icon

Které pleny zvolit? Rady a doporučení značek pro maminky

ajakordi
3. říj 2022

Hezký den,
potřebuji radu jsem v sedmém měsíci těhotenství a přemýšlím už delší dobu jaké pleny se v dnešní době víc finančně vyplatí,aby to nebylo nějak extra drahý.
Líbí se mi i látkové,že člověk asi ušetří peníze než za jednorázové,ale otázka je ,jestli vůbec při dnešních cenách energie apod..
Jednorázové člověk sice zaplatí,ale asi má víc čas na rodinu.
Zajímají mě Vaše zkušenosti a co se v dnešní době vyplatí či nevyplatí, popřípadě nějaké značky ,které by jste doporučili u jednorázových plech ,ale i látkových.
Slyšela jsem o plenách Dada,babyDream ,nějaké pleny z Tesca a Lidlu,baby love ty mají i látkové (jaké jsou) .
Pemprsky nechci děkuji,max vím,že jsou dobré na noc.
Vaše názory a zkušenosti,děkuji moc.
Hezký den ☺️

Strana
z3
inssomnia
4. říj 2022

@martinka_33 dokud jsem skládala miminku minidraka, tak jsem je poskládala rovnou ze šňůry u TV do zásoby do šuplíku a na hlídání připravila do kalhotek plínku i se separačkou. S aplikací na dítě už nikdo neměl problém :D
Na větší už jsem jen čtverec poskládala podél na čtvrtky a přeložila. Už se na to zas těším :D

xmisas
4. říj 2022

@elfka21 tak teď když už je větší tak tuhej bobek sklepu do wc, jinak jde vše hned do pračky, každý druhý den. Zapnu program na 40stupnu, trochu prášku, to se z toho vypere poprvchovy bordel, potom klidně přidám do pračky brindaky, utěrky apod. A zapnu na 60 a dávkou prášku. A hotovo. Co jde do susky jde susky, co ne- svrchnáčkYy, AIO, to jde na sušák. I ta AIO Je druhý den suchá..
A hotovo finito.. 😂

elfka21
4. říj 2022

@grelen k tomu se taky přidávám. U když jsem to manželovi připravila, stejně se malá z výletu s nim vrátila v jednorázové, že nevěděl, jak na to. 🤷‍♀️😄

xmisas
4. říj 2022

@elfka21 ano, ikdyz ani s jednorázovými neprebaloval.. 😂 samozřejmě jsme dostali kupu jednorázových jako dárky, ikdyz jsem říkala do předu že budeme mít látkové.. samozřejmě ze mě dělali Blba a pleny malá dostala.. 😂. No a když sloni přebaleni a říkala jsem příteli, jestli ji přebali tak odpověď byla, že látkovou neumí a přece ji nebude dávat jednoraz, latkovky jsou lepší 😂😂
Ale jinak se malé věnuje snad nejvíc z chlapů co znám. Jako svým dětem samozřejmě x😂

grelen
4. říj 2022

@drep Taky jsem proto psala ze pouzivam ctverce, stejne jako spoustu dalsich maminek 🤷‍♀️ Ne vsichni chteji pouzivat AIO.

ellyem
4. říj 2022

Používáme Kolorky, Huggies a Babylove. Ze začátku jsme zkoušeli i Pampers a ty byly taky super. Na látkování jsem moc pohodlná.

ajakordi
autor
4. říj 2022

@marimanta Muzu se zeptat jak to latkovaní probíhá?? Takže nepoužíváte nějaké moderní látkové kalhotky?
Jak to děláte třeba ,když jste venku s prckem nebo tak ?? Mě jde o to,že si to neumím představit,když je novorozeně ,tak se prebaluje asi každou chvíli ne?? ☺️☺️ Spíš bych potřebovala poradit s postupem,jestli to někde properete nejdřív a pak dáte do pračky a vyvařit ,kolikrát denně to děláte nebo jestli to perete naráz. Děkuji za odpověď🙂

ajakordi
autor
4. říj 2022

@katule1990 perlan se dá sehnat kde prosím??

ajakordi
autor
4. říj 2022

@ondul Bohužel sušičku nemám ,bydlíme v malém bytě a vše bych musela mít na sušáku,tak mi jde i o nějakou radu jak to dělat ,spíš se vyplatí prát asi vždy nějakou větší várku,ale kam zatím dávat ty špinavé pleny ? 🙂 koukala jsem v DM ,že mají Babylove kalhotky a prodávají k tomu samozřejmě pleny . Mám i doma nějaké pleny co mi dala mamča,jde mě o to,že když nemám sušičku,tak zda se mi to vyplatí i co se týká energii přeci jen jde to teď nahoru 🙂

martinka_33
4. říj 2022

@ajakordi u první jsem to hodně "žrala" a používala jsem látkovky i na ven. Teď u nejmladší už jen čistě na doma nebo když jsem třeba jen vezla děti do školy a věděla jsem že v terénu určitě přebalovat nebudu. Když měla obdibí "kadim 6x denně", tak měla jen jednoráz, pak kakala vždy dopoledne, tak mela jednoráz dokud se nevykakala, látkové jen kdyz byl bobek málo pravděpodobný. Prostě nejmladší si ty látkovky užila nejméně, vlastně jsem je dávala jen protože tu byly po starších, ale nějak extra se mi s nimi zabývat nechtělo 😀

ajakordi
autor
4. říj 2022

@grelen takže děláte to klasicky,jak se to dělalo kdysi ,jasný no ,asi je to o tom si to vyzkoušet,mě jde o to ,že po každém přebalování se mi nechce zapínat furt pračka ,tak jestli to jde nějak až mám prostě první várku a mám toho víc ,vymyslet jak to udělat ,nemám zkušenosti proto se takhle ptám.. ☺️no jasný myslím si,že jednorázové taky budeme kupovat protože manžel na to prostě nebude ho tohle učit , takže s tím moc nepočítám ,jde mi o finance prostě mi přijde škoda měsíčně dávat takový 2000 za jednoraz ,pokud to jde udělat doma nějak tak,aby prostě nebyla spotřeba vody a elektřiny alarmující 🙂

marimanta
4. říj 2022

@ajakordi já mám kalhotkove pliny a na ně svrchní kalhotky s PŮL zátěrem, ale mám takový mix, některé mají přes deset let. Třeba Anavy už dávno změnily střih, některé znacky už snad ani neexistují, takže o nových znavkach moc přehled nemám.
Jinak na ven beru do PUL pytlíčku plenku a kalhotky, prebalim, do pytlíku hodim špinavou a jdeme dál. Naopak u posledního jsem už čtverce používala míň, na předchozí dítě jsem dostala dost kalhotkových novorozeneckých, tak to s nimi bylo jednodušší.
Pliny hodím jen tak nasucho do kýble k pračce, až je plný, vyperu na 60. V létě sušim venku, v zimě v sušičce. Přebaluju, jak uznám za vhodné...
Perlan v lékárně.

grelen
4. říj 2022

@ajakordi Pracku s kazdou plinou nezapinas, pokakanou plenu premachnes v ruce a pak hodis do kose na pleny, zapnes treba kazdy druhy nebo treti den. Ale spotreba vody i elektriny je samozrejme obrovska, ja jeste pres zimu susim v susicce tak o to vetsi. Prvni dceru jsem nelatkovala a do jednorazu jsme dali za dva roky na plenach pres 20 tisic. Pro me je ale asi zasadni ta ekologie, kterou jsem si uvedomila kdyz se narodila druha dcera a starsi jeste porad mela pliny a baliky plen se na nas valily odevsud. To pro me byl zlomovej moment.

krisstina93
4. říj 2022

Perlan se koupi v lekarne, buď celá role, nebo mají už nakrájený na čtverce. Mě ten jeden balík čtverců vydržel tak půl roku, protože je peru a hned nevyhazuju. Z dm bych pleny zrovna asi nebrala, nevím co tam teda mají teď, ale přišlo mi to dost předražené. Osobně bych koupila na zkoušku třeba pár těch bavlněných čtverců a jedny- dvoje svrchnaky, jednu AIO a párkrát si to zkusila, co bude vyhovovat. Čtverce se kdyžtak využijí na blinkani, já je používám i při kojení, aby nebylo mlíko všude, při krmení místo bryndaku atak :D takže ty se pouzijou i kdyby latkovani neklaplo. Ja hlavně novorozence prebalovala fakt často, to byla strašná spotřeba, do porodnice sem brala jeden balík plen, plus sme měli tam nějaký pleny erární a ono to nestačilo na ty necelý 3 dny, musela sem si říkat o další. Takže mit pak balík na dva dny, to jsou celkem šílené částky i finančně, to za dva měsíce mám zaplacenou komplet latkovaci výbavu a další dva roky plenkuju za cenu vody a elektriky, což sice není zadarmo, ale nestoji to tisíce měsíčně.

konidana
4. říj 2022

@ajakordi já jsem látkovala převážně první půlrok u obou dětí, pak už s pohybem to moc nešlo. Pleny jsem dávala do kýble s víkem, pokaděné do kýble s vodou, před praním jsem ty pokaděné propláchla a prala normálně všechno dohromady s naším bílým prádlem (ručníky, utěrky, povlečení, trička, spodní prádlo, veškeré miminkovské oblečení, a cokoli ... ) na 60st. cca 2x až 3x zatýden, jak se to nasbíralo. Měla jsem tedy jen čtverce a látkové vázací pleny. Pár flísových svrchnáků, ty jsem prala jen občas, nebo v ruce, když to bylo potřeba hned.

katule1990
4. říj 2022

@ajakordi Perlan jsem koupila tento a striham napul. https://www.drmax.cz/perlan-45-g-21-x-24-cm-pri...
Ted po vic nez roce a trictvrte jsem teprve kupovala druhe baleni. Je dobry k tomu mit jeste Medvidka od Eone, utirani je prijemnejsi nez jen vodou. Perlany hazim do praci sitky a peru do rozpadnuti, vydrzi dost). Jinak susicku nemame, peru jednou za 2-3 dny, mezitim to mam v kyblu s poklopem pod prebalovakem. Do pracky k tomu pripadne prihodim hadry nebo rucniky. Je dobry dat pred pranim machani nebo aspon predpirku. Ctverce mi schnou 12 hodin (nezehlim, jen pomucham-zmekne to a slozim), SIO a AIO schnou i 2-3 dny, v lete venku o dost rychleji. Ty SIO a AIO, kdyz jsou nachystany, tak zvladne i manzel levou zadni, narocny je to stejne jak papirovka. Ten muj sice neprebaluje rad, ale zvladne zapnout i ctverec a na to svrchni 😁. Ty AIO a SIO davam k babickam, aby to zvladly v pohode taky. S sebou PUL pytel, do ktereho to hodi, ja jen doma vyklopim do kyblu.

inssomnia
4. říj 2022

Já nepoužívám perlan, ale froté nebo látkové žínky, mám jich asi 6 a první dítě přežily bez problémů.
Čtverce jsem prala od našeho prádla zvlášť, protože bílé moc nemáme a na všem byly z těch plen chlupy - měla jsem pleny ale hodně děděné, některé i po nás :D
Takže únava materiálu velká a některé se po roce doslova rozpadly.

elfka21
4. říj 2022

@marimanta
@grelen
Jojo, nastříhaný perlan, aby byl až do krajů, ale to mimino se furt kroutí a je to stejně na krajích krycích kalhotek i na oblečení. 🤦🏻‍♀️ Taky s tím v pračce peru i jiné prádlo (pouštět pračku kvůli deseti plínkám bych považovala za neekologické) a to na tom už zbytky stolice být nemohou. No susička je top, je to z ní měkké a suché za necelé dvě hodiny.

elfka21
4. říj 2022

@xmisas tuhého bobku jsem se zatím skoro nedočkala… malé je rok a půl. 🤷‍♀️ Frekvence stolice 4x denně. Každé dítě je jiné. Už jsem slyšela o bájných dětech, co kakají jednou denně nebo míň… to je pak jiná. Jen počurané fakt nedají práci. 😉👍Myslím, že dřív odplenkujeme. 😆

konidana
4. říj 2022

@elfka21 i jednou tydne😁

evculinda
Autor odpověď smazal
evculinda
4. říj 2022

@ajakordi svrchní mám české Bamboolik, u staršího Thiersties

zuzickan
4. říj 2022

@elfka21 Máme to podobné, dceři je 20 měsíců a ještě v létě kadila 4x denně a většinou blátíčko🙈 Kamarádka s podobně starou dcerou nechápala a když jejich malá kakala jeden den potřetí, tak už mi psala, jestli je to normální, tolikrát plná plína
😂 My jsme se momentálně dostali na kakání max. 2 x denně a tuhý bobek byl za minulý týden dokonce dvakrát 🙂

martulka88
5. říj 2022

@zuzickan
@elfka21
Holky, to je dobrý - náš 7,5měs. syn má minim.3x denně bobek v plíně. Někdy pevnější,že se defakto jen vyklepe, jindy řidší. Jednou do "červena", jindy "dozelena" - hold záleží, co sní + má ABKM. A to nemluvě o tom, jak dost čůrá. S ním si fakt nedokážu představit látkovat.

inssomnia
5. říj 2022

@elfka21 chápu :D my jsme řešili, aby byl bobek aspoň 2x týdně. Mít svojí neteř, která kadí 3x denně (a to ještě ne najednou, protože si v klidu nesedne) a čůrá co 15 minut, tak se na to taky vykvajznu. :D
Důležitý aspekt, který se projeví až v provozu.

g_m
5. říj 2022

@ajakordi Nehledela bych jen na cenu plen jako takovych, ale i co te v dnesni dobe bude stat pracka/susicka na energiich...

drep
5. říj 2022

@inssomnia já takový dítě měla a právě proto mi látkovky přišly super. Přebalovala bych ji v jednorázu stejně často, protože nechat dítě v počůraný plence je nechuť a měla bych takovou spotřebu, že bych nevydělávala na nic jinýho než na pleny, u látkovek stojí stejně, jestli přebalím 5 nebo 20x.

aspie83
5. říj 2022

@ajakordi u obou jsem nakonec používala jednorazovky, většinou kolorky, Pampers, huggies, Dáda nebo baby love. Jelikož s dětmi peru i tak skoro denně, maximálně ob den, nemám sušičku, máme malý byt a prádlo mi tu visí snad nonstop, nedokážu si představit ještě latkovat, i když jsem o tom nejprve uvažovala. Naštěstí se oba sami odplenkovali kolem roku a půl, takže to nebylo tak strašné 😉 a jelikož jsem s dětmi převážně sama, hlídání nikdy nehrozilo, tak mi to přišlo i časově pro mě výhodnější, hlavně když travime celoročně hodně času venku 😉

ajakordi
autor
23. říj 2022

Děkuji Vám moc za rady holky ,uvidím až bude malý na světě 🙂 jen poslední dotaz vy co jste dělaly sklady že čtverců ,tak jaký sklad se Vám hodně osvědčil?? Mám taky v plánu ,klasika je novorozenecký a i ten Mimi drak je fajn .. Mám i kapsové pleny ,ale i kalhotkove 🙂

marimanta
23. říj 2022

@ajakordi na mimino novorozenecký, později draka.

Strana
z3