icon

Plný úvazek a dvě děti. Jak to zvládnout?

9. dub 2025

Je tu někdo kdo má školní a školkové děti a pracuje na 8,5 hodiny? Jak to stíháte? Jde to? Dvě práce jsem skrze plný úvazek odmítla a teď mi vyšla moje vysněná pozice se super kolektivem i dobrými penězi, ale hrozně se bojím toho plného úvazku. Zase na druhou stranu můžu být ráda, že mě po rodičovské někde chtějí….

Strana
z3
bramarfi
9. dub 2025

Na plný, když jsem nastupovala, bylo dětem 8 a 5. Mé štěstí je poměrně bohatá možnost home officu, takže děti beru z družiny kolem půl druhé, pokud zrovna nemají kroužky. Hodně mě vykrývá manžel. Sranda to není, jednoduché taky ne, ale já práci snů nedokázala odmítnout. Domácnost už taková hitparáda není, to si nalhávat nemůžu, no...

moni_12
9. dub 2025

Já mám děti 4 a 6,5, obě skolkove a rok pracují na poloviční úvazek. Trochu s tím bojuju-chtela bych vydělávat víc peněz, ale zase jsem ráda, že děti nemusí být ve školce první a odpo poslední, že na sebe máme čas...a to je teď to hlavní.

martinka_33
9. dub 2025

@suzanna123 muj muz vydelava dvojnasobek nez ja, takze by byl ekomokický nesmysl, aby si bral OČR on. Myslim, ze vic rodin to ma stejne.

suzanna123
9. dub 2025

@martinka_33 ano, ale spousta to má tak, že matka lítá do školky i ze školky a automaticky si bere OČR, protože prostě proto…

biciklissie
9. dub 2025

Mám celý úvazek a dojíždím každé ráno a odpo cca hodinu, spíš víc. S manželem se podílíme, jinak nemáme žádné hlídání, takže bez něj by to neslo. Já ráno vstávám už v 4:30 a jezdím na šestou. Manžel odveze děti do školky a valí do práce co nejdřív. Já pak končím v půl třetí, abych je před čtvrtou vyzvedla a vzala domu nebo distribuovala do kroužků. Manžel se pak dostaví domu kolem páté nebo šesté. Nejdřív jsme doma po čtvrté, většinou po páté, často i o půl sedmé. Je to ficak, ale nějak to jde. Je to hodně o možnostech rodiny, prioritách. Dcera půjde v září do první třídy, takže ještě někam budeme muset nacpat přípravu do školy. Ale úvazek snižovat nebudu. Akorát bych si finančně znacne pohorsila, práce by mi zůstalo stejně. Takže fakt záleží, ale není tenhle režim pro slabé povahy, no...

biciklissie
9. dub 2025

Ještě dodám, že to asi jde i tím, že letos jiného musím oželet. Takže úklid jsem úplně odpiskala, jednou za 14 dnů nám přijde profi uklid. Já jen průběžně odklízím krámy, myčku, pračku. Vařím akorát jednou o víkendu na dva dny a občas něco rychlého v týdnu výjimečně. Občas něco upecu. Protože ty pozdní příchody domu, to akorát stihnu poresit kroužky, s dcerou udělám predskolackou přípravu a logopedie. Pak večeře a ukládání. Ja pak mám tak hodinu, než musím jít spát, protože při vstavani na půl pátou, jsem pak nevyspana dost nepoužitelná. Bohužel jsem spíš sova, takže i tohle je náročné.

dyechampion
9. dub 2025

Moje dite byva ve skolce jen do obeda, jsem na plnym plus polovicnym uvazku jeste jinde. Chodim jen jeden den do prace, jinak HO, bez toho si to v dnesni dobe neumim predstavit.

monny3
9. dub 2025

@dyechampion teď to nemyslím vůbec zle, přijde mi skvělé, když to tak někdo má, ale mám kolem sebe pár žen na HO ve velkých korporátech, které při plném úvazku ale reálně pracují max 3 hodiny denně. To potom nejde srovnávat s tím, když někdo na 8,5 hodiny opravdu musí někam jít a tam si to odsedět (není to správný systém, mít mzdu za čas a ne za výkon, ale pořád to převažuje). Možná to není tvůj případ a věnuješ práci víc času, i tak, přesně jak říkáš, je HO obrovská výhoda 👌🏻

jancazao
9. dub 2025

@dyechampion jestli dobře počítám, tak bys měla pracovat asi 12 hodin, jak si to mám prosím představit, když bereš dítě po obědě domů?

drep
9. dub 2025

Dítě mám jen jedno, já měsíčně strávím v práci tak 220h, manžel dělá klasické ranní 6:30-15. Je to náročný, ale není moc možnost to dělat jinak, tak prostě žijeme. Ráno vodím já, vyzvedává manžel nebo babičky, na kroužcích se podílíme, do lidušky vodí babičky, protože začíná 14:25 nebo 15:10, což není podle mě slučitelné s žádnou prací a kdyby nemohly babičky, tak bychom museli vybrat jiný kroužek. Home office u mě nejde (doktorka na áro), manžel by asi částečně mohl, jen na to není nemocnice zvyklá, ale stejně by to znamenalo být opravdu 8h hodin plně aktivní a produktivní

alpakovo
9. dub 2025

Mám tři kluky, dva základní škola, jeden školka. Plný úvazek jsem měla po každém dítěte, dělám na směny a 2 víkendy v měsíci. Za mě zvládnout se to dá, stihame i kroužky, výlety, nákupy. Ale já mám výhodu,že za odpracovaný víkend je volno v týdnu a to si zvládnu dost věcí udělat,když jsou děti ve škole a školce

westie
9. dub 2025

Mám děti 5 a 8 let a taky jsem na plný úvazek. Obě děti mají časově náročné koníčky, hlídací babičky nemáme. Zvládat se to dá, ale pro mě je to velká honička. Přiznávám, že mám paní na úklid, která chodí jednou za čtrnáct dní, a o víkendech dost často nevařím, většinou mám s dětmi nějaký program a jíme venku. Přes týden většinou řeší odvoz a kroužky manžel, o víkendech jsem s dětmi já, on dohání práci. Naučila jsem se hodně plánovat, rozhodně se mi zlepšil time management.

kristyn86
9. dub 2025

Ja pracuji na plny uvazek. Kdyz jsem se vracela do prace,detem bylo 6 a 4 roky. Ted jim je 8 a 6 let. Ale zapojuje se hodne manzel. Rano vodi mladsi do skolky,starsi uz chodi sam,mame skolu 5 minut pesky od domu. 2x v tydnu je i vyzvedava. Detem nevadi byt v druzine nebo ve skolce dele. Syn ma ve skole odpoledne i krouzky a rad chodi s druzinou ven,hraje s klukama fotbal. Dcera si taky ve skolce uzije kamarady. Muz pracuje z domova,coz je taky vyhoda.

petrasipkova1
9. dub 2025

Když se může takhle hezky zapojit i manžel, tak to bude v pohodě. Moji starší už bude 10 a když vidím jak to letí, jsem moc ráda, že jsem měla možnost být víc s nima než v práci. Jako mít děti 6:30-16:30 ve školce, na to nejsem stavěná, to mi přijde brutální.

journals
9. dub 2025

@dashyyy Tak samozřejmě, že to zvládá mraky matek, ale pouze za předpokladu, že všechno klape a vychází tak jak má. Práce není daleko od domova a je tam plnohodnotně zapojený ještě další dospělák - partner, prarodiče. Ve chvíli, kdy bydlíš v Praze, do práce to máš hodinu a nemáš dalšího dospěláka na pomoc k sobě to bohužel fungovat nemůže. Není to vždy o rozhodnutí ženy jestli chce/nechce.

dashyyy
10. dub 2025

@journals tak jasně, musí zhodnotit svoje podmínky a možnosti..

suzanna123
10. dub 2025

@journals ale může - třeba proto, že prostě musí. Ve chvíli, kdy je rodič na děti sám, tak často jinou možnost nemá. A jsou i rodiny, kde jsou dva, a prostě si nemůžou dovolit ten luxus, aby si pracovní dobu jeden z nich zkrátil.

jancazao
10. dub 2025

@suzanna123 školku otvírali v 6, to už jsme tam byli, rychle převléct syna, autem dceru do družiny ( v 1. třídě nesměla chodit sama, musela jsem zazvonit a vychovatelka si ji vyzvedla) a 10 km autem do práce, 6:30 na místě v pracovním oblečení, ve kterém jsem nemohla přijet. Odpoledne ta samá honička, školku zavírali 15:45.
Naštěstí děti byly hodně samostatné, takže takhle to fungovalo jen rok a půl.

journals
10. dub 2025

@suzanna123 zkusila sis někdy dojíždět v Praze a okolí do práce? Tipuju že ne… 🙈
Hodina (v blbý čas i víc!) tam a hodina nazpátek. 8,5 hodiny mezi tím. Máš to jen tak tak… nebo si vybereš soukromou, ale zase platíš nemalé peníze. Ale pravda, soukromé školky jsou otevřené třeba až do půl šesté.

monny3
10. dub 2025

@suzanna123 ale často je otázka, proč si některé rodiny nemohou dovolit luxus mít jeden úvazek třeba poloviční. Potože je dost rodin, které mají hypotéku na velký dům, ve kterém ve finále přes týdne jen přespávají a žijí tam přes víkend, splácí novou škodovku atd. Není to špatně, ale kdyby něco z toho neměli (třeba žili v bytě 3+1 a nechali si starší auto), tak by jim půlka druhého příjmu nechyběla a místo peněz by měl jeden rodič čas pro rodinu 😉 Ale samozřejmě jsou i rodiny, kde ani auto nemají, žijí v bytě, oba plný úvazek a stejně jdou od výplaty k výplatě. Ale často si na "to si nemůžeme dovolit" stěžují právě ti, kteří vydělávají na větší materiální závazky 🙂‍↕️

journals
10. dub 2025

Ještě jinak. Naše školka má otevřeno přesně 8,5 hodny. Což je doba na full time. Kde máte dobu dojezdu do práce, kde máte dobu převlíkání a přebíhání, nedej bože když má někdo dětí víc. A my máme školku ve vícero budovách po celém městě, takže to není o tom, že se sourozencem jen seběhneš do jiného patra, ale klidně to je pak 5-10 min pěšky jinam 🤷🏻‍♀️

dashyyy
10. dub 2025

@journals zlatě malé město, do školky jsem to měla dvě minuty, další tři minuty do školy a ze školy do práce to mám max 4 minuty, to se mi to pak jinak počítá no 🤣🤣🙈

westie
10. dub 2025

@monny3 A pak existuje mnoho dalších situací, ve kterých se lidé nachází a prostě toto je nejlepší řešení.
U nás třeba je to tak, že máme ten barák, který splácíme, ale i když přijedeme s dětmi večer v šest domů, vezmou kola a jezdí okolo bloku nebo jsou na zahradě. A i když je to často jen hodina, úplně mi to za to stojí. Hlavním faktorem je ale třeba u nás to, že kdybych chtěla dělat na zkrácený úvazek, absolutně vypadnu z oboru a úrovně, na které se pohybuji. A bylo by krásné mít ještě dva-tři roky s dětmi částečný úvazek, ale potom bych neměla na co navazovat při plném úvazku, byla bych ve svém oboru nezaměstnatelná. A jediná možnost by bylo vlastní podnikání, což se prostě nedá rozjet bez ukrajovani času rodině. A posledním faktorem je to, že děti chtějí dělat finančně náročné koníčky, hrozně je to baví a jsou v tom dobří. A bez určitě finanční svobody bych na to nikdy nekývla, protože bych se nechtěla strachovat z toho, co zase kdy a kde musím platit a kde na to vezmu.
A řešením nemusí být vždy jen dlouhý pobyt ve školce. U nás se třeba často děti domlouvají na návštěvách po škole, jejich maminky jsou moje kamarádky, když je třeba děti si vzájemně vyzvedneme ze školy/školky a pohlídáme. A taky jsou dny, kdy mě sami naše děti prosí, že chtějí být dlouho ve škole/školce kvůli kamarádům nebo aktivitám.

monny3
10. dub 2025

@westie ano, při dvoukariérním manželství (což bývá třeba u lékařů apod.) možnost částečného úvazku v podstatě není a nejde tam tolik ani o finanční závazky a vydělávání na ně (i když samozřejmě s odpovídajícím výdělkem ty náklady vysoké jsou, protože se prostě zvedají spolu s příjmy). Super, že vám to takhle vyhovuje a jste v tom spokojení ☺️ Dost lidí ale spokojených není, stěžují si, že to "jinak nejde", když by to jinak šlo... Ale možná je to takové to typicky české stěžování si a přitom vůle na změnu ani není 🤭

koblihasmarmeladou
10. dub 2025

Nastupovala jsem do práce zpět na úvazek 0,6, v té době měly holky 3 a 5. Postupně jsem navysovala na 0.9. Stíhám těžko, třeba na sebe mám čas 0. Ráno řeším rozvoz děti, v týdnu se odpoledne střídáme s manželem. Ještě pár let vydržet, až budou samostatné v dopravě a bude to fajn.

westie
10. dub 2025

@monny3 Souhlas, určitě bude část lidí, kteří nemají na výběr a ani nemají způsob, jak to změnit.
To víš, že bych chtěla v životě ideálně všechno - být teď a dětma, zároveň budovat kariéru, mít čas na sebe, starat se o zahradu a tak dále a tak dále😁😉 Ale vím, že to není možné, tak hledáme cesty, ale taky chápu, že třeba pro někoho je můj život totální chaos, občas dost stres, minimální čas pro sebe a nechtěli by to ani za zlaté prase.
Ale co jsem chtěla hlavně napsat, že se v tom dá i pěkně žít, řešení je často víc, než na první pohled vidíme a často jsou v tom ty děti spokojené a neřeší to, co my dospělí. Já třeba s dětmi netrávím tolik času odpoledne, ale od příchodu domů jsem jen s rodinou, spí se mnou v ložnici, o víkendech domazlíme to všechno, na co nebyl přes týden čas😀

monny3
10. dub 2025

@westie když k tomu máš kompatibilní děti, tak je to výhra, to je fakt super 🩷 moje dítě třeba společenské není, stačí mu 2 kamarádi a ve velké skupině se dobře necítí... Takže kdybych ho musela nechávat od 6:30 do 16 ve školce, jak tady některé maminky píší, tak bych měla hlavu plnou výčitek a ani si nechci představovat, kolik výchovných problémů bychom asi řešili 🙈 A jako jasně, přesně jak píšeš, člověk by chtěl všechno, ale to prostě nejde 🫣

westie
10. dub 2025

@monny3 To je pravda, moje děti jsou kompatibilní a mojí představou života😁 Bez toho by to nešlo, souhlas.

dyechampion
10. dub 2025

@jancazao musis si predstavit to, ze nejsem v praci, ale doma a cas si rozkladam sama 🙂 kolem obeda normalne vezmu dite, a vetsinou delam zbyvajici prace po vecerech kdyz uz spi.

jancazao
10. dub 2025

@dyechampion tak trochu jsem si představovala, že to doháníš v noci. Ale i tak, jeden a půl úvazku určitě znamená i to, že děláš práci i s dítětem “za zadkem “

Strana
z3