Opožďuju své dítě?
Tak jsem se právě dozvěděla od pratety, že příbuzná co má 15 měsíční dceru, jí dává na nočník, a dává jí jíst všechno co jedí sami. Tuhle že měla roštěnku s rýží, dneska svíčkovou s knedlíkem. Já mám 13 měsíční, a když prateta slyšela že nedávám malou na nočník, a k jídlu má zatím skleničky, tak naznačovala že malou opožďuju, že je jakoby zpomalená. Tak z toho začínám být zmatená, fakt je problém že zatím má jídlo ze skleniček?🤔
@klokanka31 konec světa to není ale zrovna ta svíčková je pro dítě přeci dobrá a nestojí to jen na manželovi ,stačí když budeš kvalitně vařit sobě a dítěti,netřeba to svádět na chlapa
@klokanka31 a co jí chlap za jídla?
Tak t0 ma teda logiku, chlap ji jako prase, tak dite jí zavarovany veci ze sklenek.
@klokanka31 Každý máme asi jiné chutě 😉.. jinak nemusí to přeci být jen svíčková.. třeba bramborová kaše s čímkoliv, špagety.. hlavně ty špagety co si tak pamatuji 😄
@bara88 Ale já taky svíčkovou nesnáším 😨 ale není to samozřejmě jen o ní ☺
@klokanka31 ale tady nejde o to co nesnášíš ty ne?spíš asi i záleží co umíš uvařit
@hezz17 Tak skleničky nebudou zas tak špatný když i pediatr říkal že je na nás co si zvolíme, že někdo upřednostňuje to, a někdo zas ono.
U nás přišla jednu chvíli sabotáž mixovaného a ze zbylých skleniček se staly omáčky 😀.
@klokanka31 vubec se nestresuj. Me doktorka rekla, ze Hipp a Dm bio maji ve sklenickach vse a x krat kontrolovane, tak pokud jim to chutna (a ze chutnalo) at jim ro davam do kdy budou chtit..nakupovala jsem to v nemecku a bastili to fakt dlouho, a to normalne varim a varim i rada. Ale v tech sklenickach to bylo pestre a chutne, vonave bylinkama, jen to osolit... normalni nase jidlo jedli uplne v pohode..
@fyii Právě tyhle dvě značky kupuju 🙂
Nočník záleží na každém a i když to dite umí v roce, tak neznamena, ze nebude kolem 2-3let bojkot. A sklenicky...ty jsem davala jen v nouzi nebo se zeleninou a masem na "prilepsenou", co jsem nevarila a nebo nebyla schopna sehnat. I klasika se da udelat tak, aby byla zdrava a mohla to jist mala a pak po dochuceni cela rodina. Ale ja detem varim neco specialne i v 5 a 3letech. Je to na kazde mame jake si to udela. Ale sklenickam moc neverim.. preci jen to neni cerstve chutne jidlo, na kterem sem si celkem pro deti zakladala. Zkusila bych postupne pridavat, at si mala zvyka na "normalni jidla" a pro mne zdravejsi.
@neta30 A skoro všechno je to zahustovane skrobem. Na obrázku skleničky rýže a ve složení ryzovy škrob😀 (Až na některé drahé znacky, ale kolik maminek tady bude kupovat Babybio atp.)
@klokanka31 taky teda od roka malá jí to, co jíme my, jen bez soli a s kořením to nepřeháním. Já ale celkově dávala skleničku jen v případě nouze. Když jsem si kolikrát přečetla složení a ve skleničkách vhodných od 4 měsíců bylo koření a sůl nebo suroviny doporučované až mnohem později, tak jsem si říkala, že tímhle krmit nechci. Kamarádka taky krmila svojí dceru skleničkou a moje vedle obědvala jahelník s ovocem a ona se tomu strašně divila, že by jí to vůbec nenapadlo dát dítěti. 🤷Oproti skleničce mi třeba poctivá domácí svíčková přijde lepší. Domácí je podle mě prostě lepší, já bych taky nechtěla jíst jen hotová jídla z chlaďáku v obchodě. Ale vyrostla na tom spousta dětí a je to každého věc. A s tím nočníkem, to bych neporovnávala, ještě na to máte čas a každé dítě to má jinak 🙂
@klokanka31 od roku bych normalne varila, samozrejme uzpusobene diteti, bez koreni a minimum soli. Sklenicky se snad uz od roku nedelaji, vzdyz je to mixovane, sama voda, maximalne ryze nebo kousky nejakych testovin, malo masa. Nevidim nic spatneho na domaci nesolene nekorenene rostence s rýží. Hlavne se dite nauci kousat, to na sklenicce asi tezko. A s nocnikem je brzo, ale mam kamaradku, ta vysazovala od roku a v 15 měsících byly kompletne bez plen!! Moje dcera vyla az od 2 let, tak mas čas. Jen zkus odbourat ty skkenicky, kamarádka davala skoro do 2 let, decko ji pak normalni obed nechtelo vubec a mela problém i ve skolce
Moje první dítě bylo na skleničkách hodně. A to jsem se jako matka prvního dítěte sakra snažila vymýšlet a vařit, aby mu chutnalo. Byl to boj a skleničku snědl za pár minut. I dneska má rád jen pár jídel. Mladší měl od půl roku hooodně velký zájem o naše jídlo a po roce začal jíst s námi. Skleničky má v nouzi a na cestách. Všechno ochutná, nejradši má rýží a těstoviny. Starší bramborovou kaši. Takže si v kuchyni zablbnu.
Každý dítě je v tomhle prostě jiný. Ale určitě bych se pozvolnému ochutnávání nebránila...
@felixfelicis přesně,no.. jako jít pro maso a vybrat si .. utrhnout mrkev na zahrádce.. vědět co je přesně v tom co zrovna jí.. a aspoň chvíli to mít pod kontrolou (protože co si budem.. teď u starších dětí už to někdy člověk moc neovlivní 🙈)
@neta30 taky jedna kamarádka dávala mixované a skleničky snad ještě v roce a půl. Pořád tvrdila, že to prostě neumí jíst a že se kousky dáví a že se jí malém udusila, tak ji to musí mixovat i takhle dlouho. Pak nastoupila už dost naštvaná babička a normálně před ní dala řízek a brambory a světe div se, ona to snědla celé bez dávení 😄 od té doby mixované odmítala a doteďka jak vidí třeba strouhané jídlo (příklad mrkev s jablkem) nebo kaši, tak má holka odpor a nikdo do ní nedostane ani lžičku kašovité hmoty. Asi nějaký psychický blok z éry skleniček 😀
To jídlo je prostě mega individuální. Matky, co mají jedliky, budou vždy tvrdit, jak jsou skleničky zlo a od roka už stejné jídlo jako my, ale pak jsme tu my, matky nejedliku, které jsme rády, že dítě vůbec něco sní. Já od začátku vařila - od 5 do 8m byl kluk malá popelnice a jedl vše, v 7m bez problémů kousky. V 8m vylezl první zub a to byl začátek konce. Teď je mu 19m a klidně by za celej den nesnědl nic. Jakýkoliv ovoce kromě banánů strčí do pusy a vyplivne - sní to jen jako přesnídávku. Pokud mu chci obměnit snídani třeba pečivo s marmeládou, domácí bábovka, vajíčka: ne, on má svou kasi. Stejně jako na večeři je plátek chleba s lučinou a bílý jogurt, nic jinýho nechce. Obědy největší tragédie. Polívky (kromě vývaru) sní většinou bez problémů, ale jinak konec: musím stále mixovat téměř do hladka a cpat ji to 45min s tím, že každý sousto drží v puse pomalu 5min. Válí se u toho po stole a dělá kraviny. Někdy má echt náladu, že domácí nesni vůbec, jen jednu značku sklinek a kolikrát s tím bojujeme. Přitom jakmile jim třeba já, tak se dožaduje ochutnání. A s ní klidně kus těstoviny, platkovej sýr, šunku, marmeládu...ale jakmile bych mu to nachystala jako "plnohodnotný" chod pro něho - ani za zlatý prase. Tak nevím co s ním dělat....snad se to zlomí.
Nočník nemá smysl zatím, nechápe to. A čekám až bude chodit.
Mě fakt fascinuje, jak mají furt ostatní lidi potřebu soudit "cizí" matky. Každý dítě je prostě jiny, někdo má problémy s jídlem, někdo se spaním, jiný zase separační úzkost... Ale dřív nebo později to přejde. V pubertě už nebudem mixovat, uspávat a oni nebudou brečet, jakmile se vzdálíme na krok
😀
@janina228 Já jsem měla těstoviny se šunkou od alete. A bylo to překvapivě dobrý. Nejdřív sem chtěla jen ochutnat, jestli to není horký. Nakonec jsme to snědli na stridacku. 🤣
Naše 15m dcera jí s námi téměř všechno. Mám tři malé děti, takže vařím tak, aby to pro ně bylo vhodné. I tu svíčkovou už nejmenší měla a jak jí chutnala 🙂
Ale naše děti jedí s námi v podstatě od začátku, co vůbec začaly jíst. Vždycky jsem jim vařila ze stejných surovin, co nám, jen v jiném hrnci bez koření a soli, postupně jsem přidávala bylinky a zhruba od jejich roku už vařím pro všechny stejně (pokud nemáme s manželem chuť na něco, co pro děti není, to pak samozřejmě vařím víc variant, ale to je spíš výjimečně). A v podstatě jsem nikdy ani nic nemixovala. Já jsem asi lenoch, nebudu si to dělat složitější, než to je 😀
Moje děti občas skleničky samozřejmě taky jedly, nejmenší ji stále občas dostane, je to fajn, když prostě nestíhám. Ale aby u víc než ročního dítěte tvořily celý jídelníček mi přijde trochu zbytečné. A teda dost jednotvárné, všechny ty skleničky mi přijdou dost na jedno brdo 🙂
Jestli ti to vyhovuje, tak ale přece proč ne, je to tvoje dítě, tvoje věc a uškodit jí to určitě nemůže 🙂
@me_druhe_ja mě to třeba nepřijde jako zlo,ale jako zbytečnost 🙂.. druhé dítě jedlík rozhodně nebylo..už jsem nevěděla co,tak jsem koupila taky skleničku..no.. a stejně to nedala.. takže jo, brala jsem to i ekonomicky - prostě buď vyhodím denně třeba kousek masa, bramboru a kousek mrkve,nebo padesát Kč..
@klokanka31 Já to mám podobně. Mě sklenky vyhovujou. Já neumím vařit nic. Nikdy jsem vlastně nevarila. Chlap vaří většinou tradičně a poctivě (takže těžký koreneny jídla) Já s nim to co udělá. Takže dneska třeba smažený hermelin a krokety a tatarka. Takže zatím ať si je na sklenkach.
@cherie24 To nemusí být jenom sklenickama🙂 Mně se dítě nikdy nedusilo, ale nejmladsi mi prostě bleje. Jemu vadily i ty kousky ve sklenicce úměrně jeho veku, když ji dostal. Když měl větší kousek v puse, skončilo to tím, ze se poblinkal a vyhodil i všechno, co do ty doby snědl. To je pak škoda práce s krmenim🙂, tak jsem mu to radši rozhnahnala, co to šlo. A to jsem od malička davala i jidlo do ruky. Teď už neblije, jenom plive🙂
@95newmommy2020 noo tak smažák bych ročnímu dítěti taky nedala😄.. nicméně já vařila jednoduše - uvařila jsem kousek masa,zeleninu co byla zrovna sezónní, rozmixovala a bylo to hotový.. vařím dlouho a většinou každý den, tak asi proto mi to přijde zbytečný kupovat..a po tom roce jsem už jen vařila jinak - aby to mohly i děti.
@klokanka31 no pro mě třeba byly děti důvod,naučit se pořádně vařit. Hlavně polévky. A manžel má bezlepkovou dietu,takže často děláme prostě maso, zelenina, příloha. Nebo něco zapečeného. A ty polévky nám zůstaly.
Jaké vlastně dáváš skleničky? Četla jsi složení? Já jsem dávala skleničky taky, občas, tak ze 30%, ale třeba masa je v nich fakt minimum.
@felixfelicis no ona zrovna tahle kamarádka je těžce přecitlivělá, takže si to představuji tak, že se trochu zakuckala, načež situaci popisuje tak, že byla malá modrá a pomalu už volala vrtulník. Viděla jsem jí kolikrát z úplně neškodné situace ztropit takovou hysterickou scénu, že jsem jen koukala s otevřenou pusou. Pak už byla rodina fakt naštvaná, že holku krmí skleničkama a holku by zlomil i vánek, tak jí na tajňačku začali dávat normální jídlo a ona konečně začala jíst. Je pravda, že se takové věci za zády rodičů dělat nemají, ale zrovna v tomto případě to vyřešilo problém. Ona by jí možná krmila mixovaným ještě ve 3 letech. Od té doby se to právě zlomilo a nemůže se na rozmašírované jídlo ani podívat. 🙄 To, že se některé děti dáví a dusí kousky nezpochybňuji, ale zrovna jí to prostě nikdo nevěřil 😀

@bara88 To jsem vtloukala manželovi do hlavy už v těhotenství, ať se nachystá že bude muset jíst časem víc věcí než svých 5 jídel. A rozhodně nechci krmit pořád skleničkama, sama jsem říkala že po roce začnu dávat ochutnávat naše. Jen nevidím důvod to hrotit tak, že když naše nejí už svíčkovou, tak je konec světa...