redakce
13. bře 2019
47315 

Co je implantační krvácení? Může vás zmást a napodobit menstruaci

Je vaše menstruace trochu jiná než jste obvykle zvyklá? Najednou není provázená bolestmi v podbřišku, ale napjatými prsy a zvýšenou vnímavostí vašich chutí? Měla jste v posledním měsíci nechráněný pohlavní styk nebo jste si zapomněla vzít tabletku antikoncepce? Pak věřte tomu, že můžete být těhotná a nejedná se o menstruaci, ale právě o implantační krvácení.

Implantační krvácení je projevem uhnízdění oplozeného vajíčka do děložní sliznice, která je velmi silně prokrvená a na vajíčko se pečlivě připravuje. Jeho projevy jsou jako špinění nebo mírné krvácení z pochvy a “trpí” jím až jedna třetina ze všech těhotných žen.

“Jsem v 6tt a také jsem špinila nebo stále špiním. Jelikož jsem měla nějaké zdravotní problémy, tak mě vyšetřovala doktorka a přitom mi na to špinění přišla. Byla jsem strašně vyděšená a doktorka mě tím vyděsila ještě víc a poslala mě na krevní testy po 48h. Celou dobu jsem byla jako na jehlách, protože jsme se o miminko snažili už téměř 3 roky a když se stal zázrak a já otěhotněla, tak se najednou objevil problém. Když jsem si šla další den pro výsledky, tak už na mě sestřička v čekárně volala, že testy dopadly přímo výborně a já jsem opravdu těhotná. Málem jsem brečela štěstím a i když nikdy není úplně vyhráno, tak jsme teď aspoň klidnější,” vypráví svůj příběh maminka v diskuzi.

Barva ani intenzita se menstruaci nepodobají, ženy odlišnostem příliš pozornosti nevěnují

Barva samotné krve vypadá maličko odlišně, než u té menstruační. Krev je buď jemně narůžovělá nebo spíše zabarvená do hněda a krvácení je velmi slaboučké, doprovázené pro ženu neznámým typem bolestí. Nejedná se o křeče, jako jste zvyklá při menstruaci, ale cítíte stálou slabší bolest. Také můžete být náladovější a labilnější, což ale ženy opět přikládají spíše hormonálním změnám doprovázející menstruaci. Nezaměňte si bolest v podbřišku s řezáním a pálením při močení, to je pak spíše pravděpodobnější, že trpíte nějakou chorobou močových cest.

“Já jsem měla zahnízďovací krvácení u druhého syna. Asi dva dny před termínem menstruace byl test negativní, večer trošku hnědé krve, další den taky trošku a pak klid. No a tři dny po prvním testu byly již všechny další pozitivní. U prvního syna se mi nic takového nestalo,” popisuje maminka z Modrého koníka svou zkušenost s implantačním krvácením.

Od oplození až po nidaci

Po nějakém čase vašeho snažení o miminko dojde k oplození a spermie si najde uvolněné vajíčko. Spermie pronikne přes jeho membrány a spojí své genetické informace, čímž vznikne jedna buňka, která se následně bude mnohonásobně dělit.

Buňka podstupuje vývojová stádia - morula, gastrula až blastocysta, všechny tyto fáze proběhne po cestě vaječníkem až do dělohy. Ve stádiu blastocysty, což je přibližně pátý až šestý den po oplození, je blastocysta připravena se “zakousnout” do děložní sliznice a usídlit se v ní. Následně se zárodek rozvíjí dál a postupem času se zakládají jednotlivé orgánové soustavy.

K zahnízdění blastocysty do děložní sliznice = endometria dochází přibližně jedenáctý den po oplození. Pokud si to tedy spočítáme, že čtrnáctý den se ovulací uvolní vajíčko, po dalších jedenácti se uhnízdí a způsobí mírné implantační krvácení, vychází to přibližně dva až tři dny před očekávanou menstruací. To může být někdy pro ženy matoucí, přece by neměly krvácet ani špinit, když mohou být těhotné.

Krvácení jako projev těhotenství

“Moje zkušenost je následující - já špinila až do konce třetího měsíce, ne pořád a ne moc. Bylo to špinění na 1-2 slipové vložky. Vždy tak jednou za týden na tak 2 dni, někdy i míň. A bylo vše v pořádku. Nesmí to být ale jasně červená krev a nesmí být přítomny žádné bolesti! Doktor říkal, že je to normální a poměrně časté, a že je to hlavně tím, jak se miminko "zavrtává" a taky jak se začíná tvořit placenta, pak je děloha víc prokrvovaná. Nicméně žádné špinění se nemá podceňovat a já si to svoje šla radši ověřit k lékaři,” vybízí maminka v diskuzi, aby byly ostatní ženy opatrné.

Dalšími příznaky těhotenství může být například nafouklé břicho, častější močení, nevolnosti nebo zvýšená bazální teplota. Zkuste doma těhotenský test, v případě že jste ho už podstoupila, běžte ke svému gynekologovi a nechte si novinku ověřit přímo od něj.

Naopak pokud jste pohlavní styk déle než měsíc neměla, je poměrně nepravděpodobné, že by se jednalo o projev těhotenství, ale spíše o dřívější nástup menstruace.

Špinění by neměly doprovázet žádné bolesti

Pokud už víte, že jste těhotná a objeví se u vás krvácení, vždy se poraďte s lékařem. Na počátcích těhotenství to může být právě vlivem zahnízdění vajíčka, v pozdějších měsících to ale může třeba poukazovat na rozvoj placenty nebo také na to, že u vás probíhá potrat a že je s miminkem něco v nepořádku. Krvácení radši nepodceňujte a pokud se vám cokoliv nezdá, hlavně pokud je doprovázeno bolestí, nebojte se vyhledat lékaře. Může se také totiž jednat o známku mimoděložního těhotenství nebo o rakovinu děložního čípku.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/implantation-bleeding/faq-20058257

https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant#1

https://www.maminkam.cz/implantacni-krvaceni

https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C4%9Bhotenstv%C3%AD

https://www.wikiskripta.eu/w/Prvn%C3%AD_t%C3%BDden_v%C3%BDvoje_z%C3%A1rodku

https://www.wikihow.cz/Jak-poznat-implanta%C4%8Dn%C3%AD-krv%C3%A1cen%C3%AD

Začni psát komentář...

Odešli