icon

Neschopenka a těhotenství

ladyingreen25
14. črc 2019

Ahoj, jsem těhotná 9tt a pracuji v 3 směnném provozu. Zaměstnavat mi tvrdí, že mě nemá kam přeřadit vzhledem k mému stavu a že chce abych si vzala neschopenku. Nemám rizikové těhotenství a hlavně se mi nechce přijít o peníze a být omezená vycházkami.
Nejedná se spíše o problém z jeho strany? Prosim o radu, zda má záměstnavatel právo mi nařídit tu neschopenku a jak bych se měla zachovat. děkuji za rady

Strana
z6
m_tina
15. črc 2019

@waloiss ne mozna, urcite... jasnee, pn je jednodussi, bohuzel... me to proste vadi, ja bych to neudelala... byla sem skoro cele tehu doma na pn, kvuli hromadě zdravotnich duvodu, vychazky byl vopruz, ac sem byla venku tak 1 za 14 dni a proste vbych do toho dobrovolne nesla... jak me bylo smutno, ze sedim doma na zadku mezi 4 stenama!

sudylichozrout
15. črc 2019

@waloiss ty vubec nechapes, ze nejde o to, kolik pobiras, ale o to, kdo te vyplaci. Mel te plstit zamestnavatel a platime ti misto nej flakandu doma my ostatni.

waloiss
15. črc 2019

Bez komentare tady 😀 uz opravdu...

drep
15. črc 2019

@matys13 hele, mě ty tyhle dojemný řečičky, jak si omluvit podvod (protože tak to říká zákon, ne já) fakt nepřesvědčí, promlouváš k někomu, měl neschopenku dvakrát po dvou operacích, do práce se vracel první možný den (což bylo za tak poloviční dobu, než se s danou diagnozou bývá doma) a kdo si mnohokrát v práci říkal, že z celého resuscitačního oddělení je asi nejhůř mně.
Já ty gynekology fakt nechápu a doufám, že jestli někdy budu praktik, rychle si pacienty vychovám, že neschopenky dávám na nemoc, ne na abych byla v klidu, abych si odpocinula, hrozi mi vyhazov a podobné zhovadilosti.

caverina
15. črc 2019

@drep ale to je uprimne tvuj problem,ze nastupujes do prace ve chvili,kdy jeste nejsi poradne dolecena....a uprimne je mi jasne,ze diky tomu,ze jsi lekar jsi dostala takovou peci,jakou bych napriklad ja se stejnou diagnozou nedostala...a netvrd mi ze ne...sama jsem na vlastni kuzi poznala jake to je prijit jako neznamy pacient a jako pacient,ktery ma za sebou zdravotnika....co driv neslo najednou slo....

sudylichozrout
15. črc 2019

@cell presne...

somalicats
15. črc 2019

@caverina @drep nikde ale nepsala, že se vracela do práce nedoléčená, jen že šla první MOŽNÝ den, tj. neválela se doma zbytečně dlouho. Jinak já teda jako pacient, pokud jsem někde poprvé, svoje tituly neuvádím (stejně na ně nemají dost kolonek 😀 ), a zatím se mi nestalo, že bych nedostala kvalitní péči - jenže já nikde nevysírám, jednám se zdravotníky slušně, ale na druhou stranu se umím ozvat, pokud na svoje slušné jednání dostanu neslušnou reakci (ale to se mi stalo za celou dobu jen 2x).

A upřímně mě fakt "baví" ty starosti s vycházkami těhotných a jejich dodržování - já teda byla nějakou dobu na neschopence každé těhotenství, i toto si nějakou neschopnost budu muset vybrat, protože mne čeká amnio, ale když už jsem na neschopence byla, tak mě ani nenapadlo řešit vycházky, protože mi bylo tak zle, že jsem na nějaké výlety, svatby apod. mohla zapomenout, nebo jsem měla nařízen klidový režim, a pak mi vycházky jaksi taky nechyběly, když jsem měla jen ležet a max do koupelny, kuchyně a na wc. Takže na neschopenky z důvodu toho, že se těhotné nechce makat, že chce odpočívat nebo že ji do toho nutí zaměstnavatel, jsem taktéž alergická.

caverina
15. črc 2019

@somalicats vzdy jsem na zdravotniky slusna...bohuzel jsem ten typ,ktery se pokud uz vazne nejde do tuheho neumim ozvat...tim jsem jen chtela rict,ze vytahovat se tim,ze ukoncuji nemocenskou hned jak je to mozne mi prijde fakt detinske....a mimochodem to priznani,ze kolikrat vypadam a citim se hur nez mi pacienti taky neni zrovna moc v pohode...nebo ty by jsi chtela aby te osetroval nemocny lekar? Ja urcite ne..

somalicats
15. črc 2019

@caverina Ona ale nepsala, že se kolikrát cítí vypadá hůř než pacienti, ale celé resuscitační oddělení. Já to vnímám jako nadsázku. Mně už kolikrát taky v práci nebylo nejlíp - momentálně řeším těhotenské nevolnosti, naštěstí mi teď není tak zle, abych objímala wc mísu od rána do večera jako s první dcerou, takže do práce chodím - a suverénně je mi nejhůř v porovnání se všemi ostatními na pracovišti 😉

caverina
15. črc 2019

@somalicats tak jsme tu zpravu kazda pochopila jinak🙂 ja jako vychloubani,ze jsem hrdina...ty ..ani nevim jak🙂 pokud budou existovat lekari,kteri budou davat

caverina
15. črc 2019

@somalicats nemocenskou jen tak,tak budou existovat lide,kteri toho budou vyuzivat a treba i zneuzivat....jsou tu daleko vetsi uniky penez o kterych se nam nezda..

somalicats
15. črc 2019

@caverina To jsou. ALe zrovna u těch neschopenek je aspoň ta možnost, že se hlavně zaměstnankyně dozvědí, že nemusí na neschopenku, když se jejich těhotenství nehodí zaměstnavateli do krámu, a že mohou být v krajním případě i doma za plnou mzdu a neomezené vycházkami, což je snad lepší, než být doma za 60% mzdy a nemoci pomalu nikam, protože vycházky.

caverina
15. črc 2019

@somalicats to mas urcite pravdu a verim,ze kdyby to bylo tak jednoduche,tak by se vubec nemusely zakladat tyhle diskuze....jenze teorie na papiru a realita jsou opravdu v tomhle pripade dost rozdilne....bohuzel ne kazdy podnikatel,podnik ma i lidskou tvar a jednani se svymi zamestnanci...a byt tehotna a vlacet se po soudech fakt asi neni to prave orechove...smutne ale je to tak...

drep
15. črc 2019

@caverina já nebyla nedoléčená, ale jistě kdybych smutně koukala, mohla jsem být doma další měsíc, protože trošku otok, trošku bolest atd. Péči jsem dostala úplně stejnou, úplně nevím, jak u artroskopie či osteosyntézy dostat jinou. Ano, uspávala mě moje kamarádka a přišla za mnou v pět odpoledne na kafe, to se počítá? A vlastně ještě ležela jsem na nadstandardu, to je náš zaměstnanecký benefit. Jinak fakt nevím, že bychom pro zdravotníky měli speciální šarži paracetamolu nebo jiné endoskopické nástroje 🙈
Že jsem se cítila hůř než moji kriticky nemocní byla nadsázka, já samozřejmě neměla selhání žádného orgánového systému 😂 a upřímně nevidím moc rozdíl mezi službou s chřipkou a třídenní službou v kuse, kterou jsem bývala nucena sloužit (a ne, fakt na resu v noci nesouložím kdoví s kým ani nepiju kafe ani neřeším svůj milostný život), ale v tom máš pravdu, že ten systém, který nás nutí chodit do práce s nemocí, je špatně. Jenže neschopenka znamená, že navýšíš počet služeb ostatním, to jsem taky takhle jednou sloužila v chřipkoe epidemii měsíc v kuse, kdy jsem měla měla asi 13 služeb a šla jsem v režimu 24, volno po službě, 24, volno po službě,... a myslela jsem, že to nepřežiju.
Ale nevím, jak to souvisí s tím, že rizikove těhotenství je diagnóza a na ní má být PN, chci být v klidu doma, protože mimísek diagnóza není a pokud nechci makat, můžu být doma, ale za své.

somalicats
15. črc 2019

@caverina Jenže to je holt chyba těch zaměstnanců. Oni to ti zaměstnavatelé ani k soudu dojít nenechají, protože moc dobře vědí, že tam by to projeli na celé čáře, to je jen další mýtus šířený zejména mezi zaměstnankyněmi. Zaměstnavatelé kolikrát dělají jen to, co jim zaměstnanci dovolí. A bohužel i naopak - když zaměstnanci dělají zaměstnavateli problémy, tak si zaměstnavatel sakra rozmyslí, jestli příště vyjde zaměstnancům vstříc (tohle píšu jako zaměstnavatel - bohužel i já už mám špatné zkušenosti zejména se zaměstnankyněmi, od té doby si sakra rozmýšlím, zda konkrétnímu zaměstnanci vyjdu vstříc nebo ne).

cell
15. črc 2019

@drep : chachá. Vybavila se mi situace mého muže (také res 😉, co ho chytly záda. S chronickým personálním podstavem se den co den šoural do práce. Jednou se zasekl u špitále v autobuse a ujaka se ho tam paní, že ho doprovodí do nemocnice k lékaři 😀D

caverina
16. črc 2019

@drep byla jsem na operaci s kolenem a bylo mi ortopedem vzhledem k povaze prace doporuceno neukoncovat nemocenskou driv...smutne jsem fakt koukat nemusela🙂 a co se tyce te pece tak v tom proste souhlasit nemuzu...mam v rodine nekolik zdravotniku a sami mi to priznali,ze to tak je...i kdyby se jednalo jen o rozdil v pristupu a chovani...ale netvrdim,ze jsou takovi vsichni...stejne jako ne kazda tehotna,ktera je na nemocenske je vyzirka statu...

vineta
16. črc 2019

Bože tady to zase vypadá 🙄. Tak se tu dámy předhánějte, která jste větší borec, která pracovala v horším stavu. Ono časem třeba i vám docvakne, že nejen prací živ je člověk. Ano, zaměstnavatelé by měli umožnit atd atd, nicméně vymahatelnost je trošku někde jinde, to je to, co se vysokoškolskejm profesím snaží naznačit snadno nahraditelný holky z výroby. Takže já se absolutně nedivím, že se nechají natlačit do neschopenky, byť mě to mrzí, že přijdou o prachy, byť mě to mrzí, že to za zameštnavatele platíme všichni. Ale nemrzí mě, že holky budou doma a nebudou dýchat nějaký výpary a nebudou stát u pásu apod., však každé správné pravicové srdce jistě uspokojí následné zdárné zrození budoucího daňového poplatníka. Upřímně já jsem kancelářská profese a zaměstnavateli si tady kvůli reprodukci a expozici potencíalním svinstvům pomalu stěžuju na plastovou varnou konvici a výměnu koberců, takže do továrny by mě fakt nikdo těhotnou nedostal ani smykem a ani zdálky. Ono se to snadno řeční, ale chtěla bych vás vidět (nechtěla, myslím to řečnicky, než se toho zas někdo chytne) po x letech snažení, x potratech, umělým oplodňování a bezdětnosti, jak byste pak hrdinsky naklusaly na 12 h k pásu. A rovnou si vyjasněme, že nejsem dělnice, mám právní vzdělání, a tak je mi jasný za a) jaký maj lidi povědomí o právu, za b) jak zaměstnavatelé ochotně vychází vstříc takovejm levičáckejm výmyslům a za c) jaká je teda reálná vymahatelnost.

Jo a @drep bude asi první doktor vyznamenanej za odvahu napsat pacošovi glejt na to, že je simulant. On až pak bude mít nějakej problém, jeho advokát pošle kytku za snadnej case.

caverina
16. črc 2019

@vineta skvele napsane🙂 diky ze je tu jeste nekdo normalni🙂

adelinaover30
16. črc 2019

@waloiss to je sila...takova nemakacenka vsichni platime 😐

waloiss
16. črc 2019

@adelinaover30 uz toho mam dost! A nehodlam neustale neco vysvetlovat 🙂 tri roky se snazite o miminko a kdyz se konecne zadari tak rozhodne nebudu zvedat 20kilove kartony s vyrobkama, makat na hale kde je 50 stupnu a kde je smrad ze vstřikolisu... napsala jsem ze nemam rizikove ale doktorka mi sama vystavila neschopenku z duvodu rizikoveho pracoviste... za 100% doma a tahat se pres soudy ze me nedali na vhodnejsi pozici? U nas v praci bych Mohla bych maximalne do kancelare delat inzenyra nevim pres co, a jak? Kdyz nemam na to vzdelani? Kdyby to slo tak to samozrejme delam... a ze je neco v zakoniku? Abyolutne nevite... jdete si stezovat na nemakacenka na Chánov nebo nevim kde... opravdu aby clovek neco komentoval aby ho nekteri pomalu neukamenovali...

sudylichozrout
16. črc 2019

@waloiss Vis, nemuzes poukazovat na Chanov a zaroven sama zneuzivat davky. Byt tebou bych tyhle uvahy vubec nevypoustela na svetlo Bozi. Misto toho, abys zvedla zadek a zacala se svym zamestnavatelem resit to, jak to bude, nechas si napsat neschopenku, aniz by ses vubec pokusila vyjednat reseni, ktere je spravne. Proste "ja jsem tehotna, tak se, state, starej". Protom by to melo byt "ja jsem tehotna, tak jak to udelame, muj zamestnavateli, zakonik prace nabizi tyto moznosti."

blueyonder
16. črc 2019

@cell Musím souhlasit s deniska2. U mě to bylo stejně, práce ve fabrice, i když na 12ky - ranní a noční. Zaměstnavatel mě opravdu neměl kam dát, ptz 12ky se nesmí dělat ani na ráno a byla to práce u stroje, takže za mě neměli nikoho, kdo by se se mnou střídal třeba po 8mickach, tak jsem sla na neschopenku. Což je normální praxe a doktorce stačilo, že dělám noční 12ky a taham těžká břemena. Takže tak!

blondynka400
16. črc 2019

@blueyonder no jo, jenže to je právě špatně. Když nemá, má dvě možnosti: 1) místo dočasně vytvořit, v rámci administrativy se skoro vždy dá najít něco, co je potřeba udělat a zvládne i člověk z výroby 2) nechat zaměstnankyni doma za 100% platu.

waloiss
16. črc 2019

No, v rámci administrativy... v kanceláři lidí 80, na hale na jedné směně lidí 20 a je to nedostatek... firma nevím jak velká a kdyby všechny těhotné měli dávat na administrativu... nereálné

blondynka400
16. črc 2019

@waloiss však to jsou také místa, která jsou účelně vytvořená, protože vždy je lepší alespoň nějaká odvedená práce, než platit úplně "za nic". A budete se divit, dá se toho najít docela dost. Další místa se dají najít třeba v logistice a pod. Vše je jenom o tom, zda zaměstnavatel chce a nebo nechce. Jak už jsem tu psala, když se sešlo těhotných fakt hodně, už to nešlo a zůstaly doma. Ale vše je opravu jenom o tom, zda zaměstnavatel alespoň maličko chce a jako se zachová těhotná žena. Ono je jednodušší jít rovnou na PN, vlastně pro obě strany, jenže to není správně a je špatně, že se to stále toleruje a bere jako norma, která je vlastně v pořádku....

waloiss
16. črc 2019

@blondynka400 podívejte, jak už jsem psala... udělala jsem přesně to, co všechny kolegyně které zjistily graviditu... nebudu riskovat že by se něco stalo nebo nestalo s malým. Kdyby přeřazení na jiné pracoviště šlo, proč se tak nestalo u žádné z kolegyň za 25 let od založení firmy? Proč všechny skončily na neschopence? Protože ví jaké je jednání... máte se s někým dohadovat a nevědět jak to bude dál, neustále se rozčilovat a nebo prostě jít na tu neschopenku? Že jsem nemakačenko... dobře tak ano, s dovolením budu 5 měsíců na PN a potom na mateřské a rodičáku... a jelikož se jedná o mé první a tudíž i poslední dítě... s dovolením bych si to ráda užila... protože za 4 roky to bude zase jen 220 odpracovanych hodin mesicne, ranni- odpolední-nocni, vikendove 12ctky, svatky a vsechno... takze hezky vecer

blondynka400
16. črc 2019

@waloiss proč hned taková reakce? Já nikdy neřekla, že jste nemakačenko. Proč se tak nestalo? To je jednoduché, jak jsem napsala, toto chování se bere jako norma, která je vlastně v pořádku, doktoři to vesele podporují, tak proč ne... A zkoušela jste se vůbec některá dohodnout a nebo rovnou jdete všechny na na PN, protože to tak měly všechny?...
Ono by bylo lepší se nad tím trošičku zamyslet než tady na ostatní útočit.

sudylichozrout
16. črc 2019

@blondynka400 presne tak.

waloiss
16. črc 2019

@blondynka400 nemyslím si, že já jsem ta která útočí spíše se brání... ikdyž jsem Vás označila v příspěvku nebylo to mířeno na Vás že Vy jste mě označila za nemakačenka... samozřejmě že jsem se bavila s vedoucím provozu.. odpověď? Bohužel z Vaší pozice vas na jinou přeřadit nemůžeme, není kam. A: můžeme vam maximalne umoznit ranni smenu bez vikendovych 12ctek... nechcete jit radeji na neschopenku? A hotovo... a takhle jsme dopadly vsechny... ma todle cenu? 🙂
Dalsi priklad uvedu... kolegynin syn nastoupil do prvni tridy.. jelikoz ma muze slovaka, logicky vy se s nim cestinu asi uplne moc nenaucil.. prosila o vynechani aspon odpolednich smen aby mohla byt s mladym a nejak se s chlapem vystridat v hlidani... vedeni: a bude vam to stacit jen tendle mesic? To tak delat nemuzete... nastesti nas mistr je vlovek na urovni a z odpolednich ji vyradil na cely rok, ovsem delala v kuse nocni 12ctky aby to mela tak nejak nahrazene...
Opravdu nevim kolik lidi by se dohadovalo a nebo to nechaly radsi tak...

Strana
z6