icon

Finance do začátku pro miminko

neuspech
2. dub 2018

Ahoj holky, čekám první mimi a chtěla bych se zeptat na kolik vyjde kompletní výbava včetně kočárku ATd kdyžtak i napište za kolik jste měli kočárek 🙂 kolik je tak optimální mít nasetreno bokem ? Rikala jsem si tak 50tis ?

Strana
z6
slayc
2. dub 2018

Kocarek jsme sehnali na veletrhu za polovicni cenu - 8k, za 5k sme si dokoupili sedacku s isofixem a zakladnou.. celkove sme utratili asi 40-45k, kdybych mela kupovat i obleceni + veci ktere sme dostali tak sme v tom tak za 55-60k urcite, mozna klidne i vic.. kdyz kupujes z druhe ruky tak ale urcite usetris vic.. My jsme docela narocni 🙂

berenika39
2. dub 2018

@neuspech jinak k tomu dotazu - kolik mít našetřeno bokem - to nejde takto říct, záleží na tom, jaký příjem má partner a jaký jsi měla plat před prckem, resp. jakou máš mateřskou. Já vždy držím rezervu tři manželovy platy. Přes to nejede vlak. Dodnes, synovi je deset let. Prostě kdyby náhodou jeho nebo můj příjem vypadl, abychom vydrželi tři měsíce a mohli se v nové situaci nějak zorientovat. To si myslím, že je důležité. Nebýt úplně bez rezervy, i když vím, že někdy se tvoří složitě.

terka2018
2. dub 2018

@zelenaesmolda my jsme prave meli to stesti ze jsme ho dostali od rodinneho pritele za nakupku, se vsim prislusenstvim vcetne hluboke korbicky, sportaku, autosedky atd atd. Nas to vyslo na 23k misto 35k😇

zelenaesmolda
2. dub 2018

@terka2018 tak to je uplne luxusni cena na occarro!

terka2018
2. dub 2018

@zelenaesmolda jo nebylo nad cim premyslet, volila jsem mezi bugaboo, neonato a ocarro byla jasna volba 🙂

zelenaesmolda
2. dub 2018

@terka2018 no za ty penize bych ho brala taky okamzite!jakou mas barvu?me se strasne libil ten denim

terka2018
2. dub 2018

My jsme vybrali na doporuceni chestnut /puvodnr jsem ale taky chtela denim/ a jsme maximalne spokojeni, neni to jen mdla seda, ale jde tam videt kvalita a material je opravdu bozi. Foto mam na profilu. 🙂

zelenaesmolda
2. dub 2018

@terka2018 ja jsem je videla v obchode,libily se mi obe ty sede,jak ta svetla tak ta tmavsi ale denim je proste denim 🙂

kamino
3. dub 2018

Ja jsem nenarocna, mela jsem nasetrenych cca 70 tis a utratila jsem cca 10 tis. S tim, ze kocar a postylku jsme dostali. ( kocar trojkombinace za 6000 a postylka.s matraci cca za 1500 - tedy ta byla.vyuzita jento asi 4 mesice a to jen vyjimecne, prcek.byl se mnou v posteli 🙂 vetsinu ve veci jsem.mela z druhe ruky, vse bylo bez problemu.funkcni... neudelala.bych to.ted jinak.🙂 Mimco.prakticky.nic.moc nepotrebuje, ale ted u predskolaka,.to penize leti a jsem rada, ze mam nasetreno..

avlin
3. dub 2018

Tak u my jsme kupovali nový kočárek cca 10 000 (ale plánujeme aby byl i na druhé dítko) pak postýlku plus výbava do postýlky (peřinky, matrace, povlečení ) cca 1500 Kč oblečení jsem hodně podědili, ale kupovala jsme několikero sad to bylo cca 2 500 kč (nevím přesně každý měsíc od 1 screeningu jsme nakupovala po troškách (pár stovek měsíčně) plus pak hygiena (cca 1500 Kč) a ostatní výdaje (přebalovací podložka, vanička, látkové pleny, první balík plen atd.... ) byly asi 2 500 plus cca 1500 Kč na další drobnosti (hračky, dudlík, atd....)
takže celkem cca 18 000 - 20 000 Kč nemám to spočítané. Ale měli jsme dané stranou cca 25 000 a stále tam zbyly nějaké peníze (z toho teď budeme kupovat Golfky/sporťák). Myslím že někomu stačí třeba i 10 000Kč když nekupuje vše nové a někomu (znám takové) nestačilo ani 80 000 Kč vše museli mít nové a z luxusních (prestižních) značek. Podle mě je to různé, my jsme hodně věcí podědili a kdyby jsme měli kluka tak jsme nemuseli kupovta z oblečení skoro nic. Jenže my čekali holku tak jsme něco kupovala.

barussska1
3. dub 2018

Tak teď jsem si to pro zajímavost sčetla a vyjde to asi na nějakých 35000. A to jsem ještě neporodila :D. Za nový oblečení jsme utratili asi 4500 a bylo toho prd 🙂 pak velká taška nošenýho, ale pěknýho oblečení od kamarádky za 1500, Postýlka s matrací 3500, povlečení se zavinovačkou, mantinely, kojící polštář 2000, látkový plínky a osušky 2000, chůvičky 2000, kočárek se sedačkou 12000 (sice rok jetej ale v super stavu, stejný ale nový by vyšel na 25000). Přebalovací pult z Ikei za 800, k tomu podložka 700. Různý blbosti jako deky do kočárku, hračka, klipy na kočárek, bambusový plínky, chránič na matrac atd. 2600 a počítám, že ještě tak 5000 utratíme za vaničku, kosmetiku, flašku, různý nutný věci, co budu ještě dokupovat a tak.

dancamich
3. dub 2018

Ja jsem nedala za obleceni ani postylku nic, mela jsem zadarmo po tete (jsme jen o 10 let). Kombinovany kocarek vc. autosedacky mi koupil tatka s pritelkyni (bazarovy, skoro nejezdeny za 5000,-), ale odjezdila bych to i s tim srotem po tetce. Jinak co jsem se koukala po Aliexpressu, bazarech a sekacich a pak to secetla, tak jsem fakt nenarocna - me by to vyslo na 15 000,- maximalne 😀

konidana
3. dub 2018

Tak já na miminko kupovala nový akorát šátek na nošení (do 1000Kč) a pár látkových plen a svrchních kalhotek (taky max. pár tis.) Kočárek starý jsem dostala zadarmo, postýlka půjčená od tchýně, povlečení s postýlkou nebo nové od babiček, další kočár sporták jsem dostala od sousedky - starý chtěla ho vyhodit... oblečky půjčené nebo podarované od kamarádek, pár nových od babiček, ...rezervy jsme s manželem neměli našetřené nikdy. časem pak pár dalších věcí, ale nic extra🙂

luci_ela
3. dub 2018

Tak já si to na začátku plánovala tak, že všechno chci nový. Na co jsem koukla to jsem potřebovala. 🙂 Kdyby u toho zůstalo, tak nás výbava pro malou vyjde aspoň na 60000,- naštěstí jsem najednou od všech začala něco dostávat a zjistila jsem, že spousta věcí by byla zbytečná. Kočárek jsem měla vybraný za 16000,- a nakonec jsem ten samý koupila z druhý ruky za půlku jak nový. Monitor jsem měla půjčený z porodnice a pojišťovna mi to proplatila 🙂 Třeba přebalovák nám slouží na odkládání plenek, kosmetiky, drogerie a nevyžehlených Věciček. Malou přebaluju na posteli nebo gauči, případně na zemi. Nebesa jsou opravdu lapač prachu. Nakonec nás vše vyšlo cca na 15000,- teď jen budeme pořizovat autosedačku cybex za 5000,- .

soleilll
3. dub 2018

@neuspech Před narozením prvního dítěte jsem si dělala rozpočet (jsem ten typ) - vždy rozpětí cen nového a bazarového zboží. Pak rozdělíš věci na nutné a ty, co můžeš přikoupit později (typicky oblečení, dudlík, lahvičky, hřebínky, atp.). Některé věci, které třeba já považuju za nutné jiný nepotřebuje - to záleží, jaké máš představy. Např. postýlka - pokud víš, že chceš, aby tvé dítě spalo v postýlce, počítej cca 1500 + 500 za matraci (+peřinka, povlečení a prostěradla). V bazaru to samé pořídíš určitě do tisícovky. Nicméně pokud víš, že chceš s miminem spát v jedné posteli, pak tento náklad odpadá. To samé platí o kočárku - někdo chce jen nosit v šátku, jiný potřebuje něco velikého do terénu, někdo chce stylovku za x desítek tisíc... Proto si nejdřív ujasni, co opravdu budeš potřebovat a podle toho docela dobře vypočítáš počáteční náklady. Za mě tedy:
postýlka vč. příslušenství - 2500,- (nebo cca 1000 v bazaru)
kočárek - do 10 tis. (tady se ceny opravdu hodně liší, i v bazarech - záleží na značce atd.)
přebalování - komoda/pult, podložky, plíny na 2 měsíce - 3000,-
kosmetika - 300,-
bezpečnost - autosedačka + monitor dechu - 2500,- (nebo do 1500 v bazaru)
oblečení a látkové plíny (když nechceš látkovat) + deky, rychlozavinovačky - do 1500,- (v bazaru je toho strašná spousta, takže opět ceny můžou být o hodně nižší - naopak za značkové a nové věci můžeš dát i několikanásobně víc)
Rozhodně si nech nějaké peníze na dobu po porodu, právě na dokupování toho, co zjistíš, že ještě potřebuješ. Může to být i umělé mlíko (to je dost pálka), různé odsávačky, další oblečení, hračky atd. Určitě hodně věcí i dostanete - nám třeba prarodiče koupili postýlku a kočár, což jsou určitě nejvyšší náklady.

pucmelinka
3. dub 2018

Kocarek trojkobinace 25000,postylka s matraci 4000,prebalovaci komoda 5000,kosik 2500,monitor dechu 2200,obleceni,lozni pradlo,fusaky netusim,cestovni postylka asi 2500,jidelni zidlicka s lehatkem 4000...vse jsme kupovali nove a hodne nam toho koupili prarodice,praprarodice,kamaradi,kolegove...jinak.bychom si to platili sami...zalezi na Tobe,jestli chces veci nove,nebo z bazsrku...

garalela
30. dub 2018

@aktakd jenže to taky dělá hodně,když máš po někom aspoň část věci, kdyz musíš koupit vše jako komplet vše,tak to i z bazaru za desítku rozhodně není.jenom těch peněz právě za obleceni, spousta peněz jde i do poštovného,nezadari se nakoupit u jedné osoby.
Jinak mne překvapily výdaje po porodu, ten první týden v hned tak 5 tisíc, nebyla rozkojena,tak frčet 50km do půjčovny odsávačky,pak jsem dalsi týden už kupovala vlastní,protoze ta denní sazba vyšla hůře a příslušenství k tomu, ortopedické kalhotky,člověk má po propuštění z porodnice jako prvorodička cestu do první lékárny a ne čas. procházet letaky

dc2015
30. dub 2018

Když si to vezmu zpětně, dali jsme v počátku asi 40 tisíc a pak ještě spoustu peněz utratili... A šlo to pořídit za mnohem míň. Na druhou stranu... Čekám druhé, nekupuju nic. Vše jsem schovala. Teď už budu kupovat jen spotřební zboží a možná nějaké oblečky, kdyby to byla holka. Ale tak do půl roku až roku si myslím, že klíďo může být v klučičím 🙂 Prostě poprvé mi připadalo všechno důležité, teď skoro nic. U syna jsem se snažila kupovat kvalitní věci. Něco bych koupila jinak, ale co... za pár měsíců to zas člověk nepotřebuje a co s tím pak, že... Třeba utratit majlant za oblečky je vážně blbost.

zuzineckah
30. dub 2018

vešli jsme se do 70k, kočár stál 32k, kupovali jsme vše nové. Co se ukázalo jako zbytečné, to jsem prodala buď za stejnou cenu jako byla pořizovací (obvykle jsem dala poštu gratis), nebo za 90% ceny. Hodně těch nejdražších věcí pak posloužilo i mladší, akorát oblečení jsem ladila do barvy, takže to jsem kupovala zase nové. Ale postýlka, povlečení, pult, kolébka, lehátko atd., to máme ještě teď.

garalela
30. dub 2018

Mne opravdu dost stalo oblečení,pořízeno jsem měla,ale Mimi se narodilo s větší šlapkou,takže bylo malé a taky hodně kopající,takže vše,co šlo, sundal. Pořídit tedy nutné znamenalo nehledet na cenu a koupit lokálně a ihned k mání. Nejdražší jsou overaly,těch když se zadaři , spotřebujeme 4 od večera do rána.jen když kouknu na postýlku,to nemáme žádnou extra luxusní,tak samotná s vybavením tu desítku. Monitor jsem z nemocnice nechtěla,když nám ukazovali na předporodním kurzu, tak nefungoval, chtěla jsem nový,nakonec je Mimi víc se mnou v posteli, koupila jsem použity polštářek a rovnou letěl a do kose z kuřácké domácnosti, matrace a spol bych neriskovala. Dostí veci jsem brala na veletrhu,ale cesta na ten veletrh taky stala třeba 1500. Spousta věcí je ale opravdu zbytečná a člověk to zjistí až v praxi.

pavla555
30. dub 2018

My koupili kocarek CAM z druhe ruky po dvou detech (korbicka, sportak, sedacka- trojkombinace) za 3000.- Odvozila jsem v nem prvni dite a ted poslouzi jeste moc dobre i na druhe (v poradi uz ctvrte dite☺) a verim, ze by ho jeste nekdo moc dobre uzil treba jako druhy kocar na chalupu, aby nemusel kocar prevazet. Obleceni mam prevazne take z druhe ruky. Hlavne na ty prtata, ktery rychle rostou je to obleceni jako nove. Rikala jsem si ze chci novej kocar, ale pak jsem si to rozmyslela, ze za ty penize radeji pojedu na dovcu. A fakt se dnes daji koupit pekny veci a za dobrej peniz. Celkovou sumu Ti ale nereknu, protoze to nepocitam...

stazinka2018
30. dub 2018

Ja jsem sehnala kočárek ocarro dvojkombinaci novy za 16 tisíc. Takže jsem spokojena. Je totiž bozi.

zelenaesmolda
30. dub 2018

@stazinka2018 to je parada!

terka2018
30. dub 2018

@stazinka2018 taky mame ocarro super 🙂

zelenaesmolda
1. kvě 2018

@terka2018 v jake ho mate barve?muzete hodit fotku? 🙂

terka2018
1. kvě 2018

@zelenaesmolda chestnut 🙂

neuspech
autor
1. kvě 2018

@terka2018 kolik sepozybuje cena ?

zelenaesmolda
2. kvě 2018

@terka2018 ja mela zalusk na ten denim ale nechtelo se mi jenom za sportak davat 700 liber

terka2018
2. kvě 2018

@neuspech novy kocarek dvojkombinace cca 24000. 🙂

terka2018
2. kvě 2018

@zelenaesmolda no my to prave meli pres znameho se slevou 🙂

Strana
z6