Pálí nás dobré bydlo?
Rada bych znala nazory ostatnich.
Bydlime s manzelem v opravdu velkem byte. Byt ma temer 120m ctverecnich, pouze jedny sousedy, kteri jsou tissi. Blizko bytu mame v pronajmu zahradku, kde si pestujeme ovoce a zeleninu. Bydli se nam opravdu dobre, ALE! Porad koukame na reality po domech. Na soucasny byt mame opravdu dobrou hypoteku (uroky), asi za 10 let bychom meli mit vse splaceno. Ale stale se divame po domech, samozrejme po tech, ktere nejsou nesmyslne nastrelene. Nakonec zjistime, ze se nikam stehovat nechceme, ze se mame na byte dobre. Ale stejne nam to vydrzi tak mesic a uz zase spekulujeme, jestli nejit do baraku.
A ted otazka - je barak opravdu takova vyhra? Neni to jen paleni dobreho bydla, ze vymyslime, zda jit do baraku? A vubec, je pro vas bydleni v dome neco extra? Vnimate to jako vysoky spolecensky status? 🤔
Kazdy se nas pta, proc jsme nesli rovnou do domu a brali si hypo na byt. Ale my jsme tu vazne spokojeni...jen porad nevime, jestli by nam v dome nebylo lepe..😁
Jinak ja vyrostla na sidlisti, cely zivot ziji v byte. Manzel je z typicke vesnice.
Na to ti tu nikdo neodpoví. Vždycky bude tábor "bytových" a tábor "barákových". Já vyrostla v baráku, jsem šťastná v bytě. Pro mě je prioritou Praha. Kdybych mohla mít menší domek tady, asi bych to brala, ale to je finančně nereálné. Takže byt.
Vy si musíte odpovědět na 2 otázky, které si vůbec nezmínila ve svém dotazu.
Co je to, co vás nutí hledat barák? Špatní sousedi? Absence zahrady přímo u domu? Kvůli dítěti?
Tou druhou otázkou je, zda jste lační po tom být na baráku zapíchnutý. Barák je starost, pořád do něj lít prachy, nikdy nemít hotovo. Chce to i zručnost, když je třeba tam něco opravit. To v bytě prakticky nepotřebuješ. Chcete tohle? Počítáte s tím?
Já jako odrodilec z baráku právě pro ty starosti spojené s barákem jsem šťastná v bytě. I sousedy máme v bytě daleko lepší než jsme měli v domě.
Myslím, že sto názorů, sto příspěvků, každy jiný. Je to na vás.
Za mě -a to neznamená, že to tak je obecně.
Narozená v Praze, celý život v centru, až do doby, kdy jsem poznala současného partnera a měla s ním druhého syna.
Barák je výhra. Prodali jsme byt v centru, kde nešlo větrat a psi čůrali pod okny v parném létě.
Magistrála na dosah. Mastný prach a dusno.
Utekli jsme 25 km od centra, do staršího domku, který jsme rekonstruovali a máme zahradu, menší bazén....sezona od dubna, do října, stále venku. Všechno. Vaříme, jíme, žijeme v přírodě. koukáme večer místo na debilní zprávy na západ slunce, kluci kutí na zahradě a kolem domu, to prádlo, jak voní, když se suší na sluníčku, i v mrazu, máme fenku, kočku - úžasní přátelé, prostě - už bych do bytu nešla. Co ted, v covidu - doma. My bychom se asi zbláznili. Tady vypadnem za barák, příroda. klid, na kolo v pohodě, jen sedneš a jedeš, běhání .....lom nedaleko, koupání. Prostě. Za mě ta volnost a klid za to stojí.
Celej život jsem bydlela ve městě (100tis a pak Praha) v bytě: napřed v cihlaku s rodičema a pak v Praze v paneláku, kterej jsem si koupila - NIKDY jsem nechtěla a netoužila po domě. Nesnáším práce na zahradě, nesnáším práce na domě, nesnáším vesnici. 😃 Miluju být ve městě, kde je všechno, kde jsou lidi - vybírala jsem si lokalitu, kde je přesto hodně přírody (lesíky, parky). No a samozřejmě odrikaneho chleba největší krajíc a na stará kolena jsem se přestěhovala za chlápek do Francie do baráku a v totální prdeli - ani ne vesnice, skoro samota, v docházkové vzdálenosti není NIC kromě poli s kravama a konema a pár baráku a usedlostí. Kamkoliv chci, cokoliv chci - auto. Neskutečně otravný. S dítětem ještě horší - jak ho mám socializovat, když tu nic není? I na blbý houpačky musíme jet asi 7km autem. Tragédie. Musíme se brzo stěhovat a modlím se a přemlouvám chlapa, ať je to aspoň nějaký malý město nebo větší vesnice. Sice barák mě nemine, ale aspoň něco. Kdybych si mohla vybrat: vždycky byt a město. I s dětma. 🙂 Ale každej jsme jinej. 🙂
S mužem jsme oba vyrostli v paneláku, ale žijeme v poměrně velkém rodinném domě na Praze 4 (zdědili jsme, rekonstruovali). Nikdy jsem po tom netoužila, ale stalo se a dneska si neumím představit nic jiného, zvlášť s dítětem. Klid, soukromí, prostor, zahrada. Nevýhodou je nikdy nekončící práce na rekonstrukci, teď už spíš ladění detailů, údržbě, úklidu. Prostě vždycky je co dělat a do čeho dávat peníze a hlavně čas, občas je těžké odtrhnout muže od práce na domě k nějakému rodinnému programu, výletu, dovolené. Ale celkově jsme tu šťastní 🙂
My jsme zvolili kompromis. Z bytu utikame do dvojdomku s malou zahradkou na mensim meste. Je tu vsechno co bezne potrebujeme, do Prahy kousek. Zaroven jde o klidnou ulici, takze se nebudu bat vypustit dite na odrazedle hned pred domem. Za nas ideal. Aspon ted to tak vidim. A diky korone se na stehovani tesim cim dal tim vic
Přijde mi, že dneska je velký trend postavit si dům a jsou opravdu rodiny, které jdou do domu jen proto, že je to tak "má být" (a pak se diví, co vše musí řešit - v bytě to za ně dělá někdo jiný).
Já zažila oba extrémy, celý život panelák, a najednou do domu kde lišky dávají dobrou noc a bez auta se člověk neobejde (což je pro mě hroznáá otrava). Do domu jsem přistěhovala za chlapem, nebyl to můj sen. Ale musím říct, že obojí má své výhody, a v obou typech bydlení dokážu být šťastná.
@jako_mala_holka obcas je financne byt to same jako dum coz je hruza
tak asi ono je to i tou medialni masaží.. všude v reklamách vystupují štastné rodiny, které bydlí v domku , mají SUV a zlatého retrívra...
určitě ti nikdo z nás neporadí, jen se dá poukázat na ne/výhody jednotlivých řešení.
My jsme oba s mužem z prahy, z paneláků. Zdrhli jsme za prahu ještě v době, kdy to moc populární nebylo a všichni nás měli za blázny. Pro oba to byl splněný sen. A oba se shodujem, že pokud nebudeme muset, už bychom se do prahy a do bytu nikdy nevrátili.. prostě ta praha za mne hrozně duní, je taková uspěchaná, každý se mračí, je tam jiné vnímání času...a hlavně bychom se asi v bytě už unudili.
a jinak, my třeba dům komplet zrekonstruovali, a asi mě taky pálí dobré bydlo, protože byť jsem spokojená, tak i tak koukám na pozemky, že bych si nějaký další nový dům ještě klidně střihla. člověk má už dostatek zkušeností, ví i kde kdy a s kým a co si lépe pohlídat, tak mě to láká.. už jsem zlanařila i chlapa, že by současný dům prodal pod podmínkou, že seženu pozemek u nás v obci... tak občas mrknu na inzeráty ... 😇
Společenský status se nedá generalizovat - záleží, v jaké společnosti se pohybujete - někde má lepší status velký byt v centru velkého města, než barák na vesnici (předměstí), jinde je to naopak.
Ale z praktického pohledu - já nedám na dům dopustit - kdykoliv jdu na zahradu, v létě vlastně na zahradě bydlíme - společně jíme, hrajeme si, jsme v bazénu. Děti mají na zahradě venkovní hračky, hodně se tam vyřádí. A já si u toho můžu třeba vařit a koukám na ně z okna. Pro mě je to třeba mnohem praktičtější než velký byt a zahrádka někde poblíž.
Já jsem z paneláku. 30 let jsem v něm bydlela. Teď bydlim 4 roky v baráku s menší zahradou a už bych neměnila. Odsud mě odvezou až v pytli. Mám 3 děti. Ty starší chodí pořád na brusle a léto trávíme v bazénu. Miluju topení dřevem v krbu, kdy nám praská dříví u filmu. Kamarádce z města by děti na brusle jít nemohly. Tady jsou venku i do tmy
Ale pozor. Musíš být v baráku s tím správným a ve správné vesnici. Tohle je totiž můj druhý pokus bydlení na vesnici a první dopadl opravdu špatně. Manžel pracuje jako údržbář. Všechno opraví a udělá a sousedi jsou perfektní. Dnes jsme dělali dřevo a přišel soused z vedlejší ulice, kterého jen zdravíme, jestli nechceme pomoct. Úžasný
Děti chodí do dobrovolných hasičů, takže se účastníme všech zdejších aktivit a na jaře máme za barákem závod tak se ho i poprvé zúčastníme 😁
Z meho okruhu znamych si nekteri lide kupuji barak spis jako z nouze ctnost. No barak.... vetsinou to je ruina, kterou budou do smrti opravovat. A treba roky bydli v jedine obyvatelne mistnosti...
@konidana zas je blbost koupit riunu, když na opravu nemám...každopádně bych do toho bydlení v jedné obyvatelné místnosti rozhodně nešla s dětmi, to by člověk musel mít nově udělanou kuchyň, koupelnu, a min. 2 místnosti... No, než toto, to už raději ten byt a časem sháním zahradu nebo chatu...
@marcicek84 Presne tak to chce manzel udelat, v zadnem pripade byt neprodavat. Jenomze vzit si hypoteku 5 mega na dum a jeste pronajimat byt? Asi bychom na to ani nemeli 😁 Stavet jsme puvodne take chteli, ale s pozemky je to tady u nas fakt bida a jako dat 3 mega jen za pozemek? Na to bychom taky nemeli a to manzel vydelava celkem hodne.
@barumrallyebum Na chatu nemame a asi bychom ani nechteli. Ta zahradka se nam zdala jako dobry kompromis. Prave kvuli diteti, dost se na ni vyradi..
@malenka3 To je prave to! Nas nic nenuti. Sousedy mame perfektni, vubec o nich nevime. Proto pisu, asi nas jen pali dobre bydlo. U manzela to mozna bude takove to: chci si dokazat, ze na to mam 🤷♀️
Ale jak pises, na baraku je hodne prace a ja si uplne nejsem jista, ze by to manzel dal. Ma dost narocnou praci na mysleni..ale zase by se fyzicky vyradil 😁
@pasiba To bude asi to - my na vesnici nechceme. Koukame po domech nejlepe ve meste. Ted co bydlime, tak mame 4 obchody v dochazkove vzdalenosti, zastavka mhd, lekari, skolky a skoly. A pritom stale bydlime u lesa...Kamaradka koupila s manzelem ruinu, ziji ve 2 mistnostech a rekonstruuji. Dite planuji. Ale musi vsude jezdit autem, pro me by to bylo kazdodenni jezdeni, coz moc nechci..
Ja ze statku, manzel z bytu... A nasli jsme si pred 9 lety domek, rekonstrukce uz je za nami, podkrovi jsme delali, kdyz byl syn mimco a jeste se nam doslova mezi bordelem podarilo druhe 😁
Mame malou zahradu, co staci prejet sekackou a je hotovo. Nejsem na nejake pestovani a (pro me) zbytecnosti (skalky, dekorace a specialni rostliny).
Jsme max spokojeni, nasli jsme domek presne podle predstav a o tom to je... Vyrustala jsem v obrim dome se zahradou, kde clovek zacal na jedne strane a nez uklidil/posekal/opravil mohl zacit znova a to jsem nechtela, to bych stastna nebyla. Plus nepotrebuji zivot mesta, lidi a neustale plny diar aktivit. A i muj chlap.
A ta volnost, klid, deti vyzenu kdykoliv ven uz co zacaly chodit. Ale urcite je to finance a casove narocnejsi nez byt. Vse ma sva pro a proti.
No, tak sis odpověděla. Nenutí vás nic. Tak máš dvě možnosti. Najdi muži něco na vybití energie. A nebo... Hledejte klidně dál, berte to jako takovou zábavu a hledejte ideál. Nějaký dům, který nebude mít žádný ale. To než najdete, uplyne hodně času a třeba zjistíte, že vlastně nic není tak ideální, že už to máte.
@malenka3 Asi ano, mas pravdu. Manzel pak kdyz to zase vzda, tak rekne: Stejne si myslim, ze v tomhle byte zustaneme az do duchodu 😁
Ještě bych si položila otazku zda vám v bytě při příchodu deti nebude chybět ta zahrada u domu. Já se teď stěhuji s dětmi 2,5r do domu a v bytě mi prave to “vypuštění” chybí. Terasa 18m, mám tam gril, bylinky a nádherne sezení, ale přes den mám otevereno jen na ventilacku, deti by přepadli. Pod nama máji sousedi byt a zahradu a pejska a je to vyloženě láká se dívat přes zábradlí. Jsem v 2. patře.
@marcicek84 ta ruina je levnejsi nez maly byt. Hele my bychom do toho nesli, jsme radsi v byte ale je to o moznostech a prioritach tech lidi. Sli do toho i s detmi. Statek za trista tisic, rekonstrukce bez prostredku vlastnima rukama... no nekup to😉
Teď jsme koupili dům, ale ještě tam nebydlíme. Rozhodně se tam ale těšíme, hlavně tedy proto, že teď máme malý byt, což není váš případ... Také mě ale štvou sousedé, nutnost pořád brát na někoho ohledy co se hluku týče, lidé, které člověk potkává na chodbě a neumějí ani pozdravit... To mi vždy zkazí náladu. Jinak na baráku mě láká takový ten z mého pohledu smysluplnejsi život typu práce na zahradě, zvířata, pěstování ovoce a zeleniny. Bude to dřina, ale smysluplná dřina 😀 alespoň pro mě.
@loylii To mi na tom baraku prijde super no..jinak leto travime cely den venku. Bud na vyletech a nebo prave na te zahradce. A jako libilo by se mi jen tak dite vypustit 😁 Ale treba se mi zase nelibi vozit ho kdovikam do skolky apod.
Ještě bych dodala věc, kterou tu nikdo nezmínil. Záleží hodně na tom, kam se nastěhujes. Já pocházím žen vsi, manžel z malého města. Po různých perietiiich a těžko stech života jsem měli pronajaty dům se zahradou ve městě. Super sousedy. Pak jsem koupili malý, domeček jen s predzahradou v malebné malé vísce. A vyfasovali jsme fakt šílené sousedy a vesnici zvláštních lidí. Takže ač na vesnici, hledáme něco jiného a hlavně zahradu, protože chci mít možnost vypustit děti na svém pozemku. A jen tu x dalších problémů, kvůli kterým jsme tu úplně jako jediný rodinna, jinak tu nejsou ani děti. Takže to není jen byt versus dům, ale je tam x dalších faktorů kvůli kterým se nemusíš někde cítit dobře přesto že to tam máš ráda.
Vyrostla jsem v baráku na vsi nedaleko malého města. Muž je z bytu. Po seznámení jsme se sestěhovali do bytu. Nebylo to špatné období, ale už bych do bytu asi nechtěla. Teď bydlíme tři roky ve velké řadovce kousek od většího města a jsme spokojení. Práce je pořád dost a dost, ale co dělat v bytě? Tam bychom se ukousali budou. Vše má své plusy i mínusy a jednoznačná odpověď neexistuje.
Preferuji dum, vse podle nas a svaty klid. Zahrada se da udelat bezudrzbove a plot dneska taky,zadny planky natirat apod. Byla jsem i v byte a to clovek fakt hnije..furt musite chodit jen ven,me kdyz se nikam nechce a je krasne,tak otevru okno a jsem na vzduchu a muzu si delat co chci...zahradu s domkem mame predevsim i pro syna,tam se vyradi a my muzem zvelebovat.fakt super,ale co jsem chtela a nastesti mame,dum ve meste,kde mame vsechno pri ruce. Na vesnici do domu nikdy. To radsi v byte ve meste.
Bydlela jsem nejdřív na vesnice v domě, kde nic tu nic, pak jsme šli s rodiči do domu v centru města , kde bylo vše po ruce, pak s prvním přítelem dům ve větší obci kde bylo taky vše, do Prahy kousek. S dalším přítelem bydlení v bytech v Praze, kdy jsem zažila peklo v paneláku, to už nikdy, potom nový byt v super lokalitě, kde to celkem šlo. Bez dětí bylo skvělé bydlení a nynějším mužem na Vinohradech, kde byt stále máme, ale vracet se nikdy nechci. Potom jsme koupili luxusní byt a obří terasou, zahradou také v Praze, ten jsme prodali a ani tam bydlet nešli. Nechali jsme si postavit nový dům cca 25min od Prahy, máme tu vše po ruce a jsem šťastná, stejně jako děti. Zahrada potřebuje údržbu jelikož miluju rostliny, stromy atd, ale jinak můžu odjet na 14dbu pryč a díky závlaze, robotu je zahrada stále udržovaná. A dům je otázka peněz, bude stát vždy víc na údržbu kolem. Náš dům vyšel na 6,5mil přes 3r, vrazili jsme do něj další 2mil a odhad má teď přes 10mil. Pořád koukám na pozemky, chci koupit nějaký na samotě kam utečeme až odrostou děti a nebudeme muset chodit do práce. Ve vašem případě bych si zkusila koupit chatu a uvidíte dál.
Bydlím v Brně 10 minut od centra, byt 3+1. Kolem domu veškerá občanská vybavenost. Pro mě ideálka. Moje švagrová má dům v satelitním městečku za Brnem, když někam chce, musí si počkat na linkový autobus, poblíž domu skoro nic, na krku obří hypotéka..ne, já bych toto nechtěla. Když chceme jít ven, za barákem máme obří hřiště, MHD nás doveze kamkoliv, na přehradu, do centra, za Brno.. Při stěhování jsme se s mužem shodli, že chceme zůstat ve městě. Jako jo, pro malé děti barák super, ale jak rostou a mají x kroužků, je prostě město pohodlnější. Kdybych měla peníze, vybrala bych dům ve městě. To je za mě ideálka. Jinak ne.
@sonaxoxo Take bychom chteli dum ve meste, ale kde na to vzit a nekrast? 🤷♀️😂
Jo a s tím městem, na vesnici je fajn, ze lidé sa většinou zdraví a je to celkově takové sympatictejsi než ta městská šedá anonymita. Ale samozřejmě dojíždění do práce je většinou horší,proto je základ mít danou vesnici blízko města (ne nezbytně velkoměsta). Pokud je město 10min cesty, tak to oproti velkoměstu, kde se běžně do práce dojíždí i 50min,fakt není zas takový rozdíl.

@fire85 ono porovnávat byt a dům je obrovský rozdíl.. Tady se myslím čtenářky neshodnou. Ideální byt pro mě - aspoň 100m, pro každé dítě vlastní pokoj, velká terasa - ale v přízemí, ( v 2.patře 18 metrů velká) mi byla dobra leda na dychanky, když deti usnuly, přes den jsem je tam z bezpečnostního hlediska nemohla pustit, parkovací místo v garáži na dvě auta atd.. A navíc teda ještě tu chatu (bez dalších příbuzných), protože jen městský bydlení nedam😁.. Suma sumárum byt 100m s garáži a terasou/zahrádkou plus vlastní chata na luft = mě finančně vyjde na ten baracek..