icon

Neschopenka a těhotenství

ladyingreen25
14. črc 2019

Ahoj, jsem těhotná 9tt a pracuji v 3 směnném provozu. Zaměstnavat mi tvrdí, že mě nemá kam přeřadit vzhledem k mému stavu a že chce abych si vzala neschopenku. Nemám rizikové těhotenství a hlavně se mi nechce přijít o peníze a být omezená vycházkami.
Nejedná se spíše o problém z jeho strany? Prosim o radu, zda má záměstnavatel právo mi nařídit tu neschopenku a jak bych se měla zachovat. děkuji za rady

Strana
z6
sudylichozrout
15. črc 2019

@caverina Hehe, to uznavam, ze mas pravdu. Ano, nezazila jsem HPP ve fabrice, jen brigady pri studiu. Ale na svou obhajobu bych jeste rada podotkla, ze jsem pul roku stravila pracovne ve Skodovce. Byla jsem tam mnohokrat, koukala plne pod poklicku temer vsem oddelenim, videla, jak tam pracuji odbory a co dokazou. Od Skodovky by se meli ucit vsichni.

janule1940
15. črc 2019

Já bych se nehádala😉 Pokud chcete dostat 100% mzdy a být doma a nebo být za stejnou mzdu přeřazena na jinou práci, kterou budete moct vykonávat, udělala bych to takto: Přinesla bych potvrzení od lékaře s tím, že Vám lékař řekl, že jste zcela zdravá a neschopenku Vám nemá důvod napsat, že by se jednalo o podvod. A že teď nevíte, co dělat, že Vám lékař doporučil dotázat se na inspektorátu práce, protože práce přes noc a na tři směny je pro těhotené zakázaná🙂 A zeptala bych se zaměstnavatele, zda se tam dotáže sám a nebo to máte udělat sama. Bez boje, s nevinným úsměvem. No, a hned to půjde, uvidíte.

sudylichozrout
15. črc 2019

@janule1940 Presne tak.

caverina
15. črc 2019

@sudylichozrout to urcite meli...a byli by spokojeni vsichni a nebylo by potreba zakladat tyhle diskuze...jenze to tak bohuzel neni a obavam se ze nikdy nebude🙂

blondynka400
15. črc 2019

@caverina v bývalé firmě jsme běžně nechávali ženy za 100% platu a vždy jsem jim to nabídla sama od sebe 🙂 Pro některé jsem našla náhradní práci, ale když se sešlo těhotných víc, už to nešlo, neměla jsem je kam přeřadit. Nešlo jenom o směny, spíš o chemické látky, které by plod mohly teoreticky poškodit. V životě bych to neudělala tam těhotnou nechat, ač by nám nikdo nikdy nic nedokázal, většina holek to ani nevěděly a divily se, proč nemůžou dál chodit do práce.

caverina
15. črc 2019

@blondynka400 tak to jste byly vyjimka a je to fajn,ale vazne tak hladce to vsude bohuzel nefunguje

sudylichozrout
15. črc 2019

@caverina A co kdyz je to jinak? Co kdyz to zenske ani netusi a nezajimaji se, ze by tuto moznost mely a rovnou klusou k doktorovi pro neschopenku?

blondynka400
15. črc 2019

@sudylichozrout docela by mne zajímalo, kde jsi vzala, že by se měli od Škodovky všichni učit 😀 Já osobně si to tedy nemyslím...

@caverina bohužel vím, že to tak všude nefunguje. Já už jsem v jiné diskuzi byla označena za "hnusnou" HR, co jde proti lidem 😀 Podle mne má ale člověk svědomí jenom jedno...
To, že ale jde velká část žen rovnou na neschopenku (ač vůbec nemusí) a doktoři je v tom vesele podporují je bohužel fakt, který je a který mne též štve...

caverina
15. črc 2019

Nebudu tvrdit,ze spousta doopravdy jde rovnou na nemocenskou a nic neresi...ale doopravdy to neni tak cernobile jak se to tu prezentuje...

sudylichozrout
15. črc 2019

@blondynka400 No, jak rikam, byla jsem tam jeden cas pecena, varena 🙂

blondynka400
15. črc 2019

@sudylichozrout já právě taky. Proto vím, že to není úplně tak úžasné 🙂
@caverina za mne je to opravdu značná část, ač jsou důvody různé. Lenost, nátlak zaměstnavatele, neznalost žen, že nevědí na co mají nárok a atd. I jak tu byl zmíněný důvod umělé oplodnění, nebo to, že se těhotenství podařilo po dlouhé době. Zde to třeba chápu, že se žena bojí, ale řešit to PN není asi úplně správné. Některé komentáře zde mi též přišly zbytečně tvrdé, ono ne vždy je opravdu těhotná ta lína mrcha, co nechce dělat a proto je doma na PN.

sudylichozrout
15. črc 2019

@blondynka400 Aaaha, a smím se zeptat, co ti tam přijde špatně, nebo zkrátka tak, že to není až tak úžasné? Docela by mě zajímalo, jak na to nahlíží člověk, který tam byl zaměstnaný. Já jsem byla zvenčí, ale musela jsem proniknout hodně hluboko do firmy a jejího fungování. Vlastně jsem musela pochopit celou Škodovku, jinak bych pro ně nemohla dělat to, co jsem pro ně dělala.

caverina
15. črc 2019

@blondynka400 no prave...nic se nevi a hned se soudi jak by to melo byt a co je spravne...budu se opakovat ale nic neni jen cerne a bile a podle toho by mely byt reakce a ne hned delat z nekoho vyzirku.. To je cele...

blondynka400
15. črc 2019

@sudylichozrout já tam nikdy na HPP nepracovala. Nemůžu dlouhodobě pracovat ve firmě, kde nesouhlasím s jejich personální politikou a celkově s nastavením firmy 🙂 Ono by to bylo na delší diskuzi, hlavně já to vidím ze svého HR pohledu a z toho jsou firmy, co jsou úplně někde jinde. To samé odbory, ve Škodovce jsou pro mne prototyp odborů, které firmě akorát škodí, místo toho, aby prospívaly... Zase na drahou stranu netvrdím, že je Škoda špatný zaměstnavatel, řada věci je tam super, ale pro mne to není top firma, která by se měla dávat lidem za vzor. To kdysi býval třeba Plzeňský prazdroj, který ale taky poslali do kytek...

@caverina tak to je taky taková klasika ne? Asi všech diskuzí.... S tím se člověk tak nějak musí smířit.

sudylichozrout
15. črc 2019

@blondynka400 Hm, to by tedy bylo na zajimavou a dlouhou debatu. Kazdopadne dik za info 🙂

j.a.n.i
15. črc 2019

@blondynka400 No, možná to tam není úžasné, ale zákoník práce se tam dodržuje, takže se těhotné fakt nestane, že by nebyla přeřazena na práci, kterou dělat může. Ale to se mnohým taky nelíbí, protože by raději byly doma a to je ten problém...

leymea
15. črc 2019

@janule1940 krasne jsi zakladatelce poradila 🙂 snad to tak udela a nenecha si sr*t na hlavu. 🙂

blondynka400
15. črc 2019

@j.a.n.i to jsem ani neřekla, že nedodržují 🙂 Bylo by smutné, kdyby už ani v takto velké firmě, která je montovna, neměli těhotnou kam přeřadit... A to, že se to některým nelíbí, je celkem docela jasné, viz některé příspěvky výše.

@sudylichozrout bylo, ale ne v diskuzi těhotenství a neschopenka 🙂

sudylichozrout
15. črc 2019

@blondynka400 Skodovka ale neni montovna. Maji tam pomerne rozsahly vyvoj.

drep
15. črc 2019

@katka_nedo tak pracovala jsem osm let, cca 300-350 hodin měsíčně a můj roční výdělek v hrubém byl v průměru přes milion, tak co myslíš?

drep
15. črc 2019

@matys13 akorát že se chováš úplně stejně, tak si o ty cikány nemáš co otírat pusu!

matys13
15. črc 2019

@drep já jim aspon neříkám cikáni.. nic proti nim nemám. znám hodně co jsou v pohodě a pracují tak proč vy jim říkáte takhle?

já jsem jen napsala svůj názor na toto, to že se neshoduje s vaším neznamená že musíte hnedka být zlá

blondynka400
15. črc 2019

@sudylichozrout já se nechci hádat, co jsou a co nejsou 🙂 Většina jejich "výrobního" závodu je montáž, tak jako všechny koneční výrobci automobilů v dnešní době. To, že k tomu mají další další oddělení, jako vývoj, velmi propracovanou logistiku a další oddělení je snad jasné .-)

waloiss
15. črc 2019

@sudylichozrout draha paní, můj zaměstnavatel je firma na výrobu plastů, rakovinotvorné materiály a tomu podobné 🙂 za příživníka na dávkách se rozhodně nepovažuji... odpracováno mám, přesčasů více než dost... jen reaguji že mě zaměstnavatel sám řekl neschopenka, vhodnou práci pro tebe nemáme, a za 100% doma rozhodně neležím... a musím si vystačit s tím co mi chodí... takže nejlepší člověka hned urážet a pojďme všechny co se do něj vejde, že ano? 🙂

monika76301
15. črc 2019

Holky prosím nehadejte se... Ja chápu holky co píšou ze jako dělnice je jim nabidnuta pn a ony ji využiji protože těhotenství 🤰 neni sice nemoc ale dělat například s laky nebo chemikáliemi je i tak hnus ne tak v tehu... Ja delala s chemikaliemi 12tky ranní noční... Jelikož ale znám zákoník práce jelikož se ale v tomhle vzdělávam a vim na co mam nárok nesla jsem na neschopenku jako 1000 dalších holek od nas z firmy... Přišla jsem do kanceláře za mistrovou rekla jsem ze jsem tehotna dodavam ze v 5 tt kdy jsem předtím mela mimodelozni těhotenství takže absolutně nic jisté mudr mi mohl napsat pouze papír ze potvrzuje těhotenství z krve dle hcg logicky v 5 tt nic vic vidět nemohl... Ale dělat noční 12tku s chemikaliemi v rousce asi těžko... Zároveň jsem řekla ze vim ze jako těhotnou mě vyhodit nesmí a ze zadam o přeřazení na jinou pracovní pozici vhodnou pro těhotné... Hned ten den jsem zůstala doma na 100% mzdy a ještě dalsi měsíc nez mi našli vhodnou pozici... Delala jsem v kanceláři tridila a zarazovala faktury... Práci umele vytvořili protože lepší zařadit pár faktur nez aby me platili úplně za nic... Vim ze kdybych meho gynekologa poprosila pn by mi dal. Zvlášť po tom co jsem mela za problémy viz. Mimodelozni apod. Každá firma ma takové místo jako udělali mě... Nebuďte blbé Holky trošku čtěte at znáte svá práva... Nehledě na to ze ten vyrovnavaci příspěvek je skvělý a budete mít tudíž hezké peníze... Pokud jsou v těhotenství problémy ihned na neschopenku nic nestojí za to ani peníze... Ale pokud nejsou? Nevidím důvod... Pak budete doma 3 roky

drep
15. črc 2019

@matys13 tak všichni moji cikánští kamarádi si sami říkají cikáni. Váš názor je, že je v pořádku páchat pojišťovací podvod, protože to je přesně to, co děláte a ano, to jsem zlá. Protože podvodníky prostě ráda nemám.

m_tina
15. črc 2019

@monika76301 a presne tak to ma byt!!!

@waloiss jenze za 100% platu stevdoma lezet mohlava o to tu jde!

waloiss
15. črc 2019

@m_tina mozna mohla 🙂 ale verite ze mi v tu chvili bylo uplne u prdele jestli budu doma za 100% nebo jen za 60%? 🙂 nabic jsem nestala o to dohadovat se v praci. Nam se zadarilo po 3 letech snazeni, a udelala jsem to, co vsechny kolegyne ktere zjistily graviditu. Neschopenka. Pridala jsem jen do diskuze, rekla jsem narovinu co a jak... 🙂 a ze by me od pásu preradili do kancelare? Na vhodnou pozici? Kdyz v kancelari je vice lidi nez na hale u stroju? To by se mi libilo ne ze ne 🙂

matys13
15. črc 2019

@drep já nechápu že to pořád tak hrotíte.. v když jsme se snažili celou dobu jsem chodila do práce.. když jsem si píchala hormony, taky jsem chodila do práce.. když mi brali vajíčka tak jsem taky chodila do práce.. ale když se to konečně povedlo, tak radši budu doma a páchat jak vy tvrdíte podvod než abych ty peníze a celou tu dobu snažení vyhodila oknem..

kdyby doktroka nechtěla nebo nesouhlasila, tak by mi tu neschopenku snad nevypisovala ne? já ji řekla že ji chci kvůli umělému oplodnění abych byla doma v klidu a pak si nevyčítala že se to nepovedlo třeba právě kvůli stresu..

znám ženský co jsou doma i rok a to těhotné nejsou a zatím se snažej.. tak se hodte do klidu

cell
15. črc 2019

@matys13 : a na jakou diganózu Ti doktorka tu PN vystavila? protože "abych byla doma v klidu", to není. Pokud je mi známo, tak těhotenství se buď udrží nebo ne, na to zas míra stresu takový vliv nemá. Jen je to módní .... a PN na "snažení", to už je fakt mimo. Pak se nedivím, že stát nemá na to či ono, když tady lítají peníze oknem

Strana
z6