18měsíční holčička je závislá na mateřském mlíčku
Ahoj, jmenuji se Barunka a je mi 18 měsíců a vážím 9kg. Jsem závislá na maminém mlíčku. Trochu teď maminku zlobím ( víc jak týden v noci sosám každou chvíli a maminka se nemůže pořádně vyspat ). Možná proto ji napadlo, že mi zkusí dát místo MM Nutrilon. Jak jsem zahlédla lahvičku s UM spustila jsem takový hysterický pláč, že si sousedi museli myslet, že mi maminka ubližuje... Nechala mě asi 15 minut plakat, pak to nevydržela, dala mi od sebe mlíčko a teď spokojeně spinkám.... Už od půl dvanácté...
Máte to některá také tak? Kaše na spikání mi nechutnají a jogurty také nemusím. Poradíte mamince, co má se mnou dělat? Děkuji za ní.
Barunka
Jsem toho názoru, když přes den má dítě dostatek jídla, tak v noci nemůže mít hlad. Logicky jako u nás dospělých - já teda v noci jsem nikdy nejedla, to raději spím. Naše malá se v noci nebudí na jídlo už dost dlouho, jí dostatečně přes den a v noci, když se vzbudí, tak dám napít čisté vody 🙂
@evulina77 i kdybych jí přidala večeři, pokud nechce, víc nesní (tohle má už od narození) ani těsně před spaním, hlavně pokud je už dost unavená, tak jídlo odmítá (je to o naše nervy, ale prostě to tak má, navíc je ten typ, že čím je unavenější, tím je aktivnější, takže do to hódně špatně odhaduje 😅). Ono tyhle půlnoční pojídací pauzy naštěstí nemá moc často, ale když na to dojde, najíst se musí (a většinou fakt jí dost), co jsem vypozorovala, tak to nezávisí na tom, kolik snědla večeře. Mezi jídly má obvykle 2, max. 3h (a ten delší interval až v poslední době), sama si říká, kdy má hlad - a to vélmi důrazně 😀. Čili že nemůže mít dítě v noci hlad je podle mě mýtus a je mi líto dětí, jejichž matky je tlačí do nejezení, i když by to dítě potřebovalo (a to myslím jal z hladu, tak kojení z psychických důvodů), že je nechají vybrečet (žádné naučení, rezignace to je ☹).
@katyxq tak to by mě asi piclo, kdyby se mi budilo skoro 3-leté dítě v noci na jídlo 😅
@janapavlik vidíš - a pro nás je její momentślní spánek zlatý, když si vezmu mezi 6. a 9. měsícem, že byla vzhůru co půl hodiny 😅 ... a ne, nebylo to hlady, prostě divoké období, které pak samo přešlo, dál se budila asi jako předtím - co 1,5-2h, časem se to měnilo, někdy častěji, někdy méně, ale obecně se ty intervaly prodlužují. Ale celou noc v kuse jsem prospala párkrát a to když malou hlídala přes noc moje mamka nebo manžel (takže si noční buzení "užili" oni).
Prostě každé dítě je jiné, má jinou povahu a potřeby. My byli kvůli (ne)spaní a divokému usínání i na neurologii - závěr je, že je naprosto zdravá, ale vývojově i podle EEG odpovídá staršímu dítěti a její mozek prostě jede na plné obrátky a v noci zpracovává příliš mnoho informací.
@katyxq já mám vlastně zlaté děti, co se týče nočního buzení. Starší se nebudila vůbec na kojení od 5-ti týdnů (přes den byla furt u prsa, tak asi měla zásoby a v noci neměla potřebu) a mladší okolo 4. měsíce se nebudila v noci na kojení 🙂
Jen nedělejme dětem to, co nechceme, aby ony dělaly jednou nám 😉 (představte si sebe jako staré nemohoucí, když budete potřebovat třeba právě v noci "jen" kontakt).
@evulina77
@janapavlik Holky, asi trochu mimo, ale k tomu, že dítě nemůže mít v noci hlad, včera večer jsem se cpala a stejně, když jsme ve 4 s dítkem vstávali, tak jsem hlad měla pořádný, takže věřím, že pokud se dítě v noci probudí, tak hlad mít může.
Já si myslím, že v noci by se mělo spát a jíst se má přes den. I trávicí trakt odpočívá v noci. Taky se někdy probudím a mám hlad, ale to je v pořádku, protože mě čeká snídaně. Někdy mají děti potřebu více jíst (růstové spurty apod.), ale řešit to jídlem v noci mi nepříjde správné. Ale je to můj názor a nikomu ho nevnucuju. Úplně jiná situace je u miminek, to je jasné. Taky nejsem zastánce nechávat děti vybrečet, jsem za to tam být s ním, pohladit apod. Ale myslím si, že určitá pravidla se musí nastavit, nebo se rodiče zblázní a pokud už matka po prokojených nocí padá na ústa, je z toho nešťastná a má potřebu to řešit, že to řešit má. A někdy opravdu pomůže prostě nedat nakojit, nebo v takových intervalech, které matce vyhovují. Pokud dítě v noci opravdu pije je to něco jiného, ale pokud si jen pocucá, tak u dětí nad rok jde o zlozvyk, který by se měl odbourat. Nebo taky ne, ale když už někdo založí tuhle diskuzi, tak to vnímá jako problém a chce to řešit... A pokud má dítě v noci hlad, podle mě se jedná o nesprávně nastavený jídelníček ve dne a ten je potřeba změnit, aby dítě v noci nemělo hlad. Starší děti by také měly vědět, že jídlo v noci není moc v pořádku. Pokud bude třeba na školce v přírodě, nebo nejdej bože v nemocnici, taky mu už nikdo nebude dávat v noci najíst.
A třeba kojící matka je taky příklad trochu od jinud, protože kojení je pro organismus určitě zátěžové období a velký energetický výdej a to jde s hladem ruku v ruce... 😀
@evulina77 moje slova.... 🙂
V pátek jdeme na 18m kontrolu, tak to probereme s doktorkou. Jinak dnes v noci to bylo o něco lepší. Stravovací zlozvyky asi má. Ale když nechce jíst, tak jí nedonutím ani párem volů a když má hlad, nebo chuť, tak se ozývá ňamíííííííííííííííí 🙂
@xdany kojíš? Protože já měla při kojení hlad furt. A nejlíp fungovala večer ovesná nebo jiná obilná kaše. Jinak mi o půlnoci při kojení kručelo v břiše. Když nekojím a probudím se v noci, tak hlad nemám, ale někdy žízeň. Děti mají u postele lahev s trochou vody (v létě bývá teplo, v zimě zase suchý vzduch)
Tak jsem si zkusila nasypat na bradavky pepř a řekla jsem jí, že se mlíčko zkazilo.... Mlíčko ji chutná i s pepřem...:-/ Nemohu říct, že by se budila hlady. K večeři snědla misku polévky a stejně se vzbudila s pláčem a chtěla prso....
@katyxq Já vím že podle některých obsahuje MM látky proti čemukoliv, klidně i proti zubníku kazu. Ale zkuste to vysvětlovat stomatologům, kteří na vlastní praxi tyto účinky u dlouhodobě kojených dětí léčí. Nebo také jedné mojí kamarádce která první dítě pod tlakem chytré LP kojila přes dva roky, a teď ve čtyřech mu trhají vykažené stoličky (a ne, nedává mu sladké, a ty zuby se mu zkazily už během toho kojení). Ono pocucávání v noci čehokoliv není logicky na zuby nic dobrého. Když je MM tak zázračné, tak nechápu že ještě někdo nezbohatl na tom prodávat ho jako univerzální všelék od rýmy až po rakovinu 😀
@tamarila Jedny studie tvrdí tak, jiné onak, většina jich ale říká, že MM z prsu nevadí a že negativní vliv má spousta jiných věcí (strava - nejen sladké, dědičnost, časný přenos baktérií kazu od dospělých, špatná ústní hygiena a třeba i používání fluoridových preparátů a pasty). "Selským rozumem" - kdyby se po MM kazily zuby, byla by to nejspíš evoluční sebevražda. A mléčným zubům se říká mléčné právě proto, že je má dítě pijící MM. Naše malá má zoubky naprosto OK, kdyby nebyla, bude se tím zabývat víc, takhle míto sedi , že kojení je v pořádku.
A s tou rakovinou to je statisticky průkazné, že MM částečně chrání, dokonce dlouhodobé kojení do určité míry chrání i ženu proti rakovině prsu a vaječníků. Nic není zátrak, ale něco mǎ výhody (MM) a něco nevýhody (UM). Ono i MM se dá koupit - z banky mléka pasterizované, tedy zbavené většiny prospěšných účinků 😉 - a cena je i tak drsná, protože ho získat ve větším množství je obtížné. Ale dá se koupit za vysokou cenu kravské kolostrum (ponechme stranou jeho možná rizika oproti lidskému) - a byznys jede.
@katyxq Tak vidíš, všechny tyto informace mám taky, a dospěla jsem k jiným závěrům. Já si selským rozumem nevyhodnotila že MM zuby nekazí protože by to byla evoluční sebevražda, ale spíše jako že příroda nadělila mláděti zuby aby bylo schopné přijímat jinou stravu a kojení se mohlo ukončit. Takže mě zase sedí, že kojení mláděte které má zuby a je motoricky plně schopné se najíst jinak (chodí, nají se samo) je zbytečné. Nicméně ať si to každý dělá jak mu vyhovuje, netvrdím že musím mít pravdu. Jde o můj závěr, a dá se dojít k mnoha jiným. Spíš mi vadí, když někdo svoje závěry a teorie podává jako fakt. Podložit studiemi a argumenty znějícími logicky se totiž dají i naprosto protichůdné názory, a shoda jak dlouho a jak často kojit není ani u mamin - laiků, ani u odborníků.
Když jsi v předchozím příspěvku připustila že některé studie tvrdí tak a jiné naopak, bojovná nálada mě přešla 😀 Takže ať si to každý dělá ke své spokojenosti, tak je to asi nejlepší řešení .o) Ono diskutovat by se dalo donekonečna. MM i UM mají obě svoje výhody.
@tamarila zajímavý článek https://www.llli.org/ba/aug94.html - vypichuju (neb je to právě o zoubkách) "Weaning according to dental eruption. According to the research of Smith (1991), many primates wean their offspring when they are erupting their first permanent molars. First permanent molar eruption occurs around 5.5 to 6.0 years in modern humans. It is interesting to note that achievement of adult immune competence in humans also occurs at approximately six years of age, suggesting that throughout our recent evolutionary past, the active immunities provided by breast milk were normally available to the child until about this age (Fredrickson)."
U nás to bylo podobné. Mé rozhodnutí kojit 10 měsíců vzalo za své. Kojila jsme do 22 měsíců. Chtěla jsem odstavit v 18ti měsících, nalitá prsa, hyperlaktace, prostě šílené. Takže jsem postupně snižovala počet kojení až na 1 denně, nechala jsem jí to večerní. UM nepije dodnes, maximálně mléko kravské, plnotučné z lahve. Jogurty a pribináky začala jíst, jak jsem snižovala počet kojení. Pak už to bylo v pohodě, sice s Dostinexem, ale odstavení přežila malá i já ve zdraví (fyzickém i psychickém). Jinak se mi drala pod triko, posadila si mě a zařvala Mami, miči 🙂)). A už to jelo. 🙂 Noční kojení jsem ale odbourala jako první. Má lahvičku s vodou a cucne si, když má žízeň.
@katyxq Jak jsem říkala - různé teorie, a jak koukám tak i dost extrémní, lze podložit logicky znějícími argumenty. Dle tohoto článku by bylo přirozené kojení do 5,5 až šesti let. (Nečetla jsem tedy článek celý, jenom tu část co jsi nakopírovala). Mohla bych ti tady vkládat odkazy na mnoho jiných co poukazují na nepřirozenost a nevýhody tak dlouhodobého kojení. Ale není to soutěž kdo najde víc článků, je jich spousta. Opakuji že podle mě je v pořádku systém který vyhovuje té které mamince, nelze určit co je absolutní pravda.
@tamarila To ale přece nepopírám - na stránkách WHO jde najít i údaje o délce kojení v různých zemích, taky zajímavé. Prostě každý dle svého nejlepšího vědomía svědomí 😉. Mně se ale zatím potvrzuje, že děti k spoustě věcí dospějí samy, až jsou na to fyzicky a psychicky připraveny - a bez stresu (i když obvykle později, než se lidi ve vyspělých zemích často domnívají, asi jsme s technickým rozvojem zapomněli dávat na své instinkty, následovat přirozenost ☹)
@katyxq S tím že děti ke spoustě věcí dospějí samy bych souhlasila (teda i s tím že ke spoustě jiných je musíme "dospět" my, nazýváme to obvykle výchovou). Jenomže i tady nenajdeš univerzální shodu - některé dítě se samo odstaví do roka, a jiné by se drželo mámina prsa i ve školce. Mnoho maminek uvádí že se jim dítě samo odstavilo, a věk kdy to učinilo se velice různí.
@romcilena Poradím akorát to, koj, dokud můžeš, ono to časem přejde... Já jsem syna také kojila ještě v 18 měs., pak se odstavil sám. Taky to bylo v noci náročné, kaše na noc odmítal, umělé mléko taktéž, v noci to bylo nereálné mu dávat láhev, vodu nechtěl taky, dokud si to prso prostě nevykřičel... A klidně se vzbudil co 2 hodiny... A pak najednou během týdne to ustalo, najedou přespal téměř celou noc, kojila jsem akorát večer před spaním a nad ránem a i to už teď odpadlo... Chce to čas... Pokud mermomocí chceš odstavit, je to Tvoje věc, ale zkrátka to dítě to stále potřebuje, proto si o to říká a vše ostatní odmítá...
@romcilena dcera byla kojená do 12m do16 večer a v noci. Do 13m vstávala xxx krát za noc pak tak 2-3x..synovec do 26měsíců kojený neustále a v noci co hodinu vzhůru...Já i sestra jsme jednoho dne zalepily bradavky náplastí a řekly, že prsa mají bebí a mlíčko není. Oba to vzali úplně bez problému, bez slziček..jen pár dní kontrolovali, jestli opravdu je bebí🙂. Oba začali do 14 dnů spát celou noc. Dcera si druhý den vzala flašku se Sunarem...do té doby do pusy flašku nestrčila a řvala tak jak popisuješ, když jsem jí to chtěla dát...synovec nikdy UM neměl, ale jedl jogurty sýry...Takže za mě odstavit, protože v noci nedat(nebo dát jen 1x místo 5x) je mnohem náročnější pro tebe i dítě a určitě se to bez pláče neobejde.
@katyxq MM obsahuje látky působící proti zubnímu kazu??? 😨 Tak proč se naše zubní doktorka na první prohlídce ve 12m hned ptala, jestli v noci kojíme, že je to příp. nutné odbourat, protože se po něm kazí zuby? Kdyby to byla pravda, to by u kojených batolat doktoři rovnou doporučovali místo čištění zubů kojení...
@romcilena my na spinkani nikdy zadne kase nemeli, proste chleba s necim, nebo odlehcena verze toho co bylo k obedu
@gwen48 ano cukry - ale hlavně laktózu a tu bakérie zubního katu moc nemusí 😉
http://www.lalecheleague.org/nb/nbsepoct02p164....
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19145723
http://jada.ada.org/content/144/2/143.long
https://www.laleche.org.uk/content/breastfeedin...
http://www.lalecheleague.org/llleaderweb/lv/lva...
http://www.clinicallactation.org/sites/default/... ... je toho víc, kdo chce, nechť použije PubMed a najde si víc info

@katyxq jasně, je to tvoje dítě. Já jen, že si nedovedu představit mladší holku, jak rozespalá v noci pojí a pak si jdeme vyčistit zuby. Ale není to moje starost. Podle mě, pokud má v noci hlad, je potřeba přidat na večeři, případně dát po večeři těsně před spaním ještě jednu svačinku, pak zuby a jít do hajan. Ono je rozdíl hlad a hlad a taky rok a půl leté dítě a tříleté nebo starší dítě. Oni už prostě miminka nejsou... Ale to je jen můj pohled a rozhodně se nechci hádat