Co bude pro mě finančně nejlepší v těhotenství?

sonickajehl1
18. čer 2021

Ahoj, jsem těhotná a termín mám 27.12.2021 jsem zaměstnaná na HPP, ale smlouva mi končí 31.7.2021 a pravděpodobně mi smlouvu už dále neprodlouží, můj dotaz tedy zní, jestli mám nastoupit na nemocenskou,( mohla bych) nebo jít na ÚP a žádat o příspěvek v nezaměstnanosti s tím, že bych si mohla chodit vydělávat k taťkovi do práce.
Zajímá mě, v jaké situaci na tom budu finančně lépe, samozdřejmě pracovat chci co nejdýl, ale když mi smlouvu neprodlouží, tak aspoň co se mi více vyplatí peněžně.

izzylka
18. čer 2021

Šla bych na nemocenskou 🤷🏻‍♀️

margie
18. čer 2021

@sonickajehl1 měla jsem něco podobného. Zaměstnavatel skončil a já byla těhotná. Ke dni skončení mi byla vystavena neschopenka a jako těhotná jsem byla v ochranné lhůtě i po skončení zaměstnání. Budou vám platit nemocenskou a pak plynule přejdete na mateřskou. Jen bych kontaktovala pak zdravotní pojišťovnu že jste na PN. Po mateřské standardně na úřad práce pro řidičák.

sonickajehl1
autor
18. čer 2021

@margie ale nemocenská je 60% z platu, pokud se nepletu, ale to bych nemohla moc vycházet z domu, takhle kdybych pobírala tu podporu, kterou by mi vypočítali z platu, tak by mě to vyšlo o něco lépe ne ? a ještě bych mohla pracovat u otce.( samozdřejmě bez smlouvy)

malinkaelinka
18. čer 2021

Byla jsem ve stejné situaci a šla jsem na UP. Nic mi nebylo, k neschopence nebyl důvod a já tak těch pár tydnu pred porodem měla parádní prázdniny, objela jsem všechny babičky, uzila si s mamkou dámskou jízdu, s manželem poslední dovcu ve dvou, denně dlouhé procházky. Neschopenka by pro mě byla vězení a peklo. V práci nemělo smysl mi smlouvu prodlužovat, na rovinu jsem řekla, že se po mateřské nevratim a už tak za mě jako za tehotnou dost věcí dělal někdo jiný, tak už mi to bylo někdy trapné. Tak jsem dva měsíce podojila stát, to mi sice není taky po chuti, ale jednou za život se to snad dá prominout.

levandule_k
18. čer 2021

Já bych se oloupala, kdybych od srpna do listopadu musela být doma měla vycházky max. 6 hodiny denně, teda za předpokladu, že mi nic není.

sonickajehl1
autor
18. čer 2021

@levandule_k A to je to, v práci mi smlouvu neprodlouží. A na neschopenku jít sice můžu, ALE nechci, to je jedna věc a druhá je právě ta, že tam jsou u ní ty vycházky a kdykoliv by mohla dojít kontrola. Takhle kdybych pobírala podporu v nezaměstnanosti, tak mě nikdo nekontroluje a jěště si vydělám sice na černo, ale žejo je to rodinný podnik :D

levandule_k
18. čer 2021

Úplně bych to nešířila, že jsi na černo, ono i do firem chodí kontroly.

sonickajehl1
autor
18. čer 2021

@levandule_k samozdřejmě jsem to myslela, tak že ve svojí práci na černo nejsem, ale k taťkovi bych smlouvu nepotřebovala, beru to jakože mu pomáhám.

sonickajehl1
autor
18. čer 2021

@levandule_k Ještě abych upřesnila, tak je to jak kdyby jsi svýmu tatínkovi pomáhala např. na zahradě a on ti to zaplatil, tak taky asi nebudete podepisovat smlouvu DPP , aby se ti to danilo.

lachtanice86
18. čer 2021

@sonickajehl1 a bude zdravotní důvod pro pn? Protože jinak nechapu proc na ní jít. To ze budeš načerno bych raději nesirila, to je podvod na spoustu míst. Na úp totiž nesmis mit dpp, jinak ti berou podporu. A tvůj táta nesmi nikoho zaměstnávat bez smlouvy, už kvůli daním. Jo a kdyz budeš na úp, budeš muset dodržovat schůzky na up

hezz17
18. čer 2021

Prosiiiim ne samozdrejme, ale samozrejme. To uplne rve oci 😀
Sla bych na UP, pripadne si přivydělat, penezne stejně, bez vychazek. Za me jasna volba.

sonickajehl1
autor
18. čer 2021

@lachtanice86 Mám za sebou opakované potraty, takže ano na neschopenku bych klidně mohla, doktorka se mě vždy ptá, ale odmítnu. Jinak nejbližší příbuzní nemusejí mít žádnou smlouvu.

fyii
18. čer 2021

@sonickajehl1 smlouvu mozna mit nemusi, ale dane platit by mel kazdy, kdo vykonava jakoukoliv cinnost za uplatu.. kazdopadne pores si to jakkoliv, ale sirit na netu, ze delat na cerno je vlastne uplne v poradku, neni ta nejlepsi cesta ...btw. u nas v rodinne firme vsichni delaji na zivnostensky list, tak ti nevim co delame spatne🤔

j.a.n.i
19. čer 2021

@sonickajehl1 Urcite nesmi pracovat pri registraci na up... Zas nas tu nelakuj, bude to normalni prace nacerno.

lachtanice86
19. čer 2021

@sonickajehl1 opakované potraty, a vi se důvod? Protože ani to není důvod pro pn automaticky. Daně se platit musí i za členy rodiny. Tak si ty zákony zase tolik neupravuj

maxulekapcule
19. čer 2021

@margie Od kdy se neschopenka hlásí na pojišťovnu? To se musí?

j.a.n.i
19. čer 2021

@maxulekapcule Po konci pracovniho pomeru musis, aby vedeli, ze zdravotni hradi stat.

sonickajehl1
autor
20. čer 2021

@lachtanice86 Já nevím, co jste pokaždé tak jedovatá ? Co příspěvek, pokaždé Vaše jedovatá odpověď, každopádně si o tom teda přečtěte jak to tedy je, než začnete šířit moudra 🙂 paní velice příjemná 😃

sonickajehl1
autor
20. čer 2021

@j.a.n.i https://www.podnikatel.cz/clanky/vetsine-podnik... Tady si to prosím přečtěte, než začnete plivat.

sonickajehl1
autor
20. čer 2021

@fyii To možná ano, ale mě se tady jedná o 2 měsíce, kdybych tam měla dělat dlouhodobě, tak je jasný, že asi na smlouvu. Fakt se mi líbí, jak je tu každej chytrej jak hovno a přitom by udělal úplně to stejný. Ono totiž být 2 měsíce na ÚP a přivydělat si u taťky ( kde ani smlouvu mít nemusím) je podle lidí tady na ukamenování.

fyii
20. čer 2021

@sonickajehl1 no ja te nekamenuju kazdopadne mas hodne " zvlastni" vyklad co je legalni prace. Pokud by jsi mela byt na UP a ty ti budou vyplacet nejaky prispevek, tak urcite neni koser jeste pracovat u tatky na cerno. Nevim na co se vlastne teda tady ptas, kdyz mas jasno, ze na cerno delat je nejlepsi, obzvlášť pokud se ti jedna jenom o 2 mesice, proc si vytvaret zbytecne problemy. K te druhe casti- Ja treba osobne nikdy zadny prispevky na cokoliv, krome RP nemela, pac nez vyplnovat ty hory papiru, to si radsi najdu mezi tim neco jinyho. Ale ja nikdy nemela normalni zamestnani, ja si vzdy hledam kontrakt primo v zahranici. A ze lidi tady jsou zly to jsou o tom zadna.

tulikiss
20. čer 2021

jenom takove zamysleni, kolik asi lidi z mesta kde je 860 lidi je tehotnych s terminem v prosinci a tatinek ma firmu.
Jo neni nad to chystat podvod na urad verejne a uvest tolik informaci, aby slo zjistit o koho jde.

j.a.n.i
20. čer 2021

@sonickajehl1 Možná si nejdříve přečti, co jsem napsala a pak teprve měj hloupé připomínky.