icon

Týden do konce smlouvy a pozitivní těhotenský test

hanulinka8585
23. črc 2019

Zdravim ve spolek,
dostala jsem se do zajimave situace. Pracovni smlouvu mam do konce cervence. Od srpna mam slibene prodlouzeni smlouvy, ale netusim jestli na rok nebo na neurcito. Navic mi sama vedouci rikala, ze ona sama tam pracovala dobre pul roku, nez ji vubec dali smlouvu do ruky. No a ted to nejlepsi - pozitivni tehutest. Podle propoctu bych mohla byt cca v 7. tydnu. Otazka zni - volat na gyndu ted, nebo az v srpnu. Bylo mi vyhrozovano rizikovym kvuli me znacne nadvaze. ☹☹

Strana
z4
priefi
24. črc 2019

@nita1984 hele, ale je Ti jasne, ze slovickaris, jo? Ja nepsala jen o osvc, ale i o zamesnancich, co maj dobry plat/mzdu a mysleno samozrejme hodne ziskove podnikatele a ne toto. Mimochodem... bud Tve podnikani je tak hrozne mizerne, ze mas tak malo, anebo proste blbe odvadis (a teoreticky si setris sama), protoze zamestnanec nema srazene jen ZP a SP z jeho mzdy, ale odvadi i zamestnavatel.. kdyz mas treba 25tis hrubeho, tak pro zamestnavatele tohle neni konecna castka, zamestnanec je pro nej mnohem drazsi diky odvodum a ty jdou taky smerem k ppm. A ne vsichni zamestnanci jsou na tom mizerne a nejedou k mori (to totiz byl jen a pouze priklad, ale to Ty moc dobre vis, jen proste slovickarit 😉) to je jasne. Ja psala o tom, ze jsou Ti, co si muzou dovolit prijit o penize z ppm, dovolene atd.tim, ze reknou, hele, ja jsem tehu a davam Ti zelenou, abys mi dal vypoved a pak jsou Ti, co pocitaji kazdou korunu a nemuzou si dovolit rici, jsem tehu a pripravit tak rodinu o finance. Proc myslis, ze ZP chrani
@drep hele... ale jako doktor, predpokladam asi zajimavejsi i obor podle vyse ppm, jsi uplne nekde jinde nez zakladatelka a neresis existencni zalezitosti 😉 kdezto pozice, kterou ma zakladatelka je uplne jinde, nez ta Tva a sefove se na konferencich, golfech a dalsich techto vecech nesetkavaj... chtelo by to kapku realny pohled na vec

kmarie81
24. črc 2019

@nita1984 já vím, to sem odpovídala sudylichozrout

sudylichozrout
24. črc 2019

@kmarie81 ano, jenomze jsi to pouzila v blbe souvislosti, zejmena ta pasaz o osvc, kteri si jen na podnikatele hraji. Na to konto se ti snazime vysvetlit, ze aby mel zamestnanec stejne odvody jako ten pro tebe radoby osvc, tak musi mit mzdu cca 27 tisic v hrubem (nevim z hlavy presne). Cili rocne neco pres 300 tisic. Chces rict, ze takovy zamestnanec si na pracanta taky jen hraje?
Zktatka se ti snazime rici, ze tohle nelze srovnavat.
Jej a nebo to psala @priefi? Uz se ztracim, tak kdyz tak pardon.

priefi
24. črc 2019

@sudylichozrout to jsem psala ja 😉

sudylichozrout
24. črc 2019

@priefi jo, tak fajne.
@kmarie81 pardon.

ninive211
24. črc 2019

Těhotenství bych rozhodně neoznamovala dřív jak po prvním trimestru a 1.screeningu, jedině v případě, že jde o práci, kdy je nutná změna náplně práce nebo jistá omezení anebo kdyby se to prostě provalilo dříve a šéf by se mě na rovinu zeptal, jak to je, tam bych mu nelhala(já musela tehu šéfovi přiznat asi o tyden driv,než jsem měla v plánu, protože sezacalo "něco" šuškat a on se mě na rovinu zeptal), no co, kovbojku bych z toho nedělala, ale v 7.tt bez potvrzení těhotenství, srdíčka, těhotenské průkazky v kapse bych nic neříkala, kor pár dní před prodloužením smlouvy. Tohle neberu jako nefér jednání vůči zaměstnavateli, ale jako čisté pragmatický jednání. Co by udělal on, kdyby se dozvěděl, že jsi těhu? 90%zaměstnavatelů by ti dalo pápá, čest těm (možná)

kmarie81
24. črc 2019

@priefi díky 🙂, já to za sebe shrnu - nemyslím si, že zakladatelka bude jednat nefér, jesliže o svým těhotenství zatím pomlčí. jako HR jí jen říkám, co se asi s největší pravděpodobností stane, když se o tom zaměstnavatel doví před podepsáním prodloužení PP (a to by taky nebylo fér). A ta druhá část diskuse - jen sem chtěla vysvětlit, proč se OSVČ dočkala malé mateřské ....

priefi
24. črc 2019

@kmarie81 presne tak... jako HR, nezbyva nez souhlasit 😉

drep
24. črc 2019

@priefi zajímavej obor ani ne (ve smyslu lukrativní, jinak je boží), ale mooooc hodin přesčasů. Proto ta ppm.
Já vycházím z premisy mého oboru ( a zadavatelka původně svůj obor neřekla), že těhotenství by nebyl důvod neprodloužení smlouvy. A teď nemyslím jen pro doktora, ale i pro sestru, kdykoliv kdokoliv ze sester chtěl pracovat, tak se mu buď našla práce na klinice nebo jinde v nemocnici, takže ani, i resuscitační sestry mohou pracovat do 33. Týdne těhotenství, osobně jich několik znám. A ta jedna fakt schopná a vládnoucí angličtinou skoro líp než doktoři má na rodičovské home office jako studijní sestra.
A v době, kdy zaměstnanci objektivně nejsou si fakt myslím, že to platí i ledaskde jinde. Zakladatelka může pracovat ještě klidně x týdnů (protože obezita v těhotenství jako taková přece není důvod k pn, ale samozřejmě neznáme podrobnosti), zaučit svoji kolegyni atd. A na maloměstě jistě ani ten šéf nenakde ze dne na den za ni náhradu, takže by byl sám proti sobě.

nikolab20
24. črc 2019

Nepriznala bych to. Me zamestnavazel neprodlouzil smlouvu, kvuli tomu, ze jsem marodila měsíc, kdyz mi zjistili crohna.

drep
24. črc 2019

@vineta že jsem skvělá a nepostradatelná vím já, ví to můj šéf a ví to naše sestry (zrovna včera si stýskaly, že už jim chybím), je prima, že to víš i ty, která mě jinak neznáš. A relativně hodně peněz beru za absolutně hodně hodin strávených v práci.
A vím, že to může znít blbě, ale mám svý zásady a opravdu se snažím chovat k ostatním fér. Ani za to se nestydím.
A zadavatelka v úvodu svou práci neřekla, Klidně mohla dělat něco, co se s těhotenstvím nevylučuje.

marketa11112
24. črc 2019

@drep muj boze. Tohle fakt hodne smrdi 🙂))

drep
24. črc 2019

@marketa11112 je fajn, když poznají nadsázku, i pokud před větou není napsáno NADSÁZKA😂 ale obecně už jsem stará na falešnou skromnost.

vineta
24. črc 2019

@drep Víš co, už jsem ti to někde v jedný z miliónu obdobných diskuzí psala, je smutný, když doktorovi chybí empatie. Vždycky se od tebe dozvíme, jak jsi pilně pracuješ, jak bereš hodně peněz (ano, za hodně práce), jak sis to vybudovala vlastní pílí, jak po tobě v nemocnici touží a jak bys nemohla být doma s dítětem 3 roky, protože by ti utekla práce. Já z toho nerozporuju vůbec nic, já ti věřím, jen mi přijde poněkud otravné to, že absolutně postrádáš snahu někomu svým postojem pomoci, mně to přijde prostě vždycky jako příspěvek pro příspěvek, aby sis to o sobě mohla po sto padesátý napsat, poplácat se po rameni, trochu shodit životní postoje a priority ostatních. Pokud to tak není, tak se omlouvám, ale ty si prostě vždy vypovídáš svoje, necukneš, neporadíš s vhledem do situace (tak teď už to víš, že to není dotaz kardiochirurga nebo raketový inženýrky, ne?) pohoníš si ego a nazdar.

marketa11112
24. črc 2019

Kazdopadne co je fer? Prijit stoprocentne o praci ze dne na den, travit nekolik mesicu na pracaku ,nemit materskou,ktera pomuze rodine....nebo chvili mlcet, pracovat,odvadet dane, mit materskou,v nouzi nemocenskou, mit se kam vratit po rd. Sef na ni bude koukat uplne normalne,udelal by to same. Reci o ferovosti v teto dobe se mi dost libi. Vse clovek musi resit jinak,jinak nema sanci. Treba vysetreti u lekare? Ano, za mesic. Cink, cink znamemu. Ptijdte zitra v sedm,po pracovni dobe. Budeme mit klid. Jak dostat dite do skolkY? Nespadove. Cink , cink, zavolame zname .. A najednou to jde. Prace? Cink,cink....a mohla bych pokracovat. Pripadam si jak za komousu s podpultovkama pro vyvolene. Na vse dnes to chce mit prachy a znamosti. A prachy delaji prachy. Obycejny clovek to ma ale sakra tezsi. A lide z vyssich sfer, s vyssimi prijmy,vetsimi znamostmi, samozrejme s vyssimi moralnimi hodnotami,haha, sory ale musim,casto z prahy , casto se zazobanym obtloustlym a dost starym manzelem za zadkem, tohle nepochopi.

marketa11112
24. črc 2019

@drep ale u tebe to neni nadsazka... ty tomu veris. Vis,ja si ale myslim,ze hodne prehanis a snazis se sama sobe dokazat,ze jsi uzasna nenahraditelna bytost z vyssich sfer. . asi nas psychicky problem. Mozna jsi jen chudinka,kterou triska manzel, v praci po ni nestekne ani pes,dite ji skace po hlave a koncem mesice nema za co koupit cigara. Rohlik pro dite neresi. Urcite jsi krasna dlouhonoha blondyna s trojkama pevnyma jako skala,ze? A nebo hnusna obtloustla babizna,o kterou si clovek neopre ani koko? Proste kde je pravda? Nevim na co si hrajes,co si dokazujes. Ale snad ti to alespon trosicku pomaha a zveda sebevedomi. Ja ti preji vse to pekne,proc ne. Ale zkus trosku otevrit oci a rozhlednout se kolem . vetsina lidi nema krasny dokonaly zivot. A to se treba snazi o moc vic nez ty. Chce to i davku stesti. A ty takovyma recma tezko nekomu pomuzes. clovek se kvuli tomu spis muze dostat do problemu. V tomto pripade financnich.

biedronka10
Autor odpověď smazal
sar87
24. črc 2019

Mně přijde fér jednat, jak by jednala v zaměstnání kdyby už měla smlouvu na neurčito- a to je zcela obvyklé a korektní, oznámit těhotenství po prvním screeningu, když je vše ok. A když se do práce pak zakl. nechce vracet, tím spíš. Moc "skautství" škodí 😁

sudylichozrout
24. črc 2019

@vineta je to tady na dlouhou debatu, ale uprimne, proc se nepochvalit? Proste kdyz vis, ze jsi neco dokazala, ze jsi se poprala s neprizni osudu a vymakala se, at uz jde o kohokoliv, tak proc to nerict? Nemam rada tu zdejsi falesnou skromnost.
Muj pribeh urcite znas, take jsem na sebe hrda, vim, ze makam, vim, ze jsem schopna a sikovna, ze jsem se vypracovala. A klidne to napisu.
Je to asi o uhlu pohledu, ale mne moje zdrave sebevedomi otevrelo cestu k praci, kterou miluju. Bez nej by to neslo. Takze znovu, proc se nepochvalit?
Baby tady pevou dorty, chlubi se tim, jak sijou hadyrky pro deti, chlubi se uspechy svych deti. Chlu i se uplne stejne jako treba ten, kdo zmini sve pracovni uspechy.

sudylichozrout
24. črc 2019

@marketa11112 to je strasna blbina, nezlob se na me.

priefi
24. črc 2019

@drep a tady je ten problem... mentalita techto zamestnavatelu je jina... a s rukou na srdci, malo ktery zamestnanec je tak super, aby zamestnavateli o nej slo. A ano, mas pravdu, obezita neni az takovy duvod k dpn pri tehu (avsak se vi, ze obezni zeny maji problem pocit a casto se na ne hledi jako na rizikove tehulky, nejen diky postave, ale hlavne z duvodu jinych zdr.problemu, jako je vyssi tlak aj., ale to urcite jako mudra vis... jak pises, nevime vse). Kazdopadne z logiky veci, nechci se nijak dotknout zakladatelky, ale pokud je tak hodne obezni, tak zrovna na teto pozici asi nebude zrovna nepostradatelna... a asi zamestnavateli bude putna, zda o ni prijde nebo ne. A na malem meste jsou trochu jine vztahy, znamosti tam maji pre 😉 a s prominutim, tak daleko nemysli, ze by byli sami proti sobe, kdyby smlouvu neprodlouzili, spis kdyby rekla, ze je tehu, zacne rvat cerveny vystrazny vykricnik, aby se ji zbavili cim jak nejdrive 😉

vineta
24. črc 2019

@sudylichozrout Však se klidně chvalte, ale bylo by fajn k tomu i vnímat obsah dotazu a osobu tazatelky 😀 - když nelze konkrétní, tak aspoň popřemýšlet, co by se tak obvykle mohlo dít mimo vaši sociální bublinu.
Prostě se tady strašně často opakuje scénář “dobrý den, mám ten a ten problém, bojím se, že něco něco, co mám dělat?” a odpovědi jsou “já jsem nepostradatelná, já bych udělala to a to, ale jsem kromě nepostradatelnosti také vysoce morální a hodně jsem se snažila, takže jsem skvělá”. Píšu to samozřejmě s nadsázkou a zkratkou, ale prostě takový pocit z toho ohromně často mám. Tady bych prostě čekala, než někomu poradím, aby se s pravděpodobností hraničící s jistotou nechal vyhodit z práce, aspoň na bližší informace o jeho životních podmínkách a možnostech.

drep
24. črc 2019

@vineta víš, teď zas budu možná mimo já, ale mně občas přijde , že zadavatelky diskuzí samy cítí, že se chystají udělat něco, co vnitřně nepovažují úplně férové a tak se tu zeptají a když jim ostatní řeknou, že to taky udělaly, tak je to tím omluvené a v pohodě. A že hrozně umíme lát na zlé zaměstnavatele, ale když se férově nechová malý český chudý človíček, tak to je úplně cajk. Moje komentáře jsem napsala v době, kdy jsem nevěděla, co zadavatelka dělá a přišlo mi, že všichni, podle mě trochu krátkozrace, řeší jen mateřskou a zapomínají na to, co jsem nazvala dobrou pověstí a díky čemu může žena přijít v součtu o mnohem víc peněz, jen v delším horizontu.
I ve svých 33 letech považuju svět za bezva místo a chovám se k lidem tak, jak chci, aby se chovali oni ke mně, tedy férově, vždycky na sebe všechno vyžvaním a když mám problém, jsem první, kdo to na sebe jde prásknout primářovi. Asi nám kliku nebo žiji na nějakém oblačku, ale zatím se mi to vždycky vyplatilo. Je to klišé, ale karma je zdarma.
A to už je off topic, ale fakt si myslím, že ono chování zaměstanavatelů vůči zaměstanancům a opačně jsou spojité nádoby. Když se nebudou chovat fér zaměstnanci, nebudou se chovat fér zaměstnavatelé. A chování jedinců pak může postihnout celou skupinu.

@marketa11112 to víš, že jo. Jsem hnusná tlustá hloupá zametačka chodníků a nemám ani na slanou vodu, natož na cigára. A mlatí mě nejen chlap, ale i dítě, pes a dokonce i orchideje.

sudylichozrout
24. črc 2019

@drep 😀

marketa11112
24. črc 2019

@drep 🙂). sory, ale nekdy to tak byva. net sezere vse. ty a tusim dve, no mozna tri , další osoby jsou tady uz zname.
nepopiram, ze jsou sikovni lide, chytri. ale opravdu to takto neroztrubuji do světa. mam třeba bratrance ve vyzkumu, velmi zvlastni clovek, velmi chytry clovek, ale také skromny. a opravdu na to, co dela , nevypada. no, mozna jen jeho uces. 🙂. znam velmi bohatého coveka, chytrého člověka, který vse vybudoval od nuly. na ulici by jsi mu pomalu hodila dvacku do kloboucku. na druhou stranu znam okazale lidi s penezma i bez, většina jsou strasni hlupaci. a nejen to. proste tohle predvadeni o necem svedci. třeba jen potrebujes pochválit a doma to nikdo nedela. ne, nevim, jaky je důvod. ale přiznej si, ze nejaky je. to, ze ovladas pekne cesky jazyk, nesvedci o nicem dalším.
spis te typuji na trosku něco jiného, nez jak jsi to popsala ty sama. kazdopadne asi jsi to nepochopila, i ten muj popisek byl ,,nadsázka,,.

marketa11112
24. črc 2019

@sudylichozrout nezlobim, ale nesouhlasim s tvym názorem. ono se proste na stejnou situaci kouka jinak, pokud mas v kapse dvacku na chleba (nevim, v jake presne situaci je zakladatelka a nechci o tom spekulovat), nebo muzes házet kartou (a ted je jedno z jakeho důvodu).
me třeba dlouholety zamestnavatel neproplatil ani dovolenou. ani jsem nezkusila zadat, bylo by zle. co bych jako chtěla, od rodinného prislusnika, ze? ale bylo to ještě slozitejsi, nechci to vysvětlovat. kazdopadne dnes mam priority jinde, dnes jsou nejdulezitejsi me deti a je mi uplne fuk, zda se to nekomu bude libit nebo ne. mateřskou zakladatelka prilepsi diteti, sobe, rodine. je blbost to udelat tak, aby ji nemela. a sama vis, ze by ji nemela. nevěříš preci tomu, ze by ji zamestnavatel prodlouzil smlouvu. nevěříš, ze ne...

vineta
24. črc 2019

@drep Tohle už se čte úplně jinak. Rozumím a s velkou většinou příspěvku souhlasím, respektive vnímám to lehce jinak, ale principiálně chápu. Také nijak neholduji zneužívání, ale prostě to beru tak, že život přinese různé situace, se kterýma je třeba se vypořádat tak, jak přijdou- pokud se to takhle sešlo, co už se dá dělat? Nikdo nechce primárně přijít o práci, tu by už nesehnala, prostě ta situace nemá vhodné řešení, a vzhledem k tomu, že je teprve na začátku, mi tohle přijde jako nejrozumnější. Stejně tak nedávná diskuze o neschopence. Mně tohle prostě nevadí, protože si dovedu představit, že jsou zaměstnání, kde to jinak nelze, respektive bylo by to fakt těžký. Ve chvíli, kdy nemáš v práci žádnou zvláštní pozici, je to prostě jinej svět. Souhlasím naprosto, že zaměstnanci a zaměstnavatelé jsou spojené nádoby, přesto bych sama nemohla radit vrhnout se do té upřímnosti a narovnávat ty vztahy a důvěru zrovna vlastním přiznáním těhotenství, přijde mi to jako zbytečný mučednictví. Ale jo, asi jsem taková prozaměstanecká, přijde mi prostě, že v těchhle vztazích tahají za kratší konec provazu.
Ale rozumím a chápu, že ty to máš takhle a že se ti to vyplácí, přístup je to hezkej a je fajn, že to někde funguje. A to s tím jménem je relevantní, ale zase spíš v oboru, kde to jméno něco znamená. Každopádně díky za vysvětlení, konečně se mi podařilo trochu nahlídnout za tu drep záclonku.

priefi
24. črc 2019

@drep a ty jsi vlastne mudra ceho? Jakou mas specializaci? Mimochodem doufam, ze ty Tvoje chyby nejsou caste 😅 vis co, u dr.to asi neni nejlepsi 😉 podle toho, co se tady pise, jsi na MK znama firma, ale ja na Tebe asi natrefila prvne 😅

drep
24. črc 2019

@priefi anesteziologie a intenzivní medicína. Převážně jsem na resuscitačním. Každý dělá chyby, je iluze si myslet, že doktoři ne. Nedělám je často a chybou je podle mě třeba i hádka s chirurgem, když se nechám vyprovokovat. Nebo diskuze s rodinou, která neskončila podle našich představ. Blbě vyplněný úmrťák, který jsem vyřešila, ale radši to šéfovi řeknu, kdyby prudili z patoly. Nebo něco, co vlastně není chyba a už vulbec ne moje, ale může z toho být spor a pak by to šéf taky měl vědět. Anebo i blbě nahlášené volno. Čistě medicínských chyb jsem za ty roky udělala pár a naštěstí mi to většinou došlo prakticky v tu chvíli, takže buď jsem jí ještě stihla zabránit nebo na ni dostatečně rychle zareagovala a nikoho nepoškodila. Mimochodem chyby v intenzivce a jak na ně reagovat a jak je komunikovat jsou teď naprosto žhavá témama a na každém kongresu mají tak dva své bloky. Jak říká přednosta, chyba není udělat chybu, chyba je se z ní nepoučit a zopakovat ji.

drep
24. črc 2019

@marketa11112 takže se smí chlubit jen upečeným dortem, vypletým záhonem nebo dítětem v kostýmu piráta, ale nikoliv pracovními úspěchy? A když se náhodou vypracuju k úspěchu, tak je třeba vypadat jako od popelnic, abych někoho nepohoršila? S tím nesouhlasím. Člověk, který se neumí pochválit, si sám sebe neváží a kdo si neváží sebe, neumí si vážit ani ostatních. Trochu mi tohle uvažování přijde jako důsledek komunismu (úspěšný může být jen prověřený straník) a divokých devadesátých (úspěšný je jen ten, kdo si nakradl). Analogicky, když mi někdo, že mi to sluší, poděkuju a nebudu blekotat něco o triku ze sekáče a padání vlasů po porodu.

Strana
z4