Výpověď a šikana na pracovišti. Jak se bránit?
Ahoj holky, jsem úplně v háji, po letech se proti me obrátili v práci zády a udělali fakt hnusarnu, dala jsem výpověď s tim, ze dvoumesicka, protože nejdřív, ze me klidne pusti hned a pak si to rozmyslela šéfova, problem ale je, ze od te doby tu zažívám děsnou šikanu, vozi se po me za vse a nemam chvili klid, cekala bych, ze kdyz se me teda zbavila tak da pokoj, ale ne, nemuzu tu vydrzet, rada bych šla marodit, ale mam rekneme jakousi vetsi zodpovědnost a vzdy kdyz jsem doteď marodila jsem zároveň pracovala, protože jsem uplne blba 😀 ovšem teď už se mi zrovna nechce zase makat x hodin denně za nic po tomhle všem, ale vím, že ona mě bude nutit a bude z její strany hrozny nátlak, stalo se někomu něco podobného? Jak jste se bránili? Samozrejme nebrat to asi je reseni, ale ja fakt doufala, ze budu moc odejit v klidu a bez problemu, ale ja uz z ni ani nežeru jak jsem vydeptana..
@anonym_autor normalne jdi na neschopenku, klidne z psychickych duvodu. Napise i obvodak. Nech se uschopnit pred koncem vypovedni lhuty a nazdar. Mej zodpovednost sama k sobe! Proc by ses mela nechat deptat?
Lidi se k tobě chovají,jak jim dovolíš. Pokud je ve firmě standardem, že se na pn pracuje, tak jen Proto, že si to zaměstnanci nechají líbit. Ty máš teď výhodu, že jsi ve výpovědi a nic ti udělat nemůžou. Normálně bych šla na pn, pokud máš důvod a na všechno naléhání, bych řekla, že jsi v pracovní neschopnosti, tudíž neschopná práce. 😁 Pokud budou hodně naléhat, klidně bych se obrátila na inspektorát práce.
Pujdu, prave, ze chci fakt konecne po x letech upřednostnit moje zdraví, jen se uplne strasne netesim na ten rozhovor co bude následovat až ji to budu volat a obecně jestli zase bude zkoušet at si seženu náhradu za sebe a překopu docházku atd tak nevim jak to vyřešit, stejně budu za cuzu, at uz udelam cokoliv, jen jsem chtela tak nejak ujistit, ze mi fakt nic nemuze a ze v tom nejsem sama, je mi z toho tezko..
Myslím, ze te slušně vynervovali. Opravdu se na nemocenské pracovat nemusí. Vždyť od toho je člověk nemocný a tedy nepracuje. Zařídit zastup je problém tvého nadřízeného, ne tvůj. Co ti můžou, když uz odcházíš. Zjistila bych si, jakým způsobem musíš oznámit nemocenskou, jestli nestačí ten papír o nemoci, mail a tak. Aby ses vyhla telefonátu. Pokud budou dotírat, tak bych oznámila sms nebo mailem, ze zdravotní stav mi neumožňuje vic komunikovat, natož řešit praci a smitec. Víc bych s nimi nekomunikovala.
Neschopenka přijde on-line do práce, takže nikam volat nemusíš....napiš sms, že jsi nemocná a že neschopenku lékař poslal. Tečka! Víc nekomunikuj.
Hele, odcházíš, už nemůžou nic… jdi marodit a na práci nereaguj, pokud tě budou deptat, napiš, že se zeptáš na úřadech jak to je s prací na pn, zavřeš jim tim hubu, dal s tebou nic dělat nemůžou, protože už se nevrátíš
Jediné, na co si dej fakt mega velký pozor, je dodržování léčebného režimu a to opravdu striktně - tzn. pokud budeš u lékaře, tak schovat všechny papíry od toho, v kolik kde jsi byla, pokud budeš mít vycházky např. na nákup, tak dodržet na minutu přesně, správně označený a funkční zvonek a podobně - počítala bych, že na tebe pošlou kontrolu (a to můžou a je to vlastně to jediný, co ti tak nějak můžou udělat).
A pohlídej si papíry - zápočtový list, hlášení na pojišťovně a podobně, zda máš vše v pořádku.
Pokud opravdu máš zdravotní potíže, tak tohle je ideální čas si je vyřešit - než nastoupíš do nového zaměstnání. Mimochodem - delší neschopenka v tuto chvíli může dobře i vysvětlit mezeru před novým zaměstnáním a když řekneš, že jsi toho využila, abys právě vyřešila zdravotní komplikace, abys pak nebyla nemocná v novém, tak to může být i velké plus (např. pokud potřebuješ nějakou, i drobnou, operaci typu křečové žíly, patní ostruha, mateřská znaménka na blbých místech a podobně). Dořeš si případně i preventivní vyšetření, pokud máš vyšší věk, tak už toho může být i docela dost.
Odcházíš, navíc fakt není tvojí povinností pracovat, když jsi na PN (vlastně se to správně ani nesmí, od toho jsou třeba home office, ale když je PN, tak se marodí...chápu, že na hodně pozicích se to zneužívá a jsou někteří "nezastupitelní" (např. pokud je ve firmě jediná mzdovka, tak mzdy prostě musí být udělané, nemoc ne-nemoc, že jo). Pokud toho máš fakt dost a psychicky a fyzicky už nemůžeš, tak na tu neschopenku jdi, jo, budou možná nasraní, ale to je tak všechno...jen jak píše merope, pokud zvolíš marodění, tak fakt strikně být doma, žádné využívání to pro výlety a pochůzky, je dost pravděpodobné, že pošlou kontrolu dodržování léčebného režimu, protože to budou vidět jako účelovku (což je možné, že to jako účelovku máš, abys už nadále nemusela do práce, ale když už, tak prostě podle pravidel)
Souhlasím také s tím, pokud máš opravdu nějaké zdravotní problémy, využij toho a dořeš si je před nástupem do nového zaměstnání. Prevence, rehabilitace... Lékař 2x týdně v prvních měsících nového zaměstnání ve zkušebce FAKT vypadá blbě. I když by byl třeba oprávněný.
Myslím, ze te slušně vynervovali. Opravdu se na nemocenské pracovat nemusí. Vždyť od toho je člověk nemocný a tedy nepracuje. Zařídit zastup je problém tvého nadřízeného, ne tvůj. Co ti můžou, když uz odcházíš. Zjistila bych si, jakým způsobem musíš oznámit nemocenskou, jestli nestačí ten papír o nemoci, mail a tak. Aby ses vyhla telefonátu. Pokud budou dotírat, tak bych oznámila sms nebo mailem, ze zdravotní stav mi neumožňuje vic komunikovat, natož řešit praci a smitec. Víc bych s nimi nekomunikovala.
@biciklissie ne, že se na nemocenské pracovat nemusí, ono dokonce nesmí.
Jestli pracuje na nemocenské, tak to není nemocenská, ale HO za menší peníze.
@biciklissie ne, že se na nemocenské pracovat nemusí, ono dokonce nesmí.
Jestli pracuje na nemocenské, tak to není nemocenská, ale HO za menší peníze.
@levandule_k To je svatá pravda...
Holky děkuju, tohle jsem potřebovala slyšet, mate pravdu, az bude něco chtít tak proste reknu, ze bych nerada nedodržela léčebný režim a hotovo, jen to bude taak nepříjemný cely, achjo, uz aby to bylo vše pryč
Holky děkuju, tohle jsem potřebovala slyšet, mate pravdu, az bude něco chtít tak proste reknu, ze bych nerada nedodržela léčebný režim a hotovo, jen to bude taak nepříjemný cely, achjo, uz aby to bylo vše pryč
@anonym_autor Já bych napsala zprávu, že jsi nemocná a že lékař pošle neschopenku a více bych nekomunikovala. Pokud nemáš firemní telefon, tak to rozhodně není tvou povinností. Uvědom si, jak se k tobě chovali. Dodržuj vycházky a jak psaly holky výše, zkontroluj si, jestli máš označený zvonek.
Pujdu, prave, ze chci fakt konecne po x letech upřednostnit moje zdraví, jen se uplne strasne netesim na ten rozhovor co bude následovat až ji to budu volat a obecně jestli zase bude zkoušet at si seženu náhradu za sebe a překopu docházku atd tak nevim jak to vyřešit, stejně budu za cuzu, at uz udelam cokoliv, jen jsem chtela tak nejak ujistit, ze mi fakt nic nemuze a ze v tom nejsem sama, je mi z toho tezko..
@anonym_autor žádnou diskuzi bych nevedla. PN přijde do práce on-line. Napsala bych SMS, že jsem v PN, na kontrolu jdu tehdy a tehdy a tím by to pro mě skončilo.
Jdi na neschopenku. Telefony brát šéfové nemusíš,však ti není dobře. Děj se dohromady a v poklidu začni hledat novou práci. Na neschopence můžeš být i déle, klidně po konci pracovní smlouvy, klidně než najdeš novou práci...s téměř bývalou šéfovou nic neřeš, neber si práci na doma apod. Ať se stará.
A pokud máš služební telefon, nech ho v kanceláři, nebo přesměruj hovory.

Jedině si můžeš pořídit diktafon, situaci si nahrávat, obrátit se na inspektorát práce, vedení.
Tady je případ šikany, který zažila zdravotní sestra v nemocnici Agel v Prostějově. https://sikanavnemocniciprostejov.webnode.cz/ve...