Byt a chata. Ti co mají, jste spokojeni?

1. čer 2020

Dobrý den, máme byt 3+1. Zvažujeme nyní ještě koupi chatky s pozemkem. Chaticka je cca 30min od bytu. Rada bych se zeptala těch, kteří mají byt společně s chatou, zda jsou spokojeni, zda chatku pravidelně navštěvují, zda se hodně změnily jejich plány výletu, dovolených atd?
Chatička se nám hodně líbí, už kvůli dětem (6, 3roky), vyžití pro děti dostačující. Koupi bychom museli řešit úvěrem, takže by nás to finančně každý měsíc ovlivnilo. Navíc trochu se bojím toho závazku a že veskery volný čas budeme tam,abychom chatku na plno využili. Děkuji za odpovědi.

neomenia
1. čer 2020

Ahoj, mame chatu cca něco přes hodinu od domova. Mame 3+ kk. 2 děti. Jezdíme tam na víkendy, ale určitě ne na všechny, z léta jsme tam vždy jak to vyjde, prodloužené vyikendy, občas nejaky týden... Rozhodně tam netravime všechen volný čas. Jezdime i jinam po ČR, ven z ČR každoročně, i vícekrát ( ted ne, když je korona,, ale tim spíš jsem rada za chatu, ze je kam jet). Záleží, kde v byte bydlíte. Zdali v malomeste obklopenem prirodou a lesem, nebo v Praze jako my. V tomto druhém případě je fajn mit kam vypadnou, i když prahu miluju moc.

kometkak
1. čer 2020

Četla jsem články, že jak se nemůže cestovat, jdou chaty u nás na dračku.. tak teď asi není moc vhodný čas na nákup, ale na prodej..

ninive211
1. čer 2020

Takhle, já nejsem vyloženě chatový typ, naši chatu nikdy neměli, jezdívali jsme o víkendech na střídačku k jedné babičce, druhé babičce a volný víkend s výletama. A takhle mi to vyhovovalo. Právě nemám moc ráda být uvázaná k jednomu místu. Našla jsem si chlapa, jehož rodiče chatu mají, cca 35 minut autem za Brnem, no co si budem povídat, od jara do podzimu jsou tam skoro furt a my tak každý druhý víkend taky. Nicméně chata, to není jen o tom přijet a vyvalit se na lehátko, je to prostě nemovitost, o kterou se musíš starat a zejména pokud koupíš nějakou starší chatu třeba, tak první rok, dva, někdy i déle se víkendy tráví spíš rekonstrukcí a úpravami než relaxem a nějakými výlety (tedy pokud si to chceš zvelebit k obrazu svému a nechceš, aby ti to padalo na hlavu. Takže taky i záleží na tom, zda jste s mužem typy na tady tu práci něco tvořit, kutit, velebit. Tcháni třeba chatu mají nějakých 14 let a je na ní co dělat pořád (tchyně pořád něco vymýšlí a tchán realizuje 😀), když už ne přímo kolem chaty, tak minimálně furt "dělají dřevo". Když tam jsme, muž je pravidelně zapojen do činnosti kolem. Teď jak mám malé děti, jsem moc ráda, že mohou trávit čas právě hodně venku, ne v bytě ve městě, z dlouhodobého hlediska mám ale trošku hrůzu z toho jezdit pořád na to samé místo. Občas třeba z chaty podnikáme výlety do okolí, ale co si budem nalhávat, je to tak dva tři výlety do roka. Letos bych to ráda změnila a budu víc tlačit na výletění, mladší syn už má právě tři roky, už to není miminko, už se s ním dá na víc míst, nebudeme závislí na kočáru atd...tak uvidíme, jaká bude realizace. Ale jinak samozřejmě jaký si to uděláš, takový to máš, nicméně pořídit si chatu a pak tam jet třeba jednou za měsíc dva by mi smysl nedávalo, no. Takže určitý závazek to určitě je.

lv
1. čer 2020

Můj sen, mít kam odjíždět.. Jasně, budeš tam delat to, co doma (a ne, když jsi na výletě), takže vytirat podlahu, varit obed, poklizet.. Ale s možností svaciny na louce, kavy na terase, voniciho vzduchu..

ninive211
1. čer 2020

@lv To je pravda, na jednu stranu jsou to dvě domácnosti, takže 2x uklízení, nákupy do dvou ledniček, příp.neustálé převážení jídla...na druhou stranu jak píšeš, kávička na terase, oběd venku pod pergolou, večerní grilovačka či opíkání buřta na ohni...to v bytě prostě nemáš, to je něco, co minimálně v létě člověk opravdu ocení.

neomenia
1. čer 2020

@ninive211 my mame chatu a delame tam naproste minimum věci, právě abychom nebyli " otroky" chaty. Uklizim tam i méně než doma, na chate mam proste větší toleranci neporadku. Jednou za dva roky porazime strom a udelame drevo, jinak nic extra neděláme. Jezdíme skoro porad do okoli na výlety, na kole , pěšky... Záleží, jak si to člověk udělá. Znam i spoustu rodin, které na chatě opravdu jen pracuji, to je fakt.

drep
1. čer 2020

Nemáme klasickou chatičku, rodiče dostali barák (přes 300m obytné ploch) přičemž žijí v bytě ve městě. Díky tomu jsme na výlet jeli tak třikrát do roka, přes týden se uklízelo doma, o víkendu ma chatě, o schopnosti nemovitosti z počátku století sežrat jakýkoliv finanční obnos ani nemluvě. Plus péče o trávník, stromy, záhony, byla jsem vždycky ráda, když si aspoň stihla jít zaběhat se psem. Já na tohle nejsem, mnohem radši půjdu každý den na jiný kopec a tak jak bych nechtěla mít domeček, tak bych nechtěla ani tu chatu.

ninive211
1. čer 2020

@neomenia Mi přijde, že tcháni furt "dělají dřevo", mají dřeva tak na deset let dopředu 😀 Stejně teď jak na Vysočině je díky kůrovci vše suchý a skácený, tak ještě před měsícem porazili za víkend tři čtyři sucháče kousek za chatou...asi aby toho dřeva neměli málo...že prý "pak nebude". To nepochopíš tohle...ale jinak máš pravdu, no, jaký si to uděláš...u nás je možná problém v tom, že manžel je jedináček a neumí rodičům říct ne. A dosud jak byl malej závislý na kočáru, tak tam na chatě máme takový neskladný starý kočár, na výlety bychom museli vozit svůj z domu. To teď letos konečně odpadne, tak právě doufám ve více výletů, když nebudeme na tom závislí.

autor
1. čer 2020

Chatička je zrekonstruovaná, pozemek cca 300m2. Původní majitele se o to opravdu hezky starali, takže to je obrovské plus. Manžel je manuálně velmi zručný, takže ten naopak má rád něco "zdokonalovat" než se jen tak válet. Vždy jsem o chatičce snila, a teď když je potřeba se rozhodnout, tak člověk váhá. Hlavní minus samozřejmě je otázka peněz.

amazonkajanik
1. čer 2020

A já bych na chatu šla na trvalo 😉

michalelka
1. čer 2020

Rodiče to tak mají. bydlí v bytě 4+2 a chatu mají cca 20 minut autem. Tráví na ní víkendy, ale ne všechny, teď si tam nechali zavést internet, staví skleník.. je kam jezdit, nemusí se vymýšlet složitě kam vyrazit, člověk si ogriluje jídlo.. když chce někdo jiný z rodiny, může dojet.

nikoulinka
1. čer 2020

Máme byt a zahradu s chatkou. Cca 10 minut od baráku. Ono hodně záleží, k čemu vám bude sloužit. Pokud pouze jako rekreace, že si přijdete sem tam něco ugrilovat, děti pohrát, apod., velký závazek to není. Pokud však hodláte něco pěstovat, je třeba tam být denně. Ono taky hodně záleží, jestli to máte v rámci nějaké kolonie, nebo na svém pozemku. Pokud se totiž jedná o kolonii, ta mívá svá pravidla (starání se o společné chodníky, apod.), coz je další práce navíc.

sonaxoxo
1. čer 2020

Ja bych do toho sla.Vsechno ma pro a proti.Ja hlavne preferuji pro deti zahradu.My mame sice dum se zahradou,ale mit jen byt,tak taky shanim nejakou chatku ( Krkonose jsou pro me top na chalupareni).😂

beata.n
1. čer 2020

My mame velky byt a chalupu s vetsim pozemkem. Chalupa je 100let stary barak a je tu opravdu co delat. Deti mame tri a vyhovuje nam to vsem. Je to prace navic, ale nedreme tu do umoru. Jezdime i na dovolene. Ale nas to tu opravdu bavi. Navic jsem ted za ni o to vic rada, protoze jsem tu s detmi uz od brezna. Koupili jsme ted i bazen, takze vyziti pro nas vsechny o to vic. Zalezi, jak jste staveni. Pokud vam prace navic nevadi, jdete do toho.

autor
1. čer 2020

Mockrát všem děkuji za vaše odpovědi.

zuzita15
1. čer 2020

My jsme s manzelem oba “chalupovi”, oba jsme jezdili jako mali s rodici a ted jezdime na jednu nebo druhou chalupu, je to fajn, sice vetsinu praci zastane mama/tchyne ci tata/tchan, ale hodne pomahame. Nejezdime kazdy vikend, to by tam nebavilo ani nas ani dite, ale jsme tam dost casto. Nicmene ja bych do chalupy na uver nesla. V tomto pripade jsem zastance nazoru “nekupuj nic, bez ceho nemuzes zit a na co nemas”....

ckei
1. čer 2020

Máme byt 3+1, cca 100m, s lodžií. A chatu s velkým pozemkem 15minut pěšky od bytu. A vyuzivame ji od dubna do října maximálně. Tedy i ve všední dny, máme tam záhony se zeleninou, v horní části mají vyžití děti + je upravený terén pro běžný relax a odpočinek nás dospělých....velmi často se tam setkáváme s přáteli,kdy je zveme na kafe, grilovačku atd..... máme tam koupelnu (loni jsme dělali novou), a vše potřebné i na přespávání. Za mě veliká spokojenost. V listopadu zazimujeme a vracíme se trvale do dubna do "bezstarostného" bytu 🙂

cinam
1. čer 2020

My máme 3+1 ve velkém městě, na život přes týden ideální a vyhovuje nám to. A před rokem a půl, těsně po porodu jsme koupili chalupu hodinu a půl cesty autem. Na samotě, jeden soused, potůček, kopečky ❤️ Chalupa je to veliká, relativně dobrý stav, ale pořád je tam co dělat, hlavně dřevo na zimu. Ale pro pohodlí jsme si nechali udělat i elektro kotel. Jezdíme tam opravdu každý víkend a někdy i prodloužíme. Každý týden chodíme nahoru po kopcích s kočárkem. Jinam na dovolenou zatím nejezdime, ale loni byl syn hodně malý a uplakaný a letos je korona 😀 pravda je, že to jsou dvě domácnosti a to nakupování a převážení jídla, úklid a balení a vybalovani se sem a tam je občas vopruz. Ale stojí to za to

mimco
1. čer 2020

Za mě než mít byt a chatu, pořídila bych RD.
Dokud jsme bydleli v bytě, jezdili jsme na chatu (tchánovců) často. Akorát to věčné balení a nakupování na víkend mi lezlo krkem.
Jsou to 2 domácnosti, navíc zmíněná chata je v dokonale uklizeném a naaranžovaném stavu, tzn. před každým odjezdem z ní se dělá generální úklid.
Manžel to tam miluje a lebedí si jaká je tam pohoda, ale já po takovém víkendu byla akorát orvaná.
Nechci jezdit na chatu, chci bydlet na ,,chatě’’, proto jsme kupovali RD a jsme happy....abych si vypila ranní kávu na sluníčku, nemusím nikam jezdit s taškama....

teate
1. čer 2020

My žijem v Praze, chata 30 km od Prahy. Jsme tam téměř každý víkend, a to i v zimě. Jezdí tam s námi i naši apod. Máme teď malé mimino a navíc i psa, takže za nás ideální. Kousek domů, dá se odtamtud jet i do práce. Pohoda, neměnila bych. Rozhodně nechceme do RD, prostě jsme městský bytový nátury. A tohle je prima kompromis.

veroniqess
2. čer 2020

Kdybych bydlela v bytě, určitě bych do chaty šla, ale ja nejsem moc bytová, ten jsem ocenila, jen když jsem bydlela po studiích nějaký čas sama, ale jinak vůbec.

sarkoc
2. čer 2020

My máme byt na malém městě, přímo u lesa atd a stejně jsme moc rádi za velký pozemek (2500 m), který máme deset km od bytu...chatku tam zatím nemáme, dojíždíme vždy jen na den, ale je to úplně bomba...člověk se může realizovat na vlastním, mě ta práce na zahradě naprosto pohltila. Vlastní zeleninka a ovoce k nezaplacení, vidět, jak se tam vše rozrůstá, holky se vyřádí...jsme tam docela často, ale protože chceme...ale zase to není takový závazek, že by tam člověk musel a nemohl nic jiného...zrovna ted v pátek jedeme na dovolenou, jezdíme na chalupu k našim, jednodenní výlety podnikáme velmi často, holky chodí na příměstské tábory a další různé akce...kdyby ale bylo jen na mě, byla bych klidně pořád na zahradě a sázela, plela, stříhala, sekala...zkrátka moje nová vášen a relax 🙂 Určitě doporučuji

lovemusicsun
2. čer 2020

Ahoj. My máme byt v Praze a moji rodiče mají chalupu asi 1,5 hodiny od Prahy už asi 30 let. Bereme ji jako naší, jezdíme tam co nejčastěji, od jara do podzimu skoro každý víkend. Když je nějaká akce nebo chceme jet někam na výlet nebo na dovolenou, tak tam samozřejmě nejedem, ale pravdou je, že spíš děláme výlety v okolí chalupy. Víkendy mimo byt a chalupu trávíme hlavně na podzim a v zimě. Teď máme dvě děti (2 roky a 2 měsíce) a chalupa je k nezaplacení. Na velké výletování to s takhle malýma dětma není, na chalupě můžeme být celý den venku na zahradě, máme tam veškeré pohodlí, vedle les, prostě super. Když jsem byla malá, tak jsme se tam taky hodně vyblbli a dodnes na to vzpomínám jako na krásné dětství. Počítejte ale s tím, že se o chatu / chalupu musíte starat, je to přece jen barák, který potřebuje údržbu a polyká nějaké peníze. Je to druhá domácnost a musí být nějak zařízená. K tomu zahrada, pokud je velká, tak to je celkem dřina. Musíte to tam prostě milovat!
Mě se ale každopádně tenhle koncept líbí. Přes týden ve městě se všemi jeho výhodami a o víkendech na venkově. O RD jsme chvíli s manželem uvažovali, ale zamítli jsme to. Takhle nám to vyhovuje.

izz76
4. čer 2020

My máme zahradu s chatkou 5minut autem od domova a je to super, často tam jedu s dcerou i odpoledne po práci, má tam v sousedství kamarádky, vyhraje si, já, si odpočinku.. O víkendech, v létě tam často i prespime, grilujeme, máme bazén.. Moc práce tam není, pár záhonů na okrasu a pro zabavu.. Na vylety, na kolo apod. jezdíme samozřejmě taky, porad být na zahradě by byla nuda.

leilinka1234
4. čer 2020

Máme 4kk a chatu 15 minut autem od bytu. Neměnila bych. Barák nechceme. Chata je super. Máme to teda větší, spíš takový menší domek (100m2). Koupelna, kuchyň, myčka ,pračka, 2 ložnice, obývák a kuchyň. Jsme tam skoro každý víkend. Odjíždíme v pátek, vracíme se v neděli. Není to ale pravidlo. Hodně lidí mě odrazovalo, prý se mi nebude chtít balit a stěhovat půl domácnosti. Mám ale většinu věcí prostě 2x. Převážím jen to nejnutnější. Pro nás skvělá volba.

daasqua
4. čer 2020

My máme byt v Praze a chalupu hodinu od Prahy v CHKO. Manžel je zvyklý jezdit na chalupu, já v dětství jezdila jinam (dovolené apod). Jsem za chalupu ráda, ale je to něco jiného, než jsem byla zvyklá, hlavně ten časový závazek. Dřív jsem každý víkend výletila po Praze či okolí, teď se musí na chalupu, protože X Y Z...
Za mě plusy - příroda, zahrada, dá se plno věcí pěstovat, děti se vyřádí, dají se odložit nepotřebné věci, výletování dle okolí
Za mě mínusy - uklízí se 2 nemovitosti, nakupuje se jídlo a věci pro 2 nemovitosti, musí se starat o zahradu; když je úroda, nedá se jet na dovolenou či jinam, takže v létě hodně termínů padá; finanční náročnější; logistika (kde co je, neustálé balení), většinou se musí dost starat o topení a dřevo a vůbec aby člověk "přežil", často se musí jezdit, aby se staralo (na jaře vše připravit, v létě sekat a zalévat, na podzim případné zazimování).
Takže záleží, co od toho chcete a co jste ochotni "obětovat" za to, abyste získali něco jiného 🙂