icon

Možnosti během zkušební doby při těhotenství: Co zvolit?

zuzik3010
11. zář 2022

Dobry den,
1.9.2022jsem nastoupila do práce a zjistila jsem ze jsem těhotná. Zkusebku mam do 30.11.2022.Ale mám fyzicky náročnou práci.
Můžu nastoupit na nemocenskou a setrvat do konce těhotenství?
Nebo jaké mam možnosti ?

Strana
z2
zuzik3010
autor
11. zář 2022

@beck90 tak ze muzu nerodit celych 9 mesicu na zamestnance ..?

2hanah
11. zář 2022

@zuzik3010 ikdyž nastoupíte nemocenskou, tak od 14. nebo 15. dne Vás stejně můžou propustit, protože jste ve zkušebce, teď jsem to zrovna v práci řešila, dělám i personální věci.

2hanah
11. zář 2022

@zuzik3010 ano, mohou, jak píšu výš, propustit ve zkušebce, když marodíte, tak mohou.

2hanah
11. zář 2022

@zuzik3010 ne, poradí na OSSZ - okresní správa sociálního zabezpečení, tam poradí.

2hanah
11. zář 2022

@beck90 zaměstnavatel nemusí čekat na ukončení neschopnosti, ve zkušební době může ukončit prac. poměr i pokud zaměstnanec marodí od 15.dne, kdy šel na neschopenku.

jjasmina
12. zář 2022

@zuzik3010 můžete marodit, pokud vás nevyhodi v té zkusebce, coz asi udělají, když můžou

martinka_33
12. zář 2022

@lenickakl Vychcana? Ty bys po císaři a konizaci v dalsim tehotenstvi tahala krabice? Jsi zdrava? Tady je rizikové tehotenství víc nez na míste a myslim ze to zhodnoti kazdy lekar srejne

zuzik3010
autor
12. zář 2022

@jjasmina tak jsem se dovolala na socialku a tam mi rekni ze me vyhodi ale marodit na ne mohu do konce tehotevstvi

drep
12. zář 2022

@zuzik3010 ano, ale protože už nejsi posuzovaná ve vztahu k zaměstnání ale jako uchazeč o zaměstnání, tak pokud je pacient fyzicky schopný dojít na pracák, PN se ukončuje.

konidana
12. zář 2022

@drep tak PN ukoncuje lekar na zaklade kontrol, a ne ze je pacient fyzicky schopny dojit na pracak. Asi te beru zbytecne za slovo, ale takovej nemoci je, kdy muzes chodit, ale přesto jsi prace neschopna.

drep
12. zář 2022

@konidana ano a to je ten rozdíl mezi zaměstnaným a nezaměstnaným. Pokud je zaměstnaný, tak se posuzuje podle práce (třeba bude rozdílná délka práceneschopnosti po operaci karpálu u kuchařky v jídelně a operní pěvkyně). Nezaměstnaného, tudíž i toho, komu v průběhu marodění skončil pracovní poměr, posuzuješ jako uchazeče o zaměstnání,. Zda-li je schopný plnit své povinnosti, tj. Dojít na pracák a hledat zaměstnání. Jako samozřejmě můžeš být schopný chodit a přesto neschopný plnit povinnosti uchazeče (když máš infekční onemocnění atd), ale těch stavů, které vedou k “práceneschopnosti” nezaměstnaného je mnohem mnohem míň

miteba
14. zář 2022

Taky jsem nastoupila do nové práce, zjistila sem, že jsem těhotná a dala výpověď.
Nebudu se živit na firmě pro kterou jsem nic neudělala..
Navíc sem chtěla aby si za mě našli náhradu
Je mi to proti srsti aby platily když tam nejsem..

hermanka88
14. zář 2022

@miteba přesně..je to o charakteru. Já jsem to v práci rovnou řekla. Hrála jsem férově a oni pak taky jednali více než férově,takže jsem ráda,že jsem to řekla. Celou dobu jsem totiž byla na DPČ, no a v době,kdy jsem mohla jít konečně na HPP jsem otěhotněla. Ano,mohla jsem je tahat za nos chvilku a dostat smlouvu. Ale neumím být taková. Každého věc, jak se k tomu staví.

bassetlady
14. zář 2022

Na neschopenku jít můžete, ale pravděpodobně vám ukončí pracovní poměr ( ve zkušebce to lze po 14 dnech nemoci) na neschopence lze zůstat až do porodu, ale nebude nárok na PPM

nat
14. zář 2022

@zuzik3010 jaké máš možnosti? Zachovat se slušně a říct to zaměstnavateli???A určitě zavolej na pracák ,řekni jim svou situaci a uvidíš,jak rychle si tě ohlidaji a hlavně doktora,proč tě dál rizikové....

miteba
14. zář 2022

@hermanka88 já dělala u krav, takže šance, že bych tam zůstala byla minimální.. Tak prostě narovinu říct. Ještě mi šéfová říkala, že se to jen tak nevidí, že by ostatní zůstali na neschopence a oni by byli zase v háji. Za to mi slíbila, že až odkojim tak se tam můžu vrátit 😊

lcn162
14. zář 2022

Moje vlastní zkušenost: dala jsem výpověď v práci s ukončením k 31.1, 14.1 mi zjistili poruchu imunity, okamžitě nemocenská. 31.1 mi skončil pracovní poměr, na nemocenské jsem byla do 31.3 Na ÚP jsem nebyla, pojištění za mě platil stát. Takže až tě vyhodí, tak na nemocenské být můžeš.

Strana
z2