icon

Nastoupit po MD zpět do práce?

blanka_m
9. zář 2015

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda jste některá z vás šla nebo chcete jít hned po RD do práce a mimčo jste měli v jeslích? Mám celkem dobrou práci a výše RD mi přijde celkem směsná vzhledem k nutnosti platit hypotéku a další výdaje., ale zase nechci, aby bylo mimčo nějak ochuzeno o kontakt se mnou. Děkuju za vaše zkušenosti a rady🙂

Strana
z3
chris_n
13. zář 2015

@medved09 zrovna nedávno jsme se o tom bavili s manželem. Kdybych uměla trochu lip jazyk a byla flexibilní (bez dětí). Mohli bychom oba vydělávat celkem slušné peníze (ikdyz tady jsou dost vysoké daně). A měli bychom se velmi dobře. ALE... pak si uvědomíme, že to nejvíc máme doma a za to nám všechny ty peníze, dovolené, atd... nestojí. A dokud to jde, tak si ty deti náležitě užít. Ikdyz se netajím tím, že občas bych si odpočinula a ráda dala na půl dne někam (ale to je náš problém vzdálenosti od prarodičů)

medved09
13. zář 2015

@chris_n
Já právě nyní doma překládám a pracuji v oblasti jazykové výuky. Tedy něco z domu, někdy učím. Vím, že každý je na tom jinak. Ale u nás jsou děti na prvním místě. Nikdy bych nevyměnila to, že se spolu smějeme, za pár peněz ... U nás je to tak - jsou zakázky, vyděláme dost, dovča je u moře, třeba i delší a luxusnější... Nejsou? Nebo je jich málo? Nevadí. I doma u bazénu a na kolech je krásně. Hlavně, že jsme spolu.

chris_n
13. zář 2015

@medved09 to je super, kdyz muzes delat z domova. ja na to pred tehotenstvím spoléhala, ale pak se to podelalo ve firme. Takže mám smůlu.. no nemluvě na to, že jsme se teda odstehovali do zahraničí. Ale ve chvílích, kdy to vypadá, že bych i mohla narazit na nejakou opravdu vážnou nabídku zaměstnání, která je ale na plný uvazek, tak si teprve uvedomím,jak se mi odtoho stvoření nechce.

blanka_m
autor
13. zář 2015

@medved09 kdybych byla nezodpovědná, tak toto téma vůbec neřeším, nemyslíš? A kdybych měla čekat než budeme mít "zabezpečené podmínky", tak bych o dítěti začala uvažovat o mnoho let později, což by už bylo pozdě... anebo nikdy, protože zabezpečené podmínky pro normální lidi v této době neexistují. Myslím, že sarkasmus ohledně rybiček sis mohla odpustit, máme doma už dva psy a bohužel u mojí práce není reálné pracovat na home office, jako u Tebe. Kdyby ano, tak to vůbec neřeším. Mám kolem sebe pár matek, které začali pracovat do jednoho roku dítěte, sama jsem chodila do jeslí. Proto mě zajímalo, jestli tuto otázku řeší i některé další ženy.

brunetka11
13. zář 2015

@blanka_m Vrátila jsem se týden po porodu, ale dělala jsem primárně na home office, postupně se mi navyšoval úvazek. A ač teď jedu naplno a vedu tým lidí, přestože už jsou mladší dcerce téměř čtyři roky, nadále trvám na min. 1 den na home office, plus když jsou děti nemocné, zůstávám doma.
Počítej s tím, že s příchodem dítěte/dětí se ti výrazně znásobí návštěvy lékaře, a tohle je opravdu dobré absolvovat osobně s dítětem - už pro jeho pocit bezpečí a také pro tvou informovanost.
Plus těhotenství se samozřejmě (tedy ve většině případů, můžeš být výjimka) odrazí na tvém zdravotním stavu (ne, nevěřila jsem to s těmi zuby - co dítě, to zub - a ejhle, jak se letos nestačím divit).
Jen ještě jedna věc - u nás do půl roku u obou - fajn, dalo se to zvládnout. S příkrmy se obě začaly strašně budit, stávalo se nám, že se nám podařilo přes noc spát vcelku max 20 min, budíček klidně co 15-30 min. Chodila jsem do práce jak zombie, dojela jsem na to zdravotně, už bych to podruhé neudělala.

lenny.cz
13. zář 2015

Řešila jsem podobnou situaci, dobrá práce, vedoucí pozice, neuměla jsem si představit že budu najednou doma, když se mě ptali,kdy se vrátím zpět, hrdě jsem hlásila že za rok. Pak se malý narodil a vše se změnilo, práce byla najednou vzdálená, ale ten čas tak letěl! Moc moc jsem to tenkrát ořvala a celý ten rok mě v podvědomí hučelo, že už se mi to krátí a já si malýho neužiji, jak bych chtěla. Záviděla jsem maminkám okolo,tu bezstarostnost, ten čas. Hlídat měla moje máma, ale nakonec couvla a do předčasného důchodu odmítla jít. Situace se nakonec vyřešila tak, že na RD nastoupil manžel a já opravdu naklusalav roce malýho zpátky do práce. 2x týdně mám home office, ale nevyužívám ho vůbec, nevyhovuje mi to, řídit lidi z domu jde podstatně hůř než když na ně vidíte. A malýho to akorát znervozňovalo, když mě viděl u pc a nechápal, proč si nehrajeme spolu. Malýmu teď byly dva, manžel se za měsíc vrací do práce a já akorát nastoupím na druhou mateřskou, teď si ji ale hodlám užít s oběma prcky 🙂

medved09
13. zář 2015

@blanka_m Jsme s manželem oba pedagogové - tedy žádní milionáři - normální lidé. I přes to jsme si pořídili syny do zabezpečených podmínek. Tedy zodpovědně. Každý podle svého uvážení - u nás je dítě na prvním místě. Hodnoty jako společně strávený čas, sdílení radosti a prožitky prostě upřednostníme před tím, že "hrabeme" peníze. Neumím a ani si nechci představit, že odložím maličké miminko (nemluvě o tom, že jsem oba kluky do 13 měs kojila) a jdu vydělávat. nevidím první úsměvy, první pokroky ale máme tučné konto 😉 😒 😨 Tak to fakt ne - RP není moc, ale pokud jsou na to dva a je vůle, není to špatné. Přeji Vám, abyste se rozhodla správně a jednou nelitovala. Ono jsou věci, které nejsou měřitelné penězi a hlavně, nejdou vrátit. A rozhodnutí o tom, kdo bude trávit většinu času s mým dítětem, patří k těm zásadním. Nehodlám se hádat, já sama jsem se rozhodla dobře a neměnila bych. Přeji Vám, abyste i Vy za pár let neměla jen pěkný výpis z konta a spoustu výčitek. To by byla škoda.

ninive211
13. zář 2015

Já sama za sebe mám taky názor podobný jako medved09, společné okamžiky a čas trávený s dítětem jsou mi dražší než spousta peněz. Měla jsem dokonce možnost částečně si přivydělávat při MD na DPP z domu, ale i ty dvě hodiny denně mi najednou přišly, jako bych malou o něco okrádala (nemluvě o tom, že já jsem na mateřskou vlastně šla moc ráda, odpočinout si taky od stereotypu v práci...no za pár let se tam asi zase ráda vrátím, bude-li ještě kam, ale momentálně se přiznám, že mi práce vůbec nechybí) - je teda fakt, že nemusíme řešit hypotéku ani dluhy, manžel sice nemá žádný extra příjem (ani průměrný), přesto zvládáme našetřit...je to i o prioritách.
No a i ty jesle u nás nejsou zrovna levné tuším, že i státní stojí nějakých 6 tisíc měsíčně. Takže potom pokud se rozhodnete pro variantu dítě do jeslí a matka do práce, tak si to spočítat, zda se vám to "vyplatí" (čas strávený v práci + na cestě + "školné" vs. peníze navíc do rozpočtu)
Jo a ještě k tomu rodičáku, je pravda, že to není zase nijak závratná částka (pokud je to ten na tři roky, tak je to cca 7600 Kč), ovšem pořád se my matky v ČR máme asi téměř nejlépe na světě -nemusíme povinně do práce po šestinedělí, aniž by nám hrozilo, že přijdeme o práci, a stát nám vůbec nějaký ten rodičák platí. Jinde je to pár týdnů a šmitec, žena je doma zadarmo a řešte si to, jak chcete.

magdalenax
13. zář 2015

@medved09 Hlavně nezapomeň, abys měla každý den upečeno, uvařeno, uklizeno a perfektně nalakované nehty! Jo, to víš, i virtuální svět je malý

chris_n
13. zář 2015

@magdalenax ale notak 🙂

magdalenax
13. zář 2015

@chris_n Ahoj, prosímtě v klidu, ono neuškodí nikomu, aby se občas chytl jak se říká za nos

chris_n
13. zář 2015

@magdalenax 😀 😀 😀

medved09
13. zář 2015

@magdalenax Nevím, proč bych se měla chytat za nos. To, že se starám o rodinu (i o sebe) nijak nezastírám. Virtuální svět je takový, jaký si ho uživatelé udělají - tedy někdy i plný jedovatých slin 😀 Nyní končím, jdu si lakovat nehty 🙂 🙂 🙂

buldrik
13. zář 2015

@blanka_m
Ja sla do prace 3mesice po porodu. Nejdriv absolutne nepredstavitelne (v zahranici je to proste jinak nez v Cechach) a nebylo to nakonec tak strasny. na rodicovskou (pul roku) jsem v te dobe nemela narok. Stejne by to neslo, clovek muze byt pripraveny sebevic, ... u nas se to semlelo (s praci, nutnost stehovat, dve hypoteky ...), takze z jednoho platu bysme nezaplatili ani mandatorni vydaje.
Pracuju 4 dny v tydnu, vetsinou jsem v kanclu. Prvni rok jsme meli pani na hlidani (mela skupinku 4 deti), meli jsme stesti, ta pani byla uzasna...po prestehovani jsme dali malou do miniskolicky, naprosto to tam miluje. Ja si malou uziju vzdycky po ranu a po praci na 100%,, patky a vikendy jsou nase 🙂 mam pani na uklid, to pomuze hodne. ... A rodicovskou si hodlam vzit, az se rozhodnu zmenit praci. pul roku vcelku a nekam cela rodina vyrazime... Muzu ji vycerpat kdykoli do osmi let veku ditete. Ja osobne si radsi ten pulrok vezmu, kdyz je mala vetsi a je s vic sranda a daji se delat veci.
Neni to jednoduchy, ale miliony maminek se musi vracet do prace 6-18tydnu po porodu, cesko je vyjimka.

magdalenax
13. zář 2015

@medved09 Já bych to napsala jinak. Ve virtuálním světě jsme takoví, jak se v něm projevujeme. Nikdo si jej utvářet nijak nemusí. Je však vidět, že ses v mém příspěvku poznala a já jsem za to ráda, a myslím, že nejen já. To, jak ses chovala a prezentovala, byla Tvoje vizitka a myslím, že i zde je to jednoznačné. Byla jsi tak bezpáteřně drzá, že ses povyšolala nad ženy, které vychovaly třeba i čtyři děti, měly dobře placenou práci, vystudováno, ale Ty ses nad tím nepozastavila, asi tak. Nebyla v Tobě ani sebemenší kapka úcty a dodnes není

alboo
13. zář 2015

@blanka_m dceri je aktualne rok, nejsem ta matka co si uziva materstvi a nonstop se rozpliva nad ditetem... sla sem do prace na pul uvazku hned po MD, tudiz ji bylo 5mesicu a duvody.: doma me to proste uziralo, porod mi vlezl na mozek, vyse RP mi tez prijde smesna i kdyz sem si vedoma jak to chodi v jinych zemich. Ale chodim pouze na noční, pripadne vikend den, hlida manzel. Je nekdx dost tezke vse skloubit dohromady, v klidu se doma prostridat, naucit manzela muj pevny rezim, pokroky, novinky a tak. A to je to otec který se stara od zacatku, takze treba s pani na hlídání by to bylo těžší. Jesle si ja nedokazu predstavit, absolutne by mi to zničilo muj rezim. Dalsi strankou veci je taky to, ze pokud pujdes na cely uvazek do prace a budes mi chuvu tak velkou cast veci naučí dite ona a i když se budes sebevíc snazit tak ona bude urvovat co a jak i kfyz treba dle tvych prani. Jeste jesle a vecny nemoci, to by me vadilo taky dost. Ale samozrejme pokud to financne nepujde jinak a o dite bude postarano, proc ne

chris_n
13. zář 2015

@buldrik mužu se zeptat o jakou zemi se jedná?

alzbetak
13. zář 2015

... podla mojho nazoru sa da sklbit praca s dietatom, bez toho aby dieta ( a aj mama) bolo ochudobnovane o kontakt a nenahraditelne chvile s mamou. Ja som mala "veget" iba dni kedy som bola v porodnici. Pracujem od prveho dna co som bola doma. A podotykam NIKDY nebol nikto moju dceru co len kocikovat sam, alebo s nou vonku aj teraz ked je vacsia okrem mna a muza. Nikdy nebola sama v detskom kutiku "odlozena" a nevyuzivali sme starych rodicov na strazenie aa pod. Uzili sme si kazdy den maximalne a pritom mame doma stale aj navarene (kazdy tyzden aj napecene), upratane denne a kompletne a vsetko co treba si robime sami - vratane velkej rekonstrukcie bytu pocas rodicovskej dovolenky 🙂 ... ale ano nieje a nebolo to jednoduche... strasne to zavysi od povahy ludi... Malu az teraz sme zacali davat dva krat tyzdenne do miniskolky - ale hlavny dovod bol ten aby mala ona zabavu. Takze podla mna ano da sa sklbit rodicovstvo a praca ale chce to ridnu a zodpovednu organizaciu a strasne moc zavysi od prace ktoru clovek robi... Ja by som nikdy nepracovala na ukor malej. Pracu som vzdy mohla mat vyhradne za odmenu - a to sa mi vzdy vsetci smiali ... 🙂 ... aj teraz pred chviloou som doriesila posledne veci pracovne, ked sa uz spi... jojo vela krat sa stalo ze som si konecne lahla a o pol hodinku som mala budicek od dcerky... no co taky je zivot 🙂

chris_n
13. zář 2015

@alzbetak když je možnost homeoffice, tak je situace hodně jiná. 😉

alzbetak
13. zář 2015

@chris_n ano, suhlasim preto som to aj napisala... mnoho firem ma tiez moznost tak ako my vytvorit podmienky - a obojstranne si tak pomoct k uspokojivemu vysledku... otvorit svoje uvazovanie novym vyzvam... ale samozrejme su obory kde to mozne nieje. Ale to by mne zasa bolo prednejsie dieta... ak by som bola v stave ze by som to tak necitila, tak by som sa radsej este rok dva venovala kariere a dieta mala pozdeji. Ale kazdy uvazuje inak, tot moj nazor 🙂

chris_n
14. zář 2015

@alzbetak nwvim, jes4li zijes v cr nevbo na slovensku. Ale ja zatim moc ochotu homeoffice a kratsich uvazku v cr nejak nepocituju.

megy
14. zář 2015

já bych ráda do práce alespoň na pohotovstní služby od šesti večera do šesti rána jednou v týdnu - zaměstnavatel mi to umožní, ale problém je u nás manžel 🙂 já nechci jen brát almužnu od státu a jen tak dostat peníze od manžela. on třeba nedokáže pochopit toto :-/ jsem doma už 4 roky a hrabe mi.

svobodpetika
14. zář 2015

já bych chtěla do práce jednou týdně, nejde ani tak o peníze ale prostě nechci vypadnout z praxe a taky se dostat mezi lidi 🙂 počítám že to bude ale nejdříve v 1 roce dítěte, kdybych mohla pracovat z domova makám hned 🙂

alzbetak
14. zář 2015

@chris_n ... to je prave problem vo vseobecnosti v nasich krajinach... inde vo svete to bezne funguje a vobec to nieje na skodu veci. Je dokazane dokonca ze ludia s home officom maju vacsi vykon. V dnesnej dobe je mozne pracovat ved resp spajat teamy a dobre fungovat po celom svete vdaka moznostiam pripojeni... tak nejak mi rozum nebere ze niektore spolocnosti posobiace v tuzemskych krajinach maju stale problem s takouto zakladnou vecou ako je home office ... ale ano, suhlas vela firiem s tym ma problem.... pritom to ma vela plusov ked sa clovek zamysli...

buldrik
14. zář 2015

@chris_n bydlim v holandsku

blondynka400
14. zář 2015

@alzbetak s tím HO to není až tak úplně jednoznačné. Na druhou stranu je zase spousta výzkumů, které tvrdí opak. Je to hodně pozice od pozice a dáno i povahou daného zaměstnance. A bohužel i českého jedince. Protože spousta mezinárodních firem to zkusila a pak zase zrušila nebo omezila, protože v ČR prostě nětkeré věci fungují jinak, než třeba v DE, v USA a atd.....
Já sama HO prosazuji, když to není jediná pracovní forma, ale jenom jako doplněk a pracovní náplň to umožňuje.
@chris_n máš pravdu, je to problém. Ale HO viz to co jsem psala, spoustu firem to zkusilo a nemělo to ten správný efekt. Ty zkrácené jsou maličko víc, ale stále je to cca 4% PP, což je málo. Spoustu firem si myslí, že je to dražší forma zaměstnávání, což sice najednu stranu ano, ale podle mne se to vyváží tím, že člověk (žena) na zkráceném úvazku má vyšší produktivitu práce a tím se to vyváží.

martinka565
Odpověď byla odstraněná
alzbetak
14. zář 2015

@blondynka400 tak to snad ani nieje potrebne hovorit ze HO nieje urcene pre kazdeho, ale treba k tomu vhodnu povahu... inak by to nemohlo fungovat ako som aj pisala vyssie... nie vsetko je pre vsetkych, tak isto ako nie vsetky profesie, pozicie... kde sa chce z oboch stran tam to funguje.

chris_n
14. zář 2015

@buldrik tak to jo, tamni poměry neznám. Myslela jsem, že jsou podobnější německým. Ja se třeba do práce ani neženu, protože prostě ted vím, že by mě tady nikde pořádně nezaměstnali a šla bych tak maximálně někam uklízet. Což by pokrylo maximálně jesle a nazdar bazar.

chris_n
14. zář 2015

@blondynka400
@alzbetak ja jsem třeba zodpovědná, a přesto jsem většinou raději jezdila pracovat do kanclu. Donutilo mě to. Ale zase při nemoci nebo vyřizovačkách jsem byla za flexibilní dobu a HO ráda, protože jsem nemusela řešit dovolenou, která mi tak zbývala opravdu na mé osobní volno.

Strana
z3