Moje dcera 2 roky nekouše a odmítá jídlo (už od narození)
Moje dcera nikdy nebyla jedlík ale už dlouho bojujeme s tím aby se naučila aspoň kousat, cokoli jí sama - moc toho není (rohlík, těstoviny) tak kouše ale jakmile ji krmím ze lźičky vše hned polkne, takźe délám omáčky a řidkou stravu jako pro kojence. Na mé neustále KOUSEJ nereaguje pak polkne celé kolínko, začne se dávit a i se vyzvrací. Už jsem zoufalá ,nevím co dělám špatně... K jídlu má asi odpor protože když ji chci dát třeba jen něčeho kousnout tak odmítne a uteče, neochutnala ještě tolik věcí, ovoce mi nejí vůbec, max namačkaný banán.. Jídlo do ní cpeme u televize, tabletu, jinak by nesnědla ani hlt... Poraďte prosím kdo to znáte nebo se s tím u dětí setkal... Ten kdo to nikdy nezažil asi nedokáže pomoct
@evaamy můj dojem je, ze holčička od lujdicka není kandidát na BLW, ale na orofacialni stimulaci.
Pokud si do pusinky nedávala tadne hračky, kamínky azp, tak proste přeskočila období, kdy se stimuluje nenasilne pusinka, kdy se odbourava hypersenzitivita v ústní dutine a kdy se dítě učí "bezpecne" používat orofacialni svaly.
Ale budu rada, pokud se budu mýlit.
Nicméně můj syn jako malý také nezuzlal žádné hračky. Mohla bych mu na stůl vyskladat VSECHNY potraviny světa a on by si nevzal ani jednu. Takle u nad BLE nula bodu. Ale věřím, ze pro "bezproblemove" dítě to je super koncept.
@josefina79 No jsem na ni zvedava 🙂 Cisteni zubu je tak ruzne, na zacatku silene histercila, vůbec nechtěla otevřít pusinku, pak si kartáček zamilovala a hned, jak ho videla, otevírala pusinku a cekala 🙂 ted ma zas obdobi, ze se vzteka, ale jako vycistim ji je, jen to není tak snadny jako dřív.
To jidlo do tvari mi nejak nejde tam nacpat, neotevira pusinku uplne dokořán a když ji dam lzicku do pusinky, hned ji slizne s spolkne 😀 Je rychla, ale ja to nejak vychytam snad 🙂 Bojim se ale, aby se nezacala dusit, kdyby to rovnou zacla polykat.
@lujdicka to musíš rukou. Ideálně třeba kousky mandarinky, křupky nebo brumika.
@josefina79 Ahaaa, tak ja to zkusim 🙂
Ahojte holky, nemohu se nezucastnit teto diskuse. Muj syn, nar. 6/2013 doted problemy s jidlem. Jeden den ji, pak zas ne. Porad dokola. Vice mene tekuta a mixovana strava doted. Kazdy sebemensi kousek ho nadavoval a zvracel. Pak se seknul a jidlo zas zadne. Cisteni zubu tak od 1,5 roku. Nic si nestrkal do pusy, zadne hracky, kaminky, jidlo, nic. Uz jsem se po druhych narozeninach chystala, ze to nejak nasilim zkusim, proste nedam nic jineho nez kousky a snad az bude mooc vyhladovely, snad kousky sni. No a ze dne na den se to zlomilo a je vsecko ok. Zatim to funguje asi 14 dni, takze snad to nezakriknu a nevrati se to. Ale najednou neni problem nic. Maso, pecivo, jablko nakrajene na kousky, uvarena zelenina na kousky, rajce, nic. Maminky, vsechny vas chapu co mate tento problem. Je to opravdu na palici a na nervy, ale treba i u vas se to ze dne na den zmeni a dite proste bude jist normalne. Drzim pesti, moc! Jinak ve 25 mesicich ma asi 11,3kg a 87cm. Je drobnejsi, ale snad uplne zdravy a do budoucna cim dal tim vic samostatnejsi. Nezoufejte, je zde nadeje. 🙂 Anicka
@anula.m ty jo, tak to je bomba!!!
Můj syn je také 06/2013 🙂.
To on dřív nejedl ani chleba nebo nějaké měkké věci typu brumík, těstoviny, banán atp???
MOC, MOC TI TO PŘEJU, sama vím, co je to za peklo.
@josefina79 ne, ani chleba ani banan, proste si s tim nejak nevedel rady. Dle me jsme nejak prosvihli tu stimulaci ustni dutiny, jak tady nekdo psal, nebo kousaci reflex. V te dobe, kolem sedmeho, osmeho mesice jsem musela ukoncit kojeni, odmital jakoukoli stravu, mel asi 3 tydny prujmy a kdyz se pridalo zvraceni a ubytek na vaze, nemocnice, kompletni zmena stravy kvuli vynechani mleka, lepku... Nastesti se zadna alergie nepotvrdila, ale bylo to jedno s druhym a tam to asi zacalo. Takze snad uz je to za nami. 🙂 Pomalu se rozjida. Drzim vsem palce, chce to trpelivost a pevne nervy. Ale kazde dite je jine a kazde to chce asi po svem. Jsou to tvrdohlavci a potfurky, ale i tak je milujeme, jinak bysme to tu vsecko tak neresily. Drzte se devcata. 😉
Holky, jeste me napadla jedna vec, ikdyz nevim jestli to vubec ma souvislost, ale za zminku to stoji. Co se tyce te hypersenzitivity v pusince a jak se ji zbavit. Nas syn dostal ke druhym narozeninam elektricky zubni kartacek. A za cca tri tydny prisel nas "zlom" v kousani. Jestli to melo ci nemelo souvislost, to uz asi nikdo nezjisti, ale pokud by to nekomu pomohlo... 😊 Existuji i bateriove zubni kartackyi, ktere jsou podstatne levnejsi.. Oficialne jsou pro deti od tri let, asi kvuli bezpecnosti? Nevim. My to zkusili koupit protoze si chtel porad cistit zuby nasim elektrickym. A urcite ho to vic bavi a snad si s tim i vic ty zuby vycisti. 😊
@anula.m určitě to má souvislost.
My kvůli tomu odstraňování hypersensitivity používáme takovou "logo" hračku - vibrující králík.
Co za typ kartáčku máte?
@josefina79 My mame klasicky detsky braun. No ja jsem nikdy neslysela o nejake hypersenzitivite v pusince. Kdyz jsem se o nasem problemu zminila pred primarem na detskem odd.v nemocnici (byli jsme tam kvuli jinemu problemu), rekl mi, ze se nenastartoval zvykaci reflex, ktery se startuje mezi 6-8 mesicem. Pokud se to nejak prosvihne, startuje to pomalu, muze to pry trvat treba i do dvou let. O zadne hypersenzitivite nebyla rec. Takze jedine co mi poradil, stale nabizet kousky, michat je do jidla, treba i pomackane a pry se nemam bat, ale jednou to prijde. 😊
Ahoj holky, tak Laure je 22 mesicu a stále nekouse, takze porad mixujeme. Ona to ma asi psychicky, protože jakmile dostane do ruky jidlo, který by se mohlo drobit nebo by se v puse mohl odlomit kousek, hodi znechuceny oblicej a nechce to.... Cuca piskoty, ale kdy se ji něco trochu odlomi do pusinky, zacne silene plakat a snazi se to hned vyndat. Nevim no :-/ 22.12. jdeme poprvé ke klinickému logopedovi, tak uvidíme, co nam rekne. Kazdopadne se chci zeptat, co vase deti snidaji, když nekousou? Nejak se mi nechce uz ji udržovat jen na jogurtech s müsli a nebo kase s lupinky, kterou musim ale taky mixovat, protože lupinky jsou dost veliky ☹
Dekuji a hezky den 🙂
@lujdicka
@lujdicka no nas by nejedl ani jogurt s mussli. Doted by to vyplivl. Kdyz cuca piskot, je vubec dobre ze to da do pusy, syn nedal do pusy nic. Ale kazde dite je jine a mate to proste jinak. U nas zabral ten elektricky kartacek. Odbourala se mu ta precitlivelost (hypersenzitivita) v puse. Aspon jsem presvedcena ze to tak bylo. Dodnes neni zadny jedlik, ale vice mene uz nema problem. U nas to fakt preslo az po druhem roce. Existuji i bateriove kartacky, to neni takova polozka. Treba mate jiny problem, ale za zkousku by to mozna stalo. A jidelnicek byl samozrejme problem. Ale kdyz dite prospiva a pribira, extra bych to neresila. Urcite ma vyvazenou stravu, ikdyz ne uplne idealni. Snazite se na maximum.
@anula.m Ahojky, tak jsme byly poprve u klinicke logopedky - orofacialni stimulace a asi by nam ten elektricky kartacek pomohl, protoze ji mam prikladat vibracni hracky na telicko, dlane, predlokti a postupovat postupne k hlavicce a pak jesste musime kartackem na zuby jakoby krouzit uvnitr tvaricek a pres dasnicky a simulovat vibraci i v te pusince. Pry je to ucinne cviceni a trva to nekolik tydnu az par mesicu nez si sama veme neco do pusinky a alespon to tam povali. Do pusinky uz strka nektere susenky, ale porad je to vsee. No, uvidime. Dalsi navstevu mame v unoru, tak uvidime, co dalsiho za cviceni dostaneme 🙂 Kazdopadne jsem zvedava, jestli to zabere 🙂
Tak preju at to jde jako po masle a at mate brzy doma jedlika. 🙂 prehanim, hlavne at to ma nejaky posun. Z toho co pisete vypada ze je mala ve spravnych rukou. Docela ta doporuceni, co mate od doktorky, davaji smysl. Drzime pesti a jsme zvedavi na vase pokroky.
@lujdicka ahoJ! Tak přesně tohle cvičení měl syn. Kvůli stejnému problému - nekousal a vůbec nedával jídlo do pusy, nesnášel doteky na puse, kolem pusy atp.
Přišlo mi to zpočátku dost "prdlé", ale fakt to zabírá. Bohužel u nás vše na dlouhé lokte, on se jídla ani nechtěl dotýkát, takže jsme dělali i nějaké cvičení na to. Je nedonošený.
Začali jsme cvičit v únoru, v té době si nenechal ani vyčistit zuby, sáhnout na obličej, nic. Tak od května, června si nechal sahat na pusu, zhruba od srpna začal "jíst" první věci z ruky - brumíka, pak i domácí buchty atp.
Stále ještě pořádně nekouše, ale už je to mnohem, mnohem lepší. Už jsem schopná ho vzít někam ven, v restauraci najdeme jídla, co sní atp.
Držím palce.
BTW. ke komu chodíte na logo?
Ahojky, joooo, to mi pani doktorka rikala, ze tyhle problemy mivaji nedonosene deti, ale Laura se narodila presne v den terminu, takze pproblem muze byt jinde. Pry zalezi i na tom, jestli v detstvi nerodelala nejakou infekci, atp..... Cviceni se ji hrozne libi, vzdycky, kdyz ji krouzim tim kartackem v pusince, smeje se a rika este a pak si kartacek veme a dela to sama, takze jsem rada, ze se nebrani 🙂 Kazdopadne moc gratuluji k pokroku synka, to je super, vse je na dobre ceste 🙂 Jen tak dal 🙂
Na logo chodime tady v Praze k Dr. Mercelove http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni...
@lujdicka ty jo, jak jste se tam dostali? Já tam chtěla taky a odmítli nás, že prý mají plno :(. Kdo Vás tam doporučil? Jak dlouho jsi čekala?
@josefina79 No, nikdo nas nedoporucil, nasla jsem si to sama a objednala se. Cekaly jsme ale asi skoro tri mesice. Tak to zkus znova, treba uz zas berou 🙂
@jitulaf ahojky, chci se zeptat jak je na tom vase dcera dnes? Prispevek je uz par let stary, tak verim, ze nastala nejaka zmena♥️🙏me holcicce je 28 mesicu a mame uplne stejny problem🤦♀️
@julianka2017 dobrý den preju, prosím, Jak dopadlo nekousani u vaši dcéry? Resim to samé u syna 2roky🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@miryy zacala jist teda poradne kousat pred 3.rokem... z niceho nic🤷♀️ Nerikam, ze sni vsechno, ale je to rozdil obrovsky.... sice obedvame nekdy i hodinu ale uz aspon v klidu, strasne pomalu kouse😂a musime ji krmit... sama nechce... jen kdyz ma pecivo treba na kostky, tak ji sama jinak si rekne, ze chce krmit🤷♀️ Proste je treba mit svatou trpelivost🤷♀️

@lujdicka prijde mi to jako můj syn.
Dala bych tomu ještě chvilku cas, tak 2-3 m a pak se objednala na logopedii.
Co cisteni zubu? To u nas vyl taky boj, ale co se zbavil re hypersenzitivity v puse, už je to v pohodě.
Jídlo do tvari ti nejde proto, ze te tam nepustí ? Zavira pusu? Nebo proč se tam nemůžeš dostat?