redakce
8. led 2019
5565 

Chcete se začít snažit o miminko? Jděte do toho bez stresu, počítání a plánování

S partnerem jste dospěli do bodu, kdy se o rozšíření rodiny bavíte čím dál častěji. Když se svěříte kamarádkám nebo se letmo porozhlédnete po internetu, pravděpodobně se k vám dostanou hlavně takové zprávy o snažení, které nejsou pozitivní, a tak trochu vás děsí, jak je to náročné období.  

Když se začnete zajímat o snažení se o miminko, začnou se na vás sypat především informace o tom, kolikero vitamínů je třeba sníst, abyste vůbec byla plodná, o výpočtech nejvhodnějších dnů pro sex, kdy je největší šance na početí, a také varování, kdy sex mít nemáte, a desítky důvodů, proč se otěhotnět někdy nedaří. A jestli něco rozhodně nepomůže přirozenému početí, pak je to pocit tlaku, stresu a časové tísně.

Snažení se o miminko, samotná atmosféra toho velkého kroku, má být přece zlatý hřeb vašeho vztahu s partnerem a velký skok ve vašem životě. Nenechte si tu atmosféru ukrást. Nepředpokládejte problémy dopředu, nenechte z vašeho životního zlatého hřebu udělat mechanickou, povinnou a důkladně plánovanou akci, ke které je zapotřebí vést dva sešity a sestavovat tři grafy. Zkuste na to jít s pohodou, s vášní si to prožijte a užijte naplno.

Základ úspěšné snahy o miminko – dobrý sex

Mezi prvními věcmi, o kterých přemýšlíte, že na nich budete muset zapracovat, je sex. Od puberty nás provází touha po něm a i v jakémkoli pozdějším věku si uvědomujeme, jak důležitou roli v našich životech a vztazích hraje.

Důležitost sexu si ovšem nejvíce uvědomíte přesně ve chvíli, kdy se rozhodnete, že se budete snažit o miminko. Chvíle, kdy si s partnerem začnete přát počít dítě, bývá jedním z nejkrásnějších období v partnerském životě. Provázejí ho pocity naplnění vašeho vztahu, radosti, ale možná i strachu.

Od počátků našeho sexuální života, od doby, co jsme se o sex začali aktivně zajímat, jsme byli poučováni hlavně o tom, jak se proti početí efektivně chránit. Těhotenství bylo nežádoucí, možná jste i několikrát zažila stres a strach z toho, že antikoncepce selhala.

Nyní, po rozhodnutí, že se o miminko začnete snažit, prožíváte zcela novou situaci, opačnou od mechanismů, které jste doteď dodržovala ve snaze neotěhotnět. „Oplodňovací sex“, tedy milování, při kterém poprvé nepoužíváte žádnou ochranu a poprvé v životě doufáte, že otěhotníte, je jeden z nejkrásnějších zážitků a jakýsi vrchol v budování partnerského vztahu.

Zvlášť pokud si s partnerem při hezké chvíli nahlas řeknete, že tentokrát se o miminko pokusíte, čeká vás jeden z nejkrásnějších životních zážitků. Pocit, že se milujete proto, abyste spolu měli dítě, je mocný a báječný. Pro vás i pro vašeho muže.

Jak snažení zefektivnit, aby oplodnění bylo co nejpravděpodobnější?

Pokud vás z nějakého důvodu netlačí čas, vyhraďte si minimálně první měsíce, ve kterých se budete o miminko snažit, jen na prožitek. Nestresujte se přemýšlením, plánováním, tlakem na sebe, že musíte otěhotnět hned napoprvé, ale sex si užijte s vědomím, že právě děláte svoje budoucí dítě.
Způsobů, jak u sexu zvýšit pravděpodobnost otěhotnění, ale zároveň přitom u sebe nebo u partnera netlačit na výkon, je několik.

Znalost cyklu a doby ovulace vám pomůže správně časovat

Hlavním předpokladem pro úspěšné oplodnění je vaše ovulace, kterou jste možná doposud ani nepozorovala. Jestliže jste používala hormonální nebo bariérovou antikoncepci, neměla jste možná důvod se o ni zajímat, jelikož jste se před otěhotněním dostatečně chránila po celý svůj měsíční cyklus.

Pokud jste tak dosud nedělala, zaveďte si menstruační kalendář. Existuje například mnoho aplikací do smartphonů, které jsou velmi dobře a přehledně zpracované. Zapisování dnů, ve kterých máte menstruaci, vám totiž zároveň poukáže na dny, kdy byste měla mít ovulaci. Obvykle je to uprostřed cyklu a nejvíce plodná jste tři dny před a tři dny po samotné ovulaci.

Ovulaci na sobě můžete zároveň pozorovat, často ji doprovází mírné bolesti v podbřišku, ale hlavně zvýšená sexuální touha a nepřehlédnutelný vaginální výtok, který se strukturou podobá vaječnému bílku. Tento jev, tzv. cervikální hlen, je přesně to, co v honbě za početím potřebujete. Svou strukturou totiž tento hlen pomáhá spermiím dostat se až k vajíčku. Tomuto postupu sledování plodných dnů se říká symptotermální metoda a lze ji využít během snažení se o miminko, v budoucnu i jako přirozenou antikoncepci.

Ovulaci si můžete také ověřovat pomocí ovulačních testů. Ty, stejně jako známější těhotenské testy, dokážou ze vzorku vaší moči určit, zda ovulaci právě máte. Znalost období, ve kterém ovulujete, pak můžete využít a každý měsíc vaše snažení se o miminko směrovat nejvíce k tomuto datu. Možná si ale všimnete, že to půjde docela přirozeně – hormony, které se při ovulaci produkují, ve vás samy budou probouzet větší chuť na sex a milování si budete víc užívat.

Zcela nenápadným, neinvazivním způsobem, který vaše snažení zefektivní prakticky bez námahy, je sledování vašeho menstruačního cyklu. Stáhněte si do mobilu aplikaci s menstruačním kalendářem, zapište si do něj své dny, a zbytek vám aplikace vypočítá sama. Pokud k sobě budete pozorná, sama svou ovulaci časem poznáte a dokážete ji využít ke svému prospěchu.

Milujte se v polohách, které oplodnění nahrávají

I když máte zrovna ovulaci a vaše lůno se na příchod spermií vyloženě těší, volbou polohy během sexu, nebo alespoň jeho závěrečné fáze, můžete průnik spermií až k vajíčku podpořit. Jednoduše totiž můžete využít gravitace.

Vhodné polohy pro oplodnění jsou tedy všechny ty, kdy jste vy dole a kdy do vás váš partner proniká hluboko, ideálně když máte navíc zadeček podložený například polštářem. Cesta spermií přes děložní hrdlo je pak mnohem snadnější.

Po samotném styku pak lze cestu spermií podpořit tak, že zůstanete ležet v posteli a máte nohy výš než hlavu. Ejakulát se pak ve vaší pochvě přirozeně drží a spermie mají usnadněnou cestu. Zároveň si můžete užívat pocit, který prožíváte, síla mysli je podceňovaný pomocník.

Některé ženy pro tyto případy obnovují své sportovní dovednosti a po sexu trénují svíčku, stání na hlavě nebo klasický kočičí hřbet – všechny tyto polohy pomohou spermiím dostat se blíž k děloze. Nepřerušte si tím svůj prožitek, pokud máte z oplodňovacího tělocviku pocit, že na sebe a svoje tělo tlačíte, odložte ho klidně na jindy.

Známým pojmem je „prstíčková metoda“. Jde o zcela neodbornou a nepodloženou techniku, ale mnoho žen na ni nedá dopustit. V diskuzích žen, které po dítěti touží, je to pak legenda, která samovolně koluje. Při této metodě vy nebo váš muž pomáháte ejakulátu v pochvě téci níž za pomocí prstů a gravitace.

Doplňky stravy, které vám mohou pomoci

Pro podporu otěhotnění také můžete využít některé bylinky nebo doplňky stravy.
Mezi nejznámější a ověřené patří užívání kyseliny listové, která přispívá ke správné krvetvorbě, hojení ran a k normálnímu růstu a vývoji lidského plodu. Tu můžete užívat již tři měsíce před tím, než se vrhnete na první nechráněný sex. Dalším zdrojem z přírody může být kontryhelový čaj, který je králem mezi bylinkami pro ženy.

Ani jedna z bylinek vám nezpůsobí žádné nežádoucí účinky. Nenastavujte si však kvůli nim upomínky a nenuťte se do pití čaje, když se vám nechce. Užívejte je s radostí, myslete na to, jak vám nenápadně pomáhají, jen tak budou skutečným pomocníkem a ne stresorem.

Nesouložte, milujte se!

Možná vám připadá, že v celém snažení jde hlavně o to naplánovat si na tři dny v měsíci odpočinek, abyste celou noc mohli vytrvale souložit, a zadělat si tak na miminko.

Ano, mít sex v době ovulace je velmi stěžejní pro celé snažení se o dítě. Zvolit u toho nebo po tom vhodnou polohu, aby se sperma dostalo blíže děloze, je také věc, která vám může k otěhotnění významně pomoci. Také čaje a bylinky vám určitě mohly pomoci k tomu, aby vaše reprodukční soustava byla více fyziologicky připravená na proces vzniku nového života.

Pokud však k tomu všemu přistoupíte s naplánovaným harmonogramem, pocitem nutnosti a samotný sexuální akt budete považovat za výrobní proces, nejen že si ty krásné chvíle ve svém životě neužijete, ale dostanete se do kolečka stresu, nervů a časem se možná dopracujete i k nechuti ke všem záležitostem v ložnici.

Zkuste vyměnit sex za milování. Milování je oproti sexu celistvý proces. Záležitost trvající déle než pár minut mechanických pohybů. Akt, ke kterému atmosférou směřujete už od rána, kdy si vyměňujete první doteky, první polibky, kdy společně večeříte a povídáte si u toho. Milování je předávání lásky, něžnosti, vytváření fyzického, ale i psychického potěšení, které vás naplní.

Takový způsob sexu je pro snažení se o početí velkým pomocníkem. Vytvořte si atmosféru, dopřejte si čas, mazlete se, předávejte si lásku, kterou k sobě chováte. Takový sex je potom prožitkem, na který si budete pamatovat roky. Možná při něm prožijete pocity, které budou až hraničit s extází, s pocitem naprostého naplnění a souznění. Milování naplní nejen vás, ale i váš společný vztah. A pokud se vám z něj povede zplodit miminko, víte, že to bylo z upřímné lásky a krásného spojení těla i mysli vás obou.

Milování je klíč k miminku. Udělejte si ho hezké, zapomeňte na mechanický sex naplánovaný na přesné datum a čas týden dopředu. Využívejte posledních chvil, které máte jen pro sebe jako bezdětný pár, na milování si hledejte čas, vytvořte atmosféru, dejte do něj hlavně lásku. Takové milování je pro tvorbu miminka to pravé. Pokud se u toho bude dařit i vašemu orgasmu, vaše děloha se bude tetelit blahem.

Jakou roli v oplodnění hraje váš orgasmus?

Vyvrcholení a ejakulace muže je v celém procesu honby za miminkem jasně stěžejní jev. Zároveň ale nezapomínejte na důležitost svého orgasmu. Pokud míváte s vyvrcholením potíže, během snažení se o miminko možná vaše potíže rychle pominou.

Jedním ze zabijáků ženské rozkoše je totiž byť třeba podvědomý strach z nechtěného těhotenství. A ten vás právě teď může přestat trápit. Uvolnění, které spolu s odezněním obav přichází, s sebou může nést i výrazně vyšší míru uspokojení ze sexu.

Ačkoliv se ženský orgasmus nepovažuje za důležitý, co se vzniku nového života týká, díky emancipaci žen a možná i díky sílícímu feminismu ve společnosti se v posledních letech provádí nové výzkumy v oblasti sexuologie, které se ženským orgasmem přímo zabývají.

To, že ženský orgasmus způsobuje ve svalech stahy, které dokážou spermie přivádět blíže do lůna, je i pro laiky pochopitelný mechanismus.

Lékaři spolu s antropology však také na základě výzkumu ženských genitálií v posledních letech přišli na to, že v prvotním vývoji lidské rasy mohl být orgasmus žen pro početí nového života důležitější, než je nyní. Předpokládá se totiž, že u našich dávných předků k ovulaci docházelo pouze při orgasmu ženy, tudíž její uspokojení bylo jedním z důležitých předpokladů, jak otěhotnět. Ačkoliv dnes už tuto schopnost nemáme, neměly bychom na svůj orgasmus zapomínat.

Co když budu mít problémy s početím?

Vzhledem ke stále se zvyšujícímu věku párů, které se rozhodnou založit rodinu, zhoršujícímu se životnímu prostředí, sedavému zaměstnání, nezdravé stravě a způsobu života vůbec se v posledních letech stále zvyšuje počet neplodných párů, které nejsou s to počít přirozenou cestou.

Pokud jste těmito zprávami znepokojena a obáváte se, že i vy budete mít s početím potíže, nepanikařte, nepřemýšlejte o tom, že to nepůjde. Psychická stránka dělá velké divy a vy si pouhým strachem můžete přivodit potíže s menstruací a cestu k miminku si tak zbytečně komplikovat.

Pracování na miminku se snažte si užít.

Nehledejte v něm skrytá zákoutí a nepodporujte své obavy, stejně vám nebudou k ničemu dobré. Myslete pozitivně, užívejte si celou situaci, připomínejte si, jak jste šťastná, jak moc jste se na tuto dobu těšila, a snažte se užít si ji plnými doušky.

Vzhledem k tomu, kolik překážek může v otěhotnění nastat a kolik z nich je banálních či řešitelných moderní medicínou, lze o potížích s otěhotněním hovořit až po roce intenzivního snažení se během plodných dnů.

Máte tedy před sebou dlouhý čas, který si můžete užívat a těšit se, až vaše miminko bude na cestě.

Začni psát komentář...

Odešli