redakce
10. kvě 2018
4637 

Bolestivá menstruace: Co dělat, když prášky nezabírají?

„Trpím velmi až extrémně bolestivou menstruací. Bolesti mám takové, že až ztrácím vědomí. Šílené křeče, průjem, zvracení, potím se." Menstruace je dar, bez kterého by nevznikl nový život. S prvními měsíčky se z dívky stává žena a je teoreticky připravena přivést na svět dítě. Její tělo tak vysílá jasný signál, že už je připraveno. Ne vždy a ne všemi je ale tato měsíční návštěva vítána. Často ji provází silné krvácení, bolesti břicha a migréna. Pokud nechcete polykat zázračnou růžovou pilulku jako lentilky, podělím se s vámi o několik tipů, jak si od bolesti ulevit přírodní cestou.

Příchod menstruace pozná každá z nás spolehlivě. Některé na obličeji vyraší nepříjemné pupínky, začnou se více mastit vlasy nebo se potýkáme s migrénou. Jiné by snědly, na co přijdou. Tuhle čokoláda, tenhle párek a tamhle kousek bábovky. A pak tu je skupina žen, která první okamžiky „svých dní“ protrpí v křečích. Bolest břicha umí pěkně potrápit a hlavně vyřadit z běžného fungování. Jediné, na co v tuto chvíli myslíme, je zůstat stočená do klubíčka v posteli a nějak „to“ přežít.

Jistá míra bolesti je při menstruaci běžná, ale každá ji vnímáme trochu jinak. Ne snad, že bychom my, které tento problém trápí, byly citlivky a nic nevydržíme. Bolest může upozorňovat na problémy v hormonální oblasti (například se štítnou žlázou) nebo na obyčejné prochladnutí. V horších případech pak může jít o druh myomu či endometriózu. Jde o chronické onemocnění, kdy se tkáň děložní sliznice objevuje na jiných orgánech (vaječníky, vejcovody, pobřišnice, vzácně i odlehlé orgány jako plíce a žlučník). Tato tkáň reaguje na hormonální změny a každý měsíc krvácí. Krev, která nemůže normálně odtékat způsobuje vážné záněty, srůsty, bolesti, cysty.

Uživatelka myskaplyska popisuje své problémy v diskuzním fóru Extrémní menstruace dost barvitě: „Trpím velmi až extrémně bolestivou menstruací. Bolesti mám takové, že až ztrácím vědomí. Šílené křeče, průjem, zvracení, potím se, až ze mě teče. Následně dostavám zimnici, trvá to většinou celý první den. Nic mi nezabírá.“  

Dysmenoreou, tedy bolestivou menstruací,  trpí 3 – 15%  populace žen. Mezi příčiny se řadí již zmíněná endometrióza, problémy se svaly pánevního dna, mimoděložní těhotenství ale také stres a kouření. Odborníci také upozorňují na fakt, že bolest zmizí spolu s prvním porodem.

Jak ulevit bolavému bříšku a utrápené duši?

Teplo

Krista z výše uvedeného diskuzního fóra sází na teplo: „Našla jsem doma jednu starší elektrickou hřející dečku a tu jsem si vždycky dávala na břicho - nepomáhalo to úplně, ale mírnilo to bolest hodně nebo jsem si často sedla do vany a sprchovala si břicho teplou až horkou vodou.“  Chybu neuděláte ani termolahví, která se dává do postele nebo obyčejným ručníkem namočeným do teplé vody.

Čaje

Staré české pořekadlo praví: „Neexistuje bylina, aby na něco nebyla.“ V případě bolestivé menstruace vsaďte na čaje. Meduňka zabírá na křeče, dělohu uvolní skořice nebo hřebíček. Zkusit můžete i majoránku, maliník, žebříček, sezam, heřmánek, len setý, lipový květ, kozlík nebo zázvor.  Hanivasi z fóra Bolestivá menstruace doporučuje: „Mně nejvíc pomáhá čaj kontryhel. Piju ho hned, jak pocítím bolesti, třeba i tři za den. A hned, jak menstruace a bolest skončí, čaj nepiju.“

Len

Několik dní před menstruací si dopřejte několik lžic lněného oleje nebo snězte dvě lžíce lněných semínek namočených v menším množství vody přes noc (vypijte včetně slizu). Užívejte do druhého dne menstruace nebo do uvolnění bolavého břicha.

Pohyb

Možná to zní nelogicky, ale proti bolesti působí i pohyb. Ten totiž uvolní svaly v těle a okysličí plíce. Nemusíte hned uběhnout maraton nebo se zničit na lekci zumby. Počítá se i půlhodinová procházka se psem. Obzvláště účinné jsou pilates, kalanetika a jóga. Zkuste tři jogínské pozice, které by vám měly od bolesti pomoci. Jsou to kobra, kočka a ryba.  

Lehce

Jídlo je asi to poslední, na to máte v těchto dnech chuť. Z vašeho těla odchází společně s krví také škodlivé látky, a tak můžete těch několik dní pojmout jako celkovou očistu. Zřejmě se vám nebude chtít stát hodiny u sporáku nad těžkou smetanovou omáčkou a knedlíky. Namísto toho si s chutí dáte jednoduchý zeleninový salát s avokádem a mozzarelou. A tak na konci menstruačního cyklu zjistíte, že se cítíte nejen mnohem lépe, ale také lehčeji o nějaké to kilo.  

Zdroj:

Anastázie Kovalčukové: Menstruace: osobní a mediálně zprostředkovaný vztah k tělu

To jsou zase rady 😂 Jediné co do nějakých dvaceti pomohlo mně, byl diazepam a spát. Jinak jsem zvracela, omdlévala, přesně jak píše holčina. S věkem se to zmírnilo a už mi zabíral i nalgesin. Brufen ani náhodou, to jsem klidně mohla polykat lentilky. Čaje, bylinky, pohyb? Jediný čaj majoránky mi někdy trošku pomohl. Po dítěti je to tedy lepší ale že by to zmizlo úplně je další kravina. Ale teď už se to dá přežít s panákem něčeho ostrého i bez prášků.

10. kvě 2018

Také jsem měla tak silnou menzes, že jsem omdlévala. V té době ještě dostupný Spasmoveralgin nezabíral. Zkoušela jsem vše možné a mám dobré zkušenosti s čajem z řebříčku. Je hořký, ale pomohl. Plus nahřívací polštářek. Po porodu jsem o menzesu většinou ani nevěděla...

10. kvě 2018

Nezabere nic, co už já jsem zkusila... když jsem pracovala v nemocnici, vždycky jsem si nechala rovnou píchnout injekci. Jinak zabral jen Aulin, klubíčko a teplo na břicho. Po porodu je MS mnohem míň bolestivá, nedá se to srovnat, bolí mě spíš záda a jen chvíli první den.

10. kvě 2018

Doporučím kontryhel a řebříček a cvičit Mojžíšovou, ta je zázračná.

10. kvě 2018

Pohyb? Me teda bylo kolikrat tak silene zle, ze jsem byla rada, ze lezim. Utrpenim pro me byla i cesta na zachod🙄

10. kvě 2018
Komentář byl odstraněný

Jojo u mně to byla endometrioza

10. kvě 2018

Mně se bolest při menstruaci po porodech právě naopak zhoršila. Po každém dalším porodu horší a horší. Teď mívám bolesti většinou jen první den, ale brutální, a nějaké bylinky, teplá sprcha... kde jsou ty časy, kdy to ještě zabíralo. Teď už jedině prášky od bolesti, ale i ty už nezabírají 100%. Je to ale jediná úleva. Jinak sotva lezu.

10. kvě 2018

Mně tedy vždy pomohlo nechat si napravit páteř. Poprvé Mojžíšovkou, podruhé Dornovou metodou. Vždy jsem pak nějakou dobu vůbec nevěděla, že mám ms, a to předtím to byla fakt hrůza.

11. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli