Jak zvládnout praní bez pračky s malým dítětem?
Ahoj maminky, odešla nám pračka, byla tam jedna skulina, kterou chlap nechtěl opravit, že na to nemá nervy (umí to ale) a celou ji zničil. No tudíž jsme bez pračky s 3 letým dítětem. Samozřejmě mám super babičku a ta řekla ať kdykoliv přijdu (protože si teď novou nemůžeme dovolit) ale samozřejmě ji nechci furt otravovat. Tudíž třeba povlečení a takové větší věci bych jí dala, ale co se týče syna a nás bych chtěla nejspíš zvládnout v ruce, dá se to? Chlap naštěstí pracuje v cizině, takže se synem peru 2x týdne max.
S ním skoro každý den, furt se převléká. Pracku pokud to půjde bychom mohli mít do Vánoc, tak se ptám zda to někdo zažil a jestli to jde. Já jsem z toho úplně vyrizena. 🤡
Koukni ještě na FB skupinu SWAP Pardubice, případně dej poptávku, občas se tam nějaká objeví🙂 je to výměna nevyužitých věci, tak se dá docela domluvit na výměně 🙂
@rebe povleceni, rucniky i uterky samozrejme kazdy tyden menim a stejne to neni na jednu pracku proste. Rucniky, uterky a kapesniky peru spolu a na jednu pracku to proste posbiram az za mesic. Nebo mate vsichni pracky na 5kg?
Na 30° taky nesesbiram driv nez za mesic.
Na 40° vyjde akorat jednou tydne
Pleny samozrejme zvlast peru, ale fakt proste nebudu prat 4 rucniky nebo 10 plen, kdyz se mi jich tam pres 20, skoda vody, energie i casu🤷♀️
@westie Spodni pradlo si samozrejme denne menime a trika vetsinou taky
Odešla nám pračka před dvěma roky, cca v tuhle dobu. Prala jsem u našich, dala jsem jim něco na vodu a prášek. Pak jsme kolem silvestra jak jsou velké výprodeje koupily novou ☺️
Já bych radši využila nabídku babičky a spojila příjemné s užitečným. Babičku určitě návštěva potěší ☺️
@swan42 Možná používáte menší ručníky, jinak si to nedovedu představit, ručníky peru dvakrát doměsíce a při těch deseti je pračka nacpaná. Ani teda nemám tolik ručníků, abych mohla prát jednou měsíčně, to by se mi nevešlo do skříní. A s povlečením jakbysmet, 20 sad bych nedokázala uskladnit. Už takhle dětem občas docházejí ponožky, než dojde řada na prádlo.
@rebe tak mne se jich tam s klidem vejde 30 🤷♀️ ale peru i s uterkama, takze realne jich peru 20. Kazdej z nas ma cca 10 svych rucniku (tz dohromady jich doma mame asi 40) a za mesic "spotrebuje" 4-5. Coz vychazi na jednu pracku za mesic. Krome mne maji vsichni osušky. Povleceni kazdy tyden nemenime, vetsinou na to zapomenu nebo to nestihnu, ale cca 1x za 14 dni ano a sad mame dohromady 8, opravdu jich neni potreba 20.
Ponozek mame dospely urcite nejmin 25 paru, deti asi 15, takze na tyden v pohode vystaci
Dámy, my jsme dva 😀 prcka máme teprve na cestě. A peru jak šílená. Každý den. U vaření se zamažu, častý úklid - hodně hader/utěrek. Ručníky - na ruce, obličej, vlasy, tělo 😀 a speciální intimní ručník 🫣😂
Ložní prádlo 1x za 14 dní. A oblečení - hlavně sportovní a pracovní partnera. Do toho klasické domácí, pyžama, na normální nošení. Třídím na bílé, tmavé a barevné. Nejsem zastáncem pravidla - už jsem to vyprala několikrát, to se nezabarví 😀 (kolik kousků jsem si tak v minulosti zničila)
No a dětské oblečení peru zatím úplně zvlášť s jiným prostředkem bez aviváže.
Pračku mám od samsung na 9kg a máme díkybohu sušičku, protože to sušení bylo fakt úmorné. Ale ano i ve dvou prostě pereme hodně a kleplo by mě jen po jednom týdnu prát v ruce. Navíc i když mám dole v baráku pradelnu, tak to proste nechci jen skladovat dole a čekat na “velke praní”, delam to hezky postupně během celého týdne a vyhovuje nám to tak. Takže je to vec názoru, pokud někomu vyhovuje prat 1x týdne nebo 1x denně, není to špatně. Je to proste nastavení dane domácnosti. Ale o tomto dotaz tazatelky nebyl.
Zažila když jsem žila mimo ČR a už nikdy.. radši koupím starší pračku z bazaru. Copak to praní, to by ještě třeba nějak šlo (tenkrát jsem reálně uvažovala nad valchou 😄). ALE to ždímání.. to je síla. V létě si to ještě umím představit - dát prádlo třeba uschnout ven. Ale na podzim/zimu.. to moc ne.
@swan42 nemyslim si ze bych nekoho urazela. Ale popravde si to nedokazu predstavit dát prat pracku jednu za tyden. Proste se to na domacnosti a ošacení projevi. Jo kdyz byl covid a clovek sedel doma, do prace jsem nemusela, děti nechodily do skoly/skolky/krouzku tak ano, nebyla takova potreba prat. Ale urcite sla jedna pracka se svetlym a jedna s tmavym pradlem týdně plus občas velké praní lozniho apod.. i moje rodice co žijí sami s prababickou (tedy 3 členové domacnosti) mají 2-3pracky týdně. Takže pro mě kdyz nekdo tvrdí, ze je úplně normální pri 4 clenech domácnosti dát jen jednu pračku za tyden, představu mám svou..
@swan42 Tak koukám, že máš mrňavé děti, takže na ně Ti asi stačí menší ručník - já preferuju velké osušky, a těch do pračky (mám na 8 kg prádla) nacpu tak 10 - 12. Při 6 lidech, chození na plavání a týdenním používání osušek je 1 pračka týdně jen na ně. Ložní prádlo - narvu tam komplet povlečení ze všech postelí, ale dvě nejmladší mají ještě malé peřiny a polštáře a prostěradla, takže se to vejde. Až přesedlají do velkých postelí, už to budu muset prát nadvakrát. Povlečení točím dvoje pro každého, nemám x sad, takže to je jedna pračka 1x za 7-14 dnů podle četnosti převlékání. Barevné oblečení dětí vyjde na 1 pračku 1-2x týdně, tmavé oblečení 1x za týden... Takže ač velká pračka, tak za týden je to v průměru 5 praní, nemám sušičku, takže kolikrát peru na etapy, pokud nelze sušit prádlo venku. Čili hlavně v zimě se stává, že peru obden, protože musím počkat, než to pověšené prádlo uschne. A hned se ta frekvence praní jeví vyšší 😉
@swan42 ručníky si bereme každý den čisté, takže za 2-3 dny mám pračku opravdu plnou. Mladší je ve stádiu “najím se sám” - je mu 15 m, takže taky pořád převlíkám, nemám ráda upatlaný děti. My si bereme většinu věcí každý den čistou, stejně tak starší do školky. Ložní peru tak 2x do měsíce a to se mi ani všechno do jedné pračky nevejde. Tak nevím, jak to děláš, když pereš 3-4 sady ložního, že pračku nenaplníš? 🙈
@journals psala jsem, ze naplnim jednu pracku obleceni tydne. Z lozniho pradla ji samozrejme naplnim a malymu je taky 15m a ma tak 4 bodycka tydne, vecne upatlany neni, ji s bryndakem 🤷♀️ starsi taky staci 4 tricka tydne, kor v zime, kdy to nema hned od pisku a zmrzliny...kalhoty tak troje.
Fakt nebudu prat neco, co neni ani spinavy ani zpoceny, vodou ani energiema neplytvame...
Kazdy den rucnik cisty fakt nemame, jen ja maly na oblicej a nemyslim si ze kvuli tomu bysme byli prasata 🙄
@swan42 Máš menší děti, my už v pubertě. Celá rodina sportuje. Prostě se to pak už projeví i s jinými potřebami rodiny.
@swan42 holt jsi prostě lepší 🫡
Moje děti chodí na písek celoročně, na zahradu, starší do školky, na plavání, cvičení a sportovní kroužek, mladší se už téměř kompletně krmí sám a bryndák fakt nestačí, prostě se teprv učí jíst a jsem s tím úplně v pohodě, je i tak moc šikovný.
Super, že máš tak čistotné děti, přeju ti to, já mám asi jiné priority než pořád hlídat aby se děti nedej bože umazaly a já musela prát 😅
O plýtvání fakt nemůže být řeč
@journals Jsme na tom podobně . Je nás doma pět . Pračka na 9 kg prádla 🙈 Všechno ložní najednou nenarvu, nehledě na to, že bílé nebudu přát s černým 😅
Děti sportuji. Syn ač mu je 11 let, chodí domu věčně jak dobytek, je mu jedno že se v družině někde vyvalí 🙈 Dcera 9let, chce se líbit, věčně propocené tričko i v zimě . Nejmladší 3,5 ve školce věčně venku, doma zahrada kam se chodí celý rok, jako atopik každý den nové tričko. Samozřejmě spodní prádlo každý den nové . Ručník na ruce měním i 3x do týdne, utěrky v kuchyni to samé.
Prát jednou měsíčně, tak aby jsme měli 2x tolik oblečení 🤷
Taky malej ji komplet sám a občas se mi to nepovede. Často využívám čas u večeře, že děti ji všichni a já mám chvilku na úklid/ pro sebe.
@journals fakt je v 10°C v bunde a mikine na pisku nehlidam, aby si neuspinili triko, to predpokladam, ze takovy kouzelnici zas nejsou 🤷♀️
@brunetka11 ano, taky je puvodni dotaz na triclenou rodinu s triletym ditetem. Proto byla moje odpoved, ze se to da v pohode zvladnout, protoze jinak
1.by museli byt totalni prasata
2. zit v laboratornich podminkach
3. prat 5 kusu v poloprazdny pracce 🤷♀️
@swan42 Tak jsme asi my ostatní totální prasata... i když tedy si myslím své. Právě proto že nežijeme v laboratorních podmínkách je praní nutná věc. To, dost si v tom co píšeš protiřečíš 🙊
Spojení POHODA a BEZ PRAČKY se za mnohé z nás vylučuje. To, co píšeš mi přijde až vtipné. Jo, když musíš, tak to prostě zvládneš, ale v pohodě fakt ne.
jednou se stalo, že jsme byli bez pračky asi 14 dní, pro mě osobně to byl očistec ... na štěstí to bylo v létě, že děti nebyly od bláta a tak ... jako zvládnout se to dá, zkus nějaké skupiny na fb, kde i darují za odvoz nebo charitu, jak tu někdo radil ... já osobně si to doma neumím představit bez pračky a vysavače ... myčka mi už skoro 2 měsíce nefunguje, a nějak mi to nevadí ...
Záleží na tom, kolik máte oblečení. Jestli hodně, tak to jde. Nabalit pak třeba plné auto špinavých veci a do samoobslužné prádelny (bývají ve větších městech), či u někomu z rodiny. A nebo po večerech prát v ruce, ale jak..? Ve vaně? To Vám odejdou záda a ruce hodně rychle a stejně to nebude vyprané moc dobře.
Koukala jsem, že jste z Pardubic. My budeme jednu funkční pračku během týdne vyhazovat. Ale jsme od vas cca 55km. Museli byste si dojet 🙂

@rebe prát během dne skoro neustále... Po jídle, po příchodu z pískoviště, večer. Je to blbarna, ale jde to krátkodobě zvládnout (a naši předkové byli důkazem že možná i dlouhodobě ale to bych asi nedala). Až tedy na pár kousků a velké prádlo (třeba to ložní). A plenky jsme v té době měla jenom papírové 🤷♀️ jinak se u nás přes den latkuje. Ale tříleté dítě už plenky mít nemusí.