Jak zvládnout praní bez pračky s malým dítětem?
Ahoj maminky, odešla nám pračka, byla tam jedna skulina, kterou chlap nechtěl opravit, že na to nemá nervy (umí to ale) a celou ji zničil. No tudíž jsme bez pračky s 3 letým dítětem. Samozřejmě mám super babičku a ta řekla ať kdykoliv přijdu (protože si teď novou nemůžeme dovolit) ale samozřejmě ji nechci furt otravovat. Tudíž třeba povlečení a takové větší věci bych jí dala, ale co se týče syna a nás bych chtěla nejspíš zvládnout v ruce, dá se to? Chlap naštěstí pracuje v cizině, takže se synem peru 2x týdne max.
S ním skoro každý den, furt se převléká. Pracku pokud to půjde bychom mohli mít do Vánoc, tak se ptám zda to někdo zažil a jestli to jde. Já jsem z toho úplně vyrizena. 🤡
Zažila jsem to, ale bez dítěte a vydržela jsem to asi čtvrt roku. Dá se to, myslím že i s dítětem bych to zvládla kdyby šlo do tuhého. Jelikož jsme byli takovou dobu bez pračky, jednou za týden, za 14 dní jsem si ale jela vyprat k našim. Jsem dost cimprlich, takže minimálně jednou za týden musí být komplet postel převlečená a všechny osušky vyměněné, takže to se mi v ruce prát nechtělo, ani to ve škopku moc nešlo 🤣 . Pak nám spadla do klína zánovní pračka od chlapovyho bratrance. Zkusila bych kouknout po netu všude možně, jestli někdo nenabízí, vím že i my darovali po úmrtí mamky na charitu a spousta lidí to tak dělá
Opravdu se obraťte na Charitu. Přesně od toho tu jsou, pomáhají rodinám v nouzi, není to ostuda.
Taky pořádají různá setkání, při kterých si můžou děti hrát a dospělí se něco přiučit, třeba finanční gramotnost. A to myslím dobře, někdo v tomto tápe a pár tipů vám může pomoci nežít na hraně.
@fire85 No ono těch pár tisíc je docela dost, teď teprve nastoupil, tudíž výplatu bude mít za měsíc jak jsem psala, ze když se vydaří tak za měsíc bychom ji koupili 🙂
@antoinet Kouknu a všem moc moc děkuji 🤗
Zkus nejen FB skupiny "za odvoz", ale i nějaké "zerowaste", tam lidé také občas darují spotřebiče 😊
@boruvkovykoblizek kde koupite pracku za 7 000?
@fire85 ted jsem koukala na heureku a da se sehnat od 5200kc, v hranici do 6000kc je tam velky vyber
To bych teda nedala. V ruce by se mi 3/4 věcí po dětech vůbec nevypralo. Gaťky peru na 60, to v ruce těžko … Jsi dobrá, pokud to zvládneš.
Žila jsem bez pračky za covidu na chalupě, během té první uzávěry. Hodně nerada na to vzpomínám. Jakou radost jsem měla, když jsem na půdě objevila valchu, změnila mi život k lepšímu! Rude jsem měla úplně krvavé, i když jsem používala jen non toxic prací přípravky. Odřené, bolavé. Zkusila bych swap nebo bazarovou pračku, alespoň manuální pračku, cokoli, abych se tomu vyhnula.
@boruvkovykoblizek tak to.jsem netušila, počítala jsem že pračka stoji kolem 15 000 a vic
Předloni měsíc, loni 3 měsíce pro 4člennou rodinu (měli jsme vadný kus pračky a prostě výběr nové poté, co nám vrátili peníze, nechtěl manžel uspěchat :D). Jako dalo se to, ale moje záda a ruce fakt trpěly. Znovu bych do toho nešla, to raději veřejná prádelna...
Když babička nabídla pomoc, využila bych toho. Normálně bych vyprala sama v rámci návštěvy a odvezla si to domů, aby to vysloveně nedělala bábinka a pak jí můžete prostě přispět na média...
Vánoce jsou za chvilku. To se vydržet dá, zvlášť když máš možnost jít vyprat k babičce. V ruce bych neprala, mám valchu, to je fajn, ale vadí mi to ždímání, připadá mi, že se tím prádlo víc ničí. Nám předloni odešla pračka taky někdy v tomto období a i když jsme na ni měli, byl nějaký výpadek těch lepší značek a čekali jsme na dovoz až do Vánoc. Jednou týdně mi vyprala mamka. Takže určitě využij praní u babičky.
Nechapu, co furt perete 🙈
My jsme 4 vcetne mimina pul casu na latkovych plenach a horko tezko davam dohromady pradlo jednou tydne aby byla pracka plna...
Takze 2 tydny bych vydrzela urcite a myslim ze s moznosti jednou, dvakrat si vyprat jinde bych vydrzela i mesic 🤷♀️
Bez pračky (a myčky) si vůbec neumím představit fungování rodiny. Peru skoro každý den, nedala bych to. Teda kdyby to fakt nešlo, musela bych, ale pro pořízení bych dělala asi všechno, hlavně ať je.
Co veřejná prádelna, není v okolí?
Bez pračky ani náhodou, zažila jsem to před půl rokem, když nám postupně odešlo ložisko. Ještě jsem si naposledy za velikého rachotu vyprala, ale stejně za ty tři dny, než dorazila nová, praskal koš se špínou po čtyřech lidech ve švech... Peru tak pět a více praček týdně.
Bez myčky se to nějak vydržet dá, ale taky žádná hitparáda. Mám čerstvou zkušenost, sháněli jsme opraváře až ve vedlejším okrese, pak než se k tomu dostal, než přišly náhradní díly... Až dneska se mi děvenka moje po třech týdnech vrátila, slzu v oku jsem zamáčkla!
Jestli náhodou manžel neděla v Německu. Ať se tam mrkne na pračky tam, protože ty ceny, výkon pračky a kvalita je jínde než v Čechach. Často mají rovnou na skladě. Buď elektronika jako Saturn, tak třeba akce Kaufland, aldi.
Bez pračky bych to nevydržela. Peru pomalu obden. Bazarovou no v hodně velké nouzi. Není na ni záruka. Kamarád si koupil na bazaru ledničku a vydržela mu dva týdny.
@swan42 tak třeba já jsem měla miminko blijící královnu, takže to jsem převlékala sebe i ji několikrát denně. Teď už jsou děti velké, tak je to lepší, ale zase to je oblečení z kroužků, družiny, školy, na doma, já a chlap do práce a na doma... Takže u nás to jsou 3 pračky čistě jen oblečení za týden.
Mě by teda zajímalo spíše, jak někdo nemůže mít peníze bokem, ještě s malým dítetem?! Pracka nestoji statisice. Ale par tisicovek. To jste tedy hodne nezodpovedni. To jako mate rezervu 0?!
@swan42 Tak vzhledem k tomu, že různé prádlo vyžaduje různou teplotu, potřebuju jednou týdně vyprat minimálně oblečení a ložní prádlo, plenky bych teda upřímně taky prala zvlášť. To jsou tři pračky týdně. Pak ručníky, utěrky, hadry a vlněné oblečení, to jsou čtyři pračky aspoň jednou měsíčně. Moc si nedovedu představit, jak víc to zredukovat, aby mi ta představa nepřipadala nechutná. Jak děti rostou, i toho oblečení je týdně opravdu víc než 8 kg.
Tak já bych v první řadě se pustila do manžela, ať nějakou pračku zajistí. Úplně vidím, že on odjede na týden pryč a chybějící pračka mu vůbec nevadí! Kdo mu pak vypere špinavý? Ty v ruce? Jak píšou holky, cokoliv oželím, ale pračku fakt ne. Jasně, když vím, že je to jen na dva týdny, budu chodit k rodičům, ale... prostě ne. Jinak kouknout na bazary, nebo sama poptat, jestli se někdo nezbavuje funkční pračky. Já mám pračku starou snad 15 let a furt pere 👍 držím palce 🙂
Dá se, takhle přechodně, když máte ochotnou babičku. Ale dítě musíš zapojit formou hry aspoň u kousku a chlap když tu pračku zničil a furt se převleka, bude si prát sám 🤷♀️
Zažila jsem být bez pračky a docela nechceš. Ale jde to. Je potřeba prat věci hned třeba po dvou, po třech kusech, ne až jich je hodně. Jinak se zblaznis. Když se jich nastrada víc, dej je babičce. Moje mamka nám taky prala. Ze začátku jsem ji nechtěla otravovat, ale pak jsem toho využívala čím dál víc (tam teda jsem začala dávat vše když už jsem byla ve vyšším stádiu těhotenství a pomohla u dcery občas i druhá babička nebo vlastní tatínek a manžel nosil svoje pradlo svoji mamince). Nám navíc nešla vůbec elektřina v koupelně pak už (nejdřív jen pračka) tak to bylo o to náročnější prat v ruce, to na to ani člověk neviděl a možná to vlastně nebylo tím pupkem si teď vlastně vzpomínám. I když těhotenství tomu na komfortu nepridavalo 🙂
No hlavně Te to asi dokope hlídat si svoje hranice, protože to už nepůjde jinak.
@swan42 To je asi o tom, jaké má kdo typy prádla a návyky. My jsme třeba zvyklí mít víceméně každý den čisté oblečení - spodní prádlo a ponožky bez diskuse každý den čisté, dětské oblečení je večer taky špinavé, dospělácké do práce je večer cítit antiperspirantem a voňavkou, oblečení na zahradu někdy vydrží víc dní a někdy ne. No a pak se perou věci na různé teploty a programy - peru odděleně svetry, rifle, sportovní a outdoor. A pak vzniká hromada ručníků, povlečení a uterek, a to zase peru jinak než běžné zašpiněna trička.
A věřím, ze sto domácností, sto různých přístupů k praní😉
Jestli jste na tom tak zle, že koupit novou nemůžete a zdarma se třeba nepodaří sehnat, využila bych nabídku babičky. V čem konkrétně by ji to otravovalo? Cca 2x za týden přivezeš prádlo, do pračky si ho dáš sama, než se vypere, tak si s babičkou popovídáte, potěší se z pravnoučka. To považuješ za tak velké otravování, že bys to raději prala v ruce?

Byli jsme cca před rokem (2 malé děti k tomu) a byl to fakt horor 🙈. Jako nakonec jsme to nějak dali, ale bylo to fakt nepříjemné řešit. Asi hlavně ten prvotní šok- pak jsme si udělali nějaký systém a šlo to. Asi i záleží,co máte za možnosti v okolí... jde všechno.🙂