Příkrmy od 7. měsíce. Vyčkat dle zájmu, nebo už zkoušet?
Prosim o radu. Prckovi je 5 mesicu, plne kojeny, prospiva, uz je skoro na 2nasobku porodni vahy. Mela jsem v planu zacit s prikrmy od konce 6.mesice resp.od zacatku 7. Pediatr rekl, ze je to na nas, bud od zacatku pateho, nebo vyckat, ze tzv. imunologicke okenko je prekonany pojem.
Ale vsechny me kamaradky i pri kojeni zacaly drive a husti do me, ze uz mam urcite prikrmovat. Tchyne s moji mamkou me berou za hazarderku, ze jeste neprikrmujeme, protoze pred 30 lety se zkratka jelo dle
tabulek. Kdyby malej touzil ochutnavat, dam mu, ale on zatim zajem o jidlo nejevi. Sleduje nas u jidla, smeje se, kdyz neco chroupe nahlas, ale po nicem nesaha. Cichne si, ale zase se odtahne.
Mam vyckat dokud neprojevi zajem, nebo uz to radeji zkouset ? V noci se budi na jidlo co 3 hodiny od narozeni.
A jeste dotaz, vsude jsou tabulky s prikrmama od 5.mesice, pokud bychom zacali az od 7. je zavadeni stejne ? Nevadi, ze treba k masu se to dite dostane az v 9.mesici oproti tem co zacnou driv uz v 7. ?
A co imunita diky kojeni, pretrvava i s prirkmama, nebo uz se tim muze narusit ?
Dekuji
Vše souvisí se vším. Nevím jestli to dobře popíšu. Když se odsouvají příkrmy, odsouvá se i vývoj střev, vývoj svalů rtů a čelisti a koordinace oko-pusa. Když se zavádějí brzo a rychle, střeva na to také nemusí být připravená, imunita také ne. Zkombinovala bych moje uvážení, nějaké tabulky a reakci dítěte na jídlo, zdravotní stav dítěte ještě, pokud s něčím bojujete od narození. Vidím ve svém okolí různé typy dětí, s různým vývojem, přístupem k jídlu a ani u jednoho nemůžu říct, že by jedli od mimina do 4 let stejně. Mají co rok jiné chutě a manýry.
Prcek od ukonceneho 3.nebo 4. Měsíce pozvolna přešel na prikrm. Měla jsem to doporučené od primárky na dětské chirurgii. Hned od začátku jedl pekne. Nejdřív jsem dávala par lzicek a dokrmila mlikem, pak jsem nahradila jednu svacinku, většinou dopoledne , pak i druhou odpoledne a pak to přešlo pozvolna , kojila jsem 10,5 mesice. Spokojeni všichni. Prcek neměl pak problém s žádným jídlem, žádná alergie na potraviny .

@dejvitka Přečti si o BLW metodě, mě nadchla a dle ní se začíná, až jeví dítě zájem, naše dcera se mi sápala po okurce ještě než měla půl roku. U syna prvního jsem začala v půl roce korigovaného věku, narodil se dřív, mixovala jsem, oba tedy jedli hezky, ale BLW mi hodně ušetřilo práci a dcera i já jsme z toho byly nadšené. Existuje kniha o tomto tématu Vím, co mi chutná a web Jídlo do tlapky