Neschopenka a těhotenství
Ahoj, jsem těhotná 9tt a pracuji v 3 směnném provozu. Zaměstnavat mi tvrdí, že mě nemá kam přeřadit vzhledem k mému stavu a že chce abych si vzala neschopenku. Nemám rizikové těhotenství a hlavně se mi nechce přijít o peníze a být omezená vycházkami.
Nejedná se spíše o problém z jeho strany? Prosim o radu, zda má záměstnavatel právo mi nařídit tu neschopenku a jak bych se měla zachovat. děkuji za rady
@waloiss no, ma to cenu. Mela jsi odpovedet, ze k PN neni duvod a pokud pro tebe nema jinou pozici, ma te nechat doma za plnou mzdu. Hotovo, vubec nevim, co je za problem. Kdyby se cukal, stacilo rict, ze se obratis na inspektorat prace. Ja nechapu, proc jste vsechny jak ovce. Promin, ale jste. Nekdo vam neco rekne a vy vubec nezjistujete, jestli je to pravda, jestli je to spravne a jestli nemate narok na neco jineho. Proste slepe a poslusne na PN. Samozrejme, ze zamestnavatel ti rekne PN, nemusi ji platit...
Zensky, premyslejte hlavou.
@waloiss neznám provoz, tedy nemůžu hodnotit, zda by ranní směna byla řešení (myslím tím chemické látky a pod). Jestliže to řešení není, což dle toho co jsem četla předpokládám je opravdu potřeba to řešit dál. Jak jsem napsala, ono je to jednoduší jít na PN a vlastně se řadě žen ani nedivím, s některými zaměstnavateli je to fakt těžké. Jenže vše je jenom o tom, co si člověk nechá líbit. A tady je zákon a i rozum jasně na straně těhotné ženy a ten "boj" není nějak složitý a těžký.... Ten druhý případ co popisujete to je bohužel opravdu jenom o benevolenci zaměstnavatele, na to není žádný zákonný nárok a popravdě tomuto bych asi nevyhověla ani já a nebo stejně jak to vyřešil zaměstnavatel, tedy dočasně a něco za něco.
@sudylichozrout ja teda v takove situaci nebyla,ale myslim,ze ty zeny maji jednoduse strach. Chteji se do nejake prace po rodicaku vratit. Kdyz budou delat problemy,tezko si je zamestnavatel necha. A hledat praci s malym ditetem a treba se zakladnim vzdelanim asi neni uplne med. Ted je to treba lepsi,ale nikdo nevi,co bude za zri roky. A ty zenske se chteji nekam vratit.
Vim,ze zakon rika neco jineho,ale zase chapu i je. Ono ani to dohadovani v tehotenstvi neprida.
@marketa11112 ja chapu, ze maji strach, chapu, ze se boji v mnoha ohledech. Ale nechapu to, proc maji zkratka ti ostatni jejich strach dotovat. To, ze se nekdo boji si vyjednat podminky, na ktete ma narok, je preci samo o sobe duvod k tomu, jit po rodicaku jinam. Vzdyt co je to za firmu, kde se bojis se hlasit o sva prava? Prace je vsude mraky a jeste docela dlouho bude...
@sudylichozrout ja to chapu, sama vim,jak by se tato situace mela resit. Ale take chapu,ze jsou mista,kde te prace moc neni a clovek si nemuze moc vyskakovat. A to ani ted. A za tri rok muze byt o dost hur. Uz se zase vyjadruji o krizi,tedy predpovidaji,ze ekonomicka krize dorazi,ze prace bude mene atd. Ja sama poprve jela rano po kontrole od lekarky misto do prace , rodit. Zadne flakani se nekonalo. Podruhe jsem od 2,5 mesice sla na rizikac,od 20 tydne jsem lezela ,pak byla v nemocnici. Vychazky mi byly teda uplne fuk. Kez bych byla v pohode a mohla makat. Ale chapu,ze nekdo ma sve strachy. Nebo jen nevi,ze takovy narok ma, a zamestnavatel toho vyuzije. A jo,stve me,ze to jde z nasich dani, (tedy aktualne z mych ne). Ale daleko vic me stvou jine davky.
@waloiss já už toho taky mám dost. Ano, nebyla bych stejná ovce jako všechny okolo a písemně oznámila graviditu a žadala přeřazení. A pokud základem práce je tahání břemen, tak pokud není kam přeřadit, můžeš být doma za 100%platu. A ano, fakt bych to udělala, protože já bych neuměla žít s tím, že jsem si něco vyfalšovala.
Já opravdu nechápu, jak může být v pořádku, když podvádím já, ale ty nemakačenka v chánově, to je špatný. Je to proste totéž. Podvod je vždycky podvod a je fuk, čím se vymlouváš.
Můj zaměstnavatel mě taky tlačil, abych zůstala na resuscitačním. Protože za mě neměl úplně adekvátní náhradu. Tedy nenutil, spíš tak lehce citově vydíral. Práci miluju, s šéfem jsme kamarádi, hodně blbě se to odmítá a přesto jsem to zvládla a šla na nerizikové pracoviště.
@blondynka400 NJ, jenže když nemáte kvalifikaci na administrativní práci a fabrika je plná bab, tak vás do kanclu nedají a ještě by tam byla tlačenice 😉 a pak ta druhá možnost by jít měla, jenže když zaměstnavatel nemá zájem, tak si vždy něco najde, jak to nedat. To tady holt nikdo nevyřeší, to by se muselo jet podle zákonů, a posud vím, tak většina zaměstnavatelů je obchází, kde se dá!
Holky a už vůbec nechápu, proč si tady nadavate a obvinujete někoho za nemakcenka, když je v těhotenství na nemocenské! Každý to má jinak a když děláte holt na rizikovém pracovišti a leta, tak proč nebýt na PN, když vám stejně zaměstnavatel nevyjde vstříc. Znám spoustu holek, co to tak mají. Každý nedělá holt pěkně v teple v kanclu, tam ať si sedí až do mateřské, ale když si při práci ani sednout nemůžete, tak tam vydržte 9 měsíců!
@blueyonder děkuji za Váš komentář, aspoň někdo to opravdu chápe 🙂
@j.a.n.i no já jsem na neschopence od začátku protoze mám za sebou několik potratu a dělala jsem pečovatelku v domově pro seniory, lehká práce tam není a nemluvím o práci s biologickým materiálem, nepřijde mi fér některé těhotné nazvat prizivnikem
@waloiss já to chápu, taky jsem si tím prošla u prvního těhotenství. Nehledě na to, že ty první dva měsíce, co jsem byla v práci, se na mě někteří dívali zkrz prsty, ptz za mě museli třeba takat těžký bedny atd., Takže to nebylo ani moc příjemné.
@blueyonder a co musí být třeba na zakládání faktur nebo skenování za kvalifikaci? 🙂 A to, že si zaměstnavatel vždycky něco najde.... Ano ze strany zaměstnavatele se dá dělat hodně věcí, ale tady je to prostě jasné a zaměstnavatel nemá šanci 🙂 To, že zaměstnavatelé obchází zákony, to už se tu též jednou řešilo (v jiné diskuzi), ono zaměstnanci též nejsou žádní svaťoušci, český zákoník práce je sto let za opicema. Za mne bych řekla, že ani jedna strana si nemá co vyčítat....
Každopádně se mi líbí ten komentář, že když si někdo pěkně sedí v teple v kanceláří, ať si tam sedí až do 9 měsíce,. Vy si fakt myslíte, že všechny "kancelářská" práce je procházka růžovým sadem a je to tak děsná pohoda?....
@smisek2011 ale to jste měla oficiálně rizikové těhotenství? Ono za mne je potřeba neplést dvě věci, skutečné rizikové těhotenství a PN na žádost ženy
@blueyonder Ano, přesně. Já sice dělám kancelářskou práci, ale upřímně jsem v prvním trimestru byla totálně neschopná, prospala jsem půl pracovní doby na kancelářským stole a nedalo se s tím absolutně nic dělat. Spala jsem tak 16 hodin denně. Navíc mi to nemyslelo, jakože vůbec, totální zatmění, což teda při mý práci je taky průser. Měla jsem štěstí v tom, že si nikdo ze šéfů nevšiml, ale jako moc nevím, co bych teda měla dělat- asi bych, abych byla spravedlivá a nikde se nepřživovala, měla odejít na neplacené volno, protože tohle by samozřejmě dovolená nepokryla. Musím říct, že za neschopenku bych se tehdy opravdu blbě necítila, a to teda ani předtím, než jsem začla mít reálný rizikáč.
A práci fyzickou si už vůbec nedovedu v tom svém tehdejším stavu představit, usínala jsem i ve stoje v metru! Tak nějak mám pocit, že tady někdo operuje furt jen s tím, co prožil sám, a nedovede si představit, že někdo to těhotenství třeba snáší úplně jinak.
“Práce nevhodná pro těhotný” se jaksi nekryje s tím, na co se těhotná reálně cítí a jaký má její konkrétní stav limity, takže ve spoustě případů není na přeřazení prostě ani nárok. A mně prostě přinejmenším nevadí, že v takovým případě jde žena na neschopenku. Každý nemá práci, kde může strávit den s hlavou v míse. Nehledě na to, že být třeba ve špitále ošetřovaná doktorkou, které by to myslelo v těhotenství podobně jako mně, tj skoro vůbec, nebo že by mě měla vézt autobusem řidička, která je na tom s únavou tak, jak jsem byla já, to jim fakt radši zaplatím pobyt doma.
@smisek2011 jsem teď opět na neschopence, taky od začátku a jako vy, po dvou potratech. Mě to Dr po tom posledním tak řekla, že nebudem nic riskovat. Jinak se mě stejně při každém tehu ptala na práci, jak je riziková, ale to jsem byla ještě na rodičovské. Teď jsem byla v práci, ale práce v chladu, kde sedíte celý den v 15 stupních a skoro se nehýbejte, takže bych tam stejně dlouho nevydržela.
@blondynka400 no ale vy nás taky zazete do jednoho pytle. Jestli vy to máte jinak a se zaměstnavatelem se můžete domluvit, tak si gratulujte, ptz plno lidí tohle nema.Jinako na faktury apod., Tak tam si to ta baba hlídá, a dělá tam jen ona plus druhá na mzdovce a to holt není jen o jedné práci, ale o administrativě celkové, takže tam bez zkušeností nikoho nedávají.
@vineta ano každý to snáší jinak, myslím že na neschopenku má nárok kdokoliv, ať dělá co dělá. A je to jeho věc! Odpovídala jsem jen paní, která se pořád naváží na to, že jít na PN by se nemělo zneužívat a pořád se ohání, tím že ty těhotné jsou neschopné si to zajistit. Ale když je práce nevhodná a přeřazení není možné, tak to většinou jinak nejde. A co se mě týče, tak mě bylo pri každým těhotenství špatně, zvravení do 4mesice a omdlévání. Jinak znám pár holek, co dělaly v kanceláři a byly tam až do konce, ale asi jim tak zle nebylo. Což u vás je třeba jine. Víte, mě zase zvedání komentáře té paní a jí podobné. Podle mě, ať si život každý zařídí, jak chce, ale nepovysuje se nad jiné.
@blueyonder a do jakého? Já zde příživníkem a nemakačenkem nikoho nenazvala. Spíš mi jde o to, že tohle je věc, v které jsou zajeté špatné stereotypy, které se tváří jako správné a přitom to správné není. Když se budeme všichni k těmto věcem stavět jak se stavíme, nikdy se nic nezmění.
Já to mám se zaměstnavatelem "jinak", reprezentuji HR, tedy já jsem tam, co rozhoduje, jak je k těmto věcem budeme jako firma stavět.
@vineta Trpela jsem v druhem tehotenstvi brutalnimi nevolnostmi. Bylo mi spatne prakticky porad, zvracela jdem klidne 20x za den. Presto jsem normalne pracovala, jezdila na schuzky a tvorila hodnoty. Na tohle bych PN dostala uplne s prehledem a protoze jsem si priplacela nemocenske pojisteni, mohla jsem na ni jit. Nesla jsem. Proste jsem to kousla a lidi kolem me tez.
@blondynka400 vidíte, u nás to asi ve firmě ani nebylo nebo se to neřešilo. Ředitel cizinec a vedoucí to prostě řešili neschopenka mi.
@sudylichozrout Jenže ty děláš na sebe, ne? Tam je asi větší prostor pro to si to přizpůsobit a hlavně vyhodnotit, jestli už nepoškozuješ zákazníky.
@blondynka400 nebo ještě propuštěním pro nadbytečnost, to už je lepší ta neschopenka.
@vineta Ano, delam, ale princip je stejny. Kdybych sla na PN, poskodila bych sebe i je vic, nez kdyz jsem se na schuzce omluvila a sla na toaletu. Bylo by mi hodne zinantni, kvuli tomuhle nastupovat na pn.
@sudylichozrout to jste měla dobrý, když jste měla takovou práci, ale u pasu když nemůžete odbitat jak potřebujete, tam to prostě jinak nejde.
@blueyonder Treba z duvodu brutalnich nevolnosti u pozic ve vyrobe tu PN chapu. Tam proste opravdu nelze praktikovat to, co jsem mela ja. Ale o tom rec neni. Rec je o tom, ze spousta zenskych pocura papirek a kvaci na PN, protoze "maji strach", coz casto prelozeno do normalniho jazyka znamena, ze se jim nechce delat a maji bezva moznost jak se flaknout a flakat.
@blueyonder to je ale přesně ono. A já netvrdím, že je jenom chyba na straně žen, je i na straně zaměstnavatele, viz třeba u vás. Jenže u tohoto je to jenom o tom, co mu žena dovolí a co ne. Ale to už se opakuji. V těhotenství vás nikdo pro nadbytečnost nepropustí, nemá jak 🙂
@sudylichozrout to mas pravdu...ale jak jsem stacila vyporozovat i z jinych diskuzi,tak na tu PN "kvaci" prave ty,ktere maji fyzicky narocnou praci a presto se do nich tady zenske pousti a nazyvaji je vyzirkami a nemakacenkami...a nemysli si,ze kdyby to bylo tak jednoduche zustat doma za 100% procent platu a nebyt omezena vychazkami,ze by toho kazda nevyuzila...
@sudylichozrout to je možné, že toho dost žen využije! I když to není žádný med, musí se dodržovat vycházky, teda aspoň já je dodržují, ptz jsem posera 😁 a to pak omezuje. Sice na mě nikdo nepřišel jak u dcery, tak zatím i teď. Ale co vím, tak na to dost žen kašle. Ale zase si říkám, že se to dá vydržet a letos tu dovolenou prostě ozelime. Stejně po těch potratech, co jsem měla jsem teď víc opatrná.
@blueyonder s tou dovolenou to mame stejne 😀 taky jsme zaplatili v lednu tunisko, a zacatek brezna a ejhle 😀 tak jsme to zrusili... platili storno poplatky coz nebylo zrovna malo 😂 ale klouček je samozrejme prednejsi zejo 🙂 horsi to bylo s nevlastni dcerou kterou mame v peci. Ta uz se sbalila na dovcu v unoru, bobek, tak se tesila k mori 😀 a je to tak, prece se nebudu jen tak pro nic za nic dobrovolne podrizovat tomu kdy muzu a nemuzu s malou na hriste, nekam na vylet apod. Do prace by clovek sel i rad, ale kdyz vidite pristupy nadrizenych...
@waloiss Je to tak, já mám štěstí, že babička bydlí s náma v dvojdomku a je doma, tak je malá většinou u ní. A můžu si odpočinout. Jinak ty diskuze tady jsou o ničem, lepší se asi nevyjadřoval! Jak máte jiný názor, tak vás hned ti moralisti ukamenuji 😉

@blondynka400 jen jsem chtela napsat ze sice zakonik prace todle uvadi, ale ne vsude to tak opravdu funguje..