Od kolika do kolika chodí kontrola ze sociálky?

monikaa_p
19. led 2017

Ahoj všem. Chci se zeptat,jestli ne kdo z vás neví,od kolika do kolika chodí kontrola ze sociálky,resp. muze přijít. Jsem těhotná což prý kontroly moc neřeší, ale neschopenku mam od obvodního lékaře. Byli na mě jednou po 14 dnech co mě zacala platit sociálka a to sem nebyla doma 😒 Teď už čekám dva měsíce na dalsi kontrolu a nic. Vycházky mam 12-18hod. Máte někdo informace od-do funguji kontroly? Dekuji vám 🙂

lv
19. led 2017

Myslím 8-20h. I soboty, neděle můžou, ale to minimálně, i oni jsou jen lidi 🙂. Na těhotnou kámošku přišla 3x. Na mě za 10 měs byla jednou.

j.a.n.i
19. led 2017

Mohou kdykoliv mimo období nočního klidu, ale reálně bych viděla taky spíš těch cca 7:30 - 20:30...

denisa060491
20. led 2017

Kdyz uz u vas byli dal uz chodit nepotrebuji.jinak chodi od 8 do 20.po dvacate hodine,uz vas nemaji co obtezovat,uz mate narok na klid 🙂

luj89
20. led 2017

taky myslím, že tak od 7 do 20 hodin. Nejsem si ale jistá, jestli to vůbec nějak stanovené někde je... Každopádně je jedno od koho nebo na jakou diagnózu neschopenku máš. Prostě pokud ti něco je, musíš dodržovat vycházky, jinak ti můžou zkrátit nemocenskou.

sisstin
20. led 2017

@monikaa_p kontrolor nevi, co ti je a je mu to jedno. Nevim, ze furt lidi maji mylne informace, ze na tehotne nechodi. Kontrolu losuje system nahodne...

absintka19
20. led 2017

@monikaa_p Takze takto: socialka muze prijit uz 1 den neschopenky protoze ji o to muze pozadat zamestnavatel. Taktez muze prijit socialka sama o sobe. Ze zakona nesmi prijit mezi 22:00-06:00 kdy je zakonem urceny nocni klid. Jinak kdykoliv, i weekendy, svatky atd...A tedy muze prijit na kohokoliv.

absintka19
20. led 2017

@denisa060491 Nerikate pravdu, nechodi od 22:00-06:00. A klidne muzou prijit i dva dny po sobe, i klidne na stedry den ve 12:00 🙂

denisa060491
20. led 2017

@absintka19 Ja rikam ze sve zkusenosti a podle toho co mi rikalo okoli.me prisli jen jednou.

absintka19
20. led 2017

@denisa060491 ja rikam jak to je 🙂 at to tu nikoho nemate a nechytne se toho.

ma_cherie
20. led 2017

@absintka19 A tech prvnich 14 dnu muze prijit jen zamestnavatel, nebo zamestnavatel i socialka? 🙂 diky 🙂

absintka19
20. led 2017

@ma_cherie prvnich 14 dnu muze poverit zamestnavatel urcenou osobu provest kontrolu anebo o kontrolu pozada socialku (muj zamestnavatel v prvnich 14 dnech napr žáda socialku protoze nema urcenou osobu). Po 14 dnech porad muze prijit kontrola ze zamestnani nebo ze socialky.

ma_cherie
20. led 2017

@absintka19 Diky moc 🙂

j.a.n.i
20. led 2017

@absintka19 Po 14 dnech uz pouze socialka, ale zamestnavatel k tomu muze dat podnet.

absintka19
20. led 2017

@j.a.n.i presne tak. Hlavne nema cenu riskovat vypoved a sebrani penez.

netopejr
20. led 2017

Holky, a jak se resi, když člověka nevzbudí? Ja když jsem nemocna nebo těhotná a zalomim, nevzbudí me NIC.... To už jsme si vyzkoušela,i když si na me dobyvala návštěva, ohlasena! Proste vika padly a bylo. Toho ka se vždycky desim. (doma jsem, fakt neresim potre utajit nepřítomnost). Jestli třeba svědectví sousedu nebo někoho by melo třeba sanci nebo vůbec.

absintka19
20. led 2017

@netopejr obavam se ze to by se tezko vysvetlovalo :(
Co uvadi zakon: Vaší povinností přitom je, kontrolu umožnit. V praxi to znamená zajistit, že kontrola bude mít šanci vás v místě pobytu najít – ujistit se, že máte funkční a zřetelně označený zvonek, případně jmenovku na dveřích od bytu. Snížit nebo odebrat nemocenskou může sociálka právě i za neposkytnutí součinnosti.
pokud vás doma nezastihnou – najdete ve schránce oznámení o provedené kontrole. Následující ordinační den byste se pak měli dostavit k ošetřujícímu lékaři a celou věc vysvětlit. Lékař posoudí, jestli vaše pracovní neschopnost trvá. Vysvětlení, osobní či písemné, bude chtít i okresní správa sociálního zabezpečení.

Pokud sociálka vaše vysvětlení neuzná, rozjede se správní řízení. To může ve výsledku znamenat krácení nemocenské nebo jej odebrání až na sto kalendářních dní. „Případná sankce se odvíjí jednak od závažnosti případu a také míry porušení povinností dočasně práce neschopného. Zohledňuje se také to, zda k porušení zákonných povinností došlo opakovaně. Pokud zjistíme, že režim dočasně práce neschopného byl porušen znovu a při předchozím porušení došlo ke krácení nemocenské, můžeme odejmout i toto již zkrácené nemocenské. Sankce se vždy určují individuálně podle konkrétních okolností případu,“ vysvětluje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Tomu, kdo léčebný režim porušuje opakovaně nebo zvlášť závažným způsobem, hrozí také pokuta až 20 tisíc korun. Podle České správy sociální zabezpečení jde ale spíše o ojedinělé případy. „Za porušení léčebného režimu v době prvních 14 dnů dočasného pracovní neschopnosti byla uložena pokuta například pojištěnci, který se v nočních hodinách podnapil a v tom stavu byl účastníkem potyčky v restauračním zařízení,“ popisuje praxi mluvčí Jana Buraňová.

netopejr
20. led 2017

@absintka19 Všemu rozumím, predpoklady dpsazeni splneny (oznacenej zvonek, pokud možno uvadim i mobil)az na to, ze nemocnej člověk proste spi,a ja teda dost tvrdé. Nevzbudilo me ani půlhodinové zvoněni zvonku a mobilu, návštěva vedela, ze jsem doma, byli jsme domluveni, krátce předtím mi ještě upresnovali cas a ja to potvrzovala... No, pak trapas, odesli bez navstiveni. Když jsem doma sama, tak me nikdo nezachrani.
Chápu, ze by to lidi zneuzivali, ale proste co dělat? Ja po spani chodila vybrat tu schránku, ze bych to třeba poresila v rychlém case, nebo nepřijaté hovory, ze by to třeba nebylo dlouho a vrátil by se..., no ale jak píšeš, proste smůla. Ale je to hrozny, když člověk spi nabeton kazdy den... Stres proste

j.a.n.i
20. led 2017

@netopejr Měla bys smůlu, to že ses nevzbudila projde pouze v případě, že máš naordinované nějaké výrazně tlumící léky a potvrdí ti to doktor, jinak ne.

luj89
21. led 2017

@netopejr tak vymente zvonek za hlasitejsi 🙂. Pokud treba neberes prasky, po kterych clovek tvrde spi, tak uz je to proste na tobe to nejak zajistit, aby te pripadna kontrola zastihla. Na to by se pak mohli vymlouvat naprosto vsichni :-\

heduska82
21. led 2017

Nejlepsi je, kdyz prijde kontrola, vy uz tyden chodite do prace, neschopenku uz davno nemate a oni ji proste chteji videt....no nechtely to zensky pochopit, tak jsem jim pred nosem praskla dverma. A podotykam, ze tehdy jsem mela jen nejakou blbinu, nebyla jsem doma ani tyden. Ale kdyz jsem byla doma skoro 3/4 roku, neprisel nikdo. Takze tady opravdu zadne pravidlo neplati!

absintka19
21. led 2017

@heduska82 taky se mi to stalo, ale proto ze nase HR nestihlo konec neschopenky jeste ani predat na ossz a ja uz jsem makala 🙂 da se to resit i slusne...nekdy se to tak potka, take jsou to jen lidi a evidentne jim zamestnavatel tvuj nedal vedet.

absintka19
21. led 2017

@absintka19 jo a poradim, neni na skodu si vse vyfotit 🙂 ja to tak delam u vseho 🙂 hlavne u dulez.dokumentu

rehulev
21. led 2017

Na me byli v tehu 2x... poprve me nezastihli- byla jsem s dcerou na logopedii. Ale zajistila jsem si od logopedky potvrzeni a sla podat na OSSZ vysvetleni a vse v pohode... ted podruhe uz jsem doma byla... doufam ze uz znova neprijdou- za 14 dni nastupuju MD a na vychazky uz kaslu 😀

ninive211
21. led 2017

Já když byla na nemocenské poprvé v životě, tak na mě přišla sociálka 7.den nemoci...nebyla jsem doma, protože to už byl den, kdy jsem šla k doktorce a ta mě uschopnila (na moji žádost, že už fakt musím do práce, jinak by mě bývala snad ještě nechala pár dní doma) a šla jsem do práce. Tak pak jsem po pár dnech tam volala a paní na sociálce mi řekla, že je to OK, že už jim tam přišlo vyjádření do dr. o ukončení neschopenky. Ale byla jsem teda velmi nemile překvapená, že na mě přišil, asi fakt musel zaměstnavatel navrhnout kontrolu a to bych teda do něj fakt neřekla (i při nemoci jsem z pracovních důvodů v nutnosti byla připojená z domu a makala a "mluvila" jsem po telefonu s kolegyní a ta se mě úplně lekla, jak chraptím, ať okamžitě zalehnu a léčím se).
Pak jsem byla podruhé v životě na neschopence asi měsíc v těhotenství před nástupem na mateřskou skrz zkrácený čípek. prvních 14 dní bez oficiálních vycházek (no asi 1x ke konci jsem porušila, měli jsme se stěhovat a sháněli jsme věci do nového bytu, tak když pominul týden nejextrémnějšího klidu v posteli, tak jsme jezdili po hornbachu atd.) No ale nervózní jsem byla teda pěkně. No a pak když už jsem měla i vycházky, tak jsem jednou nebo dvakrát byla o víkendu na chatě (bylo léto), taky teda se staženýma půlkama, jestli zrovna nepřijdou, ale nepřišli. Jinak ve všední den jsem to teda dodržovala. Co kdyby náhodou.

j.a.n.i
21. led 2017

@ninive211 Hele, nemusel to být zaměstnavatel, stačí, když musí jít na kontrolu někam poblíž a pak se snaží být efektivní a vezmou i ty, co jsou v dosahu.

absintka19
21. led 2017

@rehulev stoji vam za to vyhazov v praci, info v zapoctaku a kracrni penez? Asi jsem srab ale tohle bych nedelala...

heduska82
21. led 2017

@absintka19 ja to resila slusne, jenze ty dve porad opakovaly, ze chteji tu neschopenku. Nic jineho z nich za celou dobu nevypadlo, porad to opakovaly dokola, nic vic, celou situaci jsem jim vysvetlila, uvedla datumy odkdy zase pracuji, ale bohuzel uz nemuzu za to, ze to doktorka nepredala vcas dal. Mely holky asi blby den a snazily se me dostat, vubec nepripoustely, ze by se neco takoveho mohlo stat a po 20 minutach v mrazu jsem se uz fakt otocila a sla.

j.a.n.i
21. led 2017

@absintka19 Zas tak žhavé to nebude, zaměstnavatel může kontrolovat jen prvních 14 dní, pak už to na vyhazov být nemůže, první kontrolu má omluvenou, při druhé ji našli, takže i kdyby ji teď nenašli, tak ji maximálně poníží neschopenku na těch 14 dní...

rehulev
21. led 2017

@absintka19 ja uz zadnou praci nemam 😀. Navic nejdriv se z domu dostanu po 12h a vychazky mam od 13h, takze to fakt uz neresim...

j.a.n.i
21. led 2017

@heduska82 Hele, já tě chápu, já bych se s nimi nebavila ani těch 20 minut, sdělila bych jim, že už dávno pracuji a tedy celkem logicky žádnou část neschopenky nemám a ani mít nemohu a jestli to nechtějí pochopit, tak ať klidně hodí do schránky ten lístek, že mě nezastihli. Pak bych slušně řekla nashledanou a ty dveře zabouchla.