icon

Jak zvládat úklid a nezbláznit se při péči o děti?

28. zář 2023

Ahoj holky, píšu anonymně, protože tady mám pár známých a asi se za svůj přístup stydím. Bude to delším😊 Přijde mi, že mám kolem sebe samé dokonalé hospodyňky (uklizeno každý den, navařeno, napečeno...). Vždycky jsem byla pedant na úklid, každý večer muselo být všechno srovnané, uklízela jsem 1x týdně celý byt (včetně všech vrchů, obrazů, prostě důkladně). S jedním dítětem jsem stíhala úklid 1x týdně, ale už ne důkladný a postupem času to bylo horší a horší. S jedním dítětem jsem z domu pracovala na půl úvazku a jinak jsme chodili na zahradu, na výlety, na hřiště, do kroužků, herniček, na návštěvy....a teď to není jiné...

Mám dvě děti (3 roky a 10 měsíců), obě jsou šíleně akční a chvilku nevydrží, ani u TV. Pořád se jim chci věnovat, pořád plánuju nějaké aktivity. Starší chodí nově od 8 do 11:30 do školky, já přijdu domů s mladší a konečně mám čas se jí věnovat (čteme si, hrajeme), pak jde spát (na 45 minut, odpočívám taky, protože se v noci budí max. co hodinu), pak zkusím něco uklidit, ale většinou mi malá u toho udělá větší binec a jdeme pro starší do školky. Obědváme s mladší, uklidím provozní binec. Starší si usne a já musím mladší krotit, aby ho nechala odpočinout. Usne mladší a já se věnuju staršímu (hry, povídání), pak většinou jdeme ven a pak už je večer 😀 Když usnou, vyřeším provozní nepořádek (třeba poskládat prádlo, umýt jídelní židličku..) a jdu pracovat nebo vařím na dva dny..když mám hlídání, tak většinou jdu na fyzio, k doktorovi, nakoupit nebo něco málo uklízím. Manžel pomáhá, ale on se spíš stará o naše dvě zahrady, auta, drobné opravy a taky si užívá čas s dětmi..

Došlo to tak daleko, že tak obden pouštím robotický vysavač, vytírám asi jednou za 3 týdny (není ani špinavá voda), koupelnu a záchod udělám 1x týdně a prach dělám tak 1x za měsíc 🤷🏻‍♀️🤯 Jenže to pořád v sobě řeším...

Jak často uklízíte vy? Jak se k tomu stavíte? Jak pořád neřešit, že tohle a tohle není dodělané? Jak se z toho nezbláznit? Pořád mám v hlavě seznam, co se musí udělat a nedostanu se k tomu...

Strana
z4
xnikolan
1. říj 2023

Dvě děti skoro 4 roky a 20 měsíců, starší chodí na dopoledne do školky, já pracuji na půl úvazku z domu (většinou chvilku dopo a pak po obědě). Hlidani minimální (spíš žádné než nějaké). Úklid provozní tak 1-2x denně - posbírat hračky, nádobí naskládat do myčky, pračka atd. Prach, vysávání, koupelna, záchod každý pátek, vytiram jak kdy, ale určitě ne každý tyden. Přes týden občas pustím robota na vysávání, ale mladší ho nesnáší, relativně čisto tu máme pořád. Kluci jsou docela cistotni a jsme často venku + máme menší dvorek/zahrádka, bydlíme necelé 2 roky v novostavbě, svépomocí a pořád ještě dodelavame, takže pořád něco. Jako taky mám občas "výčitky", že bych toho mohla udělat víc - myslím tím úklid, ale jsem radši s dětmi venku. Za mě se hlavně moc nedívej na okolí, taky jsem si asi před půl rokem říkala, jak to holky okolo stíhají, jedna peče chleba, každý den je namalovaná, jak ze žurnálu, druhá pořád dává nějaké fotky, jak peče buchty, v tomto jsou sociální sítě zrádné. No ve finále jedna má děti věčně u babičky, druhá nevaří, obědy si nechává vozit, ani jedna s dětma nechodí na hřiště.

jane46
1. říj 2023

Dve deti, 7 a 5... no leta letouci jsem byla jako Monika z Pratel... deti mi hodne pomohly si prehazet priority. Mame tedy pidi domek a bydlime hooodne minimalisticky... nic na cem se muze drzet prach, da se to omatlat nebo to nekdo muze roztahat po dome. A vse schovane, v koupelne neni venku ani sampon. Kuchyn a jidelni stul nejsou odkladiste ci kos na odpadky. Mycka+tycovy vysavac+pracka+susicka a je uklizeno porad. Byt co nejvic venku je nej uklidova metoda 😆 1x tyden se snazim K+WC+prach+okna(v prizemi mam jen 4)+poradne vysat a vytrit, ale kdyz se nechce, prd se stane. A takove ty "vanocni" uklidy mist, kam nikdo nekouka... udelam jednou za rok 😉

sorboni30
1. říj 2023

Uklízím když je bordel...🙏Ráno vypravim kluky do školy, malou dám ještě spát a uklízím.. dopoledne mám vše hotové a odpo se věnuji dětem. Když máte doma děti, je to jiné než bez nich. Takže je to víceméně takový kolotoč.. Každopádně vysávám každý den, ale vytírám 1x za týden. Dům 5+1.

markves83
1. říj 2023

@kakba No já taky pracuju a mám to dost podobně ale bude líp za měsíc se mění čas taky už není venku tak dlouho světlo. Už bych potřebovala horší počasí ale na druhou stranu stejně mi přijde že lítám buď s jednou nebo druhou po kroužcích nebo jsme někde venku. Jen teda mám druhé mimco už starší což je teprve mazec ale starší teda už školačka. Uklízím po troskách každý den vlastně ani moc neuvarim nemám moc kdy to je časově pro mě dost úleva.

bustedka
1. říj 2023

Já asi neodpovím přímo na tu otázku. Podle mě je totiž cílem primárně uklidnit zakladatelku v tom, že ten stav nestíhání a to, že něco není, je naprosto v pořádku. Mám však pocit, že pár zdejších komentářů vyvolávají úplně jiný pocit.

Upřímně, je úplně jedno, jestli vytíráte každý den, nebo obden. Jestli převlékáte postele jednou týdně, nebo jednou za měsíc. Všechno je ok. Nikde nejsou psaná jasná pravidla toho, jak to musí být.

Je to taky o prioritách a ty mi přijdou naprosto v pořádku. Je mnohem důležitější být s dětmi a věnovat se jim, než jen od rána uklízet a věnovat tomu každou volnou chvilku.

Já mám ráda uklizeno, miluju uklízecí videa na IG, který mě namotivovují, ráda se do toho vždycky pustím, ale jsou situace, kdy si musím říct, že hold tu bude nepořádek.
Velký barák, třetí dítě na cestě a členové rodiny, kteří jsou buď malí, nebo nepořádní. Jediný, komu ten nepořádek vadí jsem já sama. A to je důkaz toho, že to fakt není důležitý.

Nesnažte se jet přes hranu. Já jsem se snažila aspoň dům zorganizovat tak, aby ten úklid byl co nejjednodušší a nejrychlejší. Tipů na netu najdete víc než dost.
A už vůbec se s těmi komentáři nesrovnávejte. 7 let zpátky jsem jela přesně podle některých zdejších typů - každý den to a tamto. Jenže jsem žila v bytě o 40 metrech. Teď jsme v domě 120 metrů a kdybych měla dělat přesně to stejné, tak se upřímně nezastavím. Každý to má jinak právě proto, že i jinak bydlí.

markves83
1. říj 2023

@pampeliska1313 To máme dost podobně mně také nejvíce zabere vaření a následný úklid a na to ostatní už mi moc času nezbývá jedině když se na vaření vykašlu nicméně pro malou samozřejmě aspoň občas uvařím už by to chtělo více najet na systém 1 jídla pro obě případně i starší dceru.

markves83
1. říj 2023

@bustedka Co to je prosím za videa na IG? Nebo stačí zadat úklid?

oveckaluky
1. říj 2023

Nečetla jsem celou diskuzi, ale jsem na tom dost podobně. Dokud byly starší holky malé, bylo naklizeno, navařeno, napečeno, přesně jak píšeš... teď máme pětiletá dvojčata. Všechno šlo stranou... prostě když neuklidím dneska, zítra nebo pozítří, tak co? Stejně to za mě nikdo neudělá. U nás je to teda trochu ztížené tím, že syn je autista a funguje většinu času jen se mnou, ve školce s asistentkou (ale třeba spaní ve školce taky asi dlouho neprojde, pokud si rychle nezvykne - po obědě už mě hledá).
Holky jsou už ve svém světě, mají své zájmy (17 a 22 let) a jsem ráda, že občas na prcky na chvíli kouknou a já vypadnu (rozuměj - 2-3x za rok s mužem do kina nebo divadla a cca 1x měsíčně s kamarádkou na kafe). Dvojčata jsou demoliční četa, takže už ani návštěvy nezveme (čekáme, až dostanou rozum, přestanou všechno likvidovat a uděláme restart domu - malovat nebo měnit koberce zatím fakt nemá cenu). Jako špínu tu nemáme, to ne, ale naklizeno teda taky zrovna ne, no... když je občas vykopnu s tatínkem k babičce a vygruntuju, vydrží to chvíli... a upřímně - tyhle chvíle, nebo když jsou ve školce (jsou teda častěji nastydlí, než ve školce), si užívám sama pro sebe (kafe nebo čaj a háčkování, což je hlavně můj přivýdělek, protože do práce zatím kvůli synovi nemůžu, ale taky obr relax, abych se z toho nezbláznila), a pouklízím, když jsou třeba ve vaně nebo si hrají apod., prostě když tu musím být pro ně, ale zároveň jim nemusím "stát za zadkem".
S věkem a větším počtem dětí jsem přišla na to, že jsou důležitější věci, než naklizený byt - i pro ta malá háďata je totiž důležitá spokojená nestrhaná máma.❤

sebestka
2. říj 2023

Tak já hned na začátku napíšu, že jsem skřivan, ať si neťukáte na hlavu. Takže jsem nejaktivnější brzy ráno ( vstávám většinou ve 4, i když nemusím), a čím víc ubíhá čas, tím se moje aktivita snižuje, takže večer jsem ráda, že zvládnu pár maličkostí.
Takže já každý den likvidují provozní bordel, ráno umyju WC a koupelnu, pustím robota, nandám myčku ( protože ještě uvařím nějakou rychlovku), setřu takovým rychlomopem kuchyň, WC a koupelnu ( tam je nejvíc binec) a valím na 7 do práce. 1x týdně větší úklid jako prach, ale obkládačky, radiátory, dveře atd. tak 2x za rok. Stejně tak okna. Ale ne vždy se mně ten každodenní úklid takto daří.

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

Tak za me... Vytrit s malymi dětmi 1 za 3 týdny je humus 😁 obzvláště když si ty děti hrajou na zemi že jo. Ja vytiram denne. Musím..ráno bych byla vztekla 🤨😂. Vytiram stylem, že až jdu spát, vytiram až k loznici, kde opru mop a dobrou. Rano sklidim mop a cajk. Zabere to asi 10 minut. Mam tri deti, chodím nově asi dva měsíce 2-3x týdne do práce..nemam doma nalesteno, neměla jsem nikdy. Prach, WC atd stihnu tak 1x za 10 zní..záchod si ale po sobě myje každý sám a po dětech, když utirame zadek. A vanu vlastně taky po koupani každý sprchne... Takže jako stíhám to tak aby to bylo v rámci možností OK. Ale nalesteny to není. Ale z vytirani 1x za 3 tydny bych se osypala a neumim si představit jak vypadají ty děti 😳 ja když nevytru jeden den tak pak zvedam ze země dítě jak z popelnice....

lilian2111
2. říj 2023

Když to tady čtu, přijdu si divná 😀. Máme 3 děti, 13, 9, 3. Uklizim denně, ale tím, jak to je udržovaný stačí třeba 45min, velký jsou ve škole a nejmenší si chvíli vydrží hrát i sama 🤷🏻‍♀️ vysávat musím taky denně protože máme žaka a během dne vyhází zrní a semínka z klece, nevytírat tři týdny tak se tu k podlaze přilepíme 😅 ae dost mi pomáhá manžel, vysaje, nebo uklidí kuchyň, atd. Ale my oba nesnášíme bordel, dětem se stíháme věnovat úplně normálně 🙂
Asi bych zapojila tatínka, moc se o něm nezmiňuješ, pohlidat děti muze i když jsi doma a ty si zatím poklidis. Nevím no, mě bordel vadí a pokud jde pak o udržování nějakýho pořádku, hodiny na tom člověk fakt netráví. 🙂

handulkak
2. říj 2023

My máme tři deti.
Každý den vysavam, vytiram minimálně 3x 🤣🤣 jinak by to neslo, deti jsou malé, bordel všude 🤣
Vyperu, vyzehlim, hodím susicku, udělám koupelnu, uvarim..

Nějaký větší úklid dělám, když hlida babička, nebo proste průběžně když vyjde čas.
Minuly týden vysel čas na dvě okna, tak jsou dvě okna. 😆

jitkaa79
2. říj 2023

Ahoj, myslím, že Tvůj rozvrh úklidu je úplně v pořádku. Ve špíně evidentně nežijete. Měla jsem podobný systém, děti na prvním místě a domácí jídlo. Už mám obě děti ve škole, pátým rokem pracuju a toho času na nějaký důkladný úklid taky moc není.

eviicka
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 proč? Pokud se podlaha pravidelně zametá (já určitě několikrát denně, autorka pouští zase robota) tak vytírat není co. Koberce, sedačky apod. člověk také nemyje saponátem každý den, obvykle ani každý měsíc.

martinka0209
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 proč?Já vysávam dle potřeby a vytírání jednou za 14 dní,s dětmi to nemá cenu,vytřu a vysají a za dvě hodiny je tam stejně bordel,něco rozdrobí,vylijou nebo jim něco kápne na zem,to už jenom vydřu hadrem

susime
2. říj 2023

Asi tak ve spine urcite nežijete !
Teď si uzivej deti a akce s dětmi 😉Chodte ven ,užívejte sluníčka a zábavy ,poradny úklid udělej teď v sychravem období ,malého 3 roky můžeš postupně zapojovat 😉

Deti opravdu rychle vyrostou a přijde období ,kdy opravdu budeš uklízet uklizene ,protože oni si uklidi sami a nebo nebudou chtít na výlet a budou raději doma ,opravdu to rak bude 😉
Ty ale budeš vzpomínat na krásné prozite dětství s nimi !♥️
Tak hlavu vzhuru a z tohoto se opravdu nehroť😉

journals
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 tak možná to je i tím, že jestli ti vytírání trvá 10 min, tak žijete na dost malém prostoru a ten se zaťape dřív než velký dům 🤷🏻‍♀️
Btw. Vytírání bez zametení/vysání mi nedává vůbec smysl 😶
(A děti jak z popelnice fakt nemám 😀)

me_druhe_ja
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 To máte z jedné strany stavbu a z druhé dálnici, že máte po jednom dni bez vytření děti jak z popelnice? Jinak si to neumím představit. 😀 Jinak něco jiného je bydlet v 3+1 a něco jiného v baráku 8+1 plus dvě koupelny a WC co máme my. 😀

pampelina18
2. říj 2023

Vysávání, vytírání každý den, prach každé tři dny, velký úklid každou sobotu nebo neděli, úklid koupelna a záchod, každý den, mytí oken, lednice, mrazák 1xza měsíc.

pavlinakm
2. říj 2023

Ja kdyz mela takhle male deti, tak mit poradne uklizene neslo.
Mám několik rad:
1. Travit s detmi co nejvice casu venku(neudela se doma neporadek)
2. Delat male uklidy behem dne (nez jdu ven- poklizene hracky, deti se koupou ve vane - poklidim v koupelne a vycistim wc, deti kdyz dojí - hned uklidit stul, otrit zidlicku apod. Pokud tyto male uklidy uklidy odkladas, nakupi se to casem do hrozneho neporadku)
3. Varim na 2-3dny dopredu, abych pak nemusela kazdy den stat u plotny.
4. Jakmile dite dospeje do veku 2-3let, je mozne zacit ucit k citu k poradku (odnese si talir po jidle, vyslece se a posklada oblečení, kdyz si chce vytahnout novou hracku tak starou si musi poklidit, kdyz neco vylije h dostane hadirku a utre to. Samozrejme vse nebude dokonale, musi se diteti asistovat a dodelat to aby to bylo 100%, ale nauci se velmi rychle a bude vedet ze musi prilozit ruku k dilu a ne ze maminka je "sluzka"). Hlavne dite za to chvalit, podekovat..
5. Velky uklid delat o víkendu (babicka pohlida kdyz si chci umyt okna, tatínek vezme na hriste a utru prach, vysaju.. Žehlím jednou za 14dni nutne veci, zbytek skladam hned po usušení).

daisy95
2. říj 2023

@martinka0209 tak mozna prave proto ze skrz deti mit cistou podlahu ma smysl? Sama pises ze vyluxujes a vytres a za dve hodiny muzes znovu.. tak jak to asi vypada po 14 dnech? Vy se tu vsichni kasate jak radeji budete travit cas s detmi nez byt otrokem domacnosti.. ale tady po ty diskuzi sem predvedcena ze to jsou vymluvy.. sama mam dve deti a to ze mame doma uklizeno a cisto se absolutne neodviji od toho kolik casu pak sem shopna travit s detmi.. jednou se rozhodnete mit deti tak je proste potreba skakat a to myslim skakat i kdyz treba deti spi a misto sezeni na mobilu si proste kazdej den doma uklidit a rano je pro deti cisto 🥱

daisy95
2. říj 2023

@journals mozna je to taky tim ze kdyz se vytira pravidelne treba kazdy den tak potom neni potreba travit vytiranim hodinu? Ale to jsme opet u toho co rikam od zacatku, samozrejme ze udrzovana domacnost se uklizi lepe a rychleji nez domacnost kde se x tydnu nevytira…

journals
2. říj 2023

@daisy95 já asi tedy neumím vytírat trochu hůř a trochu líp 😀 prostě vytírám a je jedno jestli po týdnu nebo po měsíci. Nebo jaký je v tom rozdíl jestli vytíráš po týdnu a po měsíci?

arielka222
2. říj 2023

Provozní bordel uklizim denně. Velký úklid delam 1 týdne (prach, vysavac, koupelna). Vytiram 1 za 14 dni. Jednou měsíčně chodí uklízečka a ta dělá velký úklid,lesti zrcadla a skříně, dveře a vytira.

daisy95
2. říj 2023

@journals tak logicky po jednom dni nebude podlaha zatapkana a spinava stejne jako po tydnu nebo mesici? Po jednom dni mi rozhodne bude stacit na kazde patro jeden kybl s vodou.. sama si odpovez kolik kyblu budes muset mit na vytirani po mesici tak aby si ve finale vylevala opravdu cistou vodu? Zase si nemusime hrat na hloupaky ze 🤭

journals
2. říj 2023

@daisy95 na hloupé si tu hraješ ty. Voda, ok. Co tam máš dál? 😀

daisy95
2. říj 2023

Pises Voda, ok.. tak asi smysl vytirani po jednom dni a x tydnech si pochopila.. co ti mam k tomu rict dalsiho?🤷🏻‍♀️

journals
2. říj 2023

@daisy95 no čekám že mi vysvětlíš jak jinak se vytírá po týdnu a po měsíci. Já prostě neumím vytírat více způsoby. Proto píšu, že já vytírám vždy stejně. Čistou vodou samozřejmě 🙈

daisy95
2. říj 2023

@journals aha takze nepochopila.. 🙂

journals
2. říj 2023

@daisy95 s tebou je sranda 😂

Strana
z4