Co říkat při odchodu z práce na pohovoru?
Ahoj holky. Budu měnit práci po třech letech, už se to v současné práci nedá vydržet, je tam víc problémů.
Mám příští týden pohovor a chci se zeptat.. když se budou ptát, proč odcházím ze současné práce co mám říct? Pravdu? Nebude to vypadat, že pomlouvám zaměstnavatele? Nebo raději nějak vykličkovat? 🙏
@squezy Ach tak 😄 Pravda je taková, že vedoucí služby nám dávala práci, která nebyla v souladu se zákonem ani se standardy kvality naší služby. Nikdo nesměl otevřít pusu, musel snášet její velení, jinak mu řekla, ať odejde.
V zadnem pripade na pohovoru neprobirat byvaleho zamestnavatele!! Oni by se nemeli ptat a pokud budou, mluv o zajmu o tu praci, o kterou se hlasis, ne o odchodu z byvale prace.
@ai30 Je to ten samý obor, tak si nejsem jistá, jestli se nezeptají.
řekla bych, že potřebuji změnit prostředí 😅
Rekla bych, že se mi líbí firemní politika a kultura, jak pečují o zaměstnance atd. Nehazet špínu. To jak slyším, tak toho člověka nechci, ani kdyby byl mistr světa, protože by pak stejně pomlouval u nás a dělal zle v kolektivu.
Určitě nikdy nemluvit nijak negativně o minulém zaměstnavateli. Pokud by ta otázka přišla, asi by mi přišlo nejlepší vysvětlit ten odchod tak, že ta nová firma je nová výzva, že máš pocit, že bys mohla lépe uplatit své znalosti a zkušenosti atp. Prostě nemluvit negativně o ex, ale pozitivně o nové 🙂
ja bych to nerozebirala. Rekla bych max, ze jsou veci co se mi libili a veci co mene a proto hledam zmenu, ze se chces rozvijet a nabrat nove zkusenosti jak to chodi jinde.
Rozhodně bych nezabíhala do detailů - prostě bych řekla, že jsem tam poslední dobou nebyla spokojená a změnit to bohužel nešlo a konec.
Opravdu nemluvit špatně o bývalém zaměstnavateli, ani neříkat nic špatného o žádném kolegovi nebo o problémech na pracovišti. Oni to nemají rádi, protože se na tebe dívají jako na problémového člověka a stěžovatele hned od začátku. Budou se bát, že bys jim jednou mohla udělat to samé, kdybys z tama chtěla také odcházet. Navíc mě třeba jednou řekli, že si takové informace ani nemohou ověřit a tím pádem jim spíš ani nevěří. Určitě to není tak, že tě politují, poplácají po rameně a řeknou ti, že tady to bude lepší 😎
Pokud se Ti trochu mění náplň práce, můžeš toho využít a říct, že to je ten důvod. Můžeš říct, že jsi nesouhlasila se způsobem řízení (nebo něčeho jiného) a naopak se Ti líbí, jak tato firma, kam jdeš na pohovor, přistupuje k (vyber téma blízké tvojí náplni práce podle dostupných zdrojů). Já třeba při pohovorech neřeším, jestli lidé odchází proto, že v předchozí firmě bylo něco špatně - zase pojďme si nenalhávat, že lidé odchází jen proto, že by byla chyba v lidech, prostě jsou firmy, kde se dějí různé věci. A stejně je to v práci nejvíc o mezilidských vztazích a způsobu komunikace.
Určitě ale neříkej, tam dělali špatně to a to, vyhni se jakýmkoliv zmínkám o nezákonném jednání (to by i pro mě byl vykřičník).
Pracovala jsem 10 v HR a z toho 4 roky jen nabor napříč obory a nesouhlasím s tim, aby o byvalem zamteli nemluvila... Pokud mi kandidát dokazal konstruktivne popsat důvody kvůli kterým odchází, tak to pro mě nebyl důvod, ho vyřadit. Hodne zalezi na tom, jak se to poda.
Těch lidí, co mají podobné příběhy jako autorka je opravdu mnoho. Mám pocit, ze po Covidu se probudili a zjistili, že už si nechtějí s*rat na hlavu, protože zivot je o něčem jiným. Nezakonne počínání firmy a kvůli tomu odchod taky není ničím výjimečným... taky casty jev je syndrom vyhoreni nebo skoro vyhoření, kdy na cloveka nakladali praci za x-lidi. Hodne to v sobě řeší taky zamci stavebních a facility firem ve vyšších pozicích, kdy vidí, že by měli ručit za něco, co není kosher a v souladu se zákonem.
Autorko: klidne řekni, že Tvá vize o tom, jak by měla být práce provedena se dlouhodove neshodovala s vedením a ze se to tykalo i kvality služeb. A pak bych mluvila o tom, co se Ti na práci líbilo a co bys ráda měla, kdyby bylo součástí dalsi kariéry. Můžeš taky hovořit o tom, co Ti v práci dela radost.
Pokud naproti Tobe bude sedět dobrý naborar a dobrý manažer, tak mu to bude jasný (vetsinou sovji konkurenci znaji). Pripadne vyjádří pochopení. Podle mě jde Tvoje situace popsat s klidem, bez emocí a konstruktivne, aniž bys házela špínu. Ad ty důvody... je naprosto legitimní, že v takovém prostředí ztrácíš motivaci a chuť k práci.
Pokud bys chtěla, můžeš mi napsat do IP. Krom praxe v HR jsem i kariérový poradce. Držím palce při pohovoru.

Záleží na té pravdě 😄