Lékárnička pro miminko, co nakoupit?

neuspech
13. kvě 2018

Hezky večer, maminky poradíte co nakoupit pro miminko v lékárně co je nezbytné pro miminko ? Od drogerie po léky. ?
A jakou kosmetiku používáte na miminko a co je potřeba krom olejicku ?

zmrzlinka
13. kvě 2018

Z léků urcite leky proti horecke. Nurofen, Panadol sirup a kdyby blinkalo tak čípky. Určitě Ti bude spousta maminek psát, že když budeš kojit bude mimi zdravé. Dcera byla cele šestinedělí na prsu a stejne měla virozu.
Z leku ještě Nasivin kapky do nosu, Vincentku a odsavacku na sopliky. Nejlepší je ta na vysavač.
Jinak všechno ostatní pořídis časem. To je podle mne základ. Ale holky určitě ještě napíšou.

Z drogerie jsem používala Bepanthen na bradavky a dcere na pipinu. Na zadek zeleny krem Babylove z DM a při opruzeninach Sudocrem. Koupila jsem nejdřív ve Welede, pak bily sprchac na mimina Babylove z DM a moc jsem je nemazala, ale obcas byla potreba. A to jsem měla taky Babylove. Uvidíš co miminku sedne. Každé je jine.

zmrzlinka
13. kvě 2018

@zmrzlinka ne koupila ale koupala.... 😂😂😂

popelucha
13. kvě 2018

Jak psala@zmrzlinka Nurofen a neco s paracetamole je základ, ale užití je od 3 měsíců a 6 kg, dřív ne. Do nosu na čištění máme Libenar, odsávačku, kterou vyloženě nenávidí, Nasivin, teď už i Nasic, Tasectan na průjem, Enhydrol na hydrataci nebo Kulíška a glycerinové čípky. Od začátku nechyběl Espumisan a probitika, která dávám do teď (15 měsíců)...ještě Fenistil gel a Occusept či Ocuflash na oči - levnější varianta Omisanu. Fajn je mít pro sichr i rektální rourku na nejhorší, dobrý teploměr - teď jsem kupovala bezkontakt i pro noční měření bez buzení. Desinfekci máme Dettol a Cutasept, tem jsem střídala s lihem na pupík, dětské vatové tyčinky...
co se kosmetiky týká, měli jsme toho víc - je to atopik, tak se dost reagoval - třeba Weleda mu rozjela brutálně ekzém...takže střídáme Biodermu a Mixu, fajn byla i Uriáge, co jsme měli na testování...na zadek a bradavky z počátku Bepanthen, jinak střídám při zubech Sudocrem s Propanthenem. A je dobré mít kvalitní nůžky na nehty.

adau
13. kvě 2018

Jeste bych doplnila lih na pupik, jinak souhlas, neco na horecku a rymu je zaklad, zbytek podle potreby. Jeste jsem kupavala vitamin D a pak jsem zjistila, ze ho pise pediatr na pojistovnu😀

zmrzlinka
13. kvě 2018

@popelucha leky na teplotu se můžou i dřív a i pod 6 kg ale je potřeba domluvit se s pediatrem kolik dávat a v jakých odstupech

popelucha
13. kvě 2018

@zmrzlinka do těch 3 měsíců bych bez porady s Dr. ani sama nic nedala. Mám to štěstím, že teplotu ještě u kluka řešit nemusela...

popelucha
13. kvě 2018

@adau líh tam mám - střídala jsem ho s Cutaseptem ;)

barchen
13. kvě 2018

@neuspech Po první zkušenosti vím, co budu mít pro další 🙂. Čípky na horečku, i když první vysoká horečka byla někdy kolem 5-6 měsíce ale hodilo se. A mořskou vodu do nosu pro případ rýmy (naše rýma byla pouze hleny z kojení, jak to dítě hltalo, tak se zakuckávalo a zůstávalo to v nosánku). Z kosmetiky koupím pouze saloos krém na zadeček. Koupala jsem pouze v čisté vodě, teprve když dítě začalo lézt po zemi, tak jsem koupila Weledu do koupele pro děti. Jinak nic, žádné kapky na prdíky, žádné probiotika, homeopatika, krémy ani kosmetiku.

cuuza
13. kvě 2018

Základ je bepanthen, Nurofen nebo panadol sirup a paralen čípky. Zbytek koupíš dle potřeby. Líh na pupík ti dají ve většíně porodnic na rozloučenou. U malého miminka stejně případné problémy řešíš s dr.

zmrzlinka
14. kvě 2018

@popelucha cti příspěvky. Píšu tam že pediatr určí dávkování a časově odstupy

priefi
14. kvě 2018

@neuspech zaklad je lih na pupicek, pak pokud by byly problemy s briskem, tak sab simplex na koliky,.biogiu kapicky to jsou probiotika (predem neni treba kupovat, treba mimi nebude mit tyto problemy), pri horeckach (nachlazeni, chripka, zoubky) nurofen pro deti (je od 3m), na mokry kasel prospan sirup, na suchy sinekod KAPKY, fenistil kapky, kdyz bude mit problemy s ekzemem. Vsechny leky konzultuj s dr., dr.muze doporucit neco jineho.

Na nosanek odsavacku, avsak kdyz ma mimi jen snoplik, staci stouchatko do usi a nabrat ho a ok. Olejicek do kouoele vubec pouzivat nemusis, mimi nepotrebuji myci pripravky, zbytecne je to vysusuje. Cerny caj, kdyz se objevi potnicky nebo novorozenecky ekzem, je to prvni pomoc, bud davat obklady na postizene mista, nebo primo v caji koupat.
Na zadecek bepanthen, jako prevence opruzenin, pokud by se objevily opruzeniny, tak sudokrem, je vyborny na vsechny mozne podrazdeni kuze miminka. Modrou indulonu na ruce, kdyby se objevil zacinajici ekzem na lickach.

Odlicovaci tampony napr.bell na myti ocicek pri koupeli, panensky olivovy olej, kdyby se objevily takove zlute lupinky na hlave.

Pro Tebe Paralen na bolest (nesmi se prehanet, je tam info i pro koj.maminky) a hlavne odsavacku (staci manualni), vlozky do podprsenky ze zacatku jednorazovky, pak jsou super latkovky.

luj89
14. kvě 2018

ahoj, ja teda jsem asi dost velka minimalistka, kdyz to tak ctu 😀. nerada kupuju neco , o cem vim, ze nemusim ani vyuzit... takze pred porodem jsem koupila toto:
- mesickova mast od delibutus na zadecek (zatim nej, co jsem mela, je prirodni a nezustavaji po ni bile stopy, dcera ma latkovky, takze nikdy nebyla opruzena, tohle jsem davala jen po koupani)
- Purelan na bradavky a zadecek do porodky (priste bych nekoupila, na bradavky se doporucuje davat jen kapku mm, kdyz je treba, purelan muze zvysit riziko kvasinky, bepanthen apod je dost chemka, to bych fakt nechtela, aby mala olizovala...)
- merunkovy olej od saloos - po koupani nebo na zadecek nebo misto medvidka
- nuzticky, teplomer, hrebinek
- tycinky do usi (jedno baleni, cistim jen po koupani tak 2x tydne)
- Medvidek od eone - uz bych nekoupila, neni uplne non toxic, lepsi je zadecek omyt

po porodu jsem pak koupila čípky na bolest a teplotu (pred prvnim ockovanim), kapky na prdiky, (stejne nepomohly), fenistil kapky (nevim jak se to pise 😉 kdyz mela dcera reakci po ockovani), weleda krem do zimy, opalovak Woodenspoon. Jo a vit d od terezie.

pak jsem dostala pro dceru nejakou kosmetiku bubchen a alpa, ale to pouzivame minimalne, mam radsi prirodni kosmetiku.0

luj89
14. kvě 2018

jo a pupik jsem nicim nemazala. pahylek odpadl 5. den a pak to vzdy sestricka u pediatra na kazde kontrole necim zapudrovala. v porodce rikali, ze normalne hojící se pupik netreba azat.Lih je v podstate na urychleni vysuseni pahylku.

martinakosnerova
14. kvě 2018

Pro me byl zaklad bepanthen na prsa i na zadecek, espumisan na brisko, ocu flash na hnisavy ocka,lih na pupicek. Do zacatku je podle me zbytecnost kupovat dalsi a dalsi veci. Lekarna je stejne otevrena porad, takze vse dokoupis az podle potreby.

adau
14. kvě 2018

@popelucha Tvůj příspěvek ještě nebyl vidět, když jsem začala psát svou odpověď 😉 mě to na mobilu trvá 😀

marii90
14. kvě 2018

Koupila jsem predem lih a ctverecky na pupik (nakonec pediatricka doporucila cistit uchostourkama), opthalmo na ocicka, odsavacku na rymu (tu uplne obyc), Paralen cipky na horecku, uchostourky, teplomer, Infacol na prdiky, na prdku Bepanthen a Rybilku (libi se mi vic Rybilka, takze Bepanthen mu za prdku nakonec davat nebudu), kapicky do nosu jsem dokupovala pozdeji, balik Perlanu (klasicke vlhcene ubrousky mam jen na cesty), z kosmetiky zatim nepouzivam nic (je mu 5 tydnu). Neni potreba, pokozku ma krasnou, neni osypany, opruzeny ani vysuseny 😊 Jinak mi dr.rozmlouvala kosmetiku od Hipp, ze se ji hodne deti po tom osypalo, ze je hodne parfemovana. Ale mam od Hipp koupeny sprchac, tak uvidim, jestli neporidim neco jineho - pocitam, ze zacnu koupat obden se sprchacem az budou vedra... zatim to neni treba ☺ A jeste mam Aviril olejicek, ale ten jsem nekupovala pro malyho puvodne 😃

raduushka
14. kvě 2018

Já mám Bepanthen ( spíše pro mě na bradavky a pro starší děti na škrábance 😀) na zadeček Rybilku ( pouze po okoupání a nebo při potížích), čistit budu medvídkem, tak nebude třeba moc mazat, na masáž bříška Pupíček, na tělíčko pokud bude třeba tak kokosový olej ( když by neseděl tak dokoupím asi krém od Weledy) Jinak z kosmetiky nic, koupat budu jen v čisté vodě, abych co nejvíce předešla vysušování pokožky. A z lékarny mám mořskou vodu do nosánku, odsávačku na vysavač, dvoje různé čípky proti horečce, Čtverečky na pupík a musím ještě dokoupit líh.

bekyc
14. kvě 2018

Kokosový olej (a vůbec oleje) nejsou vhodné na pokožku, když se nenamažou ještě na vlhkou kůži, mají tendenci spíš vysušovat, to jsem si potvrdila i u sebe. Navíc jsou potom miminka taková "kluzká", no špatně se s nimi manipuluje. 😅 Takže kromě toho, co tu bylo řečeno, doporučuju spíš krém nebo mléko. Nám vyhovoval od weledy a teď máme Uriage, taky super.

soleilll
14. kvě 2018

@neuspech
Teploměr, odsávačka hlenů, mořská voda a kapky do nosu, čípky proti horečce a bolesti (případně i sirupy) - paracetamol a ibuprofen, kapky proti nadýmání, vitamín K a D, možno i nějaký sirup na kašel.
Něco na mazání rozkroku a opruzeniny - stačí i neznačkové např. z DM. Pro těžké případy opruzení pomáhá Imazol.
Kosmetiku vybírej podle toho, co ti voní - kvalitní jsou všechny. Stačí mýdlo/sprcháč a pokud bude mít dítě vlasy, tak šampon. Později pěna do koupele. Pro starší dítě, které může být na slunci i opalovací mléko. Jestli chceš, můžeš pořídit i tělové mléko, ale není nutné.
Olejíčky potřeba nejsou, pokud dítě není atopik nebo nechceš cíleně dělat masáže.

ivuska1986
14. kvě 2018

Ahojky, tak do trech mesicu leky proti teplotě stejně asi podavat nebudes, tenkrát mi pediatricka rikala, ze at nic nekupuju, ze bychom stejne skoncili v nemocnici, u takhle malych prtat si to chteji lekari ohlidat. Kosmetiku pouzivam krem od La roche posay lipikar-je skvely, pak jsem s nim mazala i hlavicku, kdyz se nam zacala loupat. Jinak se mi doma vyplatila hned po porodu odsavacka-doporucuji tu s pripojenim na vysavac. Kartacek na vlasky, krem na prdelku-nedam dopustit na Rybilku neo, krem na boleni briska-Pupík a možná si nastudovat co komu fungovala na prdiky-nam pomohl Enticon-ten je az od jendoho měsíce, od narozeni je espumissan, infacol-infacol je slabsi nez espumissan, obsahuje jinak stejnou slozku. Na ocicko-meli jsme ucpany slzny kanalek jsme pouzivali Omisan. Koupila bych zaklad, dle potřeby bych dokupovala dále.

whocares
14. kvě 2018

Já u prvního měla líh, Nurofen, kulíška, odsávačku a mořskou vodu. Nurofen jsme nakonec potřebovali až po druhém roce, Kulíška ve třičtvrtě roce, ale stejně jsem ho do něj nedostala (stejně jako mi teď nevypije tu ochucenou variantu). Ještě mám Jitrocelový sirup na kašel, ten jsme zatím nepotřebovali. Z kosmetiky jsem měla měsíčkovou koupel a měsíčkový krém na zadek od Weledy, v zimě pak jejich krém na obličej. U druhého plánuju to samé.

zmrzlinka
14. kvě 2018

@ivuska1986 ja to mi doktprka taky tvrdila a dcera měla v 7 tydnech horecky kolem 39.V nemocnici jsme neskoncili. Nebyl důvod.

penelopaw
14. kvě 2018

Doma mám pravidelně: mastičky na mazání zadečku miminka (rybilka / bepanthene + sudocreme). Rybilka je hodně mastná, takže třeba holčičce nedělá dobře, ale sudocreme naopak hodně vysušuje, takže nedělal dobře synovi. Sudocreme je výborný při opruzeninách, při těch jsem používala i "rybí sprej" od Klorane. Pak mám na stolku nůžtičky s kulatou špičkou na nehty a teploměr s pružnou špičkou na měření v zadečku (osvědčil se nám nejlépe, máme i klasický či na měření v uchu, ale tenhle je nejlepší, ačkoli třeba měřit a rozbalovat plenku spícímu dítěti má svoje zápory...). Při přebalování používám perlan (netkaná textilie, dá se koupit v roli enbo jako již nastříhané čtverce), který namáčím do převařené vody, kterou mám na pultu v misce a pravidelně ji měním. Na koupání jsem u syna používala Klorane, který je ale hodně drahý, a mazala ho s ním i po koupeli. Holčička má lepší kůži, takže tu teď myju v Hippu, který používám i pro staršího chlapečka, ale po koupání jí mažu La Roche Posay (řada na citlivou kůži), protože má pořád suché tvářičky a na nich vyrážku. jinou mimi kosmetiku nemáme (resp. syna občas mažu i eucerinem - olejem, kterým se mažu já sama). Co se léků týče, pro úplně malé mimi jsme doma měli espumisan, který jsem pro jistotu dávala před kojením když jsem jedla nějaká nadýmavá jídla. Čípky na teplotu a jiná antipyretika jsme vždy kupovali podle potřeby, což může být nevýhoda, když je člověk potřebuje akutně a lékárny jsou zavřené (v našem kraji už nefunguje taková ta pohotovost, kdy se lékárny střídají a mají otevřeno i v noci). Po nurofenu měly obě děti ihned průjem, líp snášeli panadol, ale třeba u syna se teď při dlouho trvajících horečkách objevila reakce na příměsi v ččípcích, měl vyrážku, po sirupech zvracel a jen díky tomu, že už mu jsou skoro 4 roky, jsme mohli dávat rozdrcené tablety, protože jinak bych srážela pouze studenými zábaly... Na mimi propuštěné z porodnice jsem pak doma měla líh a gázové čtverečky, ty jsme teď využili i na zánět spojivek a otírání očiček 🙂. Od MUDr. jsme pak dostali recept na vigantol, který se kape 1x denně 1 kapička (dávám nejen miminku, ale i staršímu). Jinak doma nic nemáme a vše, co jsme potřebovali (včetně třeba sáčků, do kterých se plenkované dítě má vyčůrat), jsme dokupovali až když to bylo potřeba... Ještě mne napadá, že ze zdravotnických pomůcek máme odsávačku - tu jsme kupovali z příspěvku od pojišťovny, takže i kdybychom ji nevyužili, tak by nás investice bolela, ale obě moje děti jsou často unudlané, takže jsme ji nakonec užili vrchovatě 🙂.

alicel
29. zář 2020

Na trhu jich moc není, tady jedna z nich
https://www.stepar.cz/stepar-lekarnicka-pro-mim...

fouskovi
1. říj 2020

@popelucha My jsme mohli dát i driv ale jen půlku čípku