Pálí nás dobré bydlo?
Rada bych znala nazory ostatnich.
Bydlime s manzelem v opravdu velkem byte. Byt ma temer 120m ctverecnich, pouze jedny sousedy, kteri jsou tissi. Blizko bytu mame v pronajmu zahradku, kde si pestujeme ovoce a zeleninu. Bydli se nam opravdu dobre, ALE! Porad koukame na reality po domech. Na soucasny byt mame opravdu dobrou hypoteku (uroky), asi za 10 let bychom meli mit vse splaceno. Ale stale se divame po domech, samozrejme po tech, ktere nejsou nesmyslne nastrelene. Nakonec zjistime, ze se nikam stehovat nechceme, ze se mame na byte dobre. Ale stejne nam to vydrzi tak mesic a uz zase spekulujeme, jestli nejit do baraku.
A ted otazka - je barak opravdu takova vyhra? Neni to jen paleni dobreho bydla, ze vymyslime, zda jit do baraku? A vubec, je pro vas bydleni v dome neco extra? Vnimate to jako vysoky spolecensky status? 🤔
Kazdy se nas pta, proc jsme nesli rovnou do domu a brali si hypo na byt. Ale my jsme tu vazne spokojeni...jen porad nevime, jestli by nam v dome nebylo lepe..😁
Jinak ja vyrostla na sidlisti, cely zivot ziji v byte. Manzel je z typicke vesnice.
@drep tak ono se jich nikdo asi nebude ptát jestli chtějí byt městské nebo vesnické, víme..😁 Ještě porad rozhodujeme my rodiče.. a když si přečtěš příspěvek výše, tak upozorňuji, že záleží kde byt/dům je. Já vyrůstala vlakem/autem 15min od Václavského náměstí, takže na balet by si dcerunka mohla dojet sama. A k otázce, jak tráví pubertak mladí na “venkově”? Ano, už ho nezajímají houpačky na zahradě, ale tráví volný čas s kamarády v přírodě, jde do kina, na kafe, na zmrzku a dal nemusím vypravet😃.. živě jsem si představila mé mládí🤣🤣🔝
@drep víš co mi přijde? Jak dneska netoužís mít dům se zahradou, tak jsi divna. Protože přece KAŽDEJ to chce, je to nejlepší. 😃😃😃😃 Já už to psala v prvním příspěvku: byla jsem a jsem a budu navěky totálně "antibarakovej, antivesnicovej a antizahradovej" typ. Nikdy nepochopím, co je na tom tak super a to už v baráku bohužel dva roky žiju. 😀 tak přemlouvám chlapa aspoň k baráku v nějakým menším městečku, protože my jsme opravdu uprostřed pustiny. A já v tom ani nevidím výhodu s dětma: mužem chodit leda mezi kravy. Žádný houpačky, žádný jiný děti, nic....
A vzpomněla jsem si, jak jsme byli na střední a chodili jsme od těch 16-17let pařit a jedna kamarádka bydlela právě na vesnici a musela vždy odejit kolem 21:30, protože pak už nic nejelo. 😀 byla hrozně nasrana.
A s tím taxikářenim je to mega pravda.....
@drep Ale žít na vesnici neznamená, že umíme jen jezdit na kole okolo baráku. Moje dcery ráno jedou autobusem 10 minut do města se sousedama odsud i okolních vesnic. Města si užijou do kolika hodin chtějí. I dokonce kartičku do knihovny mají. Jedná hraje na kytaru a druhá zpívá. Ale milujou ten rajský klid doma. Z tveho příspěvku je cítit neklid a nevyrovnanost. Trochu vesnického klidu by ti naopak prospěl. Všechny se snažíme žít jak nejlépe umíme a jak to cítíme. Ale psát tak silná slova nejdou ani ironicky, ani s nadsázkou. Tak si to hlídej
@me_druhe_ja
Presne to jsem tu chtela napsat, jak muj kamarad na stredni z kazdy akce odchazel jako prvni, aby stihnul vlak v devet, jinak by se uz nedostal domu😀 A dneska je tech spoju jeste min nez za myho detstvi, protoze se pocita, ze kazdy vsude pojede autem
@pasiba promiň, ale já už musím. Takže když napíše, že je pro ni peklo žít na vesnici (za mě normální přirovnání, spousta lidí to běžně používá), tak jsou to silná slova a měla by se stydět, ale když někdo jiný napíše, že lidi jsou líní a proto radši hnijou v bytech, tak to je v pohodě, jo? Za mě je teda tohle odsouzení daleko horší, ale jak myslíš... A nevím, jak ty, ale já bych byla na místě @drep a dalších zdravotníků v současné situaci taky nevyrovnaná a fakt to nesouvisí s místem, kde žiju..
A abych odpověděla i zakladatelce, myslím, že jste to vyřešili dobře. Pro mě by byl váš byt jako splněný sen, něco takového bychom si taky představovali, ale přijatelné nabídky u nás ve městě bohužel nejsou. Uvažovali jsme i nad domem, hlavně kvůli prostoru, zahradě (tu jsme teď hodně postrádali) i parkování třeba, ale finančně bychom mohli opravdu na vesnici, kde není ani ten autobus, takže jsme to zavrhli. Hlavně mít bezva dům se zahradou, na kterou se ve všední dny ani nedostaneme, protože dojedeme domů v sedm, to nám za to asi nestojí. A oba jsme spíš městské typy, přestože muž je z domu. Ale s tím hledáním tě naprosto chápu, my taky občas koukáme, i když víme, že z toho zatím nic nebude.
Ale stejně to časem budeme muset řešit, kvůli prostoru. Vůbec se nám odsud ale nechce, bydlíme sice na sídlišti, ale školka a škola pět minut od bytu, většina spolužáků místních, takže vyjdeme ven a už někoho zdravíme, kolem asi pět hřišť, vedle školy DDM, do centra 15 minut pěšky, prakticky za domem cyklostezka kolem řeky, manžel 15 minut pěšky do práce... za nás značka ideál, jen ten prostor (a parkování) to kazí.
Mně to vaše bydlení přijde jako značka ideál 😉 Hrozně blbě se popisuje, co je lepší, jestli dům nebo byt, ono záleží na spoustě okolností. Vesnice x město, živá vesnice se zázemím x mrtvá vesnice, kde se nic neděje, novostavba x dům potřebující rekonstrukci, panelák na sídlišti x bytovka někde u lesa... Já jsem z paneláku, žila jsem na různých místech a nakonec skončila v řadovce na menším městě. Měla jsem možnost zůstat v paneláku, ani by mi to nevadilo, kdyby byl byt znatelně větší a měli bychom i dost úložných prostor. No znáte to - "rodina se dusí". Měla jsem možnost stavět na krásném místě, několik km od našeho současného bydliště, a nakonec jsem do toho nešla. Jako jo, z oken krásná panoramata, ovce tam dávají dobrou noc, klid a mír... Jenže dokud je ženská na rodičáku, tak to ještě jde. Pak se do toho přidá práce, škola atd. Můj život by se smrskl do taxikaření, zařizování nákupů, omezila bych sociální kontakty ap. Jsem ráda, že jsem do toho nešla a náš současný stav mi přijde super 🙂 Máme řadovku, ale novostavbu. Sousedy máme a nijak nás neruší. Zahrádka je, ale tak akorát na grilování, ranní kávičku na sluníčku, kytičky, maliny, rybízy a badminton na trávníku. Do obchodu to mám kousek, do školky i školy taky, od 2. třídy se tam i zpět děti dopravují samy. Máme tu kroužky v DDM i ZUŠ, starší už se opět dopravuje tam i zpět, mladší zatím jen tam a nejmladší jsem ještě na nic nepřihlásila. Je to kousek na autobus i vlak. Cyklostezka na všechny strany je od nás tak 500 metrů. V zimě tu máme otevřené kluziště, v létě koupaliště. Nechybí ani bazén, knihovna, kavárny, pizzérie a naproti domu máme vinotéku 😍
Jediné, co mě štve, že jsem nenašla práci v našem městě a musím dojíždět do práce asi 45 minut do jiného města.
Takže takové shrnutí - každý má jiné priority a ty se řiď tím, co chceš ty, ne co od tebe očekávají jiní. Na nějaký společenský status dům x byt bych se vybodla.
Znacka ideal ( pro me) je dum ve meste. Ten my teda uplne nemame, zijeme ve velkem byte v centru mensiho mesta a mame spolecnou zahradu s rodinou a obrovska spokojenost. Do skolky, prace, obchodu, proste vsude dojdu pesky. Domu chodim na poledni pauzy. Usetrim za naftu a hromadu casu a nervu. Driv jsem taky bydlela v byte a porad jsem premyslela jestli se odstehovat nebo ne. Nakonec jsem se odstehovala a ani vterinu jsem toho nelitovala. Ale nas byt byl blby, to ten vas neni... tezko radit. Si pronajmete dum na zkousku 🙂
@drep taky běhám kilometr za 5:10 a bydlim v domě s velkou zahradou 😁 mam dvě děti nad 10 let, dcera dělá závodne atletiku a syn fotbal, oba chodí na angličtinu, dcera na výtvarku a keramiku. Bydlime v malém městečku 3000 obyvatel. Je tady dost kulturního vyžití a občanská vybavenost taky dostačující. Ale pořád je to tady takové rodinné, děti se nebojím pustit ven samotne. Přece mít dum a zahradu neznamena, že člověku kouká hnůj z bot a děti jsou zanedbané chudinky 🤦
@me_druhe_ja přesně tak, každý správná maminka toužil po domě se zahradou a pokud ne, tak to není správná maminka🤷♀️😂 s tím žít dovedu. Svůj obor, resp. Jeho část, ve které jsem se našla, můžu dělat přesně v deseti městech čr a v žádném z nich nemám na to, abych si koupila barák v centru. Já jako puberťačka chodila na aerobic, jazyky, do kina (ale jakože dvakrát-třikrát týdně včetně totálně artových kousků), do kaváren na recitály a podobně a litovala jsem holky z okolních vesnic/městeček, že nejdřív po škole dvě hodiny seděly v parku, než začala hudebka a pak musely odejít v devět, aby stihly poslední bus.
@pasiba Stojím za tím, že označit za peklo něco, co fakt nemám ráda, je běžná součást obecné češtiny a není povinnou kvalifikací mít za sebou válku nebo znásilnění, abych to slovo směla použít. Jestli ze mě cítíš víc jak 60 hodin v práci za minulý týden, tak to je klidně možné a bydlení na vesnici by mi jistě ohromně prospělo, protože navíc k práci bych ještě mohla trávit hodinu denně v autě a to jsem si vždycky přála.
@terinka86 No já nevím. Je zdravotník a zdravotník. Ona bude pravděpodobně z té hrstky šikovných a aktivních. Já mám okolo sebe spoustu příkladů zanedbání péče. Včetně mého muže. Je mi úplně jedno kde žije a jak se jí daří, ale pořád si myslím, že lidi co zažili opravdové peklo si tohle nezaslouží. Mě při přečtení opravdu bušilo srdce a to svůj život za peklo rozhodně nepovažuji. Když reaguji, tak se snažím volit věty tak abych se nikoho nedotkla. A to i anonymně
@pasiba O zdravotnících se bavit nechci, snažila jsem se ti jen naznačit, že "nevyrovnanost" nejspíš plyne z pracovního zápřahu a že mi od tebe připadá přinejmenším netaktní navrhovat člověku, pro kterého je bydlení mimo město noční můrou, že by mu vesnický život prospěl. To peklo ti zjevně zahrálo na citlivou strunu, ale většina lidí to opravdu takto nevnímá, v tomhle kontextu tam podle mě ani není žádný pejorativní nádech. Na rozdíl od toho hnití, ke kterému jsi se bohužel nevyjádřila.
A menší rada - pokud se snažíš nikoho v diskuzi nedotknout, vyhni se formulacím typu "tak si to hlídej", nepůsobí to dobře a rozhodně to nepřispěje ke klidnosti debaty.
@terinka86 Pokud mám náročné zaměstnání tak se snažím žití mimo práci přizpůsobit co nejvíc klidu a pohodě. Aby se síly vyrovnaly. Nemyslím tím hned vesnici. Třeba i předměstí. Ja žila ve městě 30 let a tak vím, že sídliště klid opravdu není. Okraj města může být taky fajn.
Abych přišla vystresovana domu z práce a doma mě pohltil ten krásný klid, který k vyrovnanému životu potřebujeme. A hlavně zdravotník si vybral povolání, při kterém se musí umět zrelaxovat, aby tu práci dělal opravdu dobře a zodpovědně. A kdybychom si všichni hlídali co vypouštíme z pusy. Juuu, to by se nám žilo 🙂
@terinka86 A mám se vyjádřit ke hniti? Nikdy jsem neřekla, že lidi v bytě jen hnijou. Určitě jsou aktivní. Prostě každý žije tak jak mu to vyhovuje. Je dobře, že lidi co žijou v bytech jsou v nich spokojený. V naší republice je opravdu velký počet bytů a někdo v nich bydlet musí a je opravdu dobře, že ten co tam bydlí je spokojený
Rozumim! Neni to vubec jednoduche! My jsme s tim bojovali a nakonec uz bydlime ve meste v dome a nemuzem si to vynachvalit! Vse priruce a pritom klid ...

@loylii ta věta měla znít, že popíráš existenci dětí, které o to nestojí a jsou prostě městské, jako já a můj brácha, jako mé kámošky, píšu pomaleji, než myslím a holt mi občas ve větě něco chybí😉.
Pokud jsi smířená s taxikařením a ještě nechodíš do práce, tak žijeme každá v trochu jiném světě, já ani můj muž taxikařit nechceme a ani tak úplně nemůžeme. Těžko necháme resuscitace pacienta v půlce a povezeme dceru na balet. Proto můj lobbing za město, přijde mi, že v těch diskuzích o domečku se trochu zapomíná na ty větší děti, co už je nenadchne houpačka na zahradě.