icon

Partner zdědil peníze a každý by s nimi chtěl udělat něco jiného. Jak dál?

4. říj 2026

partner zdedil po dedovi docela dost penez
on chce cast poslat na hypoteku a zbytek nechat bokem
ja bych zase rada konecne udelala koupelnu a neco pouzila i na dovolenou
vim ze jsou to jeho penize a nechci mu rikat co s nimi ma delat
jen me trochu mrzi ze vsechno ostatni resime spolu a tohle bere vylozene jako svoje
uz jsme se kvuli tomu parkrat chytli
braly byste to na mem miste uplne jako jeho vec?

Strana
z2
anonym_b4bde5
•
4. říj 2026

Ano, u nás to tak bylo, peníze považuju za jeho a když za část koupil nový auto, ač znal můj názor, že ojeté rok/dva by stačilo nijak nekomentuju. Na investice jsme se domluvili, kdyby však sám řekl, že to tak nechce, vymysleli bychom jinou variantu.

klokanka31
•
4. říj 2026

@anonym_autor Jsou to jeho peníze, a navíc jeho nápad se mi zdá i rozumnější...

barmil
•
4. říj 2026

Co zdědí je jeho. Ať si s tím dělá, co chce, vůbec by to s Tebou nemusel řešit .

anonym_52484f
•
4. říj 2026

Ale však to bere jako svoje zcela oprávněně. Jeho dědictví, jeho věc. Manžel zdědil nemovitosti a také mu neurčuji, jak s nimi má naložit, není to má věc.

malenka3
•
4. říj 2026

Jako partnerka/manželka bych ráda byla účastna diskuze/přemýšlení, co s těmi penězi chce dělat. Ale pokud se rozhoduje ve prospěch rodiny, v životě bych si nedovolila u jeho dědictví upřednostnit své zájmy (zjevně on koupelnu nepovažuje za tak důležitou jako ty) a určitý druh rozmaru (dovolenou).
Kdyby to chtěl utratit za blbosti, asi bych chápala rozčarování. V tvém případě z tebou nastíněných informací ale rozčarování moc nechápu.

krtcice
•
4. říj 2026

Po právní stránce jsou peníze jeho. Dědictví se nepočítá do SJM. Ale z lidského hlediska by mi to vadilo hodně a narušilo důvěru. Jednou jsme spolu, žijeme spolu, tak vše máme řešit spolu. Neříkám že musí být nutně po tvém, ale styl moje peníze - já rozhodl se mi příčí.

zvalentova
•
4. říj 2026

tak jako jsou to jistě jeho finance, nespadají do žádného SJM ani jiného partnerského vztahu a z něj plynoucí výhody. I kdyby je schoval "jen na účet", je to jeho rozhodnutí.
Např. já osobně bych hypotéku rozhodně nesnižovala, hledala bych jiné příležitosti, které musím zajistit nebo refinancovat, ale je to čistě jen můj názor a věc to nezmění.
Zároveň kdo říká, že musí rozhodnout obratem....Stejně jak partnerský vztah po 2-5 letech je úplně jiný, jak soužití po 20 letech, kde se znáte obvykle až do morku kostí.

levandule_k
•
4. říj 2026

Ty víš, že dědictví je jeho, nechceš mu říkat, co s tím má dělat, ale už jste se kvůli tomu párkrát chytli.

Protiřečíš si. Kdybys mlčela, tak se kvůli tomu nechytnete.

Já bych partnerovi klidně řekla, že za mě by bylo ideální udělat to a to, ale že jeho nápad dává hlavu a patu.

Budu pragmatická a morbidní, asi si budeš muset počkat na své děditví a pak si s tím naložíš dle své libosti.😉

gruyerre
•
4. říj 2026

To je sice všechno z právního hlediska naprosto pravda, že jsou to jeho peníze, na druhou stranu ale kdybych já získala dědictví, určitě bych s manželem diskutovala o tom, co s ním uděláme, a velmi by mi na jeho názoru záleželo. To samé bych očekávala od něj a nepřipadalo by mi v pořádku, kdyby si on se svým dědictvím udělal cokoliv bez porady se mnou.

lauriak
•
Včera v 06:05

Ano, brala bych to tak, ze jak nalozi s penezmi je ciste na partnerovi. Urcite by sme meli o tom debatu, oba by sme prednesli treba svoje navrhy ale konecne rozhodnuti bych nechala na partnerovi.
A v tomhle pripade kdyz chce penize vlozit do rodiny tak bych byla absolutne klidna. Spis by mne stvalo kdyz by si chtel treba koupit neco hodne draheho jenom pro sebe. Nebo by si to ulozil na ucet a penize by uz nikdy nikdo nevidel. Ale taky je to legitimni.

te_reza
•
Včera v 06:25

Prioritou by mělo být splatit co nejdřív hypotéku,ne? Brala bych jako "štěstí" , že se vám/jemu dostalo finanční příležitosti, která umoří největší životní dluh.

tereza0111
•
Včera v 07:01

takze proste ty bys jeho penize rada rozfrcala a jeste jsi urazena, ze chce udelat rozumne rozhodnuti se svymi penezi bez tebe. Neposila je na spolecnou hypoteku? Tohle rozhodovani neni tvoje a sice pises, ze to vis, ale zaroven, ze jste se kvuli tomu uz parkrat chytli.. takze to vis, ale nedokazes se podle toho ovladnout, aby nebyla urazena.

Uklidni se a treba i na tu dovolenou zbyde, ale jsou to jeho penize.

elinka90
•
Včera v 07:20

Zkusila bych si s partnerem promluvit. Pokud máte starou koupelnu, zkusila bych ho přemluvit, zda by nechtěl investovat do koupelny. Z dovolené bych upustila.

zuzkasim
•
Včera v 08:39
@gruyerre

To je sice všechno z právního hlediska naprosto pravda, že jsou to jeho peníze, na druhou stranu ale kdybych já získala dědictví, určitě bych s manželem diskutovala o tom, co s ním uděláme, a velmi by mi na jeho názoru záleželo. To samé bych očekávala od něj a nepřipadalo by mi v pořádku, kdyby si on se svým dědictvím udělal cokoliv bez porady se mnou.

@gruyerre Já cítím tak trochu rozdíl i v tom, že to není manžel, ale "pouze" partner. I z právního hlediska dědictví do SJM nespadá, ale výnosy z něj už ano. Zatímco u partnerství toto dle zákona není.
Přesto, pokud jde o hypotéku na bydlení, ve kterém celá rodina bydlí, je to vlastně zlepšení situace celé rodiny - hypotéka bude dříve splacená, rodina si bude dříve užívat celého příjmu bez finančního zatížení. Nápad chlapa mi dává smysl. Stejně tak by mi sice dával smysl nápad ženy, ale přece jen, tady by měl rozhodovat asi samotný dědic. Líbí se mi, že mu jde o investici pro rodinu. Pokud by za zděděné peníze chtěl jet na cestu kolem světa nebo si koupit motorku, tak by to sice bylo též jeho právo, ale už by asi většina z nás souhlasila se ženou, že jí to nebude moc po chuti.

suzanna123
•
Včera v 09:21

Ale ono to je vyloženě jeho 🤷‍♀️ Samozřejmě, že může být těžké to akceptovat, zejména pokud by rodina ty peníze potřebovala a on si je prošustroval za sebe, ale to není tenhle případ. Buď ráda, že dá něco do hypotéky a dál to neřeš.

thalendrian
•
Včera v 09:32

Uplne ti rozumim, taky by me mrzelo kdyby me chlap najednou vysachoval. Zkuste najit kompromis a rozdelit to, cast na hypo, kousek na tu koupelnu ted a zbytek nechat pracovat. K tomu nechat penize bokem: my mame poradce a docela nam trvalo nez sme pochopili, ze kdyz clovek vydrzi a necha penize spravne investovane, muze si pak uzivat jenom z vynosu. Letos sme z nich poprve zaplatili celou dovolenou a byl to super pocit!
Jen si dejte hroznej pozor komu to sverite. Podvodniku a ruznych pochybnych slibu je dneska vsude mraky, tak at vas nekdo nenapali. Drzim palce at najdete spolecnou rec bez hadek.

suzanna123
•
Včera ve 13:54

Tohle je fakt vtipná diskuze 😀 Jako jedna věc je, že se partnerka nemůže smířit s tím, že se partner neřídí její radou a preferencemi, za co utratit svoje peníze, druhá, že tu úplně cizí lidi vymýšlí, jestli je ta koupelna a dovolená lepší nápad než hypotéka a co lepšího by s nimi měl udělat 🤦‍♀️

malenka3
•
Včera ve 14:11
@suzanna123

Tohle je fakt vtipná diskuze 😀 Jako jedna věc je, že se partnerka nemůže smířit s tím, že se partner neřídí její radou a preferencemi, za co utratit svoje peníze, druhá, že tu úplně cizí lidi vymýšlí, jestli je ta koupelna a dovolená lepší nápad než hypotéka a co lepšího by s nimi měl udělat 🤦‍♀️

@suzanna123 mně přijde vtipný, jak se tu píše, že ji vyšachoval z rozhodnutí, jak si to zařídí po svém. Ale zároveň píše, že se kvůli tomu několikrát chytli. Takže zjevně o tom nejednou diskutovali a umořit společný dluh není úplně "jede si po svém".

suzanna123
•
Včera ve 14:30
@malenka3

@suzanna123 mně přijde vtipný, jak se tu píše, že ji vyšachoval z rozhodnutí, jak si to zařídí po svém. Ale zároveň píše, že se kvůli tomu několikrát chytli. Takže zjevně o tom nejednou diskutovali a umořit společný dluh není úplně "jede si po svém".

@malenka3 tak taky je možné, že ty diskuze iniciovala ona a on jí jen sdělil, co má v plánu 🤷‍♀️
Já si akorát představuju, že bych dala část svého dědictví na splacení hypotéky nebo třeba zaplatila rodinnou dovolenou a manžel místo aby mi poděkoval, by se urazil, že jsem se nezeptala, protože on by za ty peníze zrenovoval garáž. A ještě by se ujišťoval někde na motoristickém fóru, jak jsem sobecká 😀

levandule_k
•
Včera ve 14:38

Teoreticky ta hypotéka může být jen jeho, mohli se poznat, když on už hypo měl. Nevšimla jsem si, že je někde vyloženě psáno, že je hypo společná.

levandule_k
•
Včera ve 14:59
@zvalentova

tak jako jsou to jistě jeho finance, nespadají do žádného SJM ani jiného partnerského vztahu a z něj plynoucí výhody. I kdyby je schoval "jen na účet", je to jeho rozhodnutí.
Např. já osobně bych hypotéku rozhodně nesnižovala, hledala bych jiné příležitosti, které musím zajistit nebo refinancovat, ale je to čistě jen můj názor a věc to nezmění.
Zároveň kdo říká, že musí rozhodnout obratem....Stejně jak partnerský vztah po 2-5 letech je úplně jiný, jak soužití po 20 letech, kde se znáte obvykle až do morku kostí.

@zvalentova ty děláš v bance že?

levandule_k
•
Včera v 15:14
@te_reza

Prioritou by mělo být splatit co nejdřív hypotéku,ne? Brala bych jako "štěstí" , že se vám/jemu dostalo finanční příležitosti, která umoří největší životní dluh.

@te_reza udělej si srovnaní. Máš hypo 2mil, na 20 let. Zdědíš 2 mil. Investuješ je, nebo zaplatíš hypo?

Jakého výnosů dosáhneš za 20 let, když dneska investuješ 2 mil.

Jakého výnosu dosáhneš, když budeš po dobu 20 let investovat pravidelně měsíčně výše splátky hypotéky z hypotéky 2 mil. 20 let?

Když si na to odpovíš, tak budeš vědět, že ne vždy je nejlepší strategie umořit hypo.

Ale chce to investici se 7% zhodnocením, ne konzervativní. Počítat, že s tím, že kvalita fondů je různá, tedy pečlivě vybírat. Počítat s tím, že zisk není zaručen. Výsledky předchozích let nejsou zárukou zisku dalších let, nutnost ústát kolísaní a propady.

suzanna123
•
Včera v 15:41
@levandule_k

@te_reza udělej si srovnaní. Máš hypo 2mil, na 20 let. Zdědíš 2 mil. Investuješ je, nebo zaplatíš hypo?

Jakého výnosu dosáhneš, když budeš po dobu 20 let investovat pravidelně měsíčně výše splátky hypotéky z hypotéky 2 mil. 20 let?

Když si na to odpovíš, tak budeš vědět, že ne vždy je nejlepší strategie umořit hypo.

Ale chce to investici se 7% zhodnocením, ne konzervativní. Počítat, že s tím, že kvalita fondů je různá, tedy pečlivě vybírat. Počítat s tím, že zisk není zaručen. Výsledky předchozích let nejsou zárukou zisku dalších let, nutnost ústát kolísaní a propady.

@levandule_k já teda nejsem odborník na hypotéky, ale pokud mám během příštích 20 let zaplatit 2 miliony, tak mi to ušetří cca. 20 let úroků, ne?
A jo, nevíme, čí ta hypotéka a bydlení je, ani nevíme, jestli mají děti. Každopádně jestli si standardně finančně hlídá to svoje - byt jeho, hypotéka jeho, manželé nejsou… tak těžko očekávat, ze zrovna o dědictví se bude dělit.

te_reza
•
Včera v 15:59
@levandule_k

@levandule_k taky jsme měli "peníze na víc" a šlo to na hypotéku. Předpokládám, že její manžel si taky spočítal pro a proti

levandule_k
•
Včera v 16:03
@suzanna123

@levandule_k já teda nejsem odborník na hypotéky, ale pokud mám během příštích 20 let zaplatit 2 miliony, tak mi to ušetří cca. 20 let úroků, ne?
A jo, nevíme, čí ta hypotéka a bydlení je, ani nevíme, jestli mají děti. Každopádně jestli si standardně finančně hlídá to svoje - byt jeho, hypotéka jeho, manželé nejsou… tak těžko očekávat, ze zrovna o dědictví se bude dělit.

@suzanna123

Ušetříš na úrocích z hypotéky, ale přijdeš o ty výnosy (úroky) z investice.

suzanna123
•
Včera v 16:16
@levandule_k

@suzanna123

Ušetříš na úrocích z hypotéky, ale přijdeš o ty výnosy (úroky) z investice.

@levandule_k které jsou dost nejisté. Respektive nemůžeš investovat 2 miliony s jistotou 7% úroků. Na druhou stranu, pokud splatíš dneska hypotéku, kde teď chybí 2 miliony a je rozpočítaná na 20 let, tak nezaplatíš ani omylem 2 miliony. Jako já neříkám, že se nemůže vyplatit tu hypotéku nechat běžet, ale to, co tu píšeš ty, prostě není pravda.

anonym_f2ab4f
•
Včera v 16:20

Ano, je to úplně jeho věc, jak s dědictvím naloží.

zvalentova
•
Včera v 16:54
@levandule_k

@zvalentova ty děláš v bance že?

@levandule_k ne, ale mám k tomu blízko a občas používám selský rozum 😀

barumrallyebum
•
Včera v 18:04

Jako chlap chce nalozit s penezi rozumne, ale chapu, ze pokud nejezdite na dovolene a ted jsi videla konecne prilezitost, tak ze te to mrzi.

lauriak
•
Včera v 18:21
@levandule_k

@levandule_k ja jsem laik a toto co pises mi tedy smysl nedava. Vubec neberes v potaz, ze hypoteka ma uroky a ze ty uroky jsou kolisave a hlavne, ze za posledne roky hodne vzrostli. A taky vubec neberes do uvahy, ze kdyz si das penize do rizikoveho fondu s MOZNYM zhodnocenim 7% tak to neznamena, ze tych 7% opravdu mit budes. Muzes mit lepsi roky a horsi roky. Takze za mne takhle opravdu ne.
Lepe se oplati vyplatit hypoteku a pak ty penize, ktere bys normalne daval do hypoteky investovat.
Jeste mne napada varianta vyplatit cast hypoteky a cast zainvestovat. Ale je to hodne hypoteticke protoze nevime vysku hypoteky ani dedictvi.

Strana
z2