Reference bývalého zaměstnavatele: Ovlivňují vaše šance na práci?
Ahoj holky, jdu se poradit, zda se Vám někomu nestalo něco podobného, případně zda někdo víte, nakolik se toto děje a do třetice, zda prostě nejsem jen paranoidní. Prosím jen o věcnou diskuzi.
V současné době mi končí rodičovská dovolená. Z práce jsem oficiálně odešla (byla odejita) z důvodu, že jsem požadovala snížení úvazku, ten mi však nebyl "z provozních důvodů" umožněn. Pro upřesnění dodávám, že se jedná o profesi, kde se to sníženými úvazky jen hemží.
Vztahy s vedením byly před mateřskou dost komplikované (nejen pro mě). Jaký je skutečný důvod úplně nevím - něco jako zpětná vazba v práci bohužel neexistovalo. Nicméně se domnívám, že své povinnosti jsem plnila, velmi často i nad rámec pracovní doby, nedopustila jsem se porušení pracovní kázně. Zatím jsem byla na dvou pracovních pohovorech a u obou se odvíjel velmi podobný scénář.
V prvním případě - hned po pohovoru mi potenciální šéf napsal, že jsem výborný kandidát a zve mě na osobní schůzku. Ta už se týkala spíše provozních věcí a na konci mi bylo řečeno, že se sejdeme na konci měsíce a nástup by bylo od začátku dalšího měsíce. Za tři dny nato mi přišla jen strohá zpráva, že vybrali jiného kandidáta.
Ve druhém případě mi na konci pohovoru bylo ihned řečeno, že postupuji do druhého kola a dostala jsem termín. V pondělí se mi ještě ozvala slečna, s tím, že je nemocná a že domluvený termín posuneme, ale že mi zavolá hned, jak se uzdraví a domluvíme se na dalším postupu. No a po dvou dnech mi přišla opět jen strohá zpráva na email, že do druhého kola nepostupuji.
Je možné, že důvodem by mohla být reference bývalého zaměstnavatele? Nebo je to spíš shoda náhod?
@irmamala takže má vysokou školu, akorát měla nejdřív děti a pak až zaměstnání. Je na tom tedy z profesního hlediska stejně jako absolventky. Kde je teda problém? Z čeho soudíš, že nic neumí? Proč myslíš, že neví coby, když vystudovala pedagogickou vysokou školu? Tu většinou studují ti, co vědí, že chtějí být učitelé.
@barmil ale neexistuju len kancelarske prace kde clovek moze robit z domova 🙈 neviem ako by som robila ja na materskej svoju pracu (veduca predajne) a ani ciastocne pretoze sme uplne bez hlidani a kojim uz 4,5 roka vkuse (s malou pauzou v tehotenstve) takze co, nikto ma uz neprijme? Alebo mam robit ako upratovacka alebo co?😄
@irmamala Zkušený recruiter si reference ověřuje málokdy přes kontakty, uvedené v CV - to dělají jen personálky, nebo někdo, kdo si chce udělat čárku u potencionálního team leadera, že “má splněno” a poptal se.
Ti, kteří opravdu stojí o relevantní informace, si je seženou jiným způsobem.
Odsuzovat je je nesmysl - všichni zaměstnanci mají v pracovních smlouvách, že kopou za zaměstnavatelem a budou ho podporovat. Proto také ta firma pak také má na jejich mzdy. Úlohou recruitera není jen sehnat lidi, ale také zbytečně nezvyšovat náklady zaměstnavateli náborem lidí, kteří pro danou pozici nejsou vhodní. Za firmou jdou náklady za nástup - pracovní nástroje, licence, poplatky za školení, úhrada vstupní lékařské prohlídky, čas a náklady zkušenějších kolegů/yň, kteří by se mohli místo zaškolování nováčků věnovat jiným pracovním činnostem.
Málokdo si uvědomuje, že i ve výrobních pozicích jdou náklady za nástup nového člověka do desítek tisíc.
@urtica Ano, někdy byl veden pohovor konkrétnějším způsobem, byli třeba dva uchazeči, kteří byli velice vhodní, takže se už řešilo, kdy mohou nastoupit, jestli nemají nějaké překážky, co by dělali, kdy by měli školení, ale stejně pak musíš vybrat jen jednoho. Nebo se také stalo, že na poslední chvíli někdo dotlačil někoho známého, i to se stává. Opravdu si myslím, že to byla náhoda. Třeba to příště vyjde ! Držím palce.
@urtica já jsem obešla v poslední době (tři roky) asi čtyři pohovory, dva z mé iniciativy, dva si mě našli a sami pozvali. O dítěti všichni věděli (když jsem byla prvním, tak bylo dceři asi půl roku), nikomu nevadilo, protože vzhledem k mé kvalifikaci to bylo buď já-matka nebo nikdo. A poslední majitel firmy rovnou říkal, že o mě mluví všude v superlativech, takže přiznal, že se informoval, ale myslím, že ne u primáře, ale vedoucí lékařka mě zná, slouží u nás, takže stačí při službě přejít do protější ambulance a zeptat, co ta drep. Myslím, že ač to ofiko nikdo nepřizná, tak se prostě ptají. A že když mají dva kandidáty, tak prostě chlap bez dětí nebude má hodně bodů k dobru. A že kdyby místo mě hledal místo bezdětný chlap, tak bude fuk, že mě mám opravdu dobrou pověst a budou ho preferovat. A přiznávám, že pokud někdy budu hledat sestru do ambulance, tak budu lovit mezi starší katerogií, protože sestra á měsíc na očr mi bude dost k prdu. My máme v ambulanci taky sestru s malým dítětem a držíme kvůli ní ještě jednu důchodkyni, která nepracuje úplně jak bychom chtěli, ale vykrývá nám její nepřítomnosti. A ano, taky přiznávám, že uchazečku 7let doma (bez nějakého zkráceného úvazku nebo jakékoliv jiné snahy držet se v oboru) bych vzala taky jen v situaci, kdybych nesehnala nikoho jiného.
@petrasipkova1 souhlasím s náhodou, anebo jiný důvod, hledání informací u bývalého zaměstnavatele po 7 letech mi přijde nepravděpodobné (pokud v té firmě nemá známého a to by se mohl klidně ptát už před pohovorem).
@hojda
@irmamala
@vikisik no ale pořád tato paní může být výbornou a kvalitní učitelkou, zvlášť ty tři děti doma a aktuální studium ji připraví lépe, než prezenční vysoká škola před x lety 🙂.
@eviicka To já netvrdím, půl roku jsme měli jen asistentku, která má VŠE, zrovna začal covid a ona se s tím poprala ze všech učitelů nejlíp, protože měla zkušenosti jak si zorganizovat práci, uměla dobře s PC (což byl u některých učitelů kámen úrazu) a plno věcí dokázala vyřešit. Naopak vystudovaný třídní učitel s praxí u syna to byla katastrofa..... Učitel si dostavěl barák, ale děti a rodiče v tom totálně nechal vymáchat....
Díky za reakce, i když se to stočilo trochu jinam, než jsem chtěla. Ano, byla jsem sedm let doma, měla jsem k tomu své důvody, které nechci obhajovat ani tady ani u zaměstnavatele.
Každopádně to nijak netajím, mám to uvedeno i v životopise - právě proto, aby se mi ozvali jen ti, kterým to nevadí a neokrádali jsme se o čas. Myslím, že pokud jsem během pohovoru došla tak daleko, s mateřskou to nesouviselo.
@petrasipkova1 Jj, on to ale právě nepodával stylem "co bych dělala", ale co budu dělat...a nikoliv co budu dělat, KDYŽ nastoupím, ale AŽ nastoupím...každopádně většina zde se přiklání k tomu, že to s bývalým zaměstnavatelem nijak nesouvisí, tak snad to tak bude...díky. A někdy třebazas na viděnou 😉
@brunetka11 Děkuju za pohled z druhé strany, i když u mě nejde o klasickou admin práci.
@anetka1701 Mrknu na to. Nějaký profil mám, ale tam nemám ani fotku, osobního nic.
@barmil tvůj pohled je úplně až smutnej. Jít na mateřskou s tím, že děláš, makáš, aby se na tebe nezapomnělo,aby ses měla kam vrátit. Bohužel, u většiny zaměstnání tohle nejde a není k tomu ani motivace. Upřímně nevidím důvod jít na mateřskou a ještě si u toho hned honit triko s prací. Ať už jako HO nebo částečný úvazek. Já jsem ráda, že jsem měla možnost si v klidu zkusit dva roky doma s dítětem a bez stresu a pak si našla v klidu brigádu, když už to šlo. Odcházela jsem z práce, kde se mnou byli spokojení, smlouvu jsem měla na neurčito a i přes to jsem věděla, že po mateřské už jim tak dobrá nebudu a snažení by mi bylo s mojí pozicí úplně k prdu.
@j.a.n.i https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500....
strana 79, kontaktování bývalých zaměstnavatelů uchazeče:
"Pokud bude zaměstnavatel chtít kontaktovat bývalého zaměstnavatele uchazeče, musí od něj získat výslovný souhlas s tímto zpracováním"
Máš pravdu v tom, že to není ustanoveno v zákoníku práce, ale v zákoně o ochraně osobních údajů.
@te_reza to není o tom, aby se na mě nezapomnělo. Baví mě to a nejsem typ, co bude sedět tři roky na zadku doma a realizovat se "my už kakame". Když je spokojena mama, je spokojene dite. Tak si jedu do prace, se synem je manzel, uzijou si ten den zase spolu a večer se jim vrátí mama, co je nabitá na další kolo Krtka a učení na nočník. A starší dcera vidí, že není nic špatného na tom, kdyz zenska nemá jako životní cíl vdát se a mit děti, ale chce mít i kariéru a vlastní nezávislost, i v manželství.
@barmil Já rozhodně nejsem typ mámy, co je poprděnej z každýho bobku, vlastně mě mateřská vůbec nějak nenaplňovala a jsem ráda, že jsem v práci. Na druhou stranu jsem věděla, že budu mít jedno, max dvě děti, peníze jsem na ni měla našetřené a nebyl pro mě důvod chodit ještě někam do práce. O tom, že "s dítětem je v běžné pracovní době manžel" je pro většinu ženských scifi. Ženská nemusí být nutně za jediný cíl vdát se a mít děti, když je doma s dětmi a primárně se musí postarat ona, tak to prostě totiž z velké části je.
No jak tady jiz zaznelo po 7 letech doma dam prednost vzdy kandidatovi,ktery tak dlouho doma neni.Tedy v prvnim pripade to musela byt tlacenka v druhem mohl do vyberu zasahnout jeste nekdo jiny a rict,ze do druheho kola te nechce.Volat do firmy,kde nekdo pracoval pred 7 lety jiz nema vyznam,stejne tak si nemyslim,ze by meli zapotrebi schvalne ti dat spatne reference,pokud to nejsou nejaci schizofrenici.
Jinak jsem toho nazoru,ze byt doma 6 a vice let v kuse uz je moc.Ja treba delala u prvni dcery na dalku od jejiho roku,od dvou jsem tam byla uz na zkraceny uvazek,bylo to narocne,ale bylo to fajn,ted mam deti dve a rada bych byla doma ty tri roky,ale s tim,ze kdyz budou mit hodne prace tak se ozvou a ja jim narazove vypomuzu (coz ocekavam predevsim v poslednim roce a pul rodicaku vzhledem k tomu co se tam chysta).Nicmene mam jine plany jak bych si chtela zvysit kvalifikaci a proto asi nechapu,ze je nekdo doma 7 let a proste nedela nic,vlasne i ta financni stranka je nic moc.Pochopim to max. tak ty 2 roky.A holt je treba si rict,ze i kdyz se nekdo chce venovat rodine,tak na tom trhu prace se vzdy najde nekdo,kdo muze byt lepsi,pokud dlouho nic nedelam,mozna to je vuci nam zenam nespravedlive,ale znam plno priapdu,kdy je pak s hledanim prace po 6 a vice letech doma obrovsky problem.Ted mam kamaradku co si hleda praci po 3 letech doma,nej pozdeji do pul roku chce nastoupit a tu nezvou ani na pohovory,pritom nezamestnanost je rekordne nizka. Ted se rozhoupala a zacala se ucit anglicky,snad ji to pomuze...
Byla jsem doma 7 let (3 děti), když byly nejmladší ratolesti 2 roky, šla jsem na pidiúvazek do práce, postupně ho navyšuju. Zaměstnavatel mi dal přednost před jiným uchazečem mj. proto, že už mu neodejdu na rodičák 🙂 Neviděla bych to tak černě.
Achjo. Už jsem nechtěla reagovat, ale nedá mi to.
Je neuvěřitelný, jak skoro v každý diskuzi se najde někdo, kdo sice nereaguje na úvodní dotaz, ale využije ho k tomu, aby si mohl kopnout do ostatních - a sám se tak cítit lépe. Nechápu to.
Jak si vůbec můžete dovolit posuzovat situaci někoho, koho vůbec neznáte? Nevíte nic o jeho profesi, o rodině ve které žije, o zdravotním stavu rodičů i dětí, nevíte jestli třeba jedno z dětí nemá PAS, matka neprodělala během RD rakovinu, nebo se nemusela starat o někoho dalšího (kromě toho, že zůstat s dětmi doma a věnovat se jim je legální a pokud to člověk dělá naplno, pak bych zrovna o válení se nemluvila).
Ano, sedm let doma je určitý handicap na pracovním trhu. Myslím, že každý, kdo se pro tuto cestu rozhodne, si to uvědomuje a souhlasím i s tím, že zaměstnavatel má právo vybrat si koho chce. Nijak to nerozporuji. Akorát že o tomhle ta diskuze vůbec nebyla.

@vikisik Vždyt já nepíšu, že dělá něco, co se nemá, jen mě to přišlo vtipné, když celé ty roky na mateřské řešila, co půjde s prázdným životopisem dělat a je učitelka. Takže ani 7 let pauza na mateřské nemusí být profesionální sebevražda🙂