Jak účinně odstranit plíseň z dětského oblečení?
Ahoj holky, nejraději bych si dala pár facek. Pro dobrotu na žebrotu se říká a tak jsem si to vyzkoušela. Kamarádka samoživitelka, která už není s otcem svého dítěte. Chodí po brigádách. Kupuje levné věci na úkor kvality. Bylo mi ji líto už když po narození dítěte zůstala téměř sama a tak jsem jí nabídla oblečení po našem dítěti. Naprosto normálně jsem ji řekla, že jí je půjčím a na oplátku bych ráda, aby je vrátila použitelné pro naše případné další dítě. Otěhotněla jsem a neřešila nic, protože oblečky přeci mám. Když mi je konečně vrátila, málem jsem se rozbrečela. Špinavý, zničený,, sražený, vytahaný, hrůza. Pokud si něco půjčím, chovám se k tomu slušně snad ne?! Jsem velmi chápavý a tolerantní člověk. Plínka neudrží obsah, při krmení jídlo upadne, stane se. Tohle?! Špinavý od jídla, ale celé bodyčko od hrudníku po zapínání. Jedno vytahané do šířky, druhé sražené. Když porovnám s těmi co jsem půjčit nechtěla, je o velikost menší nebo o třetinu širší. Na dně krabice, cca v posledních deseti centimetrech byla plíseň. Zelená, žlutá, černá. Příšerný smrad. Strašně mě mrzí, když na to koukám. Říkám si, jak z pomoci pro druhé vzniklo toto. Půjčila jsem většinu do roku. Pro další velikost si měla přijet. Psala jsem jí, ať se ozve až dorazí domů. V jakém stavu oblečení je atd. Na to mi odepsala "ale jdi ty, není možný". Od té doby se neozvala. Nekomunikuje, telefon nezvedá. Mám vztek! V dobré víře pomoci jsem chtěla někomu ulehčit život a takto se mi to vrátilo. Co s tím? Vyhodit? Vyprat, v čem? Bude plesnivé oblečení po vyprání bezpečné? Četla jsem, jak není jednoduché, ba i nemožné se zbavit plísně z oblečení. Poraďte, jsem z toho ani nevím jaká už. Že si za to můžu sama vím, jen jsem chtěla pomoct.
Vyhoď to, mně takhle plíseň chytlo ložní prádlo, letělo pryč, z plísně mám fobii 😫
A pro příště půjčuj jen věci, u kterých ti nevadí, že o ně možná přijdeš.. Dělám to tak roky, že čeho se vzdát nechci, to nepůjčím. Co bych ještě někdy ráda použila, ale přežiju bez újmy bez toho, to půjčím a to co už nepotřebuju, to rovnou daruju.
Ano vyhoď to stejně jak pise @martinka_33 taky mám ,,fobií" spis mi vadí plíseň jako taková 🙏
Bohuzel, za dobrotu na zebrotu, to se stava😔, aspon se ukazalo, co je to za "kamosku"...
Obleceni vyhod a pro priste si poucena....😌😉
Nevim co sis myslela,jedno obleceni ti otoci 2 deti a na treti to uz proste nevydrzi...mozna nez to vyhazovat bych to nejdriv zkusila vyprat na 90 s pracim praskem a sanyntolem co to udela a vyradila bych opravdu ty hodne plesnive a nepouzitelne veci...nevim jestli by se mi chtelo kupovat uplne novou vybavicku...
@marcicek84 To neni pravda, dostala jsem veci po 2 detech, pouzila na moje dvě a jeste poslala dal. Staci se k nim vhovat slušně a pouzivat hlavu, když je neco sražené a plesnive neni poctem deti, ale debilitou matky.
@j.a.n.i souhlasím, když jsou věci kvalitní a dobře uskladněné, vydrží klidně i 3 děti. Já mám dcery od sebe o 4,5 roku a mezi něma má dcerku i sestřenka. Hodně věcí jsem ji půjčila a teď je nosí i moje malá, ale jde o to jaká to je kvalita a jak se o ty věci člověk stará. Trika z Pepca tohle fakt nevydrží.
@j.a.n.i je to i o kvalite viz pepco a pak o spravnem uskladneni...
@marcicek84 Moje nejmladsi pata dcera odnosila kupu veci koupenych pred 20 lety na tu nejstarsi 😉. Vydrzelo i to, co jsem dokupovala postupne na dalsi deti. Je to o kvalite a o tom, jak se k tomu chovas. Dost veci jsem ted poslala dal, jen malo z toho bylo uz na vyhozeni.
@somalicats tak ja mam zkusenost takovou,ze kdyz bylo neco z toho levneho obchodu,tak druhe dite to proste dotrhalo a to mam dobre uskladnene bez plisne a opravdu se o to staram,taky se to ruzne vytahava,jenze ja uz dalsi deti neplanuji,tak ted uz mi to je jedno,kdyz koupim z normal obchodu je to i po 2 detech jako nove...
Mne sa stalo nieco podobne. Pozicala som bratovi kocar - Joolz geo. Bol v krasnom stave lebo dcera v nom skoro nejazdila. Vratil mi ho cely spinavy, s drobkami, skvrny ktore neslo vycistit. Nakonec som ho predala (za polovicu ceny co som planovala) a na druhe mimco som si kupila novy 🤦🏼♀️ Odvtedy veci bud darujem a uz ich nechcem videt, alebo nedam a skladujem napr bicykle po detoch doma. Moja mama, ze preco im to nepucim ked to nevyuzivame. No urcite 🙄
V tvojom pripade - kupila by som nove oblecenie.
@marcicek84 no a zejména o chování, přece tohle nemůžu vrátit jakoby nic a když už se stane. Tak to prostě řeknu, hele stalo se to a to. Omlouvám vam.
@marcicek84 Vsak to pisu, je to i o kvalite. A to jsem mela deti blici, takze se pralo furt dokola a spotreba obleceni byla velka. Horsi to je potom u starsich, tam uz nejake levne sunty z pepca nemaji smysl vubec, protoze zejmena ve skolce dostava zabrat to obleceni hodne a ja teda nehodlam kupovat obleceni porad dokola.
Koupila bych nové oblečení, bála bych se ze tam ještě něco je .. a po nějakým praní a zehleni to nemusím vidět .. ale muže byt …takže oblect do toho malé mimco bych neriskovala… jinak bych to dělala tak, ze top kus nepůjčím a nějaké min oblíbené, nebo levnější pustím dal a při dalším něco na radost dokoupim… jinak zejména do jednoho roku by to oblečení mělo v klidu zvladnout tři děti … ale pokud to neresi, , špinavé od prikrmu a jiných nehod nepredpere, nacpe do pracky, tak jasný, ze to proste konci u jednoho ditete ..😒někdo se proste neumí chovat k věcem, zejmena když je má zadarmo a tak k nim i přistupuje .. par ks zimních věci do jednoho roku jsem mela půjčených- po dvou dětech, zvladlo to me třetí a ještě to šlo dál ke čtvrtému 😂
@alice180 tak jasne,ze i o chovani dotycne,ale zaee kdyz nevis jaka byla kvalita,tak za neco treba dotycna nemuze viz to vytahani...
@marcicek84 jo souhlasím, za vytahani určitě nemůže. Ale to je tak jediné.
Ty věci vyhoď. Sama víš, že by ti to svědomí nedalo do toho dítě obléct.
Ad. přístup kamarádky - to je těžké. Kdysi mne mohli vzít čerti, když jsem zjistila, že mi spolubydlící na podnájmu v dobré víře vyprala prádlo. Akorát, že to bylo luxusní bílé krajkové za yx tisíc a dala to na šedesátku s riflemi 😵💫
Tehdy mi došlo, že ne každý má podobné návyky se o věci starat, mnohdy daný člověk ani nezná / nerespektuje jejich hodnotu.
Možná i proto tvá známá lítá ve finančním srabu. Prostě některé věci neřeší…
Bohužel také mám s půjčováním zkušenosti. Jak oblečení kamarádce na koleji, tak potom třeba, když mi táta řemeslník zemřel, byl tesař, tak děda půjčil jeho kamarádům nějaké nářadí a stroje, že by to potřebovali. Jenže děda špatně nesl tátovo smrt a za chvíli zemřel. No a nářadí a stroje za cca 250 000 nikde, nikdo to nevrátil, máma nevěděla kdo si co půjčil. Máma sama se dvěma dětmi a peníze by se opravdu hodili. A ještě jiné věci co se půjčili se nevrátili nebo vrátili zničené. Takže půjčuji jen pár lidem, kterým opravdu věřím a ne na dlouho. A nebo daruji.
Taky mám zkušenosti. A bohužel s tou dražší výbavou pro miminko. 🤦🏻♀️ domu se mi nevrátil monitor, ani další výbava 🙈
Ale teď už se tomu smeju. 🙈🙈
V životě bych někomu nepředala miminkovské oblečení s tím, že mi to má pak nepoškozené vrátit. Přijde mi to nejen jako totální pakárna, ale ještě navíc nereálná. Moje dcerka, když byla miminko, měla silný reflux, převlékala jsem klidně 6x denně, takže se body prala pořád. Žádné z nich mi nevydrželo pro druhou dceru a to jsem měla věci kvalitní i běžnější. Polodupky to samé. Neustále pokaděné, i když plenka. Ty nášupy prostě plíny často neudržely. Většina polodupek se pak i rozervala na kolenou, když začaly lézt po čtyřech. Když byly dcerky pak batolata, tak zas body a trička trpěla na fleky od jídla. I přes brindáky a utěrky. Nepoškozené zůstalo jen sváteční/návštěvní oblečení. A teď, když už je odrostlejší batole jen ta nejmladší a už celkem zvládá kultivované stolování, trpí oblečení zase tím, že jak lítají venku, je to pořád od trávy, od bláta, nebo rozervané. A je úplně jedno, jak kvalitní kus oblečení to je.
Nevím, co jsi čekala. Že to bude mít složené ve skříni a bude se na to jen chodit koukat, aby ti to mohla zas nepoškozené vrátit? Plíseň je věc jiná, to může být klidně blbým uskladněním, možná nevyprala nějaký kus a uskladnila ho s ostatními. To neřeším, chápu, že tě štve. Ale jako to, že si stěžuješ na fleky, je pro mě nepochopitelné.
Plíseň je jasná, to se někde stala chyba, ale některé fleky, většinou žluté barvy, vylezou až po delší době uskladnění. Taky jsem na půdu dávala jen věci bez vad a čisté a část časem zflekatěla, ale dalo se to vyprat. Jinak to sražení, vytahání, žmolkatění je normální, mám 3 děti a prostě častějším praním se věci opotřebovávají, záleží na materiálu, některé víc jiné méně. Následnému chování kamarádky nerozumím, ale to už je věc jiná.
No já nevím holky. 😀 mám spoustu oblečení od kamarádky, některé už nové nebylo. Nosí to moje dcera, pak posílám kamarádce a ona pak moji sestre. Takže min 4-5 dětí. A až na par kusů je všechno pořád v pěkném stavu a normálně použitelné. A jedná se i o věci z pepca, kiku a tak. Takže spíš jde o to, jak se to pere a tak.
@j.a.n.i záleží i na dítěti (ale to platí až u starších, u mimina je to víc o té mámě), po mojí dceři je 90% oblečení nepoužitelná, co není rovnou děravé, je aspoň nevypratelně špinavé, vytahané nebo jinak znehodnocené 🙄 Po synovi ještě věci posílám do oběhu, po dceři jde většina do popelnice..
@sudylichozrout tak jo, je to o dítěti, některé ti sedí jak pecka na gauči a oblečení nezničí, jiné leze jak o život a má prodřená kolena 😀
Myslela jsem, že je to název nějaké nové aktivity, podnikání
🙂 jako slogan by to bylo dobrý
proto jsem to rozklikla
věci vyhoď, a příště už budeš vědět.
Z opačného pohledu: kamarádka mi teď chce půjčit nějaké oblečení pro miminko a přesně první, co mě napadlo - co když se to zničí? 🙂 I když jsem se snažila sebevíc, už u prvního prostě nějaké flíčky zůstaly. Takže se chci už předem domluvit buď na nějaké ceně za “pronájem” nebo si půjčit jen to, u čeho zničení nevadí. Ale tohle je bohužel extrém, až takové znečištění a ještě předstírání, ze se nic nestalo, to je bohužel o lidech.
Mě by teda nikdy v životě nenapadlo půjčovat někomu oblečky na miminko a čekat, že je ještě vrátí v pěkném stavu... Dokud jsem počítala s dalším dítětem, tak jsem si vybavu schovavala na půdě jenom pro sebe... Rozdávám po kamaradkach az po druhém dítěti. Ani z druhé strany bych si nechtela nic takhle půjčovat, abych se porad bála, co kde se v tom dítě vyvalí a co nepujde vyprat..
Tak plíseň je jasná, to vypadá na špatné uskladnění. Ale to ostatní? Můj syn ublinkával ještě v 8 měsících, takže převléknout klidně 6x denně, bryndáky naprosto k ničemu. Většina oblečení byla nošená, praná a sušičkovaná opravdu hodně. A i když jsem se o oblečení starala, protože jsem ho chtěla prodat, stejně na něm bylo vidět, že bylo intenzivně nošené. Půjčit miminkovské oblečení a čekat, že se mi vrátí ve stejném stavu, to mi přijde naivní 🤷♀️ Pochopila bych to u fusaku, zimní kombinézy, atd. Ale ty body měl syn několikrát denně poblitý, často i pos...ý, protože plína to nějak nepobrala, to samý tepláčky. To prostě předem neodhadneš. Navíc ty úplně miminkovské věci se perou na vysokou teplotu, tím se oblečení taky hodně opotřebovává. Já měla prakticky všechno do roka nové, prodávala jsem ve velmi dobrém stavu, ale jak to bude vypadat po dalším dítěti, si netroufám odhadnout. Chování kamarádky by mě mrzelo. Ale to tvoje je taky zvláštní...
Mě když někdo nabízel oblečení pro děti, tak jsem to vzala jedině, když už to nechtěl zpátky. Protože představa, že se budu bát každého flíčku, nebo že si budu muset pamatovat, co jsem si od koho půjčila, to pro mě bylo nemyslitelné. Takže jsem brala jen věci, co už dotyčná nechtěla zpátky.

Představa, jak na miminko dávám věc ve které může být plíseň i po vyprání a vyžehlení se mi nezdá.