Moje dcera 2 roky nekouše a odmítá jídlo (už od narození)
Moje dcera nikdy nebyla jedlík ale už dlouho bojujeme s tím aby se naučila aspoň kousat, cokoli jí sama - moc toho není (rohlík, těstoviny) tak kouše ale jakmile ji krmím ze lźičky vše hned polkne, takźe délám omáčky a řidkou stravu jako pro kojence. Na mé neustále KOUSEJ nereaguje pak polkne celé kolínko, začne se dávit a i se vyzvrací. Už jsem zoufalá ,nevím co dělám špatně... K jídlu má asi odpor protože když ji chci dát třeba jen něčeho kousnout tak odmítne a uteče, neochutnala ještě tolik věcí, ovoce mi nejí vůbec, max namačkaný banán.. Jídlo do ní cpeme u televize, tabletu, jinak by nesnědla ani hlt... Poraďte prosím kdo to znáte nebo se s tím u dětí setkal... Ten kdo to nikdy nezažil asi nedokáže pomoct
@jitulaf nechci Ti brát iluze, ale to nekouše. Teda myslím, že nekouše samozřejmě jí do pusy nevidím 🙂.
Ale spíš bych řekla, že to polyká. Protože pokud by uměla kousat, tak jí mnohem širší spektrum jídel.
U nás to je dost podobné jako u Vás - sní těstoviny, sní bramboru (na kousky), z ovoce banán.
Teď alespoň začal jíst vánočku, brumíka a chleba (samo bez kůrky) - nekouše, jenom žužlá.
Chodím s ním kvůli tomu na orofaciální terapii - ke klinické logopedce. On měl problem i nechat si šáhnout do pusy, natož tam snést jakékoliv tvrdší jídlo - a to myslím i křupku nebo brumíka.
Je to fakt boj a je složité to řešit :(
@josefina79 ne opravdu kouše, to vidím snad pŕece.. Dnes měla na oběd francouzské brambory a jedla je hodinu a to proto že to v puse kouše uplně na kaši, nespolkne velký kus. To že nechce moc jídel připisuji tomu že prostě nemá k jídlu vztah, bere to za trest, kdyby mohla nic nejí celý den.. Křupky, tyčinky, čokoládu to ovšem ano.. Jí nevadí šahnout do pusy, i pěkně mluví.. Jen prostě nechce jíst.. Nových neznámých jídel se bojí
@jitulaf aha, promiň .... jen podle toho původního seznamu jídel to prostě vypadá na jídla, co se dají spolknout nebo rozmělnit o patro ... Můj syn u toho taky "jakoby" žvejká, ale reálně nekouše.
Tak snad se to nejedeni zlomí, někdy se to prý lepší.
Docela si to dovedu představit, u nás taky boje s jídlem na denním pořádku.
Jitulaf? Nemate u sebe doma nahodou meho synka? To co popisujete, je presne on ... dnes ke snidani chleba na pidi kosticky a hadejte? Mel jich v puse narvanych 6 a ani 1 nerozkousal. Takze pak byla kase, tu snedl a takovy ten kukuricny chlebik namazany maslem (priplacnu mu to k sobe) . Kazdy den mu vyhrozuji, ze ho necham hladovet, ze k mackana jidla jiz neochutna a kazdy den uplne stejne vymeknu. Ale kazdy mi rika, ze se jist kousky nauci. Tak jsem zatim relativne v klidu ...
@vetisek kolik je synovi? Co teda umí jist?
Synovi je 20m. A co umi jist? To, co mu vylozene chutna sni i kousky. Treba opecene kure si vezme a odkusuje si sam stehynko. Testoviny v pohode. Zelenina a ovoce v pohode. Chleba jak kdy. Jinak ji vsechno, co ma ridsi konzistenci. Maso ma nakrajene na mensi kousky a ok. Bramobry pomackane vidlickou a sem tam vetsi kousek a taky ok. Jen kdyz nechce a neco mu nechutna nebo nelibi, tak s nim nehnu a kousat nebude. Proste to jako neumi ...
Maso v omacce ma taky na pidi kousky, ktere mu jdou dobre spolknout. Ted trenujem kousani na gumovych bonbonech, ktere se moc v puse nerozpousti. Tak snad ... drzim pesti, aby se mala rozjedla a druhe mimi bylo "zrout" od prirody 🙂
@vetisek ovoce a zeleninu ji syrove???
Jj, ji normalne syrove. Okurku, papriku, redkvicku si kouse. I susenky si kouse. Jen to jidlo stavkuje :-/
Ahoj maminky, tak my mame taky problém s papanim kousku. Dcerce je téměř 18 mesicu a dodnes ji musim jidlo mixovat :-/ Rohlik, piskot ani krupinku neji vůbec. Myslim, ze doted neprisla na to, proc ma v pusince zuby a ze jich ma pozehnane.... Neumi to proste, nechape to, ze ma tou pusinkou "cvakat". Dam ji jidlo do pusy, kde je malinkej kousíček třeba a hned se davi. Když ji rozmočím piskotky v mlece, tak se davi taky. Banan taky neji, proste nic. Ted mi navíc zacina delat sceny i u oběda nebo ceholokiv na lzicce a uz mesic ma stejnou vahu ☹ 10,8 kg. Nechapu, jak je mozny, ze kolem me jsou deti mladsi i ve stejnem veku a jsou to burtici, protože Laura ji 5x denne a stejne nepribira. Nevim, co s tim kousanim delat. Tchyne me porad osocuje, ze jsem to zavinila ja, ze je to moje vina, ze to neumi a ze je hrozne hubena, at ji davam najist a ja uz jsem z toho na psychiatra. Pripadam si jak spatna matka, pitom se zavadenim kousku jsme zacaly jako všichni ostatní, ale mala hned od zacatku zvracela a nedokazala si s tim poradit a tahne se to dodnes :-/ Nevim, co delat ☹((
@lujdicka řeším to samé, syn je tedy nedonošený, ale tenhle problem nemají zdaleka pouze nedonošené děti.
Zaprvé - na tchýni se zvysoka vykašli. Neví o čem mluví. Stejně tak jako ostatní super-chytré matky, které Ti budou vyprávět, že jejich dítě kouše proto, že mu daly v 6 měsících křupku.
Kousání je (překvapivě) jedna z nejsložitějších činností. Dítě musí zvládnout koordinovat obrovské množství svalů v puse včetně jazyka a k tomu navíc různé senzorické vjemy (chuť , teplota, struktura jídla).
Jak radily holky - dávat jídlo na stoličky nebo na škráň (mezi tvář a zuby).
Postupně přidávat do jídla strukturu (třeba ovesné vločky do jogurtu atp).
Odnaučit pít ze všech možných "učících" hrníčku a přejít na normální kelímek (dobrý tip je začít s "baby- cup" od Medely a když z toho nezvládne pít vodu, dej jí z toho tekutou přesnídávku, postupně to zvládne).
Pokud nebudeš vidět pokroky, najdi si KLINICKÉHO logopeda, který umí orofaciální stimulaci. Buď přes žádanku u dr. na pojišťovnu, nebo sama. S tímhle se chodí cca jednou za 3-5 týdnů a jedna konzultace stojí kolem 300-400 Kč.
Jo a strkala si jako malá hračky do pusy? Takové to jak děti vše ohryzávají, dávajají "až do krku" atp? ???
@lujdicka jo a můj syn téměř 25m, váha 10 kg rovných ... takže klid.
No ucici hrnecky u nas nemaji staasle uspech, odmita ho a vyžaduje porad lahvičku, je takova dost konzervtivni :-/ Obcas si z nej cucne, ale když ma zizen, tak furt chce lahvičku. Zkousela jsem ji vzit na prochajdu jen hrnecek a ona se z nej proste odmitala napit a to v tehle vedrech je blby, takze jsme musely hned domu, aby se napila. Je to des s ucenim novych věci u ni.
Zkousela jsem ji davat obed dnes na tu skran a nic, opet to hned polkla a co se ji nepovedlo, zacla se davit :-/
Hracky do pusy davala, ale jen je spis jakoby ocucavala. Spis mela v ppuse porad narvany rucicky. Nikdy ale nic neochutnavala, jen si lizne a odhodi... :-/
Ahoj @josefina79 , hlásím malé úspěchy s kousáním masa. Jinak nejedlictví přetrvává. Váha 11 kg.
@jhoki detaily prosím 😊. Co už všechno pokouse???
Jo a gratulace k 2 narozeninám.
Frantisek je aktuálně schopen sníst banán, brumika, chleba bez kurky na kostičky, měkkou vanocku. Taky hodně měkké maso - kuřecí, hovězí z papinaku.
Ale nekouse.
Chodíme na logo a vidím pokroky v tom, ze už si nechá sáhnout do pusy, je schopen sníst to, co jsem psala výše a třeba i rizoto. Drive ryze musela byt v omáčce ATP.
@lujdicka na 90% to není o tom, ze je konzervativní, ale ze to z těch hrnecku neumí. Můj syn se v 19 m nauvil z lakviccky z brckem, pak z hrnicku ve 20m a hned potom byl schopen se napít téměř ze všeho.
To, ze pořádně nezuzlala, nekousala hračky, nestrkala si veci do pusy svědčí o to., ze neprosla spravne tzv. oralnim obdobím, což ji chybi a neumí se posunout dal v kousani a v pití.
@josefina79 Děkujeme za přání! 🙂 Dělám jí teď hodně takové husté polívky, třeba vývar a do toho zeleninu na kostičky nebo nudličky nebo rýži, vajíčko, pohanku, no cokoli. A toho sní plnou misku. Z druhého většinou jen maso, ne moc, ale něco sní. Kousat to kouše, třeba kuře, králíka, krůtu, pečené. Dneska snědla rybí filé. Nechápu, proč to nejí s přílohou, když suché těstoviny, rýže, třeba odpoledne si dá. Dohromady ne. Jediné jídlo, které dohromady jí je vepřové maso s rýží a omáčkou, takové to UHO. Samozřejmě jí chutná salám typu lovečák, to vím, že pokouše. No stejně některé její zvyky jsou mi záhadou.
@josefina79 No ona od malinka porad zuzla decku, tu ma narvanou v puse téměř porad a furt ji zuzla. Nic jiného ale ne, ostatních věci si jen opatrne lizne, nebo teda prilozi to ke spicce jazyka a odhodi :-/ Takze tim, ze tim obdobim neprosla spravne, je to spatny? To se to uz nenauci? ☹(((
Tak já jsem Kubovi mixovala do 1,5 roku, dodnes se mi při větším soustu taky dáví - OVŠEM, pokud jde o něco sladkého, je schopný kousat výtečně 🙂 Jíst u pohádky je špatný zlozvyk, taky jsem to zpočátku zkoušela, ale nechtěl potom jíst už jinak než s pohádkou, takže jsme začali být tvrdší, dali ho do židličky, najez se, když se nenajíš, máš smůlu, ono dítě, kterému je nabízeno jídlo ještě hlady nikdy nezemřelo. Chce se to hodně obrnit, ale v konečném výsledku se to vyplatí. A tu pohádku pouštíme za odměnu, když se pěkně nají.
@lujdicka naučí, neboj. Ale asi to bude trochu déle trvat.
Zkus koupit vibrující kousatko. Zkus maximálně podporovat všelijaké kousani, zuzlani atp.
A jak jde psala - kousky na stoličky, do tváří, postupně zrušit hrníček...
A hlavně pevné nervy - teoreticky to mam zamknuté, ale prakticky se u jeho jídla vždycky vytocim. Ach jooo.
Jo a nebojí se spiny na rukou? Sahá si do jídla rukama? Drží si nějaké jídlo rukama? Co třeba hra na pískovišti s pískem atp???
@josefina79 To kousatko zkusim koupit, ale je fakt, ze ona si do pusy sama nic nedava. Nikdy ji neotevre a nestrci si tam něco, jen vyplazne jazyk a spickou se neceho dotkne. Spinavy ruce ji vadily dlouho, ale ted uz se v pisku hrabe v pohode a v jidle taky. Pokazdy se vymacha v talirku a pak to jidlo macka - myslim tim to rozmixovane. Když si nakrajim ja třeba jablko, tak hned pribehne a bere mi ho z talire, lizne si a vyhodi ho.
Covecde, zkousela jsem ji dat to jidlo do tvari a nejde mi to, nemjuzu se tam dostat 😀 Ale budu zkouset dal 🙂
Jako každý jidlo je utrpeni pro me, protože se furt odvraci a nebo chce lzicku do ruky a pak to jidlo z talirku vyhazuje akorát. Trochu jsem na ni ted vyzrala, ze ji dam do ruky lzicku a ja si vemu druhou a ona to porad promichava, boucha do talirku a při tom otvira krasne pusinku a papa. Když ji ale vemu jeji rucicku se lzickou, at si daa jidlo do pusy sama, tak to odmita, to je hned scena. Jinak ale jidlo sama nedrzi, nechce to proste. Davam ji každý den do rucicky susenky, to porad vyrvava, ze chce "FUFU" jako susu a když ji to dam, tak ji veme a hodi s ni o zem. To je vse. Nebo když ja něco jim, dam ji to do ruky a reknu ji ham, tak se zacne kysele ksichtit a hned odvrati hlavu a utece. Jakoby mela proste z kusu jidla strach.
Doporucuji knížku "Vím, co mi chutna." je to o metodě baby led weaning a najdete tam informace i o tom, proč dítě jídlo ze lžičky odmítá a prostě vše kolem krmení děti. Je to na delší vysvětlováni, v knize se dočtete jak to funguje, snad jsem pomohla.

@vetisek dobrý den, no u nás je to jídlo pořad boj ale už kouše. Začala jsem to tenkrát řešit tvrdě. Dostala cca ve dvou letech do misky na kousy párek, nebo ty malé kolínka a na tom se naučila kousat, musela jsem ji pořad upozorňovat aby kousala. K obědu má nejradéji kolínka s nějakou omáčkou , tŕeba brambory a maso nesní ani teď ve dvou a půl letech, francouzské brambory nebo šunkafleky bez šance.. Jí hlavně stravu na omáčkách ale už aspoň pokouše větší kousky. Rohlík ke snídani jí jen stylem že si jo vydlabe jak myš a sní jen vnitŕek, namazaný nebo se šunkou ani náhodou.. Že by do ruky vzala krajíc chleba taky bez šance.. Je to boj a musím ji stále v jídle ustupovat. Z ovoce a zeleniny jí jen banán max kousek okurky.
Takže u nás jsou to hlavně omáčky, polívky a stále mi jí i dětské kaše. Sem tam kousek buchty, stane se že zázrakem sní i kousek sekané a bramborové kaše..
Kupte synovi Nutrolin B, je to sirup vitamínu B a trochu podporuje žravost, když mi jí málo koupím ho a trošku víc se rozjídá ale je to pomalé..
Čekáme teď druhé a doufám že tohle nás už nepotká.. Jsou chvíle kdy jsem fakt zoufalá. Navíc jedeme za měsíc do Ítálie a tam bude asi bývat hladem protože nebudu vařit tak jak je zvyklá ale bude muset jíst to co bude na hotelu.. Možná tam nastane zlom a naučí se jíst i jiné jídla jako děti jejího véku nebo dojedeme dom o kilo lehčí... Uvidíme
Vám přeji pevné nervy, ono to časem přijde