Železné chodítko "pavouk"
Našla jsem na půďe staré chodítko ještě po mamce. Napadlo mě, že si tam nechám přešít jinou látku u kamarádky. Jenže ta mi to začla rozmlouvat, že to není vůbec dobré pro páteř děťátka. A doktoři jsou obecně proti všem chodítkám. Jaký na to máte názor?

@vannilla tak děti kolem půl roku sedí ale posadí se samy až později.
@tahejhula to je pravda,můj brácha má DMO,je mu 30,a chodítka dr striktně zakázala.Na druhou stranu švagr měl problémy s nohama,nepostavil se,stejná generace,a dr mu chodítko doporučovali,a díky němu chodí,a není na něm nic znát.Tak asi záleží na problému,nevím.Nebo spíš se záda u švagra neřešila,hlavně,že bude chodit,co já vím.Jinak souhlasím s
@anve77 ,že skolioza není jen z chodítka,ale i různých faktorů kolem.
@tahejhula jojo, přesně tak, ale stejně budou tvrdit, že je to jen chvilka denně. 😝
@andryyysssek Dobre, ale tady je rec o zdravych detech. Nikoli o detech s problemy. Jako zdravotni pomucka je choditko v poradku.
A ze mohou spatne boty, neumerna zatez zapricinit potize take? No, to mohou, ovsem primarnim problemem byva nedostatecne posilene svalstvo kolem patere a hrudniku. A tento problem se tyka prave predcasne posazovanych, choditkovanych deti. Na zacatku to vypada dobre, ale prvni zatez ukaze problem, protoze nedostatecne vyvinute svalstvo to neda.
Moje dcerka má problém s mírně křivou páteři, docházím k ortopedovi.Má to ze zrychleného růstu. Ve 14 letech měla 172 cm. Nikdy se mě doktor neptal, " nebyla náhodou kdysi v chodítku??? " ptal se mě, jestli používá kvalitní obuv, nebo alespoň kvalitní vložky do nich. To je to samé když jsem dala 5 měsíční dítě do sporťáku...ty samé reakce typu " Cóóóžééé??? bude mít záda jako paragraf.... se jen culím 🙂
@kulihrasekzeleny chodítka, který dítko před sebou tlačí jsou v pohodě, tyhle visítka jsou špatně, zejména držení těla, kyčle apod.. To je stejné jako ergonomická nosítka a ta ty jiné klokanky/visítka, které dítěti spíš ublíží. Osobně si myslím, že je důležité si o všem, co chceme používat pro děti, zjistit informace apodle toho se rozhodnout. Není argument, že když se to prodává, tak je to ok...
@anve77 Coz ovsem opet davas jako priklad nestandardne se vyvijejici dite. A je celkem pochopitelne, ze u starsiho ditete se doktor pta po soucasnem stavu, nez po tom, co bylo pred x lety. To uz stejne nikdo nevrati. Ale pokud te pred choditkem jasne varuje neurolog v pripade sedmimesicniho ditete, tak asi duvod ma, ze.
Nechapu trosku ten zrychleny rust, ja mela ve trinacti jiz konecnou vysku. 🙂
@anve77 no právě, ortopedi řeší všechno vložkama do bot, zbytek těla je nezajímá. 😝
@tahejhula My chodili k ortopedovi hlavně v dětství a to jako každé dítě na kontroly 🙂 bylo to bez problému...chodila v chodítku, jako spoustu jiných dětí. S páteří začala mít problém v dospívání. Děti začnou rychleji růst, mají problém s kostma. V tu chvíli je potřeba sportovat a přisunovat vápník... Moje dcera přestala růst ve 14,5 letech.Tož tak... 😉
@tahejhula aha,tak já myslela,že když je to škodlivé pro zdravé dítě,tak pro nemocné tuplem.Jinak jsem spíš měla na mysli,že oba měli problémy,přesto se doktoři neshodovali:u švagra to řešili chodítkem,u bráchy vojtovkou.
@betelgeuzz no to úplně nevím.... vždy se ptá jestli sportuje.... 😉 😉 je to ortoped sportovec a každému to vřele doporučuje...Já samozřejmě souhlasím, páč taky sportuju a vím, jak je sport blahodárný...A nemyslím sprint, skoky do dálky aj....klasika.kolo,plavání, aerobic. Prostě jde o to se hýbat. Zajímavé, že sport tady nikdo neuvedl... 😉
@anve77 No ja v tech trinacti mela svych 174cm. 😉 V detstvi je co? V roce? Ve dvou? Moc takovych deti neznam. Ono je vzdycky snazsi si rici, ja za to nemohu... A znovu rikam, proc by mel doktor resit to, co bylo pred lety? Co by to zmenilo? On resi aktualni situaci a u ctrnactilete ti asi nerekne, at ji nedavas do choditka.
@andryyysssek To zalezi na konkretnim problemu. Ale zdrave dite bude chodit i bez tohoto, chapes? Jen je potreba nedelat z toho zavody a nechat mu cas. Ja sice chapu, ze takova typicka Mamzilla muze obycejnou matku rozhodit, ale nad takovou je potreba mavnout rukou a myslet si neco o zadni casti tela.
@tahejhula U nás se chodí na ortopedii počínaje 6-ti týdenním miminkem konče 15-ti lety. To se uzavírá klasické návštěvy u ortopeda.Tzn. má nás stále pod kontrolou.RTG, klasická prevence aj. U nás to tak funguje... pokud by moje dítě mělo jakékoliv problémy, ať jsou zdravotní, nebo jiné, řešila bych to okamžitě. Nikdy bych to nenechala dojít do nějakých extrémů a potom z hlavou v dlaních fňukala. Nejsem ten typ.Naopak, honím děti,aby se hýbaly a sportovaly....
@anve77 Jesis, tak to tady nastesti ne. Nicmene stale jsme u toho, ze nemuzes vedet, zda k pocatecni chybe nedoslo v tom kojeneckem veku. Nikdo nema stroj casu, aby se to dalo zkusit od zacatku a jinak. Kazdy rodic dela chyby, jeden tady, druhy jinde. Delame je vsichni. Jen je dobre si to pripustit. Protoze ne kazde rychle rostouci dite ma potize s pateri.
@tahejhula mě to vysvětlovat nemusíš,já nechala dětem přirozený vývoj,bez chodítek 😀
@andryyysssek A chodi, jo?
Divne, jak to dokazaly?
Asi jako ty moje tri, no. 😀
@anve77 tak já byla s děckama na ortopedii naposled kolem půl roku.Se synem půjdu znova ve dvou letech,ale to kvůli problémům s chůzí.
@tahejhula to samozřejmě úplně zjistit nejde, ale to můžeme diskutovat i o zkažených zubech, obezitě, poruchy chování aj. a v podstatě za to všechno můžou více méně rodiče a jejich důsledná výchova a péče. A právě proto já nikdy neměla žádné studijní materiály, příručky, studie, články z odborných časopisů ani jiné manuály. Vychovávala jsem a pečovala podle svého nejlepšího svědomí. Chci říci, že i přílišná péče není dobrá...
@andryyysssek já byla : v 6ti týdnech -klasika, potom za 3 měsíce, široké balení-nevyvinuté jádra ultrazvuk další kontrola př. týden. RTG. 5,5 měsíců a 3 kotroly..měla jsem to i u prvorozené a druhorozené..Potom jsme chodili každý rok na prevenci...
@anve77 Popravde ja choditka taky nikdy "nestudovala" a uz pri prvnim decku mi to prislo proste neprirozene, takze jsme nemeli. Vic informaci prislo v dobe, kdy se narodilo druhe, ale to uz jsme vedeli, ze to neni potreba. Jinak pohybu maji deti dost. Jezdi na kole, prostredni chodi na hasice. Vetsinu odpoledne prolitaji venku, lezou po stromech, atd. Take nemaji potize s vahou.
@tahejhula Super!! Mojí malou šupla babka do chodítka přesně takového co má zakladatelka.. Bylo to něco nového a blbla v tom.Pérovala, hopsala..Vytáhla jsem ji po chvilce protože to chodítko není stabilní a prahy v domě, obrubníky a kameny venku na to moc nejsou ideální. Bývala tam po chvilkách, protože to není přirozené, ale líbilo se jí v tom jezdit.. To je vše.. Žádné 2 hodinové odkládání kvůli kávě. I tak byl problém ji v tom chytit
@tahejhula jj,chodí 😀 ale je fakt,že syn chodí blbě,vtáčí špičky dovnitř,ale čím to je,fakt nevím :-\
@anve77 syn měl taky ve 3měsících nevyvinutá jádra,ale dr říkal,že to nevadí.Při další kontrole vše OK.
@andryyysssek já si myslím, že to bude o.k. on totiž ten náš ortoped hned každému píše široké balení.. U dcerky jsem měla i peřinku, ale teď je to v poho. Ale fakt je, že jsem ráda, že nás má pod dohledem, hlídá snad všechno a ptá se jak má těžkou tašku do školy, dívá se jestli nemá ploché a vykřivené nohy, vždy měří a váží. a doporučuje sporty...

@maii to je pravda, taky bychom mohli kvůli špatné páteři chodit bosé, nebo omotané nohy hadrem, a kvůli alergii chodit nazí, a jíst jen ovoce-zeleninu, abychom neměli velký břuch 😀