Výpověď po skončení RD. Jak to udělat?

lucieno1988
19. srp 2022

Holky prosim....poradte!mela sem 12.9 nastoupit zpet do prace, volali mi ze pro me nemaji proste misto tak ze se musime rozloucit a navrhli me vypoved dohodou a 5mes odstupne. Ale moje otazka zni kdyz podepisu vypoved dohodou treba k 1.9 muzu se toho 1.9 jeste hodit marod? Uprimne chtela bych ziskat na neschopence trosku toho casu navic najit si praci... pracovala sem pro ne 15let a najednou vypoved :( jde prosim u vypovedi dohodou tak ten den jit na neschopenku? Dekuji moc

marcicek84
20. srp 2022

@lucieno1988 proc dohodou,budes mit nizsi podporu,at ti ji daji pro nadbytecnost...

lucieno1988
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
alilali
20. srp 2022

1.)Když máte v zaměstnání nárok na odstupné, nedostanete po odpovídající dobu podporu v nezaměstnanosti. Tu můžete začít čerpat až po uplynutí doby, kterou pokrývá odstupné. Podpora se naštěstí jenom odloží.

2.) Proč bys šla na neschopenku, ty jsi nemocná? Dostaneš plat za 5 měsícu, to je dlouhá doba na hledání zaměstnání, ne? A ne, když jste domluvení k 1.9. na výpověď, zaměstnavatel ti dá odstupné, tak fakt o chceš ještě dojít (+stát) o nemocenskou, jo?

malenka3
20. srp 2022

@marcicek84 pokud bude v dohodě uveden zákonný důvod ukončení pracovního poměru, žádná podpora se krátit nebude. Ale není vyplacena v době, která je pokrytá odstupným.

malenka3
20. srp 2022

@lucieno1988 napíšu moji odpověď i sem, koukám, žes to dávala i do té skupinky.

Výpověď dohodou neexistuje. Předpokládám tedy, že ti nabídli ukončení pracovního poměru dohodou. A to nejspíš k 31.8., abys už od 1.9. nebyla zaměstnanec. Takto je to proto, že jsi nejspíš ještě na rodičovské dovolené a oni ti tudíž nemohou dát výpověď. Proto ti nabídli 5 dostupných, což je pro tebe relevantní nabídka, jako kdyby museli čekat na konec rodičovské dovolené a dávat to výpověď.
Dokud jsi na rodičovské dovolené, nesmíš nastoupit na nemocenskou. Jakmile bude skončen pracovní poměr, běží ochranná lhůta 7 dnů. Během té můžeš na nemocenskou nastoupit (pokud si předtím měla skutečně rodičovskou dovolenou). Ale protože už budeš mimo pracovní poměr, zaměstnavatel ti prvních 15 dnů nic platit nebude. Pak začne vyplácet nemocenskou stát, pokud bude neschopnost nadále trvat.
Nutno podotknout, že s ohledem na souslednost kroků (RD - ukončení PP - neschopenka v ochranné lhůtě) je to ukázkový příklad zneužívání sociálních dávek, na který se kontroly zaměřují. Pokud není reálný důvod k neschopence, lékař, který ji vystavil, v tomto případě okatě účelově, se vystavuje značnému postihu.
Takže good luck.

knuffel
20. srp 2022

Jako chceš říct, že 5 měsíců na hledání práce je málo? Pokud máš doktora, který ti napíše, že tě nesnesitelně bolí záda, potom můžeš marodit dlouho, pak ale nepodepisuj žádnou výpověď, hoď se marod a pak už na té neschopence můžeš zůstat, páč pro budoucího zaměstnavatele to je super signál, jak se stavíš k práci. 🙄

knuffel
20. srp 2022

@malenka3 Máme takhle sousedku, hledala práci, pak dělala pár dní někde, kde se jí nelíbilo, hodila se marod skrz záda a pak šla dělat do fabriky manuální práci, zázračně se jí záda uzdravila. A není na tom přece nic divného... 🤷

malenka3
20. srp 2022

@knuffel to je národní sport 🥴 očůrat všechno, co jde. Ještě bych to morálně "pochopila", kdyby paní nedostala nic. Ale 5 platů je solidní doba na to neškubat stát. No, ale každý to má holt jinak.

knuffel
20. srp 2022

@malenka3 Taky mě překvapuje ta jednoduchá drzost, s jakou tady veřejně napíše, že je ochcávačka. To budoucí zaměstnavetel jistě ocení, zakladatelko.

knuffel
20. srp 2022

@lucieno1988 Čím víc o tom přemýšlím, tím víc si myslím, že bys měla diskuzi smazat a tvářit se, že ses na nic takového neptala.

mimi1004
20. srp 2022

Paráda, shrábneš odstupné a ještě natáhneš ruku po neschopence 👏🤬 A hledat práci si můžeš už dnes, nemusíš čekat do 1.9.

drep
20. srp 2022

@malenka3 plus ještě ve chvíli, když nemá platnou pracovní smlouvu, tak je povinna to lékaři oznámit, protože pak u PN není posuzovaná ve vztahu k bývalému zaměstnání, ale jako uchazeče o práci a přiznejme si, i s bolavýma zadíčkama se dá hledat práce, takže já obvykle ukončuju. Zbytek nekomentuju, z toho se mi kroutí prsty a strašně mě štve, že existují kolegové, kteří opravdu takovou vyčůranou účelovou neschopenku vůbec vystaví…

malenka3
20. srp 2022

@drep děkuji za vhled od lékařky, naprosto souhlasím.

maxulekapcule
20. srp 2022

Buď ráda za pět měsíců, mě vyhodili okamžitě po MD, dělala jsem tam skoro 13 let, a dali mě 3 měsíce odstupné a to se ještě zdráhali, musela jsem pohrozit inspektorátech prace. Přitom věděli, ze se budu hned po mateřské vracet do prace, atd. Pět měsíců je fakt slušny

elesse
20. srp 2022

@maxulekapcule 5 mesicu neni slusny, je to zakonny narok…

maxulekapcule
20. srp 2022

@elesse na pět měsíců?

malenka3
20. srp 2022

@maxulekapcule 3 měsíce odstupné a 2 měsíční platy po dobu výpovědní lhůty, protože jí nemohou dát výpověď dřív než po konci rodičovské dovolené. Takže pro ni je akorát benefit, že během výpovědní lhůty nemusí pracovat.

alilali
20. srp 2022

@malenka3 Tomu nerozumím, můžeš prosím lépe vysvětlit? Budu se vracet do práce a je dost reálná šance, ze mě nevezmou, také pro nadbytečnost.

Mám tedy řešit tři měsíční nebo pěti měsíční odstupné? Děkuji.

malenka3
20. srp 2022

@alilali pokud jsi do tří let na rodičovské dovolené, pak ti nemůže zaměstnavatel dát výpověď. Tu ti může dát až v den nástupu zpět (tedy den po třetích narozeninách). V ten moment jsi ale už "v pracovním procesu". Takže ti má správně běžet mzda. Pokud dostaneš v ten den výpověď, běží výpovědní lhůta 2 měsíce, která navíc začíná až v následujícím měsíci. Po tuto dobu bys měla chodit do práce a dostávat mzdu/plat. A po skončení výpovědní lhůty pak 3měsíční odstupné tak, jak je to dle zákona, pokud ti výpověď bude dána ze zákonných důvodů (tedy třeba pro nadbytečnost nebo kvůli zrušení tvého místa). Protože většinou pro tebe práci ale nemají, tak během výpovědní lhůty tě můžou nechat doma za 100 % platu. Jednodušší je pro ně se s tebou dohodnout před koncem rodičovské dovolené, že ukončíte pracovní poměr dohodou (to na rodičovské dovolené mohou, když s tím souhlasíš) a v dohodě ti rovnou slíbí těch 5 odstupných. Je to trochu srozumitelné?
Někteří nesolidní zaměstnavatelé ale taky můžou zkoušet hrát hru, že se "dohodnete" na ukončení pracovního poměru s tím, že ti dají 3 odstupné ze zákona. Když na to kývneš, přijdeš o ty jakoby dva platy.

mollyweasley
20. srp 2022

@alilali Výpověď se dává nejpozději 2 měsíce předem. Takže příklad - 31. srpna ti zaměstnavatel doručí výpověď, že k 31. říjnu končíš. Za září a říjen ti ale ještě dá normálně plat, protože bys měla normálně chodit do práce. Následně ti náleží tříměsíční odstupné, takže budeš peníze dostávát až do ledna. Dohromady tedy pět měsíců po doručení výpovědi.
Když někdo někomu navrhne ukončení PP dohodou a k tomu pět měsíců odstupného, podepíšou dohodu 31. srpna, dostane poslední odstupné stejně, tedy v lednu.

elesse
20. srp 2022

@maxulekapcule malenka uz vysvetlila, souhlasim s ni

alilali
20. srp 2022

@malenka3 No, úplně rozumím a moc děkuji, právě jsem zjistila, že semnou v minulém zaměstnání teda vydrbali 😀 tak tentokrát si to pohlídam. A ještě mám dotaz, kdyz mě budou chtít dát na jinou pozici, musím to přijmout nebo nemusím? A když neprijmu, tak co bude, prostě mi musí dát výpověď pro nadbytečnost? Děkuji.

alilali
20. srp 2022

@mollyweasley Děkuji moc❤️

malenka3
20. srp 2022

@alilali pokud je jiná pozice v souladu s tím, jak je definována tvoje pracovní pozice v pracovní smlouvě, musíš se "podvolit". Pokud by v souladu s ní nebyla a bylo třeba kvůli změně pracovní pozice podepsat novou pracovní smlouvu, přistoupit na to nemusíš. Řekneš, že trváš na svém místě dle tvé pracovní smlouvy a pokud ti to neumí garantovat, ať ti dají výpověď dle zákoníku práce.
Dám příklad. Pokud budeš mzdová účetní a ve smlouvě budeš mít pracovní pozici jen účetní, můžou tě přehodit třeba na skladovou účetní a máš smůlu, tvůj souhlas nepotřebují. Pokud ale budeš mít ve smlouvě mzdová účetní, už ti to udělat nemůžou, aniž bys souhlasila.

malenka3
20. srp 2022

@mollyweasley odstupné se vyplácí na konci pracovního poměru najednou, ne měsíc po měsíci 😉 Takže ho dostane, pokud nebude domluveno jinak, v nejbližším výplatním termínu po skončení pracovního poměru.

mollyweasley
20. srp 2022

@malenka3 To jsem nevěděla, dekuju 🙂