Jak účinně odstranit plíseň z dětského oblečení?
Ahoj holky, nejraději bych si dala pár facek. Pro dobrotu na žebrotu se říká a tak jsem si to vyzkoušela. Kamarádka samoživitelka, která už není s otcem svého dítěte. Chodí po brigádách. Kupuje levné věci na úkor kvality. Bylo mi ji líto už když po narození dítěte zůstala téměř sama a tak jsem jí nabídla oblečení po našem dítěti. Naprosto normálně jsem ji řekla, že jí je půjčím a na oplátku bych ráda, aby je vrátila použitelné pro naše případné další dítě. Otěhotněla jsem a neřešila nic, protože oblečky přeci mám. Když mi je konečně vrátila, málem jsem se rozbrečela. Špinavý, zničený,, sražený, vytahaný, hrůza. Pokud si něco půjčím, chovám se k tomu slušně snad ne?! Jsem velmi chápavý a tolerantní člověk. Plínka neudrží obsah, při krmení jídlo upadne, stane se. Tohle?! Špinavý od jídla, ale celé bodyčko od hrudníku po zapínání. Jedno vytahané do šířky, druhé sražené. Když porovnám s těmi co jsem půjčit nechtěla, je o velikost menší nebo o třetinu širší. Na dně krabice, cca v posledních deseti centimetrech byla plíseň. Zelená, žlutá, černá. Příšerný smrad. Strašně mě mrzí, když na to koukám. Říkám si, jak z pomoci pro druhé vzniklo toto. Půjčila jsem většinu do roku. Pro další velikost si měla přijet. Psala jsem jí, ať se ozve až dorazí domů. V jakém stavu oblečení je atd. Na to mi odepsala "ale jdi ty, není možný". Od té doby se neozvala. Nekomunikuje, telefon nezvedá. Mám vztek! V dobré víře pomoci jsem chtěla někomu ulehčit život a takto se mi to vrátilo. Co s tím? Vyhodit? Vyprat, v čem? Bude plesnivé oblečení po vyprání bezpečné? Četla jsem, jak není jednoduché, ba i nemožné se zbavit plísně z oblečení. Poraďte, jsem z toho ani nevím jaká už. Že si za to můžu sama vím, jen jsem chtěla pomoct.
@somalicats tak my na 90% výletů nemáme umyvadlo, někde na horách nebo v lese fakt prát nebudu :D nebo mi dojde dítě špinavé ze školky, tříletý se pravidelně poleva polévkou, pak třeba taková rajská po pár hodinách ve školce jde fakt krásně vyprat no :D prostě neřeším, oblečení beru jako spotřební zboží, nepůjčuju si ho a když ho někdo zničí, tak se nehroutim, holt flekate unosi doma a do společnosti mám pár kousků bokem co se běžně nenosí, aby to vydrželo slušné :D
@somalicats nejsi ale nemas toho tolik,abys vlacela mokry hadry,kdyz tech veci pro dite je docela dost a jsou oblasti,kde ten potok po ceste proste netece,takze tak...a nevidjm asi smysl v tom mit vsechno namoceny,ze flek,mi ten zminovany wanish teda nic nevybelil ani neobatikoval,takze je to pro me rozhodne lepsi volba nez si hrat na pradlenku a neustale decko prevlikat pri sebemensim prsknuti a machat to ve vode...a pritom svete div se s flekama nechodime...ja teda flekatim bryndaky a ty pak po tech odbobich frflacich rovnou vyhazuju...
@marcicek84 mně už to pár kousků vybělilo 😅 asi to tam stříkám blbě 😀
@martinka_33 Strikam vanish na ruzne fleky a dvakrat mi odbarvil obleceni z HM. Z jineho shopu ne
Myslim si, ze zakladatelka neresi nejake drobne flicky, ale vylozene znicene obleceni + podivnou nekomunikaci potom. To dite pul roku jen lezi a je na mliku.. Ja se teda priznam, ze obleceni jsem moc neresila, s tim, ze je to jen blby obleceni. A presto se neblizi tomu popisovanemu stavu 😳 ovsem zlucove mydlo byl zaklad vseho. jako samozivitelka bych nejspis byla rada za pomoc a o to vic pouzivala brindaky (rozumej latkovou plenu, pac klasicky brindak na prd).
Ale dik. Asi jsem se celkem podcenovala, kdyz pro me neni normalka "zablity" bodycko od krku po rozkrok+prolezle plisni 👍
@martiniquest jo takze je to barvou ne vanishem? A ja si řikala, co bylo jinak nez jindy, ze nekdy se mi to nestalo...
My máme rodinnou zásobu, u rodičů na půdě je několik krabic věcí a bere si nás tam asi 5 z rodiny. Je to mix, jak Pepco, tak nějaký Next a kvalitnější kousky. Zajímavé je, že to přežilo snad 7 dětí, v dnešní době se dá vyprat prakticky všechno, stačí použít mozek. A ne, fakt děti nesedí na gauči. Samozřejmě pár kousků padne, s tím se počítá...ale pak přišla další z rodiny a nestačila jsem se divit. Vrácené kousky evidentně ani pračku neviděly, sežmolkované, poblité, smradlavé. No hanba by mě fackovala tím i vytřít zem. 🤦♀️A bez mrknutí oka. Ostatní se s tím žehlime, předpíráme fleky, aby oblečení bylo pěkné a někdo takhle no. Tak jsem si odtud sesbírala své věci a naposled jsem je dávala jen tak z dobré vůle. 😡 Přitom stačí říct pardon, tohle a tohle se mi nepodařilo vyprat... Ale když je někdo čuně. 🤷♀️
@martinka_33 ano, je to barvou. Vyzkouseno na desitkach kusu obleceni
@prejeta_zaba Presne tak. Ale ono je to o celkovem pristupu. Nekdo povazuje fleky za standard. Staci se podivat na Vinted a clovek si udela obrazek. Ja mam po detech veci ve stavu, ze jich valnou cast jeste prodam. Tak 15-20 % veci leti do kose (nevypratelny flek - treba na banan jsem jeste neprisla, diry...), 40 % podaruji kamaradkam (ktere se mnohdy divi, proc jim davam veci v krasnem stavu a nic za ne nechci) a zbytek prodam, kdy vetsinu prodam vse v radu dnu.
@martiniquest i kdyby někomu to oblečení zplesnivělo, jako budiž, může se stát ledacos. Ale snad slušný člověk se podívá, v jakém stavu to vrací (a v takovém to ani nevrací), přizná se a omluví se. A ne dělat, že nic. 🤦♀️
@marcicek84 Já reagovala na to, že v lese není voda. Když je nejhůř, nepohrdneš ani tím potokem. Já jsem zvyklá s dětmi trajdat od mimin, loni jsem v létě se čtyřmi kousky například prolezla svá stará známá místa v Krkonoších (nejmladší byly 3 měsíce, čtvrté tak rok a 3 měsíce, manžel byl tou dobou v nemocnici, takže jsem na to byla navíc sama), a už jsem zvyklá být vybavená na vše. Když se Ti dítě v lese prokadí, tak to vyřešit musíš, to nepočká, až dojdeš domů.
Co se bryndáků týče, na ty výlety s sebou vozím jednorázové - to člověk vyhodí a netahá... A je klid. Prostě kdo chce, najde způsoby, kdo nechce, hledá důvody, proč to či ono nejde.
@sudylichozrout Tak my máme dům cat friendly, já žiju u svých koček už přes 40 let 😀, teď k těm našim dvěma dospělákům přibyla 3 koťata, která jsem vypiplala coby nalezence vyhozené hned po narození na ulici. Děti mi je zakázaly rozdat a upřímně - ani se mi nechtělo, když jsem se s nima tak piplala. Takže teď máme doma ještě o 3 děti víc 😀
@prejeta_zaba jo, souhlasim. Me by hamba fackovala, prisla bych s omluvou a minimalne flaskou vina.
@somalicats Já znám několik lesů ale ani v jednom potok neteče 🤔
Já nechápu, proč jsi věci rovnou nedala, půjčovat a chtít je vrátit v perfektním stavu, mi přijde jaksi nelogické, aby se pak maminka pujcenych veci hroutila z každého odrihnuti a nedejbože příkrmy, že to nedá dolu a mám to vrátit? U miminkovskych věci to fakt ne...
Kupuji obleceni levné, takže když to mala donosi, dávám to jiné mamince zdarma už. Ty si s tím mohla počítat teda no. Aspon ses poučila
@klokanka31 Já znám spoustu lesů a potoky tam jsou 😉
@veruuu_kubesovic perfektní stav a oblečení odzhora dolů zabryndané a plesnivé je rozdíl, nemyslíš? Jako kompletně zničit oblečení s dnešními pracími prášky mi přijde prakticky nemožné. Ale když je někdo bezohledný a tohle mu přijde v pořádku, tak se pak není o čem bavit. 🙈 Nebo vy veškeré oblečení po dětech místo praní vyhazujete? Mně se po třech dětech podařilo totálně zničit možná 2 kousky oblečení. A ne, neletím hned s každým pidi flíčkem pro Vanish. Normálně vyperu, nechám uschnout, vyžehlím. Ale chápu, že když to někdo nechá zatuchlé v koutě 14 dní, pak strčí všechny barvy na 60° a neproschlé naháže do skříně, že se to zapírá a plesniví. 🤷♀️
@veruuu_kubesovic Psala, že je chtěla vrátit v použitelném stavu. To plesnivé oblečení, sražené oblečení apod. fakt není, to se na mě nezlob.
@prejeta_zaba Tobě se nestalo aby se ti dítě zašpinilo např. mrkvi? To můžeš honem prát ve studené vodě + v pračce, a stejně ti to nepustí.
@klokanka31 Věř tomu, že pustí. Jediné odolnější fleky jsou od banánu, ten jak člověk nezapere hned, tak to tam zůstane.
Já už nic nepůjčuji a sama si také nepůjčuji. Zapůjčila jsem bývalé přítelkyni bráchy autosedačku na malýho, už jsem ji neviděla🙈 postýlku vrátila plesnivou, vaničku se super černým pruhem a chlupy....
Kamarádce jsem půjčila fusak, táhla jsem to z ní 2 roky a nakonec přivezla 3, že neví který to byl a ať si je nechám🤦
Takže si vše už jen kupuji z druhé ruky a zase to posílám dál
@somalicats Tak mě nepustilo. Jako menší flíčky jo, když se to slunilo na sluníčku dva dny. Ale větší fleky ne, to šlo do popelnice.
@marcicek84 co je normal obchod? Všechno se to sije v cine akorát třeba v takku nebo CA si na to prirazi víc
Plesnivé bych určitě vyhodila. To bych měla strach, že se nevypere.
Jestli bys chtěla nějaké oblečení, mám tu dost věcí “do růžova” a něco velikostně pod 1rok i na chlapečka. Klidně dám jen za nějakou minimální částku, nechce se mi to jednotlivě fotit, tak budu ráda, když najdou u někoho hodného využití.
Já to udělala tak, že jsem půjčila dál jen ty věci, na kterých mi nezáleželo. I jsem kamarádce řekla, že kdyby se něco zničilo, tak ať to klidně vyhodí a netrápí se tím. Popravdě jsem čekala, že 2 děti jsou maximum, co oblečky vydrží 🙂.
Co by mě mrzelo hodně, je ovšem přístup kamarádky. Chápu, že to mohla blbě uskladnit, ale na místě by byla minimálně omluva a čokoláda. Tvoje rozčarování chápu :(.
@klokanka31 Tak jasně, že stalo. Jednak to stačí namydlit jádrovým mýdlem a vysušit na sluníčku. A druhak, že se zapiplá pár bodýček ještě neznamená, že zničíš komplet výbavičku,ne?
@fire85 ale kdyz se kouknes na ten material a nebo jeho tloustku,tak fakt nekter imti i jedno dit eprochodi a prodiravi,jak je to tenke,v tom normal obchodu to je pevnejsi,neni to jak sitka...

@sudylichozrout Bolonska omacka je dvoufazovy proces. Nejdriv odmastit jarem, vyprat, zbytek vybelis na slunku. Nenavidim fleky a nesnesu je na nicem. Kdyz si najdes system, jde to snadno. Staci zakladni znalosti z chemie 😎