icon

Jak zvládnout praní bez pračky s malým dítětem?

28. říj 2023

Ahoj maminky, odešla nám pračka, byla tam jedna skulina, kterou chlap nechtěl opravit, že na to nemá nervy (umí to ale) a celou ji zničil. No tudíž jsme bez pračky s 3 letým dítětem. Samozřejmě mám super babičku a ta řekla ať kdykoliv přijdu (protože si teď novou nemůžeme dovolit) ale samozřejmě ji nechci furt otravovat. Tudíž třeba povlečení a takové větší věci bych jí dala, ale co se týče syna a nás bych chtěla nejspíš zvládnout v ruce, dá se to? Chlap naštěstí pracuje v cizině, takže se synem peru 2x týdne max.
S ním skoro každý den, furt se převléká. Pracku pokud to půjde bychom mohli mít do Vánoc, tak se ptám zda to někdo zažil a jestli to jde. Já jsem z toho úplně vyrizena. 🤡

Strana
z3
jerrabina
1. lis 2023

@rebe prát během dne skoro neustále... Po jídle, po příchodu z pískoviště, večer. Je to blbarna, ale jde to krátkodobě zvládnout (a naši předkové byli důkazem že možná i dlouhodobě ale to bych asi nedala). Až tedy na pár kousků a velké prádlo (třeba to ložní). A plenky jsme v té době měla jenom papírové 🤷‍♀️ jinak se u nás přes den latkuje. Ale tříleté dítě už plenky mít nemusí.

lizzie02
1. lis 2023

Koukni ještě na FB skupinu SWAP Pardubice, případně dej poptávku, občas se tam nějaká objeví🙂 je to výměna nevyužitých věci, tak se dá docela domluvit na výměně 🙂

swan42
1. lis 2023

@rebe povleceni, rucniky i uterky samozrejme kazdy tyden menim a stejne to neni na jednu pracku proste. Rucniky, uterky a kapesniky peru spolu a na jednu pracku to proste posbiram az za mesic. Nebo mate vsichni pracky na 5kg?
Na 30° taky nesesbiram driv nez za mesic.
Na 40° vyjde akorat jednou tydne
Pleny samozrejme zvlast peru, ale fakt proste nebudu prat 4 rucniky nebo 10 plen, kdyz se mi jich tam pres 20, skoda vody, energie i casu🤷‍♀️

@westie Spodni pradlo si samozrejme denne menime a trika vetsinou taky

pajii25
1. lis 2023

Odešla nám pračka před dvěma roky, cca v tuhle dobu. Prala jsem u našich, dala jsem jim něco na vodu a prášek. Pak jsme kolem silvestra jak jsou velké výprodeje koupily novou ☺️

Já bych radši využila nabídku babičky a spojila příjemné s užitečným. Babičku určitě návštěva potěší ☺️

westie
1. lis 2023

@swan42 Máme pračku, která pojme 9kg bavlněného prádla, 4 kg ostatních textilií. Holt jsme prostě domácnost, která vygeneruje hodně vícedruhového a barevného prádla a já to peru ráda zvlášť podle vhodného programu i barvy. Jak říkám, každý to máme jinak😉

lv
1. lis 2023

@swan42 asi jsme z jiný planety, pračku ložního/ručníků na 8kg mám 2x týdně, jinak obecně cca 10 praček prádla týdně

pavlinakm
Odpověď byla odstraněná
swan42
1. lis 2023

@pavlinakm Nechapu to urazeni domacnosti, ktera xkrat tydne nepere. Spis bych mohla urazet ja vas, ze jste prasata, ze nedokazete sebe ani dite jeden den cisty, nebo fakt nechapu ty vase myslenkovy pochody 🙈

rebe
1. lis 2023

@swan42 Možná používáte menší ručníky, jinak si to nedovedu představit, ručníky peru dvakrát doměsíce a při těch deseti je pračka nacpaná. Ani teda nemám tolik ručníků, abych mohla prát jednou měsíčně, to by se mi nevešlo do skříní. A s povlečením jakbysmet, 20 sad bych nedokázala uskladnit. Už takhle dětem občas docházejí ponožky, než dojde řada na prádlo.

swan42
1. lis 2023

@rebe tak mne se jich tam s klidem vejde 30 🤷‍♀️ ale peru i s uterkama, takze realne jich peru 20. Kazdej z nas ma cca 10 svych rucniku (tz dohromady jich doma mame asi 40) a za mesic "spotrebuje" 4-5. Coz vychazi na jednu pracku za mesic. Krome mne maji vsichni osušky. Povleceni kazdy tyden nemenime, vetsinou na to zapomenu nebo to nestihnu, ale cca 1x za 14 dni ano a sad mame dohromady 8, opravdu jich neni potreba 20.
Ponozek mame dospely urcite nejmin 25 paru, deti asi 15, takze na tyden v pohode vystaci

boruvkovykoblizek
1. lis 2023

Dámy, my jsme dva 😀 prcka máme teprve na cestě. A peru jak šílená. Každý den. U vaření se zamažu, častý úklid - hodně hader/utěrek. Ručníky - na ruce, obličej, vlasy, tělo 😀 a speciální intimní ručník 🫣😂
Ložní prádlo 1x za 14 dní. A oblečení - hlavně sportovní a pracovní partnera. Do toho klasické domácí, pyžama, na normální nošení. Třídím na bílé, tmavé a barevné. Nejsem zastáncem pravidla - už jsem to vyprala několikrát, to se nezabarví 😀 (kolik kousků jsem si tak v minulosti zničila)
No a dětské oblečení peru zatím úplně zvlášť s jiným prostředkem bez aviváže.
Pračku mám od samsung na 9kg a máme díkybohu sušičku, protože to sušení bylo fakt úmorné. Ale ano i ve dvou prostě pereme hodně a kleplo by mě jen po jednom týdnu prát v ruce. Navíc i když mám dole v baráku pradelnu, tak to proste nechci jen skladovat dole a čekat na “velke praní”, delam to hezky postupně během celého týdne a vyhovuje nám to tak. Takže je to vec názoru, pokud někomu vyhovuje prat 1x týdne nebo 1x denně, není to špatně. Je to proste nastavení dane domácnosti. Ale o tomto dotaz tazatelky nebyl.

janina228
1. lis 2023

Zažila když jsem žila mimo ČR a už nikdy.. radši koupím starší pračku z bazaru. Copak to praní, to by ještě třeba nějak šlo (tenkrát jsem reálně uvažovala nad valchou 😄). ALE to ždímání.. to je síla. V létě si to ještě umím představit - dát prádlo třeba uschnout ven. Ale na podzim/zimu.. to moc ne.

pavlinakm
1. lis 2023

@swan42 nemyslim si ze bych nekoho urazela. Ale popravde si to nedokazu predstavit dát prat pracku jednu za tyden. Proste se to na domacnosti a ošacení projevi. Jo kdyz byl covid a clovek sedel doma, do prace jsem nemusela, děti nechodily do skoly/skolky/krouzku tak ano, nebyla takova potreba prat. Ale urcite sla jedna pracka se svetlym a jedna s tmavym pradlem týdně plus občas velké praní lozniho apod.. i moje rodice co žijí sami s prababickou (tedy 3 členové domacnosti) mají 2-3pracky týdně. Takže pro mě kdyz nekdo tvrdí, ze je úplně normální pri 4 clenech domácnosti dát jen jednu pračku za tyden, představu mám svou..

somalicats
1. lis 2023

@swan42 Tak koukám, že máš mrňavé děti, takže na ně Ti asi stačí menší ručník - já preferuju velké osušky, a těch do pračky (mám na 8 kg prádla) nacpu tak 10 - 12. Při 6 lidech, chození na plavání a týdenním používání osušek je 1 pračka týdně jen na ně. Ložní prádlo - narvu tam komplet povlečení ze všech postelí, ale dvě nejmladší mají ještě malé peřiny a polštáře a prostěradla, takže se to vejde. Až přesedlají do velkých postelí, už to budu muset prát nadvakrát. Povlečení točím dvoje pro každého, nemám x sad, takže to je jedna pračka 1x za 7-14 dnů podle četnosti převlékání. Barevné oblečení dětí vyjde na 1 pračku 1-2x týdně, tmavé oblečení 1x za týden... Takže ač velká pračka, tak za týden je to v průměru 5 praní, nemám sušičku, takže kolikrát peru na etapy, pokud nelze sušit prádlo venku. Čili hlavně v zimě se stává, že peru obden, protože musím počkat, než to pověšené prádlo uschne. A hned se ta frekvence praní jeví vyšší 😉

swan42
1. lis 2023

@pavlinakm napodobne, taky mam docela predstavu z tech tvych komentaru 🙄

journals
1. lis 2023

@swan42 ručníky si bereme každý den čisté, takže za 2-3 dny mám pračku opravdu plnou. Mladší je ve stádiu “najím se sám” - je mu 15 m, takže taky pořád převlíkám, nemám ráda upatlaný děti. My si bereme většinu věcí každý den čistou, stejně tak starší do školky. Ložní peru tak 2x do měsíce a to se mi ani všechno do jedné pračky nevejde. Tak nevím, jak to děláš, když pereš 3-4 sady ložního, že pračku nenaplníš? 🙈

swan42
2. lis 2023

@journals psala jsem, ze naplnim jednu pracku obleceni tydne. Z lozniho pradla ji samozrejme naplnim a malymu je taky 15m a ma tak 4 bodycka tydne, vecne upatlany neni, ji s bryndakem 🤷‍♀️ starsi taky staci 4 tricka tydne, kor v zime, kdy to nema hned od pisku a zmrzliny...kalhoty tak troje.
Fakt nebudu prat neco, co neni ani spinavy ani zpoceny, vodou ani energiema neplytvame...
Kazdy den rucnik cisty fakt nemame, jen ja maly na oblicej a nemyslim si ze kvuli tomu bysme byli prasata 🙄

brunetka11
2. lis 2023

@swan42 Máš menší děti, my už v pubertě. Celá rodina sportuje. Prostě se to pak už projeví i s jinými potřebami rodiny.

journals
2. lis 2023

@swan42 holt jsi prostě lepší 🫡
Moje děti chodí na písek celoročně, na zahradu, starší do školky, na plavání, cvičení a sportovní kroužek, mladší se už téměř kompletně krmí sám a bryndák fakt nestačí, prostě se teprv učí jíst a jsem s tím úplně v pohodě, je i tak moc šikovný.
Super, že máš tak čistotné děti, přeju ti to, já mám asi jiné priority než pořád hlídat aby se děti nedej bože umazaly a já musela prát 😅
O plýtvání fakt nemůže být řeč

pajii25
2. lis 2023

@journals Jsme na tom podobně . Je nás doma pět . Pračka na 9 kg prádla 🙈 Všechno ložní najednou nenarvu, nehledě na to, že bílé nebudu přát s černým 😅
Děti sportuji. Syn ač mu je 11 let, chodí domu věčně jak dobytek, je mu jedno že se v družině někde vyvalí 🙈 Dcera 9let, chce se líbit, věčně propocené tričko i v zimě . Nejmladší 3,5 ve školce věčně venku, doma zahrada kam se chodí celý rok, jako atopik každý den nové tričko. Samozřejmě spodní prádlo každý den nové . Ručník na ruce měním i 3x do týdne, utěrky v kuchyni to samé.
Prát jednou měsíčně, tak aby jsme měli 2x tolik oblečení 🤷

Taky malej ji komplet sám a občas se mi to nepovede. Často využívám čas u večeře, že děti ji všichni a já mám chvilku na úklid/ pro sebe.

swan42
2. lis 2023

@journals fakt je v 10°C v bunde a mikine na pisku nehlidam, aby si neuspinili triko, to predpokladam, ze takovy kouzelnici zas nejsou 🤷‍♀️

@brunetka11 ano, taky je puvodni dotaz na triclenou rodinu s triletym ditetem. Proto byla moje odpoved, ze se to da v pohode zvladnout, protoze jinak
1.by museli byt totalni prasata
2. zit v laboratornich podminkach
3. prat 5 kusu v poloprazdny pracce 🤷‍♀️

journals
2. lis 2023

@swan42 Tak jsme asi my ostatní totální prasata... i když tedy si myslím své. Právě proto že nežijeme v laboratorních podmínkách je praní nutná věc. To, dost si v tom co píšeš protiřečíš 🙊
Spojení POHODA a BEZ PRAČKY se za mnohé z nás vylučuje. To, co píšeš mi přijde až vtipné. Jo, když musíš, tak to prostě zvládneš, ale v pohodě fakt ne.

glimmer
2. lis 2023

jednou se stalo, že jsme byli bez pračky asi 14 dní, pro mě osobně to byl očistec ... na štěstí to bylo v létě, že děti nebyly od bláta a tak ... jako zvládnout se to dá, zkus nějaké skupiny na fb, kde i darují za odvoz nebo charitu, jak tu někdo radil ... já osobně si to doma neumím představit bez pračky a vysavače ... myčka mi už skoro 2 měsíce nefunguje, a nějak mi to nevadí ...

kometkak
2. lis 2023

Záleží na tom, kolik máte oblečení. Jestli hodně, tak to jde. Nabalit pak třeba plné auto špinavých veci a do samoobslužné prádelny (bývají ve větších městech), či u někomu z rodiny. A nebo po večerech prát v ruce, ale jak..? Ve vaně? To Vám odejdou záda a ruce hodně rychle a stejně to nebude vyprané moc dobře.

majena39
2. lis 2023

Koukala jsem, že jste z Pardubic. My budeme jednu funkční pračku během týdne vyhazovat. Ale jsme od vas cca 55km. Museli byste si dojet 🙂

Strana
z3