icon

Bojím se práce

selenit
3. dub 2015

Ahoj potřebuju poradit, jak se mám na věc dívat, abych se nezbláznila.
Vlastně jsem nikdy nepracovala, dělala jsem jednou ve fabrice,tam jsem seděla tak to šlo super,ale pak mě dali na jiný stroj a já musela stát,po dvou dnech jsem to zvdala a odešla,pak sem nastoupila na rodičovskou. Neumím ráno brzo vstávat treba kolem paté a neumím vydržet stát na nohou celý den, je to pro me traumatizující ze po mateřské budu hledat práci a jelikož mám jen základní vzdělání tak nepočítam s nicím jiným než s fabrikou.

Prosim vás strasně moc vás prosím poradte mi, co mám dělat abych vydržela v práci stát na nohou celý den? Dál, jak se mám vyrovnat s tím,že nebudu mít tolik času na svoje věci, že práce mi vezme přes půl dne a já dojdu unavena dom a vlastne nebudu vůbec žít, budu pracovat. Holky prosim poradte mi jak se s tím vyporádat???
Ranní vstavaní klidne nacvičím ( moje miminko je strasne hodne necha me vyspat i do obeda) ale jak se mam vyrovnat s tim ze nastoupim do fabriky kde budu cely den stat a budu tam kazdy den?

Nedokazu si predstavit ze mi prace bude zabírat kazdy den tolik času,to není prece život ale živoření. Jak se s tím vyrovnat? Jsem ochotna udelat maximum abych zvládala pracovat jako kazdy normalni clovek diky za odpovedi a prosim nesudte me :( fakt me to trápí

Strana
z3
hojda
3. dub 2015

@marecek4 Třeba na sklenáře se učí v celé ČR teď pouze 7 učnů a přitom sklenář je v každém větším městě, kdo to bude dělat po nich, až skončí????

ssandy
3. dub 2015

@privka1984 souhlas, Tvuj tata, prestoze ma jen zakladku taky asi nikdy nemel problem chodit do prace. Znam hromadu lidi jen se zakladkou, co jsou v pracovnim zivote mnohem uspesnejsi nez vysokoskolaci.

edeltraut
3. dub 2015

@ayenkas To je tím, že většina "vzdělaných" lidí nehledá práci, ale zaměstnání.... pořád čekají na nějakou dobře placenou práci "někde v teplíčku", ale ona nepřichází a postupem času ani nepřijde... kdo by chtěl zaměstnat někoho, kdo nečinně sedí roky na pracáku??? 🙂. Lepší se vypracovat "od píky" 😉.
Souhlasím s tím, že dobře vybrané "řemeslo" je stokrát lepší než maturita nebo nějaká VŠ, kde není uplatnění 🙂

marecek4
3. dub 2015

@hojda no když to tak vezmeš tak nejen sklenáře-pro kominíky je zas jediná škola,ale není to jen o školách,ale i o uplatnění a nastavení pracovních dob-jako hromada zaměstnání je v dnešní době nastavená pro bezdětné-turnusové služby,nepravidelný konec pracovní doby,nebo práce víceméně na černo nebo za polovinu na ruku-z čeho mají žít pak takoví lidé v důchodu nikdo nedomýšlí-ani pracující-ti jsou rádi,že mají vůbec nějakou práci a zaměstnanci-ti josu zas rádi,že jim někdo dělá za pár korun-jako důchod pro zedníka při odchodu vypočtený na 7500,nebo mojí mámě neuznali mě-jako že já neexistuju-i když doložila rodný list,jen proto že nemůže doložit tehdejší zaměstnání-nějak nemůže dohledat archiv,po této zkušenosti jsem se taky dala do hledání i když do důchodu mám ještě nějaký ten pátek,a jaké je moje překvapení,že nemám započtené skoro dva roky-tehdy jeden zaměstnavatel,ale dnes?binec na druhou a opět se nemůžu dobrat kde si nechat vystavit potvrzení o zaměstnání-a jen tak mimochodem,jedná se o dobu po škole,kdy jsem byla víceméně ještě smluvně vázaná tehdejšími předpisy že za vyučení tam odpracuju tuším pět let ,jenže podniky jsou rozprodané,majitelé neznámí a vlastně smlouva-i kdyby jsem ji našla jen bezcenným papírem,potřebuju to potvrdit z jednotlivých provozoven

@edeltraut to máš pravdu,já sice to co jsem se vyučila už nějakou dobu nedělám,právě kvůli nastavení turnusů,ale kontakt si udržuju brigádama,což mi momentální práce naštěstí umožnuje a nejde ani o střet zájmů-každá je jiný obor

lv
4. dub 2015

Jak zakladatelka ví, ze se druhy dítě podaří lusknutim prstu, časové tak, aby to vyšlo na 8let doma? To je za kolik, 3800jc/měsíc? Jak to mas s penězi ted, z toho moc nepoplatis..

Ano, pracovat se musí, je to hodně hodin ze dne, je to někdy drina, někdy otrava, nekdy oboji dohromady, ale je to tak. A když se zadari, mas z prace radost, kromě výdělku.

V obch.řetězci, konkrétně drogerie a oblečení je pěkná honička, na nohou 12h bez zastaveni, nároky vysoke., se základním vzděláním a hlavně s přístupem "to nedam" nereálné.

edeltraut
4. dub 2015

@lv 🙂 souhlas. Já abych neměla pocit, že pracuji pořád, tak si to rozděluji: 6h spánek, 8h práce, 3-4h zvířata a 4-5h děti a domácnost (2h jsou přejezdy, nákupy a takový ten "mrtvý čas") a hned se mi zdá, že mám na všechno času dostatek i když v reálu neustále nestíhám 😀

mysicka_lb
4. dub 2015

Některé holky jsou strašně neempatické. Ty řeči na téma "no jo, to určitě nic neseženeš," "musíš brát cokoli, to je jasné," a "tady máš pár příkladů ze života, jak blbě lidé dopadli," by přivedli do depky i toho, kdo ji ještě neměl. Holky, vy jste i v této krizi za vodou - uživíte se jako jasnovidky, když tak přesně víte, kdo si kdy najde a nenajde práci🙂. Já znám tolik lidí, co si sehnali dobrou práci, i když měli mizerné výchozí podmínky......

elvira
4. dub 2015

@mysicka_lb - tak to ti gratuluju k okolí. 🙂
Já osobně znám několik lidí jen se základkou a dělají u pásu, nebo prostě makají rukama - stojí celý den, nebo nedělají vůbec a tlučou se na dávkách.
Taky znám dost těch, co s maturitou dělají totéž.
A po mateřské se zaměstnavatelé taky příliš nehrnou zaměstnat matku od dětí.
Realita je drsná, ale je třeba s tím počítat a připravit se - štěstí přeje připraveným, aneb kdo je připraven, není zaskočen. 😉
Takže nevidím nic dobrého v tom, že budu autorce psát, jak se základkou a bez jakékoliv praxe sežene práci levou zadní.
Je potřeba s předstihem obšlápnout terén, poptat se známých, zvážit rekvalifikaci, případně dodělat si školu...

veronicka89
4. dub 2015

😀 tak to je gol 😀 navrhuji postupne dalsi deti aby se do prace vubec nemuselo 😉
A ted vazne 🙂
Jsou i jine mista nez ve fabrice 😉 je plno rekvalifikacnich kurzu.
Pokud jsi sikovna najdi neco co te bavi , venuj se tomu a pak to bude treba tvuj zdroj prijmu-
nehtova modelaz, siti, kadernicem, zahradniceni ....

Nejdulezitejsi je - neco chtit ! Chtit uselat pro sebe ! Nic neni zadarmo 😉
A tim ted nemyslim penize , ale chut , vuli, odrikani atd !

Pokud chces navod jak to prezit ve fabrice ve stoje a cely den ?
Tak nema smysl ti tady nejake rady psat.
Ptz misto toho abys hledala moznosti.
Hledas jen uteseni nebo nejake vymluvy - 8 hodin stat, brzo vstavat...

babulinkab
4. dub 2015

Po rodičáku jsem musela vzít práci v továrně, není to nic u pásu, ale balení zboží pro zákazníky. Ano, musím vstávat ve čtyři hodiny, zajištovat hlídání dětí, bolí mě záda, bolí mě nohy, ale prostě radši se trochu překonám, vydržím to a vydělám si, než se budu kopat doma do zadku, nebo chodit po nějakých pohovorech, kde je to stejně všechno dopředu domluvený.
Život je otázkou priorit.
A poslední dobou mám několik kolegů i vysokoškolsky vzdělaných a jsou rádi, že vůbec nějakou práci mají.
Protože u nás, na malém městě - cca 10 000 lidí žádné místo bez známostí neseženete.

veronicka89
4. dub 2015

A uplne nejhorsi je byt rad , ze vubec nejakou praci mam.... !!!

kacca11
4. dub 2015

@babulinkab Tak kdybych dejme tomu měla chodit do práce za plat do 10 tis. čistého, tak se mi s dítětem vyplatí být spíš doma. Když vezmu, kolik mě stojí dojíždění, kolik bych dala za hlídání, tak jsem v mínusu. Neříkám, že bych byla na pracáku, ale proč si naprosto zbytečně ničit zdraví, když z toho nebude žádný efekt? Raději se vzdělávat a hledat jiné příležitosti.

marca22
4. dub 2015

No tak já si myslím že práce ve fabrice není tak špatná,jasně ze začátku mě taky bolely nohy,záda a vše,ale tělo si na to časem zvykne,myslím že důležitější je chtít,no a vzdát práci po dvou dnech jen protože mě bolí nohy,tak to je podle mě lenost,pokud to opravdu nevydržíš tak musíš být snad nemocná,nevím jestli máš křečové žíly,ploché nohy,pokud nemáš nic koupila bych co nejpohodlnější obuv,možná i nějaké ortopedické vložky aby tě to fakt netlačilo a hurá do práce. Taky je důležitý změnit přístup,těš se na to že budeš zase mezi lidmi a ne jen s dítětem,myslím si že depku si způsobuješ sama tímhle přístupem jako že práce je nutné zlo. Mysli na to že když budeš mít práci budete mít víc peněz,budeš moct svému dítěti i sobě víc dopřát a ve volnu si ho užiješ.

marca22
4. dub 2015

Ještě jedna věc,ani ve fabrice není vyloučené že se můžeš někam vypracovat časem,ale musí být člověk schopný a ne líný a chodit si to do tý práce fakt jen odtrpět.

babulinkab
4. dub 2015

@marca22 přesně jak píšeš, když jsem nastoupila, bylo to hrozný, práce mi moc nešla, všechno mě bolelo, ale zlepšilo se to, dneska jsu tam jedna z nejrychlejších, našla jsem si tam kámošky, se kterýma člověk promluví taky o něčem jiným než o dětech, kolikrát jsu šťastná, že z domu odejdu si do práce odpočnout 😀 😀 😀 😀 😀

@kacca11 tak ono záleží na konkrétních podmínkách, u nás jsou třeba platy o dost vyšší, dá se docela přivydělat i přesčasama, práci mám v místě bydliště, hlídá mi tchýně..takže pro mě je volba jasná. A hlavně to, že bych prostě doma už nevydržela, byla jsem doma skoro 6 let a lezlo mi to na mozek...

amazonka.k
4. dub 2015

@filipatereza No, dodělat si zdrávku už není dnes nic jednoduchého, dnes už potřebuje sestra 4 roky zdravotnického asistenta a pokud chce být sestrou, potom ještě VŠ. Pokud by měla tu touhu, proč ne, ale je to dlouhé studium a na konci všeho jen dřina a almužna, taky vím o čem mluvím 😀

megaira
4. dub 2015

Já dělala před mateřskou skoro tri roky ve fabrice 12tky ranni a nocni ...a celych tech 12 hodin stat na miste nebo proste nesmět si sednout a dala jsem to ze zacatku jsem byla dost vyfluslá ale to tělo si na to zvykne a po čase uz to bylo fajn a po denni sem vydrzela az do rana nekde v hospudce a uplne v pohode je to proste vsechno o zvyku a o tom chtit vydelavat

amazonka.k
4. dub 2015

Já bych Vám spíš doporučila učˇnák, je to výrazně kratší studium, jednodušší a řemeslo se dnes cení více než cokoliv jiného. Šikovných lidí, kteří umí pracovat rukama není nikdy dost, já bych šla dělat třeba kadeřnici ( hodně peněz, malá zodpovědnost ), nebo cukrářku ( to proto, že mě to baví ) - zkuste zapátrat co baví Vás...Ale smiřte se s tím, že velkou část života strávíte v práci, takhle jak vy říkáte, živoří většina lidí🙂... tak si alesponˇ vyberte něco co budete mít ráda, atˇ to opravdu není živoření 🙂

marca22
4. dub 2015

@babulinkab Přesně mě to taky ze začátku moc nešlo ale snažila jsem se,takže jsem pak šla postupně výš a výš,začínala jsem u pásu,pak to šlo postupně na vedoucí celé linky a než jsem šla na mateřskou tak mi nabízeli místo zástupce vedoucí což bylo za 3 roky po nástupu,ještě si živě pamatuju ty lidi co si to tam fakt chodili jen vytrpět jak pořád nadávali jak je práce na prd,na vedoucí a tak a nikdy se nikam neposunuli,cokoliv se po nich chtělo aby se učili nového tak je to strašně štvalo,s takovým přístupem se člověk nikdy nikam nedostane a bude furt jen dřít a trpět. Manžel se taky v jiné fabrice vypracoval až na místo hlavního koordinátora,což dělají lidi s vysokou školou a on má jen učňák. Všechno není jen o škole,i snaha a spolehlivost se dnes cenní.

mysicka_lb
4. dub 2015

@elvira Ono hlavně taky záleží na lokalitě, na známostech, na štěstí a na situaci na trhu práce, co tu bude za těch 8 let, až bude tu práci hledat..... Vůbec nejsem proti vzdělávání se a makání na sobě, ale jsem proti pesimismu a šíření negativních myšlenek.

Jinak já když jsem si hledala někoho na úklid domácnosti a hlídání dítěte, tak jsem si záměrně hledala mladé holky bez praxe a se základním vzděláním. Z mé zkušenosti se takoví lidé víc snaží a víc si té práce cení, jsou levnější a hlavně to dělají všechno přesně tak, jak jim řeknu, a ne jak to umí. No a hledala jsem si je proto, že mi na rodičáku vysloveně spadl do klína velmi pěkný přivýdělek.

karlajasmine
4. dub 2015

@elvira my jsme zrovna meli u nas (v pocitacovy firme, kde jsou vesmes vysokoskolaci) na pohovoru chlapa, kterej nedokoncil stredni.. a vzali jsme ho, protoze se dokazal prodat, pusobil hodne motivovane a spoustu veci se naucil sam. Neni to ani tak o vzdelani jako o chuti se ucit, o tom, umet se prodat, o tom, nevzdavat to a zkouset praci tvych snu dokud ti to nevyjde.
Pokud nechces stat na nohou ve fabrice, je prece tolik jinych veci, ktere muzes delat. Muzes treba na brigadu do supermarketu (prozatim, na ziskani zkusenosti), tam muzes na pokladne sedet. Nebo jsme meli v byvale praci taky holku se zakladnim vzdelanim - delala tam administrativu, scanning, proste sekretarku. O vzdelani to fakt neni 🙂
Zkratka musis hledat zpusoby, jak to zvladnes, ne vymluvy, proc se ti do toho nechce.

karlajasmine
4. dub 2015

@elvira jee promin, ja jsem chtela oznacit zakladatelku @selenit ve svem prispevku a omylem jsem misto toho oznacila tebe!

Strana
z3