Plný úvazek a dvě děti. Jak to zvládnout?
Je tu někdo kdo má školní a školkové děti a pracuje na 8,5 hodiny? Jak to stíháte? Jde to? Dvě práce jsem skrze plný úvazek odmítla a teď mi vyšla moje vysněná pozice se super kolektivem i dobrými penězi, ale hrozně se bojím toho plného úvazku. Zase na druhou stranu můžu být ráda, že mě po rodičovské někde chtějí….
Tak to víš, že to jde stíhat, ideálně asi s pomocí manžela.
Osobně to mám naopak, žádná práce, žádné peníze mi nevynahradí čas s dětmi. Nechci je vídat jen mezi 6-6:30 a pak 17-20h.
To má holt každý jinak.
Stíhat to jde, ale nechtěla bych to. Manžel nespolupracuje, takže je toto na mně a já nechci, aby byly děti každý den ve školce a škole 10 hodin (což by byly, včetně cesty do/z práce) a já je skoro neviděla. Ani kroužky by mít nemohli...
Já dělám plný úvazek a mam děti. Je to hodne narocne. Částečně úvazky nejsou. Stejne bych 1/2 úvazků nevyzili. Hypotéka, jidlo, energie se holt neptají.
U nás v pohodě, já mám pružnou pracovní dobu, možnost pár home office v měsíci, manžel je taky relativně flexibilní. Střídavě se různě, kdo vede a kdo vyzvedává
Určitě to půjde, žije tak spousta, ne- li většina lidí, ale já bych to nechtěla. Je mi líto těch malých skolkových dětí, nebo i na prvním stupni, že jsou v institucích 7 nebo 8 - 16/17 h do odpoledne. Pořád bez rodičů....Vždyť to není život pro nikoho, ani pro tu mámu, přiletět z práce pro děti, rychle nákup, úkoly, večeře, spát. Leda by se stejnou měrou zapojil tatínek, babička....leda tak.
Mela jsem moznost neomezeho ho a odnesl to spanek a udrzba domacnosti 😁
Mam 2 deti, 6 a 7. A chodím na plný úvazek. Musím říct že po 3 letech jsem teda dost utahana, ale zvládám to. Ještě jsem do toho loni dostudovala VS. Vstávám každý den 5.30 ať mohu chodit domů dříve, máme klouzavou pracovní dobu. Ale mám hodně služebních cest. Když přijdu domů tak do 21.00 vařím, uklizim, úkoly a uspavam. Jako odnáší to spánek, ale člověk si zvykne na vše. Jen mi vadí, že jsme všichni téměř celý den pryč a já si teda nemám vůbec kdy odpočinout.
@neomenia já bych to takhle nezobecnovala...některé děti sice jdou domů ve14, 15hod ale stejně drepi doma pac rodiče musí zařídit věci a stejně nejdou ven. Takhle mají aspoň.program. A upřímně aspoň u mě je většina dětí ráda že tam mohou být takto déle. Navíc moji kluci by tam snad i spali v té družine 1 a 3 třídě. Ale máme super učitelky, vychovatelky..Mám děti ve stridave peci a práci na HPP. Stíhám ale jen diky tomu že mám HO, pružnou pracovní dobu a docházku do kanclu 2 dny v týdnu. Zvládne kroužky atd. Spoustu věcí navíc neřeším. Rozhodně neperu 3x týdne, nevyvarim denně večeře jen když mají trénink a úklid taky jen běžný. Nakupy resim na tyden...
Jsem velice vytizena- nekdy mam obdobi kdy pracuju i 16hodin denne, nejezdim ani domu ale zaroven jsem panem sveho casu a hlavne flexibilni, ale zaroven bez muze a babicek by to bylo sakra tezky. Starsi uz je samostatna, ta si chodi vsude sama, mladsi je pravy opak, ta nebude samostatna nikdy😀. Jako bez pomoci bych to nedavala vubec
Jsem sama s dětmi od jejich 4,5 a 6 let a vždycky jsem chodila na plný úvazek. Nikdo mi je nevodil ani nevyzvedával. Jediné, co jsem měla výhodu, obě babičky už v důchodu, takže jsem nechodila na OČR.
Děti mám tři a nikdy jsem částečný úvazek neměla, ani mi to nikdy nepřišlo jako nějaká honička 🙂
Já o ničem jiném po RD ani neuvažovala a fungovalo to. S mužem jsme to měli rozdělené - on ráno vodil, já vyzvedávala. Školu a školku jsme měli celkem u sebe, takže i s dojížděním to šlo (jezdila jsem přes Prahu něco přes půl hodiny). To se navíc později částečně vykompenzovalo možností HO. Určitě to bylo náročné, na druhou stranu já tenkrát byla v práci strašně spokojená, peníze byly super, takže jsem si nestěžovala.
Mám děti 4 a 7 let. Plný úvazek. Na děti jsem sama. Chodí na 6:30. Ale ráno se víceméně budí sami. Mám možnost HO, to je výhoda. Ale nějak by to šlo i bez toho. Práci, bydlení, školu, školku mám v pěší vzdálenosti. To mi hodně uleví.
Měla jsem tedy plný jen 7,5h (s obědem 8h), ale k tomu dojíždění 1h jedna cesta. Takže celkem mimo domov 10h. Byl to mazec, ale dalo se to (na krev) i když jsem na děti přes týden byla většinou sama. Holt byly ve školce 6:30-16:30, školka jela 6-17. Od první třídy postupné osamostatňování, aby co nejdřív chodily samy (ze školy domů bez problému, ranní odchody na na čas byly s jedním dítětem ze dvou trochu oříšek😅)
Zásadní věc asi je kde - jak daleko je pracoviště od domova. V Praze a okolí je běžné jezdit do práce i hodinu. Na menším městě bez zácp to asi organizačně zvládnout jde
Ještě bych k tomu dodala, že u nás (menší město u Prahy) jsou asi zkrácené a variabilní úvazky včetně častých HO standardem. Já mám poloviční úvazek, takže ze školky většinou vyzvedávám po obědě. Jednou týdně beru syna po spaní (mezi 14:45 - 15) a to je tam typicky už jen tak třetina až polovina dětí. Když jsem ho minule musela nechat déle, byl v 15:30 předposlední dítě v oddělení. A to není podle ostatních nic atypického, velká část jde prostě domů po obědě, zbytek kolem třetí.
Takže kdybych měla chodit na plný, bude tam moje dítě věčně odpoledne samo s učitelkou...
Ale uvědomuju si, že to je asi dost lokální záležitost a jinde to bude jinak...
Nezvladala jsem jedno dite pri plnym uvazku. Manzel porad v praci. Takze jsem ted na polovicnim a stiham vse, ale neflakam se. Penize sice zadne nevydelam, ale to ani predtim.
První rok po mateřské jsem dokonce dělala na 1,3 úvazku, kolegyně vážně onemocněla a bylo potřeba rychle rozdělit její úvazek mezi ostatní, jiné řešení se v tu chvíli nenabízelo. To byla hrůza, po 9 měsících jsem požádala o snížení na jeden celý úvazek. Bylo to náročné, děti ve školce dlouho, pak málo času na úkoly se školákem. Takže když jsem šla na mateřskou se třetím, řekla jsem si, že takhle to už nikdy nechci a vracela jsem se sice brzy, na malinký úvazek, ale i později jsem si nechala úvazek částečný.
Já mám plný úvazek, chtěla jsem zkrácený, ale ten mi nedali. Mám 2 dcery škola a školka. Je to honička. Pracuji od 7 do 15:30. Školka a družina jsou od 6:30. Takže ráno vyběhnu do kopce a jsem v práci. Manžela mám, ale ten má denní, noční, přesčasy, takže ten moc nepomůže.
Pracuju v nemocnici, takže žádný HO nelze.
Někdy jsem uštvana jak pes, přijdu domů a hned zalehnu 😄😄
Ráno utíkám do práce, abych stihla přijít včas a odpoledne rychle z práce než zavřou školku a družinu.
Ahoj, mám dvě děti 2 a 4, takže jsem na rodičáku zatím. Ale popravdě si to neumím představit. Budou se muset zapojit babičky, ale nevím zatím jak,také pracuji. Až to budu řešit chci si rozhodně najít něco blízko domova a s možností HO. Taky nechci aby děti byly durch ve školkách☹. Obdivuju hlavně rodiče co jsou na to úplně sami a musí se otáčet.
Je to hodně náročný ,ale jde to.Hlavne aby byla školka nějak rozumně otevřená.Aby si je stihla odvést a vyzvednout.Blby je když pak marodi jeden a pak druhej.To v práci nadšený nebudou když budeš mít každou chvíli OČR.Ale to se nedá nic dělat.
@zmrzlinka tak to by nebyli ani kdyby byla na kratší úvazek. Nehledě na to, že pokud děti mají taky otce, není důvod, aby si OČR nebral i on.
@areh klobouk dolů, když je na to člověk sám, tak to musí být šílený záhul... Mimochodem, to byl jeden z důvodů, proč jsem se nehrnula do stěhování, když jsme se s mužem rozešli.
pokud fungují babičky, tatínek, tak ano, pokud je to jako u nás, že nemáme babičky, a manžel má směny tak, že nemůže ani ráno děti vozit do školy, ani je vyzvedávat když je potřeba, tak mám 6 hodinový úvazek, 8-14. Ráno si je odvezu do školy, jedu do práce, vše v rámci několika km, a odpoledne je vyzvednu, případně je převezu na kroužky, u toho si nakoupim, nebo si udělám procházku se psem a pak jsme doma. Plný by byl u nás 6:30 15, ale děti nechtějí být ráno samy doma, tak vyčkávám ještě pár let, než budou větší, nechci to kvůli penězům nějak hrotit, raději se uskromním a nehoníme se jak psi.
Děkuji všem za zkušenosti. Dětem jsou 4 a 10 let. Starší je ve čtvrté, mladší je první rok ve školce. Od jejich dvou let jsem pracovala na HO na 4 hodiny, ale ted už potřebuji plný úvazek. Manžel smenuje, střídá ranní a odpolední, takze máme v plánu kombinovat, kdyz by mel třeba odpo, tak by ráno vodil a já chodila na pul 7 a naopak, pokud by měl ranní on, tak by vyzvedl odpo. Jediné v čem mi vyšli vstříc je pevná doba na pracovišti 9-14, jinak pružná od pul 7 do pul 7. Babicky máme každou na jine straně republiky od nás, takze jsme na to sami.
Ja som rok a pol pracovala na 8,5h s dvoma detmi - 3 a 6 mali ked som nastupila. Manzel ich vozil rano na 8:00, ja dom chodila do prace na 6:00, koncila som 14:30 a o 15:00 som s nimi bola doma. Pre mna toto nebolo az take narocne ale vycerpavalo ma nasledne rozvazanie na kruzky (a to kazda ma len jeden).
Za mna ak je moznost tak radsej zobrat ciastocny uvazok. Ja som chcela tiez ciastocny ale nedalo sa. Bol mi ponuknuty len cely.
Na druhu stranu, boli sme v kacelarii 4 baby a z toho 3 sme mali po 2 deti (skola, skolka) a vsetky sme pracovali full time.
To bude dobré, mám 9letou a už druhý rok chodí sama do školy i ze školy, na kroužky, takže věřím, že 10leté dítko už leccos zvládne samo, případně, pokud je to možné, by vyzvedlo i ze školky mladší. S klouzavou dobou a střídáním s manželem to vypadá celkem hezky a reálně 😉 pokud je práce o kterou stojíš, šla bych do toho, taková práce se fakt těžko hledá
Mam deti 1.tridu a skolka. Pracuju na 8.5h, 6:30-15, kdybych mela moznost, tak volim 7-14, aby deti nemusely vstavat v 5:45 do skolky a druziny a aby tam odpoledne nemusely byvat mezi poslednimi/posledni. Manzel dela na smeny. Ale ta moznost tu bohuzel neni. Jsem z toho unavena, vikendy jsou extremne kratke, v patek vecer usnu v 10, v sobotu volno s v medeli uz zase myslenky na pondeli- nakoupit na svacinu, udelat ukoly, procvicit logopedii.

Mám tři děti ve střídavce, plný úvazek a další práci bokem, to tedy jen pár hodin. Je to náročné, ale jde to. Záleží na spoustu aspektů, co pomáhá mě - škola a školka hned u domu, kde bydlíme, auto, které vše zrychlí, flexibilní pracovní doba, občas pomoc nebo delegování na hlídačku, občas už i starší vyzvednou nejmladší ze školky, ale to až poslední rok. Zpravidla nadělávám hodiny v týdnu, když děti nemám, což ale ty mít zřejmě nebudeš. Tak se domluvit s tatínkem ohledně vyzvedávání anebo si určit priority a ty méně důležité věci delegovat.