icon

Partner nebere moje zdraví jako prioritu. Mám se snažit mu to vysvětlit?

jojka_124
21. čer 2026

Zdravím. Nadpis možná vyzní trochu hůř než by měl, ale bohužel se mi stala taková nepříjemná věc s manželem. Nedávno se mi povedlo nešikovně upadnout a pohmoždit si kotník a záda, a bohužel to zrovna vyšlo na den kdy manžel přespával u jeho maminky. Mám ji ráda a bylo to domluvené předem. Důvod je to že jí není příjemné spát doma sama a nejmladší syn přespával u přítelkyně. Bydlí kousek a manžel byl ochotný a odvezl mě do nemocnice. Byly jsme tam už celkem pozdě večer, ale nakonec jsme tam zůstali až do jedné hodiny ráno. Máme malou téměř desetiměsíční holčičku a bylo to trochu náročné, jelikož je stále kojená, ale n jak jsme to zvládli. Odvezl nás domů a pak jel zpátky ke tchýni. Přišlo mi to naprosto zbytečné tam jet o půl druhé ráno, ale on řekl že to slíbil tak jsem to tak nechala. Věděla jsem že budu potřebovat další den odpočívat a také že budu potřebovat pomoct, ale on už měl domluvenou směnu navíc, aby se mohl v práci vidět se svým tátou (rodiče nejsou spolu s tátou pracuje a jezdíme k oběma na návštěvy.) Ani ho nenapadlo že to sama nebudu moc zvládat když malou kvůli úrazu ani nezvednu pořádně. Bojím se že když mu něco řeknu, tak to vyvolá hádku, protože to přeci jen bylo všechno domluveno předem. Měla bych se mu to snažit nějak vysvětlit?

jasekd
21. čer 2026

No to bys mela...

klokanka31
21. čer 2026

@jojka_124 Promiň ale ten tvůj je pěkný blbec 😯

elvira
21. čer 2026

O půl druhé bych k matce nejela, obzvlášť když se partner zrakvi a máme na starost ani ne roční dítě. Tam bych spíš čekala pochopení že strany tchýně.
Zrušení směny v práci nebývá lehké, tam bych ti zkousla. Co mě ale razí do očí je tvůj strach říct manželovi narovinu ne úplně příjemné věci.
Partnerství stojí na komunikaci. Jakmile se zablokuje z jakýchkoliv příčin, vztah krachne- dříve nebo později...

drep
21. čer 2026

Zrušit směnu v práci, i když je navíc, je problém, to bych manželovi nevyčítala. Ale jinak jsou tvoje pocit stejně důležité jako pocity tchýně, že se sama doma bojí (i když teda nechápu, proč bydlí někde, kde se bojí). Vykomunikovat si to ale musíte vy dva. Když byli dceři asi tři měsíce, fakt festově jsem si vymkla kotník, nemohla jsem se ani hnout. Ani mě nenapadlo čekat, že se mnou manžel zůstane doma, ale přijel mi tchán pomáhat…

jojka_124
autor
21. čer 2026

Děkuji za všechny odpovědi. Jen jsem se chtěla ujistit že to nepřeháním. To že tchýně je trochu náročnější vím už od začátku vztahu, ale taky mi to s tím spaním přijde zvláštní. Manželovi jde převážně o to že jí něco slíbil a chce to dodržet, což já chápu, ale kdyby se někde on zmrzačil tak ho taky nenechám samotného.

1pomnenka
22. čer 2026

Když nemá rozum tvůj manžel, měla by ho mít tchyně, stará je na to dost.

sparkles9
22. čer 2026

Ono je těžké soudit, když fakt s vámi nežijeme a neznáme pohled nebo povahu muže.
Nebo třeba, jaký máte s tchyni vztah a jestli chodí do práce. Že když tam muž i tak jel, mohla ona, aspoň formálně, nabídnout pomoc.
Zrušit směnu v práci, obecně nejít do práce, není pro každého jednoduché a zcela manžela chápu, že šel.
Spíš mě zaráží tchyně. Žije někde, kde se necítí dobře, takže čím víc bude její syn, co ještě bydlí doma, s kamarády, vycestuje, s holkou, tím víc bude její jiny syn jezdit spát k ni? K dospělé, samostatné ženě? A co mi prijde nejhorší, že se bojíš slušné a věcné diskuze s vlastním mužem. Tohle mi přijde divné, hlavně proč byste se kvůli tomu měli hned hádat 🤷🏼‍♀️

martinka_33
22. čer 2026

Obecně nemám ráda chlapi kteří upřednostňují mámu před manželkou ale jemu asi nepřipadalo že bys mohla potřebovat pomoct, asi ho to ani nenapadlo. V práci záleží co dělá a jestli je snadno nahraditelný, já si můžu dovolit nepřijít, nikdo mě postrádat nebude ale můj muž třeba jen tak nemůže, za něj je potřeba najít náhradu - samozřejmě když se zraní on tak se nedá nic dělat ale kdybych si zlámala nohu já, tak po něm nebudu chtít aby do práce nešel.

biciklissie
22. čer 2026

Já bych ho nesoudila tak přísně. Můj manžel by taky se na hlavu postavil (a mě taky), aby splnil slib, nějakou domluvu. Kolikrát je to na obtíž, ale vcelku jsem ráda, že je takový, že se na něj dá spolehnout a že drží slovo. Práci bych neřešila, nevíme, jak moc je nebo není nahraditelný. Jestli jsi potřebovala pomoct, měla jsi mu to říct a společně řešit, jak to udělat. Maminka je tedy divná, to jo.

j.a.n.i
22. čer 2026

@jojka_124 Jako upřímně, když mu nic neřekneš, tak jak ma pocnat, ze chces, aby s tebou zustal doma? A hlavně proc jsi neresila rovnou pri ošetření, ze pro nej potřebuješ osetrovacku?

veronicka89
22. čer 2026

Jako ono se da zvladnou provozorne vse …
Ale chovani takoveho chlapa by me vadilo - sama jsem to zazila nevo podobneho a vzit si volno kdyz to jde nebo byt mi napomocny je proste pro nas hezka samozrejmist.

Zase kdyz se na to podivam tak , ze pokud to nebylo velke zraneni tak ho v noci nepotrebujes a pokud praci odrict nebo presunout tak rychle nemohl - do prace stejne musel …

Pokud bys mu rekla ty ze je vse v poradku a ze te nema resit ok , ale pokud bys jeho pritomnost chtela tak se proste na tebe vysral a uprednostnil rodice …

Zas na druhou stranu pokud vidi ze nejakym zpusobem fungujes, treba si mysli ze nejdi az tak moc omezena. Bekteri chlapi mi prijde ze vubec v tomhle nepremysli a ze kdyz se 40 stupni neplotou zena vstane ( ptz musi ) tak uz to berou ze je skoro fit 😅

Takze bych to partnerovi normalne rekla - mimochodem ja bych mu to řekla uz v nemocnici… a resili bychom to tam

levandule_k
22. čer 2026

Ono je něco jiného, když je domluvené předem a ty najednou vzneseš požadavek jen tak, protože se ti změnila nálada, nebo je něco domluveného, ale tobě se stal úraz. Tam se vybízí přehodnotit situaci. Jenže nežijeme v ideálním světě, neseme si sebou nějaké vzorce komunikace, jednání, chování a jsme v jejich vleku. Tak nejednáme ideálně.

Vzhledem k tomu, že se ti tohle chování nelíbí, tak to partnerovi říct musíš a ne čekat, že mu to dojde. Chlapům některé věci nedocvakávají a někdy ani některým ženám, ať jsem genderově fér 🙂

To, že se bojíš, že bude hádka, je trochu problém. Ve vztahu si musíte vzájemně říct i to, co se vám nelibí, s čím máte problém. Jinak to bude tiše bublat pod povrchem a budeš nešťastná, jednoho dne to bouchne takovým způsobem, že budeš zralá na rozchod, když to nebudeš řešit za včas.

Jako reálně a co se stane, když se pohádáte? Holt to bude nepříjemné. Tak se prostě pohádáte. Hádka je vyostřená debata, kdy jste nezvládli svoje emoce, komunikaci, ego. Se stává. Pak až vychladnete si to dořešíte.

To, že jel za mámou, za mě je to trochu red fleg, že je naučen upřednostňovat potřeby své matky před tvými/svými.

Jinak teda lituji nejmladšího syna a jeho partnerku. Mladší syn si dovolil přespat u přítelkyně a starší syn hned musí přespat u své matky.... Já už tam vidím red fleg, kdy se matka bude nejmladšího držet jako kliště, aby nebyla sama a když nebude po ruce mladší, tak hned upře pozornost na staršího.

Když nezvládne spát sama tak, ať si pořídí nového partnera, psa, kočku, jde na terapii. Ona má problém se spaním a není dlouhodobě udržitelné, abyste to řešili tak, že jí budete dělat společnost.

zuzineckah
22. čer 2026

@jojka_124 ostatní už tu padlo, ale já nepochopila, že tvůj muž běží spát k mamince, když nemá doma druhého syna... To jako když se ten syn jednou odstěhuje, bude tam tvůj muž spát každý den??????????

klokanka31
22. čer 2026

Já nechci rýpat, ale opravdu spí u maminky nebo to je jen záminka pro milenku? 🤔