icon

Jak přesvědčit dítě, aby jelo na letní tábor?

28. lis 2023

Ahoj maminky, našemu bude v létě devět a ještě nikdy nejel na tábor. Letos ho čeká první škola v přírodě na necelý týden. Tam se tedy těší. Ale je to tím, že tam bude se spolužáky. Minulé léto jsem už toho měla dost, kluk byl hodně znuděný, potřeboval kamarády. Já mu zaplatila akorát jeden příměstský tábor s tím, že pracuji na směny a vždy o volno jsme si brali děti, aby měl kluk zábavu a neseděl u pc. Letos ho chci poslat poprvé i s jeho kamarádem na deset dní. Minulé prázdniny jsem už hodně padala na ústa, jak jsem pořád něco podnikala, nebo někoho hlídala. Kluk na tábor nechce, přestože tam nikdy nebyl. Jemu se nechce ale nikdy nikam, pak ve finále se mu líbí, kde je hodně dětí. Já z toho mám dost obavy, protože to bude i premiéra, co se týká takhle dlouhého spaní. Není to moc akční kluk, co se do všeho vrhá po hlavě. Ale rád se zkamarádí. Já jako malá nikdy na táboře nebyla, tak bohužel nemám zkušenost, kterou bych mu předala. Manžel byl, ale jako hodně malej a nerad na to vzpomíná. Tak mě zajímají vaše zkušenosti s tábory pro děti, které nechtěly jet, jsou to takový domácí povaleči a nakonec se jim například líbilo. Na mě ty dva měsíce zkrátka byly dlouhé a dost jsem ten program podcenila.

Strana
z3
aarriel
28. lis 2023

Dcera minuly rok vyzkousela skautsky na 7 dni, mela to zkraceny protoze novacek a to ji bylo 8. A letos chce jet na 14 dni, i kdyz z toho ma obavy a ja taky. Ale tam se to bere jako vyvrcholeni sezony.

konidana
28. lis 2023

@zmrzlinka primestaky take nejsou pro kazdeho ... rodice. Za mne to je nejvetsi zlo. Casto jsou jen 8 az 16 coz stejne mezitim nestihnu normalni 8h pracovni dobu, i kdybych se rozkrajela, a odpocinek od ditka taky nehrozi, kdyz je kazdy vecer doma.
Ale chapu, ze pro nekoho je to zase takto super.

martt
28. lis 2023

Nečetla jsem komentáře, ale dám pohled jako vedoucí z táborů. Jezdila jsem spousty let. Každý rok jsme tam měli děti, které na ten tábor jet nechtěli a ty rodiče si to prosadili. Někteří celý tábor nevydrželi rodiče si pro ně po pár dnech přijeli protože to nešlo. Pár z nich celý tábor večer brečel, že chtějí domu bylo to na ně moc dlouhé a byli to třeba i starší děti. Je pravda ,že jsme jezdili na 13 dni. Hodně záleží jaký je ten tábor jestli jedou někde do budovy nebo to jsou stany s podsadou apod... Také jestli je schopný se podřídit určitému režimu budíček v 7 hodin , rozcvička, snídaně ,obed Večerka a vlastně skoro celý den mít naplánovaný apod.. Podle toho bych se rozhodovala. Ale jestli nechce jet zvážila bych jestli ho posílat popripade zkusit najít tábor na min dní na zkoušku.

martt
28. lis 2023

@veruuu_kubesovic Oni na tábor někteří poprvé jezdi i ve 12-14 letech. Někteří to v těch 6 -7 letech tábor ještě nezvládnou celý.

tereza0111
28. lis 2023

Na tabor bych ho poslala i kdyz nechce, at to zkusi a vi o cem to je. Na druhou stranu bych se asi pokusila vybrat nejaky kratsi, kdyby mu to opravdu nesedlo tak 10 dni uz je docela dlouho

zmrzlinka
28. lis 2023

@konidana tak může jeden rodič ráno vodit a druhý vyzvedávat.A já jsem myslela,že autorce jde o to ,aby dítě mělo program a ne o odpočinek.I když to tak taky chápu 😉

drep
28. lis 2023

Nečetla jsem zbytek, ale já na tábor jela poprvé v šestý třídě, když jsem si ho sama vybrala, brácha taky tak, mamka byla učitelka, takže to nebylo nutný. Já bych v devíti tábor nejspíš nedala, brácha by ho nedal zcela jistě. Přesto jsme vyrostli v normální socializovaný schopný dospělce. Já naprosto chápu, když není zbytí, protože dva týdny dovolený vs. Dva týdny prázdnin. Ale pokud to není nutný, tak já bych svoje dítě proto její vůli na tábor nervala. Ale možná budu za pár let mluvit jinak, až madam nikam nebude chtít a vyřízená matka po noční bude muset vymýšlet zábavu

autor
28. lis 2023

Holky vy mi dáváte 😀 Teď mi přijde z těch příspěvků, že je tábor něco strašného.

tereza0111
28. lis 2023

moje devitilety dite taky jeste v zivote na prespavacim tabore nebylo. A ani se nechysta, nechce, staci ji primestak a nutit ji nebudu. Ale - tyden o prazdninach tabori u jedny babicky, tyden u druhe, treti s dedeckem, takze me netlaci potreba. Rozhodne bych ti to nezazlivala, jen mam pocit, ze je treba dodat, ze rozhodne ne vsechny 9. lete deti jezdi po taborech uz roky :D

autor
28. lis 2023

@tereza0111 Náš už k babičkám roky nechce. Naposledy jsme ho přemluvili alespoň na jednu noc a stejně se mu nechtělo. Nemá tam žádné vrstevníky. Jinak jezdí rád po kamarádkách, co mají děti. Ale tam těžko může být týden. Když chodí všechny do práce. Nejdéle byl 5 dní a ani si na nás nevzpomel. Já nemám problém s tím, nechat ho na pár hodin doma, ale jak jsem psala, on by pak byl celé dny na PC. A když je to pravidelně, tak mi to vadí. Kdybysme v okolí měli děti, tak by mi to také nevadilo.

prejeta_zaba
28. lis 2023

Můj nejstarší je úplně to samé a taky jsem se zařekla, ze letos pojede. Ja jsem jako dítě jezdila na hodně táborů, vždycky se mi nechtělo a pak to bylo dobré. Samozřejmě se mi občas stýskalo, ale s celkovým nadhledem - tábory mi přinesly ty nejkrásnější zážitky. Chce to vybírat tábor, aby tam fakt byl hodně program, ne, že se děcka 3/4 dne placatí u chaty a večer si zahrají jednu hru. Ono mezi námi, co chceš pořád vymýšlet, tem děckám dnes není dobré nic, tak jednak se zabaví mezi vrstevníky a druhak, i když pozná nějakou tu nepohodu, aspoň si pak bude víc vážit domova.

prejeta_zaba
28. lis 2023

@leymea Že by se děti v tomhle věku uměly zabavit samy už dávno neplatí. Nebo teda když jim dáš přístup k elektronice, tak samozřejmě celou dobu budou sedět u mobilů a televizí. Ale dneska se děcka neumí samy zabavit ani na minutu, natožpak na 9! týdnů prázdnin. Šťastnější rodiče je rozvážejí po prarodičích a chatách a ti zbylí zoufale shánějí, kdo ve městě zbyl a dalo by se s ním aspoň na chvíli dítě zabavit. Aspoň toť můj dojem z prázdnin.

merope
28. lis 2023

Mě ještě napadá jedno - co mu říct, že prostě chceš, aby měl program, tak ať si sám vybere - a jen mu na to dát finanční limit. Případně probrat, čeho se na tom táboře tak bojí.

Já jezdila na tábory od první třídy (7 let věku) a nelituji asi ani jednoho, kde jsem byla.

te_reza
28. lis 2023

Já na tábor musela. Vzhledem k tomu, že jsem o spaní mimo domov nechtěla dlouho slyšet, vykopali mě snad asi až ve 12 nebo kolika. Nesnášela jsem to a doteď na to nemám bůhvíjak kjůt vzpomínky. Já bych nenutila, na druhou stranu prosedět prázdniny u PC asi taky není úplně košer. Zkusila bych třeba nějaký ten příměšťák.

ele_nka
28. lis 2023

Já vždy jezdila na tábor s kroužkem. Takže kamarádi i vedoucí co jsem znala a moc ráda na to vzpomínám. Syn jezdí se skautem, takže to má stejně. Ale teda poslat dítě na nějaký noname tábor, kde on ani já nikoho neznám, bych se v dnešní době snad i bála. 😃

ronyx
28. lis 2023

Komentáře jsem nečetla, jen napíšu svůj pohled. Když nechce nenutila bych. Mě rodiče na tábor poslali i přes můj protest a byla jsem tam nešťastná.. Nelíbilo se mi tam. A to jsem jako dítě nebyla žádný introvert. Takže já bych své dítě do ničeho nenutila.

konidana
28. lis 2023

@ele_nka noname tobor, co neznam urcite ne. Tabor idealne na doporuceni znamych, co tam deti uz mely. Nebo aspon neco s historii, kde se da dohledat dokumentace a recenze.

kleio
28. lis 2023

Já jsem jela poprvé v 9ti na skautský tábor a byla jsem nadšená, stejně jako každý následující rok 🙂. Myslím, že je nejlepší jet na tábor v rámci nějakého zájmového kroužku, který je i přes rok, že dítě pak zná ostatní děti a vedoucí. Z pohledu vedoucí jsou na našich táborech děti rády, nezřídka i ty co nejdřív moc jet nechtěli, ale každoročně se stává, že tak 3 až 4 děti z 60ti odjíždí dřív - většinou je důvodem kombinace stýskavé povahy a ostrakizace v kolektivu. Takže záleží jaká je chlapec povaha a jeho důvody, proč nechce jet - jestli si jen myslí, že to bude pruda, nebo jestli opravdu cítí, že nechce být tak dlouho bez rodičů, nebo by si nedokázal najít v novém kolektivu kamarády...

autor
28. lis 2023

@kleio Právě že kamarády si najde dobře. Už je i ve věku, kdy, když někam jedeme, tak vybíráme místa, kde je hodně dětí. Tam se vždy seznámil. Dnes jsem mu to říkala a nic neříkal na tábor. Jen, že se mu nechce. On ale nikdy nikam nechce. Nejraději by byl doma a nejlépe, aby všichni chodili k nám. Jak jsem psala, sama jsem nikdy na táboře jako dítě nebyla, tak nemám zkušenost. Určitě mu tam dáme i předměstský tábor. Ale kupovat jich víc je finančně dost nevýhodné a hlavně i časově nic moc. Máme všechny od 8.00-16.00. Musíme všude dojíždět. A pak lítáme taky jak hadr na holi. Jak jsem psala, ty prázdniny jsou na něj dlouhé. Je to režimové dítě, co potřebuje vrstevníky. Šlo už v srpnu vidět, že potřebuje školu jak sůl, už jen kvůli kamarádům. O prázdniny je umění najít dítě, které zrovna není nikde pryč. A když už, tak většinou tu i spí, i kvůli dojíždění a kvůli tomu, aby si to kluk užil a já pak padala na ústa.

leymea
28. lis 2023

@prejeta_zaba tady u nas v ulici jsou venku deti furt. V tydnu, o vikendu, o prazdninach. Jako to bylo za nas 🤷‍♀️ myslim, ze jsou zabaveny az az. Asi to bude individualni.

sayast
28. lis 2023

Ja ani manžel jsme na tabore nikdy nebyli, hlidani pro dceru jsme nepotrebovali, tak ani pro deti jsme neplanovaly. Dcera s tim prisla sama az v 10 nebo snad 11 ze chce jet s kamaradkou. Musela me dokonce premlouvat 😁. Od te doby jezdi kazdy rok a moc si to uziva. Letos teda byla naposled, uz ji bude 15, ale chce jezdit jako praktikant. Synovi je 7, v lete mu bude 8. Neumim si predstavit ze by jel. Ale nestoji o to, potrebovat to nebudeme, pokryji to primestakama nebo holt bude hlidat dcera (jeste bude 4 letak). Ale my nemame hlidani, nikdy beze me vic jak vikend nebyl.
Poslat takhle 5-6ti lete dite si teda vubec neumim představit a neposlala bych. Ale asi ma velky vliv, ze nejsme zvykli byt bez sebe.
Ale prispevek pisu hlavne proto, ze se tu objevilo nekolik komentu, ze uz je pozde a v tomto veku dite na tabor nikdy dobrovolne nepojede. Tak urcite to mozne je. Zkus at se domluvi s kamarádem 🙂

prejeta_zaba
29. lis 2023

@sayast a jak to teda děláte, když nepotřebujete hlídání, nemáte hlídání a nikdy bys děti nikam neposlala? Ani žádný homeoffice si 2 měsíce s dítětem nonstop za krkem neumím představit. 🤷‍♀️

prejeta_zaba
29. lis 2023

@leymea no u nás děti taky semtam jdou ven. Neříkám, že furt. Ale právě v létě všichni záhadně zmizí. A neustále někoho shánět, jestli by sel ven, z toho už mám osypky. A děcka o výlety s mámou samozřejmě nestojí, banda kamarádů je zajímavější. Takže zlatý týden na táboře. 🙏

hanka_12345
29. lis 2023

Ja na tabory nejezdila a nasi me ani nenutili. Jezdila jsem jen na.takovy.ty.skoly v prirode protozr byly povinny a tam jsem trpela jak pes. Asi bych nebyla uplne rada aby me tam mamka strkala jen proto ze se to libi jí

sayast
29. lis 2023

@prejeta_zaba nejstarsi ted bude 15, tu mi hlidavala mamka, delala jsem na dvanactky smeny a byla samoživitelka. Dalsi dve deti (7 a necelé 4), takze temer celych poslednich 8 let jsem byla na rodicaku, proto nebylo nutne hlidani. Ted uz hlidani bohuzel nemame zadne, manzel je hodne zaneprazdneny, tak si nemuzu dovolit nastoupit na cely uvazek. Nerikam ze je nikdy nikam neposlu (ani jsem nic takoveho nepsala) , poslu az si reknou. Ted to holt budem nejak pytlikovat. Bude se muset zapojit i dcera, i kdyby formou hlidani, obcas mozna najdeme chůvu. Hlavně tabor pro jednoho mi moc nevyresi, když doma bude další ktere na nej nemuze

prejeta_zaba
29. lis 2023

@sayast Aha, na mě to působilo, že nemáte vůbec hlídání, ne, že ti hlídala mamka na dvanáctky, tak mě to udivilo, jak to můžete zvládat. To mít někoho takového, taky neřeším tábory. Bohužel u nás jsou děti stále jen se mnou, manžel nebo babička s nimi něco podniknout tak jednou za prázdniny a už prostě nevím, co pořád vymýšlet - je to i ponorka, co do budem nalhávat. A to ještě nechodím do práce, až budu, tak se z toho asi 💩...zblázníme. 🙈

sayast
29. lis 2023

@prejeta_zaba pisu ze dceru mi tak v minulosti hlidala (to je treba 10 let zpatky) , pak jsem byla na dvou na sobe navazujicich rodicakach a ted hlidani uz nemame, tak budeme pytlikovat jak to pujde. Ale dokud si sami nereknou ze chteji, tak je na spaci neposlu. Nam nehlida nikdo. Mamka je ted vazne nemocna, tak se naopak chodim starat ja o ni, tchyne jako by neexistovala, manzel doma minimalne. 100% pece o deti je jen na mne. Za cele letni prazdniny jsem nemela jediny den bez deti. Do prace chodim od zari na castecny uvazek a prazdnin se desim, ale nejak to bude muset jit. Jedine co, tak je nechci nasilne poslat na tabor, prave z duvodu ze jsou zvykli jen na mne, tak nechci zadne trauma. Ale az si reknou jako dcera, tak jim to rozmlouvat nebudu.

alpakovo
29. lis 2023

No nevím jestli uspěješ. Moje děti jezdí sami od 4 let a jezdí stále a rádi. Jednou jedinkrát přibrali syny od kamaráda, kteří byli v té době v první třídě. Od té doby hrůza,kluci půl roku nechtěli ani k babičce a žádný další tábor už se nekonal. Teď jsou v páté třídě a stále to trvá 🤷

autor
29. lis 2023

Ty jo holky, vy mě děsíte. To je, jak kdyby jeli do vězení a ne na tábor, kde je plno aktivit a zábavy

konidana
29. lis 2023

Nenech se desit. Neco predvyber, podej to positivne, a bude to ok🙂

Strana
z3