅🤣
Ale teda mely helmu az cca od 2 let, protoze driv jim proste zadna nebyla. Na hlavicku s obvodem pod 40cm se zadna helma nevyrabi😅

jaja01k
26. dub 2025

Když jsem byla dítě, stalo se u nás v ulici neštěstí. Jedna holčička umřela, když spadla z kola a uhodila se hlavou o kámen. Takže já jsem na tohle pes a neexistuje, aby děti sedly na kolo bez helmy, ani když jedou jen pár metrů. Helmy měli už na první odrážedlo. I když jsme s manželem vášniví cyklisté, vozík ani cyklosedačku jsme nikdy neměli.

konidana
26. dub 2025
@klokanka31

Lidi dělají kraviny, nechápu že kašlou na bezpečnost svých dětí. Já bych třeba zakázala ty odrážedla celkově. Je to tak dva týdny, šla po ulici sousedka od mých rodičů, na odrážedle pár metrů od ní jel její 3 letý syn. A zničehonic si to fiknul přes hlavní silnici, před projíždějící auto. Sousedka na něj křičela, utíkala za ním, ale neměla sebemenší šanci ho doběhnout. Naštěstí auto nejelo moc rychle, jak je tady jinak běžné, a stačilo zabrzdit, ale fakt kousek od kluka. A další den přišel manžel z práce s tím, že jeho kolega má souseda s 2.5 letým synem. Kluka hlídala babička, měl odrážedlo, vlítnul s ním pod auto, a na místě mrtvý. A pak pár dní nato někde psali že zas 4 leté dítě srazilo auto, taky na odrážedle.

@klokanka31 to ale neni odrazedlama, ale tim ze dospeli neuhlidaji a neudrzi dite mimo silnici. Jak jsem psala, nase deti byly dost nerizene strely, ale to ze smi jezdit jen po chodniku a pred kazdym prechodem musi pockat, to pochopily behem tydne. Skopce jezdily klidne 100 nebo 200m napred a tam pak cekaly pred prechodem i jen pres prijezdovou cestu k baraku. Bud to dite vi, co muze a nemuze, nebo ho holt budu drzet za fligr a nepustim ho.

martina1317
26. dub 2025

No tak pardon, ale zase musite soudit, co delaji jini, tohle fakt nesnasim. Hledte si svyho a bude se vam zit skvele. My mame treti ditko - nedonesene - ted bude mit bio rok a vazi 6kg, takze do sedacky na kolo ho nedam. Nesedi a neni zpevneny, nehlede na vahu… takze jedina moznost, kdyz chceme jet nekam na kole, je vozik. Ano, poridili jsme ho. Je tam pripnuty, ma tam novorozeneckou vlozku + vlozku z autosedacky. Ten vozik ma pomerne festovni ram a vybornou stabilitu. Pro nas je to jedina moznost, jak jezdit na kole. Jinak bysme museli vsude pesky nebo autem a jsme na dedine, vsude to mame daleko, takze kolo je pro nas vysvobozeni a spasa… tak nesudte, vite prd…

petulkadodo
26. dub 2025

Cyklovozík nemáme. Helmu už od odrážedla rozhodně ano a není to zbytečnost. Syn se na něm ve třech letech rozjel z kopce, neustál to a udělal dva kotrmelce přes hlavu. Helma ho uchránila před zraněním hlavy. Můj bratr jako dítě skončil s krvácením do mozku, když jezdil po chodníku před domem s kamarády. Stačilo spadnout hlavou na obrubník. Helma i na ježdění před domem rozhodně není zbytečnost.

sagitta33
26. dub 2025

Nevím, že by se běžně jezdilo po silnici 100, povolená je 90ka. ale k vozíku,
Vozík je rozhodně bezpečnější než cyklesedačka za sedlo, nebo dětské kolo na závěsné tyči. Pro bezpečnost je ale vždy nejdůležitější si zvolit bezpečnou silnici. Jasně že hlavní tah není ideální pro cyklisty a je jedno jestli mají děti ve vozíku nebo na kole.

mourovatakocka
26. dub 2025

Podle mě není. A rodiče, co s tímhle vyjedou (ne, nemyslím malebnou cyklostezku) na silnici jsou normální cykloblbci. Ale já mám teda obecně o cyklistech nevalné mínění a paradoxně se shodneme s mužem, který od března do října jezdí do práce na kole a přesto mysl pumpiček nepochopí. Čest výjimkám, co se chovají na kole slušně.

autor
26. dub 2025
@martina1317

No tak pardon, ale zase musite soudit, co delaji jini, tohle fakt nesnasim. Hledte si svyho a bude se vam zit skvele. My mame treti ditko - nedonesene - ted bude mit bio rok a vazi 6kg, takze do sedacky na kolo ho nedam. Nesedi a neni zpevneny, nehlede na vahu… takze jedina moznost, kdyz chceme jet nekam na kole, je vozik. Ano, poridili jsme ho. Je tam pripnuty, ma tam novorozeneckou vlozku + vlozku z autosedacky. Ten vozik ma pomerne festovni ram a vybornou stabilitu. Pro nas je to jedina moznost, jak jezdit na kole. Jinak bysme museli vsude pesky nebo autem a jsme na dedine, vsude to mame daleko, takze kolo je pro nas vysvobozeni a spasa… tak nesudte, vite prd…

Jako je jasný, že někdo o bezpečnost dbá víc někdo míň, mě spíš zaráží ten nepoměr.
@sagitta33 to že je něco povoleno, neznamená, že se to dodržuje
@martina1317 takže to tak taky provozujete, helma ano, cyklovozík na silnici? Já to nesoudim, že je něco dobře, špatně, ať si to dělá každej jak chce, jen mi přijde nepoměrně větší riziko mít dítě v cyklovozíku na silnici, než když dítě jezdí na odrážedle na hřišti. Tak mě zajímá jestli to vidíte taky tak, nebo vám přijde ten cyklovozík bezpečný

autor
26. dub 2025
@mourovatakocka

Podle mě není. A rodiče, co s tímhle vyjedou (ne, nemyslím malebnou cyklostezku) na silnici jsou normální cykloblbci. Ale já mám teda obecně o cyklistech nevalné mínění a paradoxně se shodneme s mužem, který od března do října jezdí do práce na kole a přesto mysl pumpiček nepochopí. Čest výjimkám, co se chovají na kole slušně.

@mourovatakocka přiznávám, že cyklisty nesnáším, na silnici mě rozčilujou, že je musím předjíždět, brzděj provoz, jako pěší už mě kolikrát málem cyklista sejmul a cyklostezky jsou úplně největší zlo. Zábor půdy, mrtví hadi, slepýši ve velkým.

sagitta33
26. dub 2025

Tak pokud cyklisty nesnášíš, tak je asi diskuse o vozících zbytečná.

autor
26. dub 2025
@sagitta33

Tak pokud cyklisty nesnášíš, tak je asi diskuse o vozících zbytečná.

@sagitta33 no, asi jako každá diskuze, chtěla jsem jen pochopit přemýšlení lidí, kteří jsou ode mne hodně odlišní

martina1317
26. dub 2025

Prisla mi to blbost. Nikdo jsem cyklovozik mit nechtela a ted ho mam, protoze nemame jinou moznost, vyzkouseli jsme si ho a prijde mi to 1000000% bezpecne. Dale mi to prijde treba bezpecnejsi nez mit to dite v sedacce za sebou - kolikrat jsem mela co delat s ditetem dohopsat pri zastavovani, takze je to i bezpecnejsi z hlediska stability. I ted kdyz mam male deti, co uz jezdi sami na kole s helmou, nikdy nevite, co vymysli, dite ve voziku je priple a plne pod kontrolou…

martina1317
26. dub 2025

No tak chodte dal pesky a nas cyklistu si nevsimejte a jak se vam bude skvele zit 🙂

monny3
26. dub 2025

Haha, tak kromě zcela zbytečného odsuzování lidí, kteří používají pro děti cyklo vozík, taky nesnášíš cyklisty, protože je musíš autem předjíždět a cyklostezky jsou největší zlo... Tak pardon, ale o tebe bych si ani kolo neopřela 😅😅😅

monny3
26. dub 2025
@martina1317

No tak chodte dal pesky a nas cyklistu si nevsimejte a jak se vam bude skvele zit 🙂

@martina1317 ani pěšky se jí nebude skvěle žít, protože ji přece už kolikrát cyklista malém sejmul... 🤦🏻‍♀️😅

autor
26. dub 2025
@martina1317

@martina1317 no to ani moc ne, když jezděj cyklisti jak blázni po cestách, kde choděj lidi. Ale o tom tahle diskuze být neměla. Ale asi je pravda, že není problém v cyklovoziku, ale v tom ject s dítětem po takové silnici, kdyby tam jelo malé dítě na kole bude to horší, ono ani jet tam s kočárem není úplně cajk.

autor
26. dub 2025
@monny3

@martina1317 ani pěšky se jí nebude skvěle žít, protože ji přece už kolikrát cyklista malém sejmul... 🤦🏻‍♀️😅

@monny3 mě to moc vtipný nepřijde. Vám se to nikdy nestalo? Jako kdyby tam místo mě bylo dítě zabraný do hry, tak je po něm.

monny3
26. dub 2025

Ne, mně se to nikdy nestalo, ani mé dítě, když bylo začátečník na kole a bývali jsme na cyklostezce a teprve se učil, že musí jezdit napravo, neměl nikdy s nikým kolizi. Často na cyklostezce vidím chodce (třeba venčit psa 🤦🏻‍♀️ ) a vykračují si po opačné straně než mají - to je zásadní problém a důvod možných kolizí, ne cyklisté na cyklostezce nebo na silnici 😉

autor
26. dub 2025

Když jede cyklista po úzké cestě, v lese, v podstatě po pěšině a vyřítí se jak šílenec, tak fakt je problémem cyklista. Nebo jede- li cyklista po lesní asfaltce prostředkem, vlítne do zatáčky jak nepublikovatelný výraz a člověk tam zrovna jede autem (legálně), tak je opět na vině cyklista, sice by ho to bolelo víc než mě, ale řešit rozbitý auto taky nechci

jane46
27. dub 2025

Me je teda fuk, co delaji ostatni... Nase deti musi mit helmu a jeste cyklisticke rukavice na vsem co ma kola uz od pocatku i treba jen pred domem a to tu nic nejezdi. Vozik za kolo jsme meli, ale vyuzivali jako kocar na beh a cesty do skolky za neprizniveho pocasi. Za kolem byl jednou. Kam muze at si rekne rodic sam... me vic vadilo, ze na ne nevidim, je kousek od zeme a dycha vsechen ten bordel.
Mela jsem i tu cyklosedacku za sedlem a to byl des. Ale my radsi vsude pesky, takze nebyl problem pockat, az se deti na kolech nauci.
Bydlime na vsi, tady se neresi autosedacky, natoz helmy ci dalsi bezpecnost... Deti tu litaji s rodici na motorkach, sekackach a vsem co ma motor... takze o inteligenci nekterych rodicu si myslim svoje a je fuk na ci v cem jezdi. Jak je tu diteti 10 a vic, uz tu litaji na babete ci ctyrkolce, helma nehelma...

Strana
z2