icon

Dokrm kojence rýžovým odvarem - jakou savičku a lahvičku?

kamste
31. bře 2017

Zdravíčko,
mám 4měsíční miminko, které částečně kojím a dokrmuji UM - přibírá málo (porodní váha 4300g, nyní 5500g).
U předchozích dětí žádný problém nebyl - ve 4m měly kolem 7kg (první jsem kojila 2r, druhý 1r).
Doktorka říkala, ať začnu už i s příkrmy - zeleninová polévka.
Zkusila jsem rýžový odvar (u částečně kojených může být od 1 měsíce), ale mám dojem, že to skrz tu savičku neteče (Avent).
Co jste používaly? Nechci zas aby to teklo snadno, protože by se nejspíš přestala u prsa namáhat.
Díky za zkušenosti

Strana
z3
monaluza
31. bře 2017

Nestalo by za to zkusit jeste laktacni poradkyni? Jinak nechapu, v cem by mel byt ryzovy odvar vhodnejsi nez mleko (at uz materske nebo umele), ze zakladnich zivin v sobe ma jen sacharidy, tuk a bilkoviny zde chybi... Stejne tak zeleninove prikrmy budou vzdy mene vyzivne nez mleko, kojene deti se zavedenim prikrmu obvykle prestavaji nabirat, a vy potrebujete pravy opak...

betelgeuzz
31. bře 2017

Proč rýžový odvar? to dávaly možná naše babičky, když nebylo UM, ne? Když už dítě dostává UM, přidala bych ho, než ho nahrazovat rýžovým odvarem, z toho přibírat nebude.
Kolik toho UM pije, nemá ho málo? Nějaké vyšetření na alergie máte? ty přírůstky jsou teda hodně malé.

kamste
autor
31. bře 2017

@monaluza a co mi laktační poradkyně doporučí? Častěji přikládat - s batoletem a předškolákem docela nereálný - už jsem to zkusila a k tomu i odsávačku, ale jen jsem byla uštvaná.... Z důvodu zachování psychického zdraví jsem se rozhodla pro dokrm.
Ano: kojím tak často, jak si mimi řekne, střídám prsa i polohy, nechávám odříhnout a znova přiložím, šátkuju, piju kojící čaj, v noci odsávám
Mimčo je spokojené, čilé, hlady neřve, spí pěkně
@betelgeuzz Inovované mlíko Nutrilon Good Night obsahuje rýžové vločky - proč asi? Nejspíš ten rýžový odvar není zcela "mimo mísu". Je to snadno stravitelný. Navíc U KOJENÝCH dětí tím lze nahradit UM. Složení rýže: 80% sacharidy, 8% bílkoviny, 0,7% tuky
Inspirace odsud: http://www.calendula.cz/prikrmy kojencu.htm
Po zavedení UM začala mít dcera v odříhnutým mlíčku hleny - tak mě napadlo, zda jí nevadí, že to je z kravskýho.
Dokrmuji 60ml, když dám víc, tak to vyhodí...
Alergie jsme nevyšetřovali - nikdo v rodě nemá
Ano: dělám to proto, aby se přírůstky zvýšily

kamste
autor
1. dub 2017

má tu někdo zkušenost s rýžovým odvarem??
díky za info

lenycka27
1. dub 2017

@kamste já jsem ho dceři dávala, z lahvičky Avent a v poho 🙂

jullli
1. dub 2017

@kamste podle komentaru jste rozhodnuta uz jen dokrmovat. A neresit problem s kojenim. Samozrejme je to vase rozhodnuti a proto bych radeji doporucila zavedeni klasickych prikrmu.
Ryzovy odvar diteti absolutne nic neda. Max zaplni brisko a to ho muzete zaplnit radeji plnohodnotnou stravou a to zeleninkou ;)

lili_k
1. dub 2017

@kamste zkušenost bohužel nemám, ale jsem stejného názoru, raději ryzovy odvar než UM, pokud z jakéhokoli důvodu není MM dostačující.🙂 Taken mám 4měsíční miminko a možná to též budeme potřebovat. Od pul roku hodně zeleninky. Calendula - pěkný. 🙂 Ať se daří!! ❤

kamste
autor
1. dub 2017

@jullli kojím a chci kojit nadále, ale když to nestačí, tak holt dokrmuji a hledám vhodné možnosti
ten rýžový odvar může nahradit UM, pokud maminka JEŠTĚ KOJÍ
jako dokrm ke kojení mi přijde vydatnější a méně zatěžující trávicí soustavu než zeleninka

holt při péči o batole a předškoláka si nemůžu dovolit být celý den s mimčem u prsa, aby se navýšila produkce...
jak jsem psala už výše Ano: kojím tak často, jak si mimi řekne, střídám prsa i polohy, nechávám odříhnout a znova přiložím, šátkuju, piju kojící čaj, v noci odsávám

kamste
autor
1. dub 2017

@lenycka27 a jakou savičku? nechci, aby to teklo příliš snadno, aby se mi mimčo i nadále pak snažilo sosat z prsa
moc dík

ange_de_la_morte
1. dub 2017

osobně pokud je třeba dokrmovat, pak bych dokrmovala ze lžičky .... ať najdete jakoukoliv sávičku, stejně je vysoké riziko že si narušíte kojení ... jinak zkoušeli jste vážit ? Kolik si toho vytáhne při kojení ?

kamste
autor
2. dub 2017

@ange_de_la_morte zkusila jsem dokrmit po prstu, lžičkou i z pohárku, ale pokaždé jen velký vztek - jako by nepochopila, co se po ní chce
nevážím - mám kuchyňskou váhu jen do 5kg
ale myslím, že skutečně pije hezky (cítím, jak sosá, a slyším, jak polyká) - a např. v noci mnohdy dokrm ani nechce - nakojí se, odříhne a za chvilku už zas spokojeně spinká
dokrmuju od 3.m UM z lahve a nepozoruji žádný negativní vliv na kojení
ale protože přírůstky byly stále malé, tak chci něco přidat

mialagia
3. dub 2017

@kamste mno promiň, ale já koukam jako blázen na to info o dokrmech cos hodila😨to vidim poprvé..co to je za stránky?nemůžu si pomoc, ale dost věcí tam jsou tedy pěkný podivnosti..např.ten rýžový odvar..to jako fakt chceš dávat?😵
Mě by to tedy ani dítě nejspíš nepozřelo..MM je nej, tak koj, v tom se ti prostě starší děti musí přizpůsobit..nechápu nejdřív píšeš, že kojíš tak často, jak si mimi řekne a pak zase, že si při péči o batole a předškoláka nemůžeš dovolit být celý den s mimčem u prsa..tak jak to je?😕
nechceš se zaměřit na sebe, abys měla dostatek živin, hlavně bílkovin..do MM?
Jinak k tvojí otázce tedy snad jen savičkou na řidší kaši by to teklo..ale nechápu..

stratilikova
3. dub 2017

@mialagia to je čaro internetu....kadejaky magor môže čokoľvek kamkoľvek zavesiť a potom to niekto bude vydávať za hodnoverny zdroj...☹

kamste
autor
3. dub 2017

@mialagia nakojím, co to jde, odříhnu a ke konci aktivní fáze znova nakojím a pak případně dokrmím - mimčo usne a až se vzbudí, tak nakojím....
kdo nezažil, jak se z nudy dvě malý děti dokážou rvát a škodit a žárlit na kojené miminko (když na ně stále "nepřichází řada"), ten nepochopí...
jak už jsem psala výše - některá UM obsahují rýžové vločky (např. Nutrilon Good Night nebo Bebivita pokračovací mléko před spaním) - proč asi??
autor toho webu: MUDr. Judita Hofhanzlová

nijij
3. dub 2017

@kamste mě rýžový odvar nechtěl poznal že to je něco jinéjo a hlavně se to ,,lepí" dala jsem UM byl spokojený. Jinak my měly avent savička 2

koncita
3. dub 2017

@kamste já tomu vůbec nerozumím. Z příspěvků jsem pochopila, že jediný váš problém je malé přibírání, jinak je miminko spokojené. Doteď jsi dokrmovala čím? Pořád jen tím rýžovým odvarem nebo čím?

soda365
3. dub 2017

@kamste o rýžovém rozvaru slyším poprvé - neříkám, že je to špatně - nemám dost zdrojů na to abych to mohla posoudit - já když chtěla, aby někdo dával moje MM tak jsme používali medela calmu - ta je pro kojené děti, ale nevím jestli by to tím vůbec teklo.. Držím Vám palce - komentáře typu, že ostatní děti se prostě a jednoduše musí přizpůsobit mi připadají směšné - já sama čekám teprve druhé dítě a už nakupuji do zásoby různé omalovánky a vychytávky, který mi snad pomůžou starší dítko (v době porodu mu budou 2 roky) zabavit až budu kojit - a nejvtipnější na tom je, když to radí maminka jen s jedním dítětem.. Držím Vám palce.. Je mi líto, že místo rady jste dostala akorát negativní komentáře, protože jste evidentně maminka, která se snaží.. Vím, jak to myslíte, že děláte všechno co můžete, ale zkrátka máte 3 dětičky a jen dvě ruce.. Vtipné mi taky přijde zaměřit se na sebe a na svou výživu s třemi dětmi na krku - počkejte jen dětem vysvětlím ať laskavě neotravují, protože se musím soustředit na sebe a na svoje živiny do MM 🙂 no, cha cha .. mě přestalo dítě pořádně přibírat na začátku pátého měsíce a na radu Dr. jsem nasadila příkrmy v podobě zeleniny k obědu a kaše k večeři - částečně jsem kojila do 15 měsíců a od té doby je jen na UM.. Jak jsem už psala - držím palce ať Vám někdo napíše něco co Vám pomůže a na negativní komentáře se vykašlete.. A až se tu snese vlna kritiky i na mě tak se pokusím nereagovat, protože na to abych řešila hlouposti nemám čas..

kamste
autor
3. dub 2017

@koncita od 3.m dokrmuji UM, když mimi chce ještě, ale už v prsou není
přírůstky však zůstaly nízké => máme něco přidat (když dokrmím víc UM, tak to stejně vyhodí)
zkouším UM s rýžovým odvarem 1:1 - chutná jí to a je spokojená - snad i přibere

lenycka27
3. dub 2017

@kamste byla to ta první velikost, no a normálně to teklo... ale ten odvar mi doporučila doktorka na začátku a na zkoušku, abych věděla, jestli potřebuje dokrmovat. potom jsem přešla na bebu. ale byla jsem nezkušená, teď kdybych řešila stejnou situaci, tak bych přešla rovnou apíš už i na zeleninu. dcera měla tenkrát 4 měsíce a se zeleninou atd. jsem začala v půl roce cca.

baris
3. dub 2017

@kamste zcela Vás chápu. Při prvním dítěti jsem se taky snažila co nejčastěji přikládat, nahé se tulit v posteli... ale když už jsem měla doma 17měsíční dceru a novorozenou dceru, tak to prostě už nešlo. To jsou pak velmi vtipné hlášky - však to musí pochopit - nějak je zabavte ... 😠

Já jsem dcerám dávala do UM 1 odměrku rýžové kaše. Měla jsem to kvůli zahuštění - obě dcery měly reflux. Savičku jsem měla NUN - jiné nechtěly ani omylem. Téměř stejný tvar prodává i drogérie DM - jako svou značku a za velmi příznivou dceru - na vyzkoušení. Měly pořád velikost č. 1 - takže jsem propíchávala dírku, aby to teklo více. Později vzaly na milost velikost č. 2 a opět jsem zvětšovala dírku.

Od 4 měsíce baštily zeleninové příkrmy, banán, kaši + UM.

kamste
autor
3. dub 2017

@baris díky, konečně odpověď, která řeší dané téma 😉

mialagia
3. dub 2017

@kamste vždyť to sama píšeš, ty UM co obsahují vločky jsou pokračovací tj.pro starší děti a ne pro tak malého kojence..mě to prostě hlava nebere, ale tvoje věc samozřejmě..jinak jsi psala, že šátkuješ..tak proč nemít dítě v nosítku nebo šátku kde se může kojit dle libosti a nevěnovat se ostatním dětem?btw všechny děti co znám začali hodně přibírat(až moc) po UM, když přestala máma kojit..ne po zelenině, a ten rýžový odvar výživově nebude nic moc, tak pokud chceš aby mimi víc přibíralo, tuplem nechápu smysl..🙂držím palce

@soda365 tak nevím kdo tu moralizuje hm?sodí zamysli se zase než začneš prudit..stejně musí vařit pro děti kvalitně, tak snad jde jen o to hlídat si jíst s nimi a neodbývat se..

soda365
3. dub 2017

@mialagia myslím, že já nejsem ta co tu zakladatelku prudí a jediné na co jsem narážela je tvá věta: starší se prostě musí přizpůsobit - to mi přijde prostě jako blábol matky, která má jen jedno dítě - tohle matka s více dětma většinou neřekne - já druhé teprve čekám a začínám si teprve uvědomovat jak těžké to může být, ale přesto jsem se pokusila pouze poradit, podpořit a ne podrazit sebedůvěru v mateřský instinkt zakladatelky (ten jí radí, že odvar je nejlepší - ona se neptala - je to pro mé dítě dobré?? ne, ona se ptala jak mu to mohu nejlépe dát) - ten kdo tu zakladatelku prudil jsi byla ty a ne já.. Jen bych si přála aby jí ostatní dopřály tolik respektu a pochopení kolik si zaslouží.. Je totiž vidět, že se snaží dát dítěti to co je podle ní nejlepší - tak jako každá z nás, ale každá je jiná a proto máme odlišný přístup k tomu co je pro dítě dobré

kamste
autor
3. dub 2017

moje dilema na téma "jak zařídit, aby mimčo přibíralo":
=> víc kojit => ale starší děti nejdou vypnout...
=> kojit v šátku (v "kolíbce") => ale mimi má dysplazii kyčelního kloubu (hrozí nám řemínky, máme abdukční dečku), takže jediný rozumný úvaz je "kříž" => fakt tam k ní ty prsa nenacpu - zkoušela jsem to
=> kojit v nosítku => to má ale příliš úzký sed => takže tudy cesta taky nevede
=> navýšit množství UM => co je navíc nad 60ml jednorázově, to vyhodí v ublinknutí (mnohdy nevypije ani těch 60)
=> Dr. doporučila začít s příkrmy (ano - i ty jsou běžně až od 6.m):
=> zeleninku? => ta je sice celkem šetrná k trávicí soustavě mimča, ale je spíš dietní (kdo někdy chtěl zhubnout, tak to ví) - z toho asi moc nepřibere
=> bílkoviny? => příliš velká zátěž na ledviny (však proto malé děti nesmí kravké mléko, protože má 3,5% bílkovin, zatímco MM má jen 1,5%; a maso?? z toho mají trávicí potíže i mnohá batolata! už jsem to zažila u starší - záspa v batolecím věku - sama přestala jíst maso a potíže odezněly)
=> tuky? => přílišná zátěž na játra
=> takže zbývají sacharidy (nadbytečné cukry uloží tělo jako tuk):
=> rozhodně bezlepkové (rýže, pohanka, kukuřice) => v jaké formě? s čím je nejvíc zkušeností?

závěr je zřejmý
a kdyby ta rýže byla tak nekvalitní potravina, tak si jí asi nebudou doporučovat k nabrání hmotnosti mezi sebou např. kulturisti ( http://www.fit-centrum.cz/odborne-clanky/4311-r... )

koncita
3. dub 2017

@kamste a kaši rýžovou nechceš proč? To by už mohla...

verunka_korunka
3. dub 2017

@kamste ryzovy odvar jsem male davala az ksyz chytla strevni chripku, acent lahvicka, ale s 3 savickou, teklo to v pohode a pak jsem postupne do toho pridavala um. Jinak dcera dostavala prikrmy i jako kojena od 4. Mesice (alergicke okenko, doporuceno od pediatra v podoli v rizikove poradne pro nedonosence). Takze jsem zacala sice zeleninou, ale kasi jsme kvuli malemu mnozstvi mleka zavedli taky velmi brzo na noc. Nutrilon ma chutove moc dobrou, ryzovou kasi a je od 4 mesicu ... asi bych ve vasem pripade sla formou prikrmu. Me teda osobne ryzovy odvar neprijde lepsi nez kaše... preci jen se dava jako dietni jidlo pri prujmech a zvraceni...

market1512
3. dub 2017

Ahoj, ja teda dala odvar z ryze ve 3m kvuli silnemu prujmu, taky 1:1 je mi doktorka poradila, ale sama upozornila, ze je to hustejsi a je treba vetsi dirku. Pouzivala jsem savicku po synkovi od Aventu s variabilnim prutokem, jestli ti to neco rika, je to krizek, ktery se otevre po stisknuti, muzou se tim davat i kase. Moje mala mela vcera 8 mesicu a ma 6,3 kg, basti taky malicko, je na UM od 3,5 mesicu, od 5m prijmula masozeleninove prikrmy, kase nechce jist a o vikendu mi snedla poprve ovocnou kapsicku. Vse co sni to vypohybuje, protoze je velmi akcni a pohybliva. Kazde dite to ma jinak. Ja ti ten odvar nevytykam, nejsem tu proto, abych odsuzovala, ale asi bych zkusila spis primo Sunar, celkove se po nem vzdy vic nabiralo, kvuli vice cukru 🙂 Mala mezi 3-4m nabrala 210g, doktorka rekla, ze nam dava tyden, abych ji pomoci Sunaru zvedla vahu, jinak hospitalizace v nemocnici. Za 3 dny po nem nabrala 100g, ale ja ji ho prestala pak davat.
http://www.eshopbaby.cz/dudlik-natural-variabil...

tehulka1167
3. dub 2017

Ženský, mužů se zeptat vy co jste dávaly příkrmy os 4 měsíce tak od ukončeného nebo dřív?

mialagia
3. dub 2017

@kamste ergo nositko je snad i na kyčle dobré..ale nevim když má mimi vyloženě takový problém..jinak co dávat tedy po menších dávkách častěji um..?jak už tu někdo psal, pokud to děláš proto, aby mimi přibralo, tak myslíš, že po tom odvaru přibere?a ten ti nevyblinká?😕

@soda365 nee ty prudíš mě, což není žádná novinka😀 já nikomu sebedůvěru nesrážim, ale snažím se poradit event.nadhodit tazatelce i jiný úhel pohledu, ostatně od toho diskuze je, to sis asi nevšimla..

soda365
3. dub 2017

@mialagia já Tě přece jmenovitě vůbec nezmínila, nebyla jsi jediná koho jsem měla na mysli, ale když jsi se ozvala tak jsem řekla co konkrétně mi bylo nepříjemné na tvém příspěvku.. Nemám proti tobě vůbec nic takže nevím na co narážíš tím, že Tě nějak často prudím - proč bych to dělala proboha?? Jen mi přišlo líto, že se na zakladatelku snesla vlna kritiky a přitom většina lidí psala o tom na co se vůbec neptala.. Já to nemyslela zle, ale stejně tak jako ty nesouhlasíš se zakladatelkou tak já nesouhlasím s některými příspěvky - není to nic zaujatého proti nikomu - jen jsem vyjádřila názor - sama jsi napsala,že je to přece diskuse ne?? Přestaň si to vztahovat na sebe jako něco špatného tak to není a jestli si to myslíš tak se pleteš...

Strana
z3