Dokrm kojence rýžovým odvarem - jakou savičku a lahvičku?
Zdravíčko,
mám 4měsíční miminko, které částečně kojím a dokrmuji UM - přibírá málo (porodní váha 4300g, nyní 5500g).
U předchozích dětí žádný problém nebyl - ve 4m měly kolem 7kg (první jsem kojila 2r, druhý 1r).
Doktorka říkala, ať začnu už i s příkrmy - zeleninová polévka.
Zkusila jsem rýžový odvar (u částečně kojených může být od 1 měsíce), ale mám dojem, že to skrz tu savičku neteče (Avent).
Co jste používaly? Nechci zas aby to teklo snadno, protože by se nejspíš přestala u prsa namáhat.
Díky za zkušenosti
@mialagia označila jsem ho za směšný, protože jsem vyprskla smíchy když jsem si ho poprvé přečetla.. Nemám pocit, že bych vůči tobě byla sprostá - jen mi tvá rada opravdu přišla nereálná.. Je to jako bych teď řekla svému 18ti měsíčnímu chlapečkovi řekla: "Hele, čekám tvého sourozence, jsem unavená a musím sbírat energii pro růst někoho důležitějšího.. Chce se mi spát tak neotravuj." To je prostě hloupost - je to absurdní.. Ale tím to nemyslím jako útok proti Tobě ve smyslu, že ty jsi hloupá - jen prostě tenhle komentář je podle mě trošku mimo mísu - takže v tomhle (pardon ale) ani příště vážit slova rozhodně nebudu..
@koncita nějak nechápu, v čem by mohla být ta rýžová kaše lepší než odvar....
Kromě toho, že ta kaše má "razítko" (= "požehnání od pediatrů"), barevnou krabici, reklamu...
Rýžová kaše v krabici je instantní, je z mouky = má větší částečky, možná má přidané vitamíny (ale ty budou tedy pravděpodobně syntetické)
Odvar bude čerstvý, má menší částečky (pokud se nedělá pasírováním přez sítko, ale pouze sklepáním)
@verunka_korunka ano - doporučuje se při průjmech a zvracení - rýže "staví" (stejně jako mrkev...)
protože:
je lehce stravitelný – využívá se při onemocněních zažívacího traktu (poruchy trávení, průjmy, zácpa), nepůsobí plynatost, je vhodný pro jedince s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou
je bohatý na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění
je výborným dodavatelem energie v podobě komplexních polysacharidů, které rovnoměrně uvolňují glukózu do krevního oběhu, dobře sytí
zdroj: http://www.nutricoach.cz/ryze--c52
chci to jen jako dokrm ke kojení
@market1512 díky za info
můžu zkusit, ale větší množství jednoduchých cukrů může být problém - ve střevě kvasí a zhoršují nadýmání (proto se kojícím maminkám doporučuje hlídat si množství sladkostí)
@mialagia dokrm podávám až nakonec, když vypije vše z prsou a ještě chce jíst
Dokrmuji max 60ml (víc pak vyhodí) => takže asi má opravdu plné bříško
Evidentně jí je jedno, co do těch 60ml nacpu => chci, aby ten dokrm byl výživově hodnotný - hlavně na energii, protože zbylé živiny přijme z MM
@kamste tyo to je taky zajímavý, taky jsme kdysi dokrmovali nutrilonem a mudr kázala hlavně nemíchat mm a um, že to spolu kvasí a bolí bříško..hustý jak fakt milion zdrojů má dnes milión různých názorů na vše..já jsem vždy třeba nahradila 1kojo um a pak zase mm..já ti jinak rozumím, jen je to škoda páč by ten dokrm stačilo odbourat a vydržet pár dní než se zvýší porodukce mm..ale chápu tě..🙂
@mialagia chce se mi na to napsat něco strašně dlouhého, ale nevím jestli chci na takovéhle nekonečné rozhovory téměř o ničem plýtvat energii - já Ti to vysvětlila už asi desetkrát, ty se v tom rýpeš dál - ach je to unavující.. Jedna o voze, druhá o koze - ani to sem do téhle diskuse nepatří - je to mimo zadané téma - já nikoho jmenovitě neoznačila a že ty ses ozvala - no mám chuť říct, že určitě víš jak se to říká, ale takovou impertinenci bych si vůči nikomu nedovolila, nemám potřebu se s Tebou hádat - fakt mě to nyní vysiluje.. Jen jsem zakladatelce vyjádřila podporu a podivila jsem se nad nedostatkem respektu některých přispěvatelek (NENÍ MYŠLENO PROTI TOBĚ - píšu to důrazně, protože (ať napíšu cokoliv) tak to vezmeš vyloženě vztahovačně).. Nikoho jsem neumravňovala - nikomu jsem nepsala - hej ty xypsilon holko, proč píšeš takové koniny?? Ne, nic takového jsem neudělala.. Tak už mě přestaň řešit a zaměř se na něco jiného.. Svůj názor jsi napsala, já taky - vše jsme si vysvětlily a teď můžeš zvesela hopkat do jiné diskuse s pocitem, že buď tvůj názor zakladatelce pomohl nebo ne - to už nech na ní.. (napsáno nadneseně a s troškou ironie - opět ne proti Tobě - snad to chápeš - i když se obávám, že ne a zase z toho asi vyleze jak Ti ubližuju).. už nevím co Ti napsat, abys to vzala tak nějak v klidu..
@kamste líbí se mi jak to máš načtený (jak píšeš výše vše ohledně těch cukrů apod. - je vidět, že Tě to fakt zajímalo, dala sis s tím práci a je to pro Tebe důležité - ještě mě napadlo, že máme doma takové měkké silikonové pítko na lahvičce MAM trainer, je nevylévací, ale u nás to byla jediná lahvička a savička ze které byl můj syn schopný vypít kaši (Aventky s jakoukoli dírou odmítal).. Většinou jsem mu jí dávala na lžičce, ale když už bl moc unavený a bylo vidět, že chce spinkat tak jsem mu dala kaši v tomhle a skvěle to z ní vytáhl.. Stojí pár kaček a nám se osvědčila.. Držím Ti palce, abys vše zvládla na jedničku 🙂
@soda365 děvče do klidu se hoď hlavně ty😉nikdo tě přeci nenutí pořád sem psát sáhodlouhé slohy, po pravdě už mě to taky nebaví a že je to o ničem se určitě shodneme obě..a neoznačila jsi mě jasně, jen jsi citovala úryvky mých komentů doslova..tak asi tak..ber to tak, že já se zase podivuji nad tvým nedostatkem respektu, ale to nic..neřeš a "hopkej"hehe to je pěkný😂
A jak vlastně přibejvá? Dr. ti řekla, že je nutné tu váhu řešit? Nepomohlo by něco takového?
http://www.medela.cz/produkty/softcup-lahvicka-...
@hojda přibírá málo (porodní váha 4300g, nyní 5500g).
U předchozích dětí žádný problém nebyl - ve 4m měly kolem 7kg (první jsem kojila 2r, druhý 1r).
Doktorka říkala, ať začnu už i s příkrmy - zeleninová polévka, později maso-zeleninová.
Od 3.m dokrmuji UM (max 60ml - ale mnohdy to ani nechce)
Jenže měla i hleny v ublinknutí, tak mě napadlo, zda to nedělá to UM (rýmu neměla)
Ten rýžový odvar s UM 1:1 jí chutná víc než samotný UM, tak uvidím, zda i přibere...
Děti prý mají intuici na stravu => pokud jí to bude vyhovovat a bude to i dobře trávit a bude přibírat, tak mám vyřešeno
@kamste mně přijde, že to zbytečně strašně řešíš a analyzuješ. Chceš dávat rýžový odvar, tak ho dávej a odpověď na tvoji otázku - je to přeci úplně jedno, jakou flašku a savičku. Záleží, jaký tvar savičky bude mimču vyhovovat a dírku prostě větší, asi jako na kaši (to má každý výrobce vedle těch jen na pití) nebo od aventu tu variabilní....co na tom chceš vymýšlet jinýho??
@kamste jak tak koukám, ty máš vše z netu důkladně nastudováno a víš, tak proč se vlastně ptáš na takovou banalitu?to s tou savičkou na kaši (mam dojem vel.3)je asi jediná možnost logicky když menší dirkou to neteče a lžičkou, pohárkem..krmit nechceš..a chceš prostě dávat ten odvar..🙂
@mialagia zkušenost je cenější než info z netu
Avent má skutečně jen savičky s různým počtem malých dírek a nebo pak tu na kaši a nebo (jak mě někdo dal info) tu s variabilním průtokem - to jsem neznala a takový info jsem hledala 🙂
a taky jsem nevěděla, že Mam má dírky různé velikosti
čumím na to jak tele na zelený vrata: http://www.jimejinak.cz/bezlepkove-obilne-mleko...
Ja bych osobně udělala prostě větší dírku do savičky, která vyhovuje. Variabilní průtok od Aventu dcerce vůbec nevyohoval - to nedávala. Jinak u Aventu se jen zvětšuje počet direk (s vyšším číslem savičky). Např. u MAM se zvětšuje velikost dírky. Otázka je zda nebude stále malá. A má tedy zcela jiný tvar než Avent.
Jinak tedy nechápu, kde berete čas na tak dokonalé studium netových zdrojů .....
to mi hlava nebere: kdybych napsala, že chci dokrmovat "rýžovou kaší od 4. měsíce" a že to z lahve blbě teče, tak to bude asi OK
ale já chci dokrmovat rýžovým odvarem (= čerstvá velmi jemná bezmléčná rýžová kaše) + UM
v čem je ten rozdíl?? že to NENÍ INSTANTNÍ, nemá to reklamu a barevnou krabici?
jedná se o dokrm ke kojení (celkem max 200ml/den) - mimču je 4,5m
navýšit UM situaci s přibýváním neřešilo - vyhodila to, navíc jí po tom bolelo bříško
spousta mamin od 4.m přikrmuje a to je taky OK
Složení rýže: 80% sacharidy, 8% bílkoviny, 0,7% tuky
takže 80gr cukru na 100 gr výrobku? Co to je za hrůzu? to už rovnou můžeš dát instantní čaj.
jinak k té savičce - já jsem dávala kaši na lžičce, protože Y průtok je strašně moc, malý se dávil, jedině zvětšit jehlou otvor na klasické savičce (máme Avent).
@astyna sacharidy nejsou jen cukry jako cukr. Vždyť se často uvádí např sacharidy X%, z toho cukry Y % viz. https://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravi...
@astyna
neumím to lépe vysvětlit, tak kopíruji výtah z odkazu výše:
obsah sacharidů – uvádí obecně všechny sacharidy, signalizuje obsah složitých sacharidů
– složité sacharidy – např. vláknina, škrob, celulóza
– jsou zdrojem postupně uvolňované energie, při běžném režimu jsou nutričně vhodnější
- vláknina podporuje trávení
obsah cukrů–uvádí podíl jednoduchých sacharidů–cukr–např.glukóza, fruktóza, sacharóza
Všechny popisované látky – vláknina, cukry i sacharidy, jsou pro člověka důležité.
Sacharidy by měly tvořit více než polovinu (60 procent) energetického příjmu.
@kamste tak já bych se divila i té kaši od 4. měsíce🙂 ale tvůj boj..taky nevim kde bereš ten čas na studium net zdrojů, když se věnuješ starším dětem, kvůli kterým nemůžeš stále kojit mimi, které zároveň kojíš na požádání jak píšeš😀 nechci se v tom dál vrtat, tak hlavně že jsi tu zjistila cos potřebovala a ať malé chutná😉

@soda365 ok jen jsi označila můj komentář za "směšný" nebo za "blábol"..😉 tak příště važ slova..já píšu vždy slušně i když mám jiný názor..