Možnosti během zkušební doby při těhotenství: Co zvolit?
Dobry den,
1.9.2022jsem nastoupila do práce a zjistila jsem ze jsem těhotná. Zkusebku mam do 30.11.2022.Ale mám fyzicky náročnou práci.
Můžu nastoupit na nemocenskou a setrvat do konce těhotenství?
Nebo jaké mam možnosti ?
Tohle je patová situace. Pokud chceš na nemocenskou musí k tomu být důvod. Máš rizikové těhotenství? Pokud ne měl by tě zaměstnavatel přeřadit na práci co můžeš jako těhotná dělat. Jenže pokud mu řekneš, že jsi těhotná tak tě pravděpodobně vyhodí.
Vychcana jak dira do snehu.
Pokud zaměstnanec ve zkušební době onemocní, je chráněn před skončením pracovního poměru ve zkušební době a zaměstnavatel ho tedy nesmí propustit. To ale platí jen prvních 14 kalendářních dnů pracovní neschopnosti, 15. kalendářní den už mu zaměstnavatel může vyrozumění o zrušení jeho pracovního poměru doručit. Zkušební doba se navíc prodlužuje o délku pracovní neschopnosti.
Po vašem odchodu ze zaměstnání se dostáváte do sedmidenní ochranné lhůty. Po tuto dobu ještě platí sociální pojištění, tedy pokud onemocníte na déle než dva týdny, budete dostávat dávky od správy sociálního zabezpečení - ovšem až od 15. dne nemoci. Jestliže jste se mezitím zaevidovali na úřadě práce, budete pobírat od 4. do 14. dne nemoci podporu v nezaměstnanosti. Pak přijdou na řadu dávky ze sociálního pojištění, které budete dostávat až do doby, než vás lékař uschopní. Vyplácení podpory se přeruší.
Možná by bylo lepší než na pracák si raději zavolat na sociálku. Tam by ti měli říct co a jak.

@zuzik3010 nastoupit můžete na nemocenskou, ale já bych to nedělala kor když ste akorát nastoupila. Ono lze ukončit prac poměr i ve zkusebce, coz si myslím, že by byl váš případ