Může si na mě vzít muž placené volno jako doprovod k dr.?

lejla24
27. říj 2016

Zdravim maminy,chci se zeptat jsem jiz rokem na rodicovske dovolene.Muj problen je,ze uz jsem rok nemela cas a hlavne hlidani si zajit k doktorum a tak mi nekdo poradil,ze muj si muze na me vzit placene volno,jako doprovod k lekari.Jenze i razitko nestacilo a manzelovi oznamili v praci,ze mu to nezaplati a vezmou mu pul dne dovolene.Rekli mu,ze nema narok si na me vzit paragraf na jeden den kvuli tomu,ze me nevezl do memocnice,a ze ja mam za to zaplacene a pobiram rodicak.Take mu oznamili,ze nemuze jit jen tak s ditetem k lekari,ze tam jsou take podminmy.Tak jak to teda je?

lv
27. říj 2016

Ty máš nějaké omezení, že musíš s doprovodem k lékaři? To, že nemá kdo hlídat dětí důvodem není.
Pokud ano, máš nějaké důvody - on byl s tebou celý den? Ono "propustka" z práce nahrazuje max 4h, když je někdo moc urytej, k nejbližšímu lékaři (ne specialista). A podepsané předem od nadřízeného, ovšem. S dítětem k lékaři nevím, logicky mi přijde, že máš jít ty, když jsi s ním doma.

trdelnik234
28. říj 2016

@lejla24

Ja neviem, ako to je teraz v CR, takze velmi neporadim, len nerozumiem tomu, ze to, ze ma paragraf na teba je problem. Ako napriklad oni vedeli, ze ta neviezol do nemocnice? To im ako vykladal podrobnosti, ze kde bol, s kym a preco? Bol s tym zamestanvatel vopred oboznameny, priepustka bola podpisana? Si predstav, ze by si nestatne doma spadla a zlomila si nohu. Ani vtedy by to neslo? Malo informacii na to, aby ti nekto dobre poradil;
Asi nebol dobry napad v praci hovorit, ze si berie pol dna plateneho volna, lebo ty ides k lekarovi a nemas nikoho ku detom. Ak by som mala takeho sefa, tak sa s nim vopred dohodnem, tie 4 hodinky si bud nadrobim ( 1h kazdy den napriklad) alebo si vezmem pol dna dovolenky.

veselazdena
28. říj 2016

Myslím,že nemá nárok. Ty musíš být nemocná,aby on mohl ošetřovat Vaše dítě.

hafika
28. říj 2016

Tak podle tohoto http://finance.idnes.cz/pravni-poradna-o-doprov... nemá nárok hlídat ti dítě. Asi by bylo něco jiného, kdybys byla např. ve vysokém stupni těhotenství a nedokázala sama dojet na vyšetření k lékaři (např. já jsem od 36 tt začala mít při řízení auta kontrakce (poslíčky) a na řízení dost děsný, tak jsem se pak bála jezdit na kontrolu na gynekologii). Nebo kdyby šlo o nějaké vyšetření, po kterém bys měla sníženou schopnost se starat o dítě.

Ale nárok jít s dítětem k lékaři má kterýkoli z rodičů a nezáleží na tom, kdo je na rodičovské dovolené. Kdybys třeba byla sama namocná např. chřipkou a dítě ji dostalo od tebe, tak by s ním klidně mohl k doktorovi otec, ne? 😉 Teď to nemůžu dohledat, ale někde jsem to dokonce četla.

ludovika6
28. říj 2016

Trochu se tu asi míchá více věcí najednou. Pokud jdeš k lékaři ty a manžel zajišťuje hlídání, tak si myslím, že nárok má. Každý má nárok na to doprovodit blízkého rodinného příslušníka k lékaři (a mít to přitom zaplaceno). Myslím si, že to, že při tom hlídá vaše malé dítě je splnění předpokladu, "že k vyšetření by nemohlo dojít, nebo mohlo, ale se značnými obtížemi" viz

"Doprovodem rozumíme činnost zaměstnance, který doprovází rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení. V případě doprovodu náleží doprovázejícímu zaměstnanci pracovní volno nejvýše na nezbytně nutnou dobu, avšak nejvíce na dobu jednoho pracovního dne. A to za předpokladu, že doprovod byl nezbytný a uvedené lékařské úkony nebylo možnost provést mimo pracovní dobu.

Nezbytností můžeme rozumět doprovod tak potřebný, že bez doprovodu by k příslušným vyšetřením a ošetřením nemohlo dojít, nebo mohlo, ale se značnými obtížemi. Pod nemožností provést doprovod mimo pracovní dobu si lze představit situaci, kdy k vyšetření nebo ošetření nemůže dojít v době nezasahující do pracovní doby v konkrétním pracovním dni zaměstnance.
Zasáhne-li doprovod pouze do části pracovní směny zaměstnance, tak pracovní volno se poskytne pouze za tuto část a zaměstnanec se následně musí navrátit do práce a započít s výkonem práce.
http://finance.idnes.cz/pravni-poradna-o-doprov...

Nám to bez problémů uznali vždycky a vím, že to tak bylo i o jiných rodin (a šlo o různé firmy nebo státní instituce).

U vyšetření dítěte je situace rozdílná v tom, jestli je to v době, kdy má manžel na tebe paragraf (t.j. jsi nemocná a on hlídá dítě a jde např. s ním ke kožnímu apod.), tak mu to prostě hradí jako paragraf (ošetřovné z nemocenského pojištění).
Pokud jde k lékaři i když ty jsi zdravá a přitom na mateřské (rodičovské), tak i to lze. Ale je to teda asi trochu zvláštní postup. Asi není moc situací, ve kterých by to bylo nutné. Ale třeba, že s tatínkem dítě lépe zvládá nějaké vyšetření než maminkou. Nebo, že je nutný rentgen a maminka je těhotná...
http://www.bozpinfo.cz/pracovni-volno-k-doprovo...