icon

30 let stará výbavička

bayt
21. říj 2017

Prosím o názor - tchýně si připravila pro naše miminko výbavičku po svých dětech, tj. cca 30 let starou. My už většinu věcí máme, takže nějaké speciální potřeby určitě nemáme. ale k dotazu - využili byste takto staré oblečení? Tchýně říkala, že to dala do jakéhosi přípravku na bělení a SAVA. Je to vůbec vhodné u oblečků? Navíc je to všechno komunistické, máloco bavlna. Plastové hračky nevím, jak jsou bezpečné (bývají v nich sloučeniny). Co určitě využiju jsou staré látkové pleny a osušky, ty jsou vynikající a pěkně sajou, ale jinak...? Nechci urazit, ale...

Strana
z3
linee
23. říj 2017

@bayt ja bych vzala vse,protridila,co potrebujes a vyuzijes a zbytek s diky vratila.Treba ja vyuzivam jeste panenky a hracky po sobe,mala je ma nejradeji.Savo nevadi,stejne to vse jeste budes prat a cistit,ne?

barumat
23. říj 2017

@bayt To se divím, my měly naopak všechno bavlněné, froté a tak. Určitě si nech osušky a pleny, to se hodí. Košilky mě osobně moc nenadchly, strašně se hrnou. Dupačky jsem nesnášela, využila mininálně (my jely v polodupačkách + body, to se dřív nedělalo). Hračky bych projela, co by se mi líbilo, bych projela savem a pak pořádně proprala vodou. Třeba budeš ráda za kravinky a zbytky hraček, ve kterých bude prcek hrabat a ztrácet je, ničit a kramařit, aniž by ti bylo líto, že jsou v čudu. Ostatně z vlastní zkušenosti vím, že tyhle krámy typu stařičký pel-mel jsou nejvděčnější, a odpadne vysvětlování "tohle autíčko ale nesmí na písek"... Atd.

swetlusska
23. říj 2017

já bych si to vzala a doma v klidu přebrala 🙂 Budeš mít aspoň klid od těch řečí. Mně se babička ani nezeptala a rovnou mi dítě nacpala do něčeho rovnou 50 let starýho, chudák. Ale nevadilo mu to 🙂

kafr
23. říj 2017

Holky zavidim vam, ze ty stare oblecky muzete pouzit a vyhodit... Na me se vali "rodinny poklad"!!! Uz kdyz jsem se ptala po postylce (nasi ji maji na pude) tak tatka hned podotkl, ze az ji bude potrebovat bracha, tak jim ji musim zas vratit. A ted pozor, bonus, s hrdosti mi oznamil, ze k ni maji i tu matraci!!!👍
Ano, chapete spravne, 36 let stary molitan.
No a ty oblecky, ty mi teda slavnostne predaji a hlavne at si jich vazim, hackovala to mamka na rizikovce se mnou v nemocnici a musi to vydrzet i pro brachu az bude mit deti.
Takze to mam jako podle nich prijmout a klanet se vdecnosti az k zemi!
Je to jejich prvni vnouce, budu je muset vytrenovat. Nastesti to nemusim resit s tchyni, tu uz vycvicila svagrova 😂

kafr
23. říj 2017

Joo a ze sava =chloru strach mit fakt nemusite, ten vyprcha a zustanou jen mrtve bakterie. Takze pak omyt. Vzdyt je ho plno i v kohoutkove vode, v bazenech atd... Aby to prckovi ublizilo, musel by to dostat hned cerstve od sava.

kometkak
23. říj 2017

Tak pokud ti to chce darovat a máš to kam dát, tak to klidně vem a tvař se vděčně.. Tchýně bude spokojená. Moje tchýně mi chtěla 30 let starou výbavičku "zapujčit" s tím, že ji to musím všechno vrátit. Včetně postýlky prožrané červotoči co plesnivěla těch 30 let ve sklepě a byla natřená kdoví čím.. Nevzala sem si nic, když jsem viděla jak na tom šíleně lpí. Většina oblečení byla opravdu retro jak z muzea a abych se bála to někde ušpinit, nebo ztratit.. Byla hrozně uražená a zase si to schovala, že se to bude ještě hodit (nechápu komu by se to jako ještě hodilo). Já si osobně nechám na památku po dětech pár kousků jako vzpomínu, ale rozhodně prodávám vše obratem dál. (Což tchýně je taky naštvaná, jelikož předpokládala, že to budu taky schovávat třeba jednou pro švagra..?) Dělá si na věci po mých dětech nárok. Vůbec to nechápu...

kafr
23. říj 2017

@kometkak taky vyhra 👍 milujme sve milujici pribuzne 😂

kocvarovas
23. říj 2017

Mně dala mamka taky nějaký věci. Látkový plínky, jak píšeš byly super, takový už nikde neseženeš. Používala jsem i starý typický zavinovačky s volánama, holky v nich byly úžasný.. Využila jsem i fusak, ve kterým jsem se vozila ještě i já.. Vidím to tak, že tchýně se snaží. Pokud to i vyprala a vybělila a já nevím, co, tak se na miminko těší a chce se ti zavděčit.. Asi bych si vybrala, co se bude hodit a zbytek bych řekla, ať schová u nich, pro případ nehody ( kdy nebudeš mít na návštěvě náhradní oblečení) a na hraní. Ono není nic horšího, než když babička chce, aby se přijelo na návštěvu, ale dítě se u ní nemá čím bavit.. To u stolu neposedí (teď nemyslím úplný miminko, ale větší dítě) a na občasný pohrání jsou podle mě i starý hračky OK.

ariadna12
23. říj 2017

Nam rodice z obou stran nabizeji, resp. nadsene vnucuji veci po nas, kdyz jsme byli mali (pres 30 let). Prijali jsme cca 4 kabatky a dupacky, na zkousku, vse ma ale divny material. Vyzkouseli jsme na nasem miminu a nic moc, takze budeme archivovat jako "relikvie" na pamatku. Prece jen kazda doba ma svoje. Z hracek asi pouzijeme casem ty drevene, plastu se bojime.

evee24
23. říj 2017

Taky sem dostala od mamky 25 let starý oblečky ale teda tam sama naznala, že je to hrůza. Rozpadlo se to a fleky. Ale plenky teda hojne využíváme. Ty dnešní na prd. A košilky jsem novorozenci nedokázala obléknout jak sem se bala. Takže overalky sem nakoupila a bylo po problému 🙂

petul_v
24. říj 2017

Mami měla na půdě schované lepší kousky, byla toho krabice od banánů a když to snesla z půdy, tak sama naznala, že polovina z těch věcí půjde rovnou do kontejneru. Na zbytku jsme se domluvili, že to je použitelné a že to necháme u nich jako náhradní oblečení. Dcerka se narodila menší a hned sehnala dupačky a bodyčka ve velikosti 44 a doteď občas dětem pořídí něco nového. Tchyně, tak ta schovala dvě obrovské krabice věcí po klukach a když to shazovala z půdy, že to budeme přebírat, tak to bylo, jako když je to svátost největší. U většiny věcí si myslela, jak super věc neschovala. Upřímně se přiznam, že některé věci jsem později vytahla, třeba taková žebrovaná trička a laclové tepláky. Ale ona schovávala snad skoro všechno, protože tenkrát prostě nic nebylo a bylo zvykem, že se věci schovávaly. Super bylo, že se v tom všem našly i pleny, za ty jsem byla hodně ráda. Nedavno jsem vylezla na půdu a objevila jsem tam ještě jednu obrovskou krabici, převážně s botičkami (gumáky nejspíš využíjeme), ale zahlédla jsem tam zase oblečení. Nechala jsem tu starou výbavu jako oblečení na ven, na zahradu, co jsem nechtěla, tak tchyně ještě znovu přebrala a některé kousky nechala jako oblečení pro strýčka příhodu. Jinak vtipné je, že obě babičky schovaly beránkový fusak 🙂

pasiba
24. říj 2017

Já tedy nemám celou výbavičku. Moje máma skladovala jen ty nejhezčí věci. A ve svetyrku v kterým jsem odjížděla z porodnice ja tak odjížděly i moje holky a i ja ho schovala 🙂 bylo to super 🙂 možná ho ještě vyuziju pokud nečekám kluka. A fusak mam taky starší z beránka. Silene zeleny, ale oproti tem dnešním sustakovkam je naprosto perfektní a taky ho nabídnu holkám když budou chtít 🙂 zkrátka možná nemusí byt vše ztracene. Pokud to mela vyborne uschovany tak z nostalgie par kousků ....Ten svetrik mel vždy tak velký úspěch, ten vzor. To už dnes nikde nesezenes. A místo tkaniček u krku má bambulky 🙂

janulkakraniska
24. říj 2017

Já si sháněla všechno sama.Nikdo se nestaral,jestli něco potřebuju.Každému je to v rodině fuk.
Jen moje máma s tátou kupují.A nemusím jim říkat ani velikost.Děti znají,takže vědí.
Jinak od nikoho jsem nedostala nikdy nic.
Jen od švagrové jsem dostala ohradku a starou postylku.Byla jsem moc vděčná.
S povděkem bych přijala,a přebrala.
Ne všechno bylo na prd.
Ale pokud to nechceš,neber.Nikdo ti pak možná už nic nedá.
Rodiče jsou v tomhle fakt kolikrát na zabití.
Já si přála starý houpaci kočár,kolébku...nikdo nic už stejně neměl.

bayt
autor
24. říj 2017

@janulkakraniska No teda toho jsi ale dostala náhodou docela dost :D "Jen" ohrádku, postýlku, oblečky?🙂

janulkakraniska
24. říj 2017

@bayt já to myslela tak,že od našich ano...manželovi rodiče něco takovýho vůbec nedělají,vlastně se o ně vůbec nestaraji,je jim to fuk....tchýně je doma na invalidním,přesto děti ani nepohlida,a když jim něco koupí,tak většinou krámy,na který jsou ty děti příliš velké nebo malé-vůbec je nezná...líbilo by se mi to,jako s mou mamkou,jít do města společně,vybrat něco dětem...to bych chtěla ale moc...švagrová mi sice ohradku a postylku dala,ale jinak jsou ty děti celý rok doma.Nepotrebuji je videt.
Na to,že jsou to jediné děti v rodině,tak na ně z vysoka kašlou,pak se tam jede a slyším jen,že za nimi nechtějí,že pusu nedají...mrzi mě to možná jenom proto,ze je rodina z manzelovy strany velká,kdezto já mám jen rodiče...možná mě to ale trápí víc,než je třeba,kašlat na ně😝

kafr
26. led 2018

Zapomněla jsem pak napsat, jak dopadl ten náš rodinný poklad. Vše jsem probrala, nechala si pár kousků a poslala zpět. Mamka asi byla dotčená.
Pak ty věci vzala a odnesla do nějakého místního domova pro matku a dítě a ještě několikrát mi přehodila, jak za to byli vděční a rádi...
Takže tip pro všechny: jsou lidi, co jsou vděční i za 30 let staré ošoupané oblečky. Asi když se někdo dostane až do takových problémů, tak jsou rádi, že mají pro mimčo aspoň něco.

91katka
26. led 2018

No proč ne? Hračky bych asi nedávala, ale popravdě mě je 26 a malá bude mít taky věci i po mě. Na doma to přece nevadí. A když někam pujdem, tak bude oblečená pěkně. Ale proč by nemohla mět na doma něco staršího, čeho mě třeba nebude tak líto, když se podaří.

junkka
26. led 2018

Urcite bych na to koukla a vzala si hlavne ty pliny jak uz bylo receno. Ale ja osobne nerada oblekam deti do pouzitych veci. Hlavne ty veci na telo jako bodycka a teplacky a pod. Kdyz vidim, kolikrat si ublinknou, protece plinka a pod tak mi to prijde takove nechutne. Navic dneska je toho tolik a krasnych veci, ze si to uzivam, kdyz je muzu hezky oblekat. Ale to je jen muj osobni nazor 🙂 (par veci z bazaru ale taky mame, treba bundy a tak)

martiniquest
26. led 2018

@35_a_budu_mamka Ale sezene, Xkko stare casy jsou pleny zcela srovnatelne s temi starymi - mam oboje doma 🙂

jerou
26. led 2018

To taky znám. Tchýně mě chtěla před narozením dcery oblazit zavinovačkou snad ještě po ní a hrozně se divila proč ji nechci. A teď na Vánoce když jsme tam spali, chtěla dceru oblíknout do pyžama po manželovi když byl malej a to vytáhla odkud si ze skříně. Bůhví kdy to prala. Dcera má dva a půl roku utíkala a volala fuj fuj fuj! Ještě teď se směju. 🙂 . Čekám co vytáhne, až se mi na jaře narodí druhé mimco.

victress
26. led 2018

některé komunistické oblečky jsou mnohem kvalitnější než dnešní oblečení, já byla tchýni nakonec vděčná za ty plátěné zavinovací košilky pro mrňata, i když jsem před porodem tvrdila, že to miminu neobleču, po mě zase děti nosily trička, která byla kvalitní a vydržela by i pro moje vnoučata

zazrakysedeji
26. led 2018

Taky me to pobavilo,ja si od tedy s radosti vzala latkove pleny...ta snesni gramaz bavlny je smesna...a vyuziji i na druhe.zbytek mame na panu po sestrenici 35let starou,ma 50cm ta mrkaci a mala ji vozi v kocarku,ma i moderni mluvici miminko za tisicovku a tu nechce😁ze na ni nema oblecky ma jen 43cm.Zuzanku(tak ji pojmenovala uz sestrenice)ma moc rada a nosi oblecky i po dceri kdyz byla miminko,do 14dnu budu rodit,tak ma i miminkovske pliny a ucim na ni,jak to bude s malym mimcem...tak maximalne takhle bych to vyuzila.obcas tchyne co vytahne za hracky ja zasnu a nestacim se divit...fakt jsou zatuchly atd...zkusim vzdy hodit do mycky na nadobi,kdyz to hracka prezije dam male.vzdy se krasne vycisti...ale neco taky vyhazuju.Nasi jsou 3roky a co dotahne od babi jde rovnou do mycky.ani to tchyni nerikam,aby se neurazila...tak to zkuste treba takhle vyuzit.

zazrakysedeji
26. led 2018

Pardon od tety a dnesni...nejak se mi preklikavaji pismenka

marecek4
26. led 2018

Tak ja vyuzila vsechno,pravda stare jen cca 15-20 let,ale dnes uz to je dalsich 25 let,platene kosilky byly stare dokonce 60 let,rucne site a vysivane,ale mama mela vsechno bavlneny,to az ve vetsich vecech se objevilo par kousku silenych puncoch,ty teda letely,a ja vladtne schovala dal vse pouzitelne,kdyz nic jinyho,tak az decka dojedou na navstevu a budu hlidat,tak nemusime resit do ceho prevliknout pri nehode,to jsem si zazila ja,kdyz jsem musela letet do kramu s pos... holkou az na zadech,tak ze to schytalo vse co mela na sobe a bohuzel ji docasne obliknout do novyho neprepranyho obleceni,u nas na dedine by to bylo horsi

mis_el
26. led 2018

Já si sama vytáhla krabice z půdy po mě a bráchovi. Našla jsem látkový pleny, a jelikož látkuju a čtvercovky používám ze všech nejvíc, tak jsou pro mě poklad. Pak tam byla péřová zavinovačka, kterou jsem chtěla používat ale nakonec nepoužila, pár kousků i hezkých oblečků, košilky. Myslela jsem že něco z toho využiji, ale nakonec jsem si koupila od známé hafo krásných oblečků za hubičku a sestřenice mi průběžně daruje oblečení po neteřince, takže toho mám mraky a na to staré už ani nedojde. Mám naopak problém s novým oblečením, co malá dostává, protože to nikdy neunosí a většinu rovnou schovám do krabice na další dítko, má toho moc 🙂

garalela
26. led 2018

@bayt Já bych se toho nebála, vyprala si doma znovu, vzala bych vše a doma si probrala. Mohou tam být hotové poklady. Je to určitě lepší varianta, než nedostat od nikoho vůbec nic. I kdybys tam našla jen pleny nebo třeba péřovou zavinovačku. Samozřejmě není nutné nalhávat, že užiješ všechno, vždycky se dá s díky něco, třeba ta umělotina odmítnout a nenaběhnout si do budoucna, že ti pak umělotinu koupí i z nejnovější kolekce dneska.

ivuska1986
26. led 2018

@bayt asi bych je vyprala znovu v detskem prasku na 90 a pridala dve machani, ono to savo perex docela jde citit, cuchni k plenkam, kdyz je vyvaris, bych se pak uz nebala

barumrallyebum
9. led 2025

Vim, ze stara diskuze, ale treba si ji nekdo cte.. ja dostala hromadu starych veci, vzala jsem si to. 1. Jsem udelala radost a za 2. jsem NECO vyuzila, syn EXTREMNE rychle rostl, nemelo smysl kupovat nove. Zbytek jsem bez vycitek vyhodila. Dalsi dite v rodine nebude a 60 let se to skladovat pro dalsi generaci nema cenu.

Strana
z3