Je možné, že mu mlíčko nestačí? Co přidat na noc?

hanivasi
21. říj 2014

ahoj. Potřebovala bych poradit ohledně papání. Malému jsou 4 měsíce a pár dní. Doteď mi krásně v noci spinkal. Večeřel v 19hod a snídal nejdřív v 5h. ráno. Takže celá noc krásný spánek. Od tohoto víkendu je uplně vyměněný. Když ho dávám spát, řve jak kdyby ho na nože brali - přes hodinu. Doteď normálně usínal sám. A v noci se mi od půlnoci budí po 2 hodinách a má děsnej hlad. Normální jeho režim byl 3 hodiny, avšak až od rána, nikdy v noci. Tak mě napadlo, jestli už nemám třeba řídké mlíčko - plně kojím. Neměla bych mu dát něco navíc k večeři před spaním? není brzo na kašičky? Pokud je to normální v jeho "věku", čím mám začít? a kolik se toho dává?? nebo je to věc na probrání s doktorkou?
předem díky všem za rady.

lv
21. říj 2014

řídké, nebo málo výživné mlíčko neexistuje..
můžou mu poporůstat zoubky v dásních, nebo se mu už snížila potřeba spánku, spíše spaní 19-5 je anomálie /že se nevzbudil hlady alespoň po těch 1. 4-5h a pak už po 3h../..nic bych nepřidávala, na kaši je ještě brzo, navíc často se stává, že ani po ní nespí dítě lépe..

zuzana_ka
21. říj 2014

@hanivasi
já teda úplně nesouhlasím s Iv.
Pokud opravdu i nadále se budí s tím, že chce pít mlíčko, tak bych mu udělala hustší mlíčko do láhve s dudlíkem, který má větší dírku.

lenicka07
21. říj 2014

@hanivasi Spánkový režim se mění, i dítě které nejdřív spalo krásně se může začít budit. Někdy za to může růstový spurt, zuby, někdy to může být stav po očkování, před během nebo po nemoci... atd. Chvíli bych to asi vydržela, mě třeba holka spala hezky od 3. měsíce, v 8. měsíci se zhoršila, pak zase dobré. Kluk má teď 1,5 a nespal celou noc ještě nikdy, ať sní a vypije kolik chce. Kašičky zkusit můžeš ale úplně na noc bych je nedávala, třeba 2 hodiny před spaním, někdo ti je tady zas třeba nedoporučí. Já je dávala ale vliv na spánek to moc nemělo. Brzo začnete dávat příkrmy, takže třeba vydržet do té doby...

lenicka07
21. říj 2014

@hanivasi Ještě k těm kašičkám, já se překoukla, ty dávat tak od ukončeného 4. měsíce, ještě je brzy

terezapetrova
21. říj 2014

@hanivasi iv ma naprostou pravdu, nic jako ridke mlicko proste neexistuje, Jedine co se říká je, ze když dite kojis z jednoho prsu jde napred mlicko na zizen a pak vice kaloricke mlicko, proto není uplne ideal kojit chvilku z jednoho a hned z druhého prsa tak dite to vice kaloricke vlastne nedostava a pak muze se snižovat jen množství mleka. Byt Tebou se rovnou ptam dr..

evulina77
21. říj 2014

@hanivasi podle mě to můžou být zoubky. Pokud kojíš může se jednat i o růstový spurtík. Prostě koj častěji hlavně v noci přikládej. Nenech si namluvit, že máš špatný a slabý mlíčko. To je prostě blbost. Pokud ti dobře prospívá a přibírá jak má, není žádný problém. Navíc u mimča se docela často mění rytmus dne, jen si na něco zvykneš a vychytáš, je tady další změna. Rozhodně do něho neper UM, je to zbytečné a taky by jsi mohla rychle příjít o mlíko a to by byla škoda...

pouzarovaj
21. říj 2014

Pokud koukám dobře, tak už ukončený 4.měsíc máte - takže kašičky může, ale z mé zkušenosti to také nijak nepomohlo. Dcerka mi také spala takhle krásně, jak píšeš, změnilo se to také cca kolem 4.měsíce, a teď se v noci budí dost často. Kašičky nám nepomohly. Nejspíš to totiž nebude hladem, ale zoubky🙂 - je jí 5,5 m, týden je to vcelku dobré, pak zas třeba týden špatně spí a pořád dokolečka.

hanivasi
autor
21. říj 2014

@lenicka07 nevím jestli jsi četla jak mám staré miminko, ale ukončený 4.měsíc již má, takže si myslím, že na kašičku zas tak brzo není.

hanivasi
autor
21. říj 2014

@terezapetrova takto jsem kojila akorát v porodnici...chvili jedno a pak druhe prso. Pije jen z jednoho celou dávku. Ale když jsem dřív kontrolovala barvu mlíčka - toho zadního, bylo vždy sněhově bílé a husté. Teď už fakt takové není......tak proto to taky nazývám řidší mlíčko.

pouzarovaj
21. říj 2014

@hanivasi Při odsávání (tak v té době, co píšeš - cca ve 4 měsících dcerky) jsem přišla na to, že se to zadní mléko spouští o dost později, než to bylo dřív (a to trvá doteď) - když odsávám - musím odsávat třeba 20 minut, než se spustí. Nejdřív jsem se děsila, že mám málo mléka, když jsem odsála např.jen 40 nebo 50ml toho řídkého, ale pak jsem přišla na to, že to chce jen vytrvat a odsávat déle a déle..pak se spustí i to husté mlíčko. Prcek si to zvládne vypít rychleji, než to spustí odsávačka🙂.

marecekavendulka
21. říj 2014

@zuzana_ka dovolím si nesouhlasit.láhev narušuje laktaci. !!

@hanivasi

pouzarovaj
21. říj 2014

@marecekavendulka dovolím si ze zkušenosti oponovat - ve vždy MUSÍ laktaci narušovat..Dcerka mi od 6 týdnů umí pít z lahve (mám pro to své důvody) a s laktací jsem neměla problém...Jde také mimo jiné i o vhodně zvolený průtok a typ savičky..

misar91
21. říj 2014

ahojky.uplně tě chápu,měli jsme něco podobného a dodnes nevíme co to bylo.spinkal krásně a od 4-5 měsíce se budil klidně i 16krát za noc.usínání taky děs...myslím že to nebude hlady jestli má za den mlíčka dost.já už od 4měsíce začínala kašičkou od hami,snědl toho až až a stejnak se budil.bud to můžou být zoubky,špatný sny,že zažije spoustu věcí přes den a v noci to nemůže vstřebat (to mi řekla doktorka)...může to být cokoli a prostě mlíčko mu pomáhá líp usnout.já takhle chodila furt s flaškou až si na to tak zvykl že nemohl přestat a trvalo to 3 měsce než se to srovnalo...držím pěsti at to odhalíte a brzy se vám to srovná 🙂

terezapetrova
21. říj 2014

@hanivasi kojenecke mleko muze mit ruznou barvu ale slabsi skutecne neexistuje ja to psala aby jsi nemela takovou starost 😉

lenicka07
21. říj 2014

@hanivasi
jj člověk už na té MD blbne

hanivasi
autor
21. říj 2014

tak jsme dnes zkusili dát tři lžičky kašičky, a krásně usnul a spinká...tak uvidíme jak to bude přes noc. No i kdyby se budil, tak i tak je to super. Včera to bylo fakt trápení s ním, než usnul. Byl nepříčetnej a nešťastnej, a my s ním......

marecekavendulka
21. říj 2014

@pouzarovaj to jsi možná měla štěstí,ale není jediný duvod,proč by to u sebe měla riskovat zakladatelka

katyxq
21. říj 2014

Koukni na https://www.modrykonik.cz/nocni-kojeni ... neboli chová se jako normální zdravý kojenec 😉. Můžeš při kojení pouźívat stlačování prsu, jak začne dudlat, zmačkni prso co nejblíž k hrudníku mezi palec a ukazovák, jak začné dudlat i při stlačení, nabídni druhé a takhle prostřídej prsa klodné i několikrát, dokud bude prso chtít

katyxq
21. říj 2014

Jinak mateřské mléko má vypadat jakoby řídké, protože obsahuje méně bílkovin než kravské (a tak je to správně). Nenech se doblbnout, že bys měla slabé mléko. A čím častěji kojíš, čím je prso práznější, tím rychleji se v něm mléko tvoří. Kaší na noc (obzvlášť mléčnou) si spíš narušíš laktaci.

katyxq
21. říj 2014

@pouzarovaj ve věku svého miminka těžko můžeš posuzovat, jestli láhev narušila kojení nebi ne, kritický věk teprve přijde ... a nebo máš stěstí, jiné maminky ho alemít nemusí. Bych ti mohla vyprávět, co dokáže s přisátím i jen občasný dudlík a ne zrovns u novorozence.

pouzarovaj
22. říj 2014

Tak je možné, že máme štěstí. Dcerka je dobrý strávník na všechno🙂.. Já vím, že jiné maminky ho mít nemusí a že pokud není dítě na láhev zvyklé doteď (např. u zadavatelky), že nemusí být vhodné s lahví začínat a že může laktaci narušit, ale také to nemusí být pravidlem. Všude v diskuzích čtu, jak to zaručeně laktaci naruší, ale také to nemusí být vždycky pravda a to už se neuvádí.. Od toho jsou přeci také různé typy průtoků a různé typy saviček, aby se toto riziko co nejvíce omezilo. Ano, u někoho i tak přes všechnu snahu může problém díky lahvi vzniknout, ale není to zákonitost, že to tak je. Kaši jsem tedy lahví také nedávala, to mi přijde zbytečné - když už kaši, tak lžičkou.
Kritický věk teprve přijde - to mne zaujalo, ještě jsem o tom neslyšela (pokud tím nejsou myšleny laktační krize, ale to asi ne) - a kdy to tedy je?
@katyxq
@marecekavendulka

@hanivasi Tak včera jsem dala více kašičky (cca půl přesnídávkové skleničky, tak kolem 80g kaše) a asi po hodince plnou dávku mlíčka a po dlouhé době dcerka spala až do 3/4 na 6! Ale nevím, jestli to bylo kaší nebo tím, že na chvíli daly pokoj zoubky:(.

katyxq
22. říj 2014

@pouzarovaj ale tady ani tak nejde o tvar nebo průtok z láhVe, ale o to, že při kojení se zapojují jiné svaly a jazyk se pohybuje jinak než při sání z láhve nebo dudlání dudlíku - a to je to, co narušuje kojení (olis teda tok mléka, pokud je z lǎhve rychlý, tak riziko bojkotu kojení ještě zvyšuje). Často k bojkotu kojení dochází kolem 3/4 až roku 😉, obzvlášť, pokud se začne dávat pití z láhve a rychle se zavedou příkrmy, prostě se sejde už víc faktorů a dítě si často vybere snadnější cestu.

pouzarovaj
22. říj 2014

ok, děkuji za vysvětlení

wercee
4. lis 2014

@pouzarovaj Mám stejnou zkušenost, od 7. týdne lahvičky když potřebuju pohlídat (cca tak jednou týdně - 2-3 dávky) a i dudlík bere a vše je v pohodě. Je jí teda zatím 2 a půl měsíce, tak uvidíme až přijde ten kritický věk.
Savička na lahvičce je s velmi malým otvorem, že když se lahev otočí dnem vzhůru, tak nic neteče, takže musí sama tahat. Od 5. týdne mi spí celou noc cca od 21:30 do 7:00 a večer usíná sama s dudlíkem bez chování apod. Ale byla jsem upozorněna na to, že právě kolem 4. měsíce mohou začít noční "děsy" kdy miminko vstřebává zážitky z předešlého dne a samozřejmě se pomalu můžou objevit první zoubky. Takže si opravdu zatím každou noc užívám a ráno jsem velmi vděčná za pohodové vyspání 🙂

ejandova
7. lis 2014

ahojky, já dávám od ukončeného 4měsíce kaši večer a asi za hoďku ještě nakojím a pak jde Domča spát, vydrží asi 4 hodiny a pak kojím a pak už se budí po 3hodinách. nevím jestli má jen hlad nebo ho i něco bolí,ale uklidní se pitím a pak zase spinká. kaše jí dobře, chutnají mu a dávám i v poledne už nějaké polévky a taky pěkně baští.

pisisvori
12. lis 2014

@hanivasi myslím, že to nepomůže přidat kaši, kojené to bohužel takhle mají....byla bych ráda, že spal doteď...moje (vstává po 2 hodinách někdy i častěji od usnutí, co bych dala za 4 hodiny po usnutí a pak za 3 to bych si připadala jak znova narozená)a spousta dalších takhle vstává od porodnice, takže máš aspoň naspáno
Ale na druhou stranu příkrmem zase až tolik nezkazíš, jak je dnes zvykem strašit🙂. Ale já bych začala asi se zeleninou přes den a ne kaší na noc.

pisisvori
12. lis 2014

@katyxq třeba to je jen přirozené, že už v roce nechce dítě kojit a prostě dělá jen to co je mu přírodou dané a ne bojkot kojení🙂🙂

katyxq
12. lis 2014

@pisisvori přirozené by to bylo, pokud by se nepoužívali věci a praktiky narušující kojení ... u lidí k přirozenému odstavení (na základě výzkumu antropologů, pozorování přírpdních národů a našich nejbližších příbuzných - lidoopů) nedochází před druhým rokem.

hanivasi
autor
12. lis 2014

@pisisvori přes den mu to stačí. Za tu dobu, co jsem to tu napsala se ustálil. Opravdu mu chybělo množství jídla na noc. Dávám kaši po večerním kojení, sedm večer, pěkně usíná, pak se probudí kolem půlnoci na jídlo, a pak třeba až v šest ráno...takže uplně super.
Zavedení zeleniny odkládám, aby měl co nejvíc mého mlíčka, takže začnem až po ukončeném 6.měs.
Zatím se nám daří skvěle, takže zase spokojenost.

tamarila
12. lis 2014

@katyxq Výzkumy a jejich výsledky se diametrálně liší, na obhajobu jakékoliv teorie se dají vyhrabat studie a výzkumy. Ale to jsme už řešily, a je to dokonale marné - vy stále budete vydávat svoje názory za fakta.
Jinak obě moje děti taky uměly kombinovat láhev a kojení bez problémů, a neznám ani jeden případ, kdy dudlík vedl k ukončení kojení (ale třeba takový je). T akže to že jsou dudlík nebo láhev praktiky narušující kojení jsou papírové fráze, praxe je jako obvykle jiná .o)