icon

Reference bývalého zaměstnavatele: Ovlivňují vaše šance na práci?

urtica
2. únor 2022

Ahoj holky, jdu se poradit, zda se Vám někomu nestalo něco podobného, případně zda někdo víte, nakolik se toto děje a do třetice, zda prostě nejsem jen paranoidní. Prosím jen o věcnou diskuzi.

V současné době mi končí rodičovská dovolená. Z práce jsem oficiálně odešla (byla odejita) z důvodu, že jsem požadovala snížení úvazku, ten mi však nebyl "z provozních důvodů" umožněn. Pro upřesnění dodávám, že se jedná o profesi, kde se to sníženými úvazky jen hemží.
Vztahy s vedením byly před mateřskou dost komplikované (nejen pro mě). Jaký je skutečný důvod úplně nevím - něco jako zpětná vazba v práci bohužel neexistovalo. Nicméně se domnívám, že své povinnosti jsem plnila, velmi často i nad rámec pracovní doby, nedopustila jsem se porušení pracovní kázně. Zatím jsem byla na dvou pracovních pohovorech a u obou se odvíjel velmi podobný scénář.
V prvním případě - hned po pohovoru mi potenciální šéf napsal, že jsem výborný kandidát a zve mě na osobní schůzku. Ta už se týkala spíše provozních věcí a na konci mi bylo řečeno, že se sejdeme na konci měsíce a nástup by bylo od začátku dalšího měsíce. Za tři dny nato mi přišla jen strohá zpráva, že vybrali jiného kandidáta.
Ve druhém případě mi na konci pohovoru bylo ihned řečeno, že postupuji do druhého kola a dostala jsem termín. V pondělí se mi ještě ozvala slečna, s tím, že je nemocná a že domluvený termín posuneme, ale že mi zavolá hned, jak se uzdraví a domluvíme se na dalším postupu. No a po dvou dnech mi přišla opět jen strohá zpráva na email, že do druhého kola nepostupuji.
Je možné, že důvodem by mohla být reference bývalého zaměstnavatele? Nebo je to spíš shoda náhod?

Strana
z4
marcicek84
4. únor 2022

@urtica nebyla ale ptas se na duvod proc ty dva pohovory nakonec tak dopadly,tak ti tady rikame,ze to vubec nemusi byt lustrovanim,ale tim,ze nekdo tam nechce zamestnace,ktery byl tak dlouho doma,coz je docela dobre mozne a realne.

urtica
autor
4. únor 2022

@marcicek84 Na to jsem se právě neptala. Ptala jsem se na to, zda mohl být náhlý obrat během úspěšně se vyvíjejícího pohovoru způsoben nepříznivými referencemi z bývalého zaměstnání - vzhledem k atypickému průběhu obou výběrových řízení. Nešlo o to, že mě odmítli, ale spíš jakým způsobem.

brunetka11
4. únor 2022

@urtica samozřejmě, že mohl - stejně jako jiné situace, jakože tě někdo z pohovoru potká venku a nesedí mu to… nebo prostě a jednoduše potkali někoho, kdo jejich požadavky splňuje lépe než ty

17mia17
7. únor 2022

To ja zatial deti nemám , mám zdravotnícku školu a pracovala som vo fabrike za minimálnu mzdu.

Potom som videla, že hľadajú do domova dôchodcov upratovačku tak som zavolala a oni, že to by bola škoda, že sa mi ozvú keď budú hľadať ošetrovatelku.

Neverila som, ale po roku mi volali, že potrebujú a že kludne počkajú kým mi skončí výpovedná. Vrchná sestra strašne nadšená, že sa ťažko zháňajú ľudia a že ja mám na to aj školu, že by som vedela aj prvú pomoc dať a tak.

Nastúpila som a všetko super, len dve také staršie kolegyne od začiatku boli na mňa protivné. Ešte tam boli ďalší dvaja nový ľudia jedna kolegyňa čo predtým robila administratívnu prácu a jedna čo rovno povedala, že to má len dočasne, že chce ísť do Nemecka.

Po dvoch mesiacoch z ničoho nič za mnou vrchná sestra prišla že ma tam nechcú, že ľudí majú dosť. Keď som sa bránila tak si na mňa povymýšľali blbosti aby to mali ako odôvodniť a keď som mala argumenty tak mi povedali, že už sa so mnou o tom nechcú baviť. Ale prosili ma nech o nich nerozprávam v zlom. 🤷‍♀️

Neskôr som sa dozvedela, že vrchná už minimálne po mesiaci vedela, že ma pošle preč, lebo tie dve kolegyne čo ma nemali radí s ňou boli veľké kamarátky, vymýšľali si na mňa veci a chodili za ňou, že ma tam nechcú. Aj sa vtedy hádali kvôli tomu tam, lebo bolo tam pár takých, čo ma tam chceli udržať.
Ako som odišla ja aj tie dve nové kolegyne potom šli preč lebo sa im tam nepáčilo, tak zas fňukali, že majú málo ľudí . A vraj tam riaditeľ svoju dcéru potom dohodil. 😅 Bolo by to na dlhý príbeh ešte. Mimochodom ešte týždeň pred tou výpoveďou mi vrchná rozprávala, ako si tam zarobím a že si potom aj vodičák môžem spraviť aby som nemusela autobusom atď.

ai30
7. únor 2022

@barmil Tyjo, tak neco takhle brutalne omezeneho jsem uz dlouho necetla.

janule0123
7. únor 2022

@urtica často někdo volal hele delal u vás - spis kolegům teda .. znáš ho a co k němu reknes ? Případně není to tvůj spolužák? Když slo o pohovor k nám .. ale ten svět je tak nějak malý…a bylo to neofiko kamos kamosovi 😂 spis bych to ale viděla, ze se proste objevil pro ne lepší kandidát a skočili po něm ..:

bucifalek
7. únor 2022

@marcicek84 pokud někdo nechce zaměstnance, který je tak dlouho doma, tak ho ani nezve na pohovor, tedy alespoň naše HR má zákaz mi takové životopisy vůbec předkládat. Jinak samozřejmě také záleží na oboru a pozici, kam se člověk hlásí, je hromada pracovních pozic, kde je zcela jedno, jak dlouho byla žena na rodičovské..

marcicek84
7. únor 2022

@bucifalek ted kdyz vsude chybi lidi se vetsinou vsichni zvou,pac neninz ceho brat 😉

petaov
7. únor 2022

Mám celkem čerstvou zkušenost s hledáním práce a tohle, co popisuješ je běžná věc. Hned na prvním pohovoru jsem si myslela, že to mám v kapse, protože se se mnou hned domlouvali, kdy přesně nastoupím. Byl to pohovor hodně o vědomostech a říkali, že tolik toho nikdo nevěděl. Padaly slova jako, že jsem je úplně ohromila svými znalostmi apod. A pak mi přišel dopis, že byl vybrán jiný kandidát. Po této zkušenosti jsem rychle vystřízlivěla a na dalších pohovorech, už jsem si na to zvykla. Téměř na každém jsem pro ně byla nejlepší a bla bla bla. Nemyslím, že by je odradily reference bývalého zaměstnavatele. Ti, co to vědět chtěli, mu to rovnou řekli. Není to nic tajného. Myslím si, že je to prostě dětmi a tou dlouhou dobou doma. Na plnou hubu ti to neřeknou, ale vždycky pak dají přednost nějaké bezdětné, nebo chlapovi.

macicek003
Autor odpověď smazal
urtica
autor
7. únor 2022

@macicek003 Jj, dávala jsem se do diskuze odkaz...ochrana osobních údajů...ale co jsem tak zjišťovala po okolí, moc se to nedodržuje. Ono je to dost blbě prokazatelné.

macicek003
Autor odpověď smazal
urtica
autor
7. únor 2022

@bucifalek Myslím si to samé - samozřejmě, že z deseti pozic na které odepíšu (a kde splňuju všechny body požadovaného profilu) se ozvou ze tří, takže předpokládám, že ten zbytek jsou právě ti, co je děti v životopise odradily.
@marcicek84 Záleží na jaké místo - zrovna na tyhle dvě VŘ se hlásilo hodně lidí.

urtica
autor
7. únor 2022

@macicek003 No takhle..dva lidi (oba v manažerské pozici a oba si tímto způsobem shánějí informace i je posílají dál...) , kterých jsem se na to ptala, ani nevěděli, že se to nesmí. A na začátku diskuze si všimni, kolik lidí dalo lajk @j.a.n.i. - takže ty všechny si myslely, že je zcela ok, když si zaměstnavatel zavolá do bývalé práce a poptá se...

j.a.n.i
7. únor 2022

@urtica ne, ten lajk byl protože zakonik prace to neresi...

urtica
autor
7. únor 2022

@petaov To vůbec neznám 🙂.! Když jsem sháněla místo poprvé, tak mi buď vždycky hned po prvním kole napsali, že nemají zájem, nebo mě naopak ihned vzali. Nikde mi nikdo netvrdil, že jsem nejlepší a nazdar 😀. Čili mě to trochu mate. Hlavně jsem nechápala, proč třeba neřeknou "vybíráme z více zájemců, ozveme se Vám" namísto "jo, v úterý přijďte" a za další dva dny "a vlastně ne".
Ale možná je to obvyklejší, než jsem si myslela.

urtica
autor
7. únor 2022

@j.a.n.i Ale jdi. Z kontextu bylo jasné, že nejde ani tak o to, kde je to ukotveno jako spíš, že se to nesmí.

macicek003
Autor odpověď smazal
urtica
autor
7. únor 2022

@macicek003 Díky moc❤️

j.a.n.i
7. únor 2022

@macicek003 opet, kde je zakazano se zeptat?

macicek003
Autor odpověď smazal
brunetka11
7. únor 2022

@macicek003 Bavíme se tu o referencích, navíc ověřované a dodávané fyzickými osobami. Tvá odpověď je mimo, neřeší se osobní údaje, neopodstatněně vyžadované po zaměstnanci.

brunetka11
7. únor 2022

@macicek003 I ta původní původní odpověď je mimo. Do osobních spisů smí nahlížet pouze pověření zaměstnanci.
Více viz výše.
Upřímně - pleteš si pojmy a dojmy.

irmamala
8. únor 2022

@gruyerre Z mého příspěvku to asi nebylo zřejmé, ale ona nejdřív nastoupila do zaměstnání a až poté začala studovat VŠ. Měla gympl a po maturitě šla rodit. Neměla žádnou praxi ani žádné odborné znalosti. To, že nic neumí a neví, co by po rodičovské mohla dělat, řešila ona sama, není to můj posměch.

ai30
8. únor 2022

@irmamala Asi to mam hozene trochu jinam, ale mne zrovna vychova trech deti prijde jako docela relevantni praxe pro ucitelku ZS. Ono to ucivo neni zas tak narocne :D Osobne bych byla o chlup radeji za ucitelku-trojnasobnou matku, co si dodelava studium, nez ucitelku-bezdetnou cerstvou absolventku. Super ucitelky muzou byt obe, ale co se tyce praxe okolo deti, tak ta matka ma proste vic zkusenosti. Akorat clovek trochu musi vedet, co rodicovstvi obnasi a nemyslet si, ze je to jenom 'cumim jako nekdo kadi'.

hankaviki
8. únor 2022

@ai30 Asi to máš hozený jinak..opravdu. Učitelka přece není náhradní maminka, takže nemusí být součástí kvalifikace být matkou. Učivo není náročné.. aha, tak to jo..

korin
8. únor 2022

Vzhledem k tomu, že jsme tu asi všechny učily děti doma během distanční výuky, tak si taky myslím, že prvostupňové učivo není až takový problém. Ale zkušenost s dětmi, jejich pocity, problémy atd., ta je k nezaplacení.

barmil
8. únor 2022

@irmamala aspoň studuje. Jsou takové, co jsou na ZŠ x let, studovaly, nedodelaly, ale dal učí, jen s maturitou..

j.a.n.i
8. únor 2022

@hankaviki A naopak kvalifikace matka je na uceni úplně k ho...

j.a.n.i
8. únor 2022

@korin No, me tedy prvostupnove ucivo jako problem prislo, neb sice umim cist, psat, matiku na dost slušné urovni, gtamatika mi taky problem az tak nedela, ale fakt netusim, jak mam dite naucit ty zaklady cteni, ktete jsou pro me zcela samozřejme, stejne tak v matice.

Strana
z4