icon

Plný úvazek a dvě děti. Jak to zvládnout?

9. dub 2025

Je tu někdo kdo má školní a školkové děti a pracuje na 8,5 hodiny? Jak to stíháte? Jde to? Dvě práce jsem skrze plný úvazek odmítla a teď mi vyšla moje vysněná pozice se super kolektivem i dobrými penězi, ale hrozně se bojím toho plného úvazku. Zase na druhou stranu můžu být ráda, že mě po rodičovské někde chtějí….

Strana
z3
suzanna123
10. dub 2025

@journals ano, zkusila, představ si. Naštěstí jsem tedy nebyla v situaci, kdy bych na to byla sama. Nicméně žena, co zústala s dětmi sama a ex jí posílá pár korun, si těžko může říct, že se to nedá a najít si zkrácený úvazek. Prostě si to zařídit musí. Moje máma v té situaci byla a do školky nás vozila za tmy a vyzvedávala mezi posledními po práci. Protože jinou možnost neměla. A třeba naše školka fungovala snad od 6:30 minimálně do 17 hod. (pravděpodobně déle, ale přesně nevím, my ty mezní hodiny nevyužívali).

journals
10. dub 2025

@suzanna123 ano, tak to je přesně ono, nebyla jsi na to sama. Já chápu ten argument, že když jsou peníze kriticky potřeba, tak se hledá i řešení na krev, ale ve chvíli kdy toho druhého dospělého nemáš (naštěstí není můj případ) tak z logiky věci nemůžeš mít dítě ve státní školce jejíž provozní doba je 8,5 hodiny, což je standardní pracovní doba na full time. A ve chvíli kdy nemáš partnera, babičku a nemáš na soukromou školku, pak to prostě musíš udělat jinak 🤷🏻‍♀️ (nižším úvazkem a např. víkendovou brigádou, jiným přivýdělkem)
Já vím, že na full time pracovat nemůžu, ale naštěstí si to můžu dovolit

westie
10. dub 2025

@journals Ale to podle mě nemusí být takhle nutné omezené - jsem na děti sama, školka 8,5 hodiny, takže nemůžu na full-time. Jsou práce, kde člověk nemusí být celou pracovní dobu v kanceláři, ale musí to pak dohánět po nocích; jsou možnosti, jak se domlouvat s kamarádkami na výpomoc; jsou možnosti placeného hlídání - pár hodin hlídání vyjde levněji než dráha soukromá školka. Jasně, jsou práce, kde člověk musí být fyzicky přítomný (práce v továrně, úklid apod.), ale to se netýká každé ženy, která zůstala s dětmi sama.

journals
10. dub 2025

@westie jasně. To jsem doplňovala jen k tomu názoru ve smyslu - já to zvládám, tak ostatní musí taky. Záleží na mnoha, mnoha věcech okolo 🙂

suzanna123
10. dub 2025

@journals ne, nebyla a od začátku píšu, že nemluvím o sobě. Ale nemusím být v každé situaci, abych věděla, že existuje. Stačí se rozhlédnout kolem sebe - je spousta těch, co v té situaci jsou a zvládají to - máš je i tady. A jak píšu, naše státní školka byla otevřená déle než 8,5 hodin, stejně jako škola, kde fungovala i ranní družina. Taky si pak asi člověk hledá práci, která není hodinu cesty od školky...
A nevím, kdo tu píše "já to zvládám, ostatní musí taky" - určitě ne já a nečtu to ani v jiných příspěvcích. Možná zkusit si to pořádně přečíst a nepromítat si do toho svoje dojmy a emoce.

te_reza
10. dub 2025

Mám jedno dítě a plný úvazek hned od začátku. Veškerá starost a zarizovani je na mě. Z domu odcházíme před 7, vracíme se kolem 5. Když byla školková, občas to na ní bylo dlouhé,ale tady zkrácené úvazky prostě nejsou. Jsem ráda, že jsem něco sehnala a v místě. I když nemám možnost HO, nemám problém si něco vyřídit i během pracovní doby nebo ji mít tady, strávila se mnou část kovidu v práci, když byly zavřené školky. Kratší úvazek by byl určitě lepší, ale zvládnout se to dá. Ono čím je starší, tím je to lepší.

izz76
10. dub 2025

To záleží na hodně okolonostech, jestli si na to sama,jestli budeš dojíždět, jak daleko je školka,škola. Ja jsem od 6 let dcery pracovala plny úvazek. Manžel měl rano na starost dopravit dítě, já odpoledne vyzvednout. Zvládali jsme to v pohode.

amenophus
10. dub 2025

Omlouvam se jestli opakuju to same, necetla jsem celou diskuzi. Pujde.to, pokud se bude podilet tatinek deti a/nebo nejake babicky a pokud ti zamestnavatel nabidne nejakou flexibilitu v pracovni dobe, HO nebo tak neco. Ja mam zatim uvazek 0,8 a jazyk na veste (a dodelavam praci po nocich), i kdyz manzel se podili jak jen muze a obcas hlidaji i prarodice. Ale u nas je problem, ze soukroma skolka, kam chodi mladsi dcera, je otevrena jen od 8 do 15 hodin (s tim, ze v 8 tam jeste nejsou zadne deti, kdyz prijdeme v 8:30, byvame prvni nebo druzi, takze driv tam dceru davat nechci). Pristi rok starsi pujde do skoly a mladsi snad do statni skolky a verim, ze uz to pujde (jednak budou bliz u sebe a jednak kdyz je tam muzu dat uz v 8 a vyzvednout v 16:30, dava mi to vyrazne vic casu na praci a je to zvladnutelnejsi i pro zbytek pracujici rodiny, aby se zapodileli.).

herminka
10. dub 2025

Mám 3 děti a nikdy se mi nepovedlo sehnat práci na část úvazku. Dlouho jsem pracovala 7.00-15.00 v místě, to bylo fajn. Poslední cca 3 roky pracuji 8:30-17 hod., k tomu dojíždím a je to naprd. Dětem je sice už 14 a 12 let, ale stále mě potřebují (příprava do školy atd.).

pavulka
11. dub 2025

@monny3 teď to taky nemyslím zle, ale zajímalo by mě, který korporát funguje, jak píšeš. Já dělám v korporátech posledních cca 19 let. Začla jsem ještě při studiu na VŠ, zkusila jsem i rok práci v zahraničí a všude se jelo jen a pouze na výkon. V posledním zaměstnání, kde vypomáhám na dohodu při RD máme změřený čas u každé činnosti, doslova u každého prdu víš přesně, kolik času nad ním strávíš. Pokud při zpracování zjistíš, že se jedná o nestandard, musíš uvést do systému, kolik času navíc si nad tím strávila. Pravidelně se tohle sjíždí a vyhodnocuje, zda je možné něco zautomatizovat, zjednodušit. Neustále kontrolujeme, jestli někdo v systému nepodvádí. A že se vždycky nějaký vykuk najde 😂. Když dělám metodiku pro naše oddělení, nějakou prezentaci, píšu rovnou plnou pracovní dobu, ale všichni ví, že nad tím strávím daleko více času. HO je u nás třikrát týdně, dohodáři nemusí fyzicky do práce vůbec a každý těch 7,5 hodiny reálně pracuje. Jasně, dělám to x roků, takže u toho stihnu naládovat pračku a myčku, doma ušetřím čas, protože mi nestojí u stolu 5 kolegyň, které potřebují s něčím poradit, nezakecám se u kopírky a u dělání kávy. Zase chybí ta diskuze v kanclu, kdy jen tak křiknu na kolegyně, jestli mám postup správný. Já třeba při HO v době covidu rok v kuse jezdila ke kolegyni domů a dělaly jsem spolu. Ušetřilo nám to spoustu dotazů, které bychom musely řešit po telefonu. Navíc naše mzda je složená i z výkonnostní složky, takže bych domů chodila s pláčem, kdybych reálně dělala 3,5 hodiny denně. Nebo bych spíše pro zaměstnavatele dávno nedělala.

pampelina18
11. dub 2025

Jde to zvládat, ráno dáš do školy/školky po práci vyzvedneš... Pak jedeš normálně doma

j.a.n.i
11. dub 2025

@pampelina18 Ano, mas-li štěstí, ze se ti deti dostanou do skolky s dostatečně dlouhou otvírací dobou a máš práci dostatečně blízko te skolky, kam se dostaly.

monny3
11. dub 2025

@pavulka věřím, že někde je to jak ty píšeš (a podle mě je to tedy dobře, že se ty výkony fakt hlídají), no já mám víc známých pracujících konkrétně v Kyndrylu (dřívější IBM) a tam to funguje jak píšu (určitě ne na všech pozicích, ale co já znám reálně ty zaměstnance, ti to tak zrovna mají) 🤷🏻‍♀️

podaji
11. dub 2025

@pavulka TVL to snad někam k pásu než aby mě někdo stál věčně za prdeli se stopkami😁 díky za mého normálního korporatniho zaměstnavatele. Taky mame lean/agile odd které hlídají procesy které se můžou zeefiktivnit, ale abychom si nedali kávu, nepokecali u kopírky, nezasli v klidu na oběd to si nedovedu představit. Jako firma fungujeme skvěle, v týmu výborně.

angelinie
11. dub 2025

@pavulka Třeba u nás ve firmě jsou taky na všechno dané estimates (něco jako normy, kolik toho v průměru na kterém projektu člověk za hodinu oddělá). Já ale pracuju hodně rychle, takže jsem schopná práci třeba za 8 hodin mít hotovou za 2. Má to své výhody, nicméně mozek zase potřebuje déle odpočívat, takže klidně hodinu pracuju a hodinu si dám pauzu (tou pauzou myslím např. úklid domácnosti, nákupy, úřady, kroužky dětí, jiné moje aktivity, apod.)

ninive211
11. dub 2025

Nečetla jsem vše, tak se nejspíš budu opakovat, ale pokud manžel směnuje a budeš mít částečně pružnou pracovní dobu, tedy si můžeš zvvolit začátek a konec, tak když bude mít manžel odpolední, bude odvádět on a ty můžeš jít ráno na brzy a naopak. Ideálka to není, hlavně pokud je to mladší dítě ve školce první rok a teprve si zvyká, ale má to tak opravdu hodně maminek. Taky další vliv má to, jak moc daleko je práce od domova, 8,5 hodiny pracovní doba je jedna věc, ale je rozdíl, jestli je práce čtvrt hodiny od baráku nebo přes hodinu (myslím cestu "dveře-dveře, ne jen samotné cestování).

pampelina18
11. dub 2025

@j.a.n.i znám dost samoživitelem co mají plný úvazek a zvládají to. Musí dělat hold kompromisy. Anebo at si platí chůvu, když jí jde o to mít hodně peněz

pavulka
11. dub 2025

@podaji tak samozřejmě se stopkami ti nikdo za prdelí nestojí a kávu i oběd si v pohodě dáš 😉. Ale fakt si neumím představit, že by se u nás z osmi hodinové pracovní doby odpracovalo 3,5 🫣. A jak už tady někdo psal, časem jsi prostě rychlá, ty časy musí být naměřené tak, aby zvládali i lidé po zkušební době, takže zas tak přísné to není. Každopádně když jsem ten den fakt rychlá, tak si prostě vezmu případ, u kterého vím, že strávím x hodin, kdy bude volat na všechny možné a nemožné místa a vím, že mi další práce nestojí. Naše oddělení podává konzultace dalším oddělením ve firmě a třeba u reklamací máš danou lhůtu na vyjádření, u finančních záležitostí máš zase lhůtu na vyplacení, takže se musí požadavky zpracovávat průběžně a opravdu je naměřeno kolik času to cca zabere a kolik lidí na to bude třeba. Já pak nemůžu jít za vedením a říct, že budeme platit pokutu nebo úroky z prodlení, protože jsme pracovali jen třetinu času 🫣.

j.a.n.i
11. dub 2025

@pampelina18 No a ja znam zase dost mist, kde takovou skolku proste nenajdes, takže to s plnym uvazkem bez HO na cast dne nebo druhe odoby prostě nezvladnes. Ano, člověk si to stejně bude muset vyresit, ale fakt to nebude stylem odvedu do skolky, stihnu praci, vyzvednu ze skolky.
A fakt to neni o tom, ze by chtela hodně peněz, spíš je to problém tech s horsi kvalifikaci, co si nemohou "vyskakovat".

kakba
11. dub 2025

Spíše by mě zajímalo jak to děláte, kdy vesnické školky, a ty osobně znám, zavřou na celé letní prázdniny a šmitec. Jak se to pak řeší? Já třeba volno na celé prázdniny si vzít nemůžu a malé dítě ani nevezmou nikam na příměšťák. Toto je zapeklitá situace a všem, co to dokážou pokrýt bez pomoci, máte můj obdiv.

jipe
11. dub 2025

@kakba u nás jsou příměstský i pro skolkove, rodinné centrum, lokomoce, něco vykryjou babicky. Jeden týden máme s manželem každý zvlášť, jeden společný

j.a.n.i
11. dub 2025

@kakba Co mam zkušenost, tak na tech vesnicích proste kazdy nejakou tu pomoc má... Nebo dobrou praci s HO, to jsou ti, co tam cíleně utekli z mest.

pavulka
11. dub 2025

@kakba u nás funguje vesnická školka 3 týdny v srpnu a tábor příměstský, dotovaný obcí, je pro děti od 4 let. Takže teoreticky 4 týdny u školkových dětí neřešíš. Mi přijdou daleko horší prázdniny po první třídě, kvůli nim zvažuji, že si ještě rozvolním rodičák do 4 let mladšího 🫣.

ninive211
11. dub 2025

@kakba No u nás to bylo prostě tak, že hlídala babička většinu prázdnin. Školku jsme tu teda měli, střídaly se po 14 dnech 4 školky ve čtvrti s tím, že vždy přednost měly děti z dané školky, stejně jsem vždy takto řešila školku jen na jeden jediný týden z prázdnin (v daném týdnu měla starší příměšták, tak jsem nechtěla, aby babička hlídala jedno dítě a druhé ne, řešili jsme to takto).
Jako kdyby nebyla babička...tak nevím. No, to bychom asi neměli vůbec společnou dovolenou s manželem. každej to nějak řeší, někdo extrééně tím způsobem, že si zažádá v práci o neplacený volno a je prostě doma měsíc. nebo jsem zaregistrovala případy, kdy se matka přiznala, že to prostě řeší fingovanýmm OČR týden na jedno dítě, týden na druhý dítě....de facto je toto protizákonný, že jo, ale když máš doktorku, která ti napíšem že dítě mělo v létě neštovice nebo angínu (což klidně mít může - dcera je toho příkladem), tak jako zaměstnavatel s tím nic nenaděláš.. Na zaměstnance na PN můžeš poslat kontrolu, na zaměstnance na OČR, který nemá žádné vycházky, nemáš páku žádnou. Samozřejmě pokud tohle někdo zneužívá takto, tak je otázka, jak mu to budou v práci tolerovat, že každý rok je jindy obvykle zdravé dítě o prázdninách "najednou" nemocné. Hezky týden v červenci, týden v srpnu a mezitím se vystřídá se sourozencem...ale fakt takový matky vychcaný existujou a podle jedné diskuze, kterou jsem kdysi četla, jich nebude úplně málo (prý "a jak to jako jinak mám udělat?" Nemám hlídání, tak holt jdu na OČR")

westie
11. dub 2025

@kakba My třeba řešíme prázdniny tak, že máme jeden týden rodinné dovolené, dva týdny jsou děti s manželem doma a zbytek musíme řešit přes různé sportovní kempy, příměstské tábory a pobyty u babičky. Nakonec jsou v součtu prázdniny nejdražší období v roce a kam se na ně hrabě školné ve školce a ve škole🙈

pampelina18
12. dub 2025

@kakba my jsme si platili chůvu.

dc282308
12. dub 2025

Mám 3 děti. 8, 6 a 2,5 roku a pracuji jenom na plný úvazek. Jiný typ si nedokážu ani představit. U nás to lze, ale ve finále je to více práce za méně času a peněz.

herminka
12. dub 2025

@kakba Já se třeba klidně přiznám, že nevím, jak bychom to dělali, kdyby byla školka zavřená celé 2 měsíce. U nás volno vykryla druhá školka, takže jen 3 týdny z prázdnin byly zavřené obě. Směřovali jsme na tuto dobu rodinnou dovolenou a zbytek jsme nějak pytlíkovali s jedno/dvoudenními dovolenými a s pomocí mých rodičů (tcháni se téměř nezapojují).

Strana
z3